Imotska gaovica, krčevka - Delminichthys adspersus (Heckel, 1843)

gaovica
Imotska gaovica je posebno značajna riba. Determinirao ju je austrijski ihtiolog Johann Jakob Heckel 1843.g., a dostavio mu je Rudolf Kner koji je 1841.g obilazio naše krajeve u potrazi za novim vrstama riba te ju pronašao u Crvenom jezeru. Praktično su sve ribe našeg sliva endemske no ova je bila i posve novi rod za tadašnja znanja kakvog drugdje nema.
To je dalo naznake da su naše vode imale...

Ilirski vijun (Cobitis illyrica)

Domaći nazivi:
gavun, krkavac, mala jegulja, žganjac

Ilirski vijun je duguljasta i bočno sploštena riba prekrivena sitnim ljuskama veličine oko desetak centimetara iz roda Cobitis. Ženke su veće od mužijaka. Oko ustiju ima tri para brčića. Nastanjuje sporo tekuće vode i jezera s pjeskovitim, šljunkovitim i muljevitim dnom obraslim vodenom vegetacijom.

Aktivan je u sumrak i noću dok...

Čovječja ribica (Proteus anguinus)

Čovječja ribica (Proteus anguinus) spada u skupinu vodozemaca (Reptilia), u podskupinu repaša (Urodela). Ima nježno i vitko tijelo s malim i tankim ekstremitetima. Na prednjim nogama se nalaze tri prsta, a na stražnjim dva. Vertikalno spljošteni rep kraći je od tijela. Oči su slabo razvijene i prekrivene kožom.

Sa svake strane glave su tri vanjske crvene škrge. Koža je...

Ugor, jegulja (Anguilla anguilla)

U Imotskom vjerojatno nestala vrsta. Mogla se je naći do sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a kasnije vrlo rijetko. Zadnji primjerak uhvaćen prije desetak godina u Prološkom blatu. U Hrvatskoj na crvenoj listi rangirana kao kritično ugrožena vrsta.

Klasifikacija: Red: Anguilliformes 
Porodica: Anguillidae  
Morfologija: Leđna peraja: 245-275 šipćica
Podrepna peraja: 176-249
Prsna peraja: 15-21...

Masnica ili makal (Squalius microlepis)

Morfologija:
   
Leđna peraja: 3 tvrde šipčice / 8 mekih šipčica;
Podrepna peraja: 3 tvrde šipčice / 8 mekih šipčica;
Trbušne peraje: 2 tvrde šipčice / 8 mekih šipčica;
Prsne peraje: 1 tvrde šipčice / 17 mekih šipčica;
Broj ljusaka u bočnoj pruzi: 67-75;
Broj ljusaka iznad bočne pruge: 15
Broj ljusaka ispod bočne pruge: 5
 
Tijelo je jače izduženo, a glava izdužena i uska. Usta su razmjerno velika...

Plotica (Rutilus basak)

Znanstveni naziv:   Rutilus Basak

Hrvatski naziv:       Basak

Porodica:             Cyprinidae

Status:                Ugrožena

OPIS VRSTE: Dužina tijela obično iznosi 15 do 22 cm, a težina do 180 g. Ima zašiljen nos i velike oči (MRAKOVČIĆ I SUR., 2006). Peraje su plavičaste do sivkaste boje (KOTTELAT I FREYHOF, 2007).


STANIŠTE: Nastanjuje mirne i sporije tekuće vode (MRAKOVČIĆ I SUR., 2006), poput...

Imotska gaovica (Delminichthys adspersus)

Imotska gaovica (Delminichthys adspersus) u Hrva­tskoj je do sada zabilježena u Crvenom jezeru kod Imotskog, u Baćinskim jezerima te u rijekama Neretvi, Matici kod Vrgorca i Vrljici. Osim u vodama hrvatsko­ga krša živi još jedino u Bosni i Hercegovini.
Imotska gaovica je malena ribica koja je duga do deset centi­metara. Mrijesti se od mjeseca svibnja do srpnja. Tada se kod mužjaka po glavi i...

Bjelonogi rak (Austropotamobius pallipes)

Bjelonogi rak (Austropotamobius pallipes)
Bjelonogi rakovi pripadaju nastarijem rodu europskih slatkovodnih rakova i nastanjuju područja od Atlanskog oceana do Jadrana. Po zadnjim molekularnim istraživanjima upravo bi područje istočne obale Jadrana moglo biti izvorišno područje jer rakovi s našeg područja pokazuju najveću međusobnu genetsku raznolikost. Na žalost zadnjih desetljeća bjelonogi rakovi brzo izumiru iz skoro svih vodotoka pa...

Mekousna zlatna (vrljička) pastrva (Salmo obtusirostris ssp.)

Mekousna vrljička pastrva (Salmo obtusirostris ssp.) je u najmanju ruku varijetet neretvanske mekousne pastrve (Salmo obtusirostris oxyrhynchus) jedne od četiri podvrste meokousne pastrve (zlousta, solinska, neretvanska i zetska) i po genetskim istraživanjima od nje se izolirala prije kojih 135 000 - 270 000 godina.

To je jedina od mekousnih pastrva koja ne koegzistira s potočnom pastrvom (Salmo...

Joomla! Debug konzola

Sesija

Informacije profila

Korištenje Memorije

Upiti baze podataka