dojma sam potjeh da si ti "lovca" prepovršno shvatio.
1. ako biram najbolju scenu(e) onda je to definitivno scena u baru dok ekipa igra biljar i pjeva te scena kad de niro sam odlazi u lov, u potpuno drugoj atmosferi, s drugim razmišljanjima nego ranije i konačno njegova zamolba jelenu za oprost.
2. ako se moram odlučiti ključni odnos u filmu, to je onda svakako odnos de nira i walkena. neki tvrde da u tom odnosu ima homoseksualnog, definitivno jedan intrigantnijih odnosa.
3. antiratna poruka. mislim da je neprimjereno uspoređivati vijetnamski i domovinski rat. amerikanci kao što znaš za svoj teritorij nisu ratovali 200 godina i zadnji domovinski junak bijaše im dejvi kroket. amerika funkcionira na drugim osnovama od hrvatske i smiješno je uspoređivati njihove ratove s našim.
međutim ono što je usporedivo je ideja koja potiče vojnike na odlazak u rat (domoljublje) jer oni se tome sigurno nisu protivili. s druge strane upoznali su kompleksnu, vrlo zamršenu stranu rata koja je ostavila duboki trag na sve njih. u krajnjoj liniji nerazumjevanje okoline za ratne veterane, a i veterana za okolinu ima puno sličnosti u primjerima hrvatske i sad-a.