Curinstvo, ogovaranja i prošnja

zenitbeni_obicaji_u_Imotskoj_krajini_IU obitelji di bi bile više ženske dice, onda bi se divojčice od 14 do 15. godine davalo u najam u bogatijih ljudi. Često bi baš te divojčice svojom mizernom plaćom pomagale svojim roditeljima za podržat mlađu braću i sestre. Neke su od tih divojaka u najmu stekle i sriću, to jest udale se i udomile. Siromašnije divojke bi se teže udavale jerbo bi roditelji svojim sinovima tražili ćeri imućniji roditelja. Bitno se je bilo oženit iz bogatije kuće, pa makar divojka bila i slabijeg vanjskog izgleda ili moguće i defektna. Veliki broj roditelja je sugerirao i određivao koja će im biti nevista, a najviše se to očitovalo kod sinova jedinaca, ili obrnuto kod divojke dotarice.
Sinovi i ćeri siromašniji roditelja mogli su se ženiti ili udavati po svojoj volji najčešće. Sto se tiče udaje ili ženidbe za jedinka ili jedinice (dotarice), roditelji i rodbina bi unaprid određivali divojku ili momka. Ako bi pak mladi tili ostat pri svojoj volji, onda su stariji činili sve da se ta veza razvrgne. O curi bi se pričalo daje ovaka ili onaka, daje siromašna, da nema ni luga na kaminu, da ima puno braće i da će uvik biti gladna ili gladan, da se u toj kući Boga ne moli, da se puno beštima, da ukućani nisu steklaci, da se ritko vide u crkvi, da joj je (ili mu je) mater zločesta, a i ćaća isto tako još suviše da je pijanac, igrač, da nema ni košulje na sebi . . .
Nagovaralo se mlade da poslušaju savjet starijega. U tim nagovorima čulo se daje isti ili ista iz dobre kuće, iz dobre obitelji, da imaju dobro stanje, da su radišni, vridni, skućni, da neće morat nosit vodu i sić drva, da imaju svoju živinu, svoje krave i konje, kola i plug, da uvijek zakolju gudina prid Božić i mnogo bravenja, da imaju vina cilu godinu, kruva od žita do žita, krumpira, da je mater u kući tkalja, ćaća majstor taki da mu i rukam zna zmiji oko navest, da su zendili, dobrostojeći . . .
Ako pak sve to ne bi odvratilo divojku ili momka od nakane da se uda za i kog ju je volja onda bi se našle osobe koje bi posredovale. Te bi osobe pošle roditeljima i valile mladu.
Ako je momak dolazio na silo i volio divojku onda bi ta divojka ostala najčešće neudana ili bi se udala za udovca ili kakvoga staroga momka. Našla bi se rđava duša koja bi kudila divojku, a bolje je kaže narod razoriti crkvu nego skuditi divojku. Govorilo bi se za take koje bi okudili da će jin biti vraćeno jer i oni imaju dicu. Tako nije bilo taško samo curi, nego i roditeljin koji bi bivali zbog ovoga utučeni U MEDOVU DOCU i DOBRINČIMA nikada se mlađa sestra nije udavala priko starije niti se mladi brat ženijo priko starijega. To je tako bilo i nikada stoga nije bilo ljubomore medu sestrama ili braćom. Što se tiče braka, ritko kada je čovik ostavio ženu ili žena čovika pa sami živili.

 M. Granić

Joomla! Debug konzola

Sesija

Informacije profila

Korištenje Memorije

Upiti baze podataka