Autor Tema: Sralo iz Prološca Donjeg  (Posjeta: 5764 )

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Sralo iz Prološca Donjeg
« : 29 Listopad 2013, 20:03:33 poslijepodne »
Podoficirčić JNA zaslužio je vlastitu temu. Ipak je 'naš' (eto ga tebi!). Kad more ona spišulja Mlinarević Sopta imat temu, more i prološko sralo.

Da čujemo:

Sve je, u najkraćemu, i u Hercegovini i u Prološcu meni po mjeri, osim nacionalizma, a nisam slabić poput Nine Raspudića da ljudima govorim ono što je njima milo čuti. Kazat ću im ono što mislim, ali ne zato da bih se dopao svojim prijateljima liberalima, nego stoga što mi je užasno gledati kako narod stradava. Kako trune u mržnji. Želio bih nekako pomoći jer mi je bolno doći u moj izmučeni i gladni zavičaj, koji se čestito najeo tek kad su muškarci otišli raditi u Njemačku, i ustanoviti kako su svi tamo gdje sam ih ostavio. Ma, ni pomakli se nisu. Neobrijani, u nečistim maskirnim prslucima, još uvijek cugaju ispred zadruga, proklinjući u Donjem Prološcu četnike, a desetak kilometara dalje, u Posušju, balije.

Frustrirajuće je to. Dođeš li u Bosnu i Hercegovinu, dosta ti je pogledati u zrak. Što su zvonici i minareti viši, narod je strašnije propao. U jalovoj zemlji samo bogomolje lijepo uspijevaju. Da crkve i džamije nisu sve krupnije i razmetljivije ukrašene, ne bi se zapravo ni primjećivalo da nije 1992. Dvadeset godina je prošlo, a svi još tvrdoglavo drve po starim nacionalističkim sranjima, živeći očajnim, duhovno obogaljenim, jednodimenzionalnim životima. Tu ne možeš, na primjer, biti socijaldemokrat ili zeleni, panker ili hevimetalac, vegetarijanac, peder, cyber-aktivist, što god. Možeš biti samo Hrvat, Srbin ili Bošnjak. Nacionalni su identiteti ugušili sve druge identitete, okrutno zadavili svaku mogućnost nečega drugačijeg, boljeg.


Bruce Lee

Sve mu mu je po mjeri osim nacionalizma, a nacionalizam je (dade se razumjeti) proizvod krivo shvaćene vjere, jer nakon mržnje na nacionalizam podoficir spominje crkve i džamije. Dakle, Anti je katoličanstvo po mjeri, ali ne i taj zlosretni nacionalizam. Zamisli koji su to debili gori ispod kanjona Suvaje: tako duhoviti, tako ljudski, ali s falingom...vole svoj narod, a ne vole one koji mu rade o glavi. Divno bi, je li, bilo, kad bi bili tako ljudski i duhoviti i odrekli se toga što jesu, jer neš ti, bio Hrvat, Srbin il Musliman - ni iz džepa ni u džep. To je ta misao: sve se mjeri novcem, a biti ono što jesi samo nas svađa. Čemu onda biti što jesi. Lažni mirotvorac i niko-ničiji, čovjek bez kralježnice i identiteta. U Prološcu, veli, mrze četnike a u Posušju balije. Zanimljivo da se ovaj jad i kukavelj ne usudi oplest po nacionalizmu nad nacionalizmima 'na ovim prostorima'. Svako treba čistiti ispred svojih vrata, je li. Zapravo, Ante se stidi nas sunarodnjaka, pa se u naše ime skanjiva i kao da želi reći: braćo, vidite, nismo svi mrzitelji kao ovaj Potjeh. Imade nas koji više volimo vas nego sebe, vaše nego svoje. O, lažna poniznosti, gora si od najgore oholosti. U tome je Ante tek gora varijanta i najzadrtijeg nacionalista iz Prološca Donjeg, ili iz Zmijavaca (razumije se).
 
« Zadnja izmjena: 29 Listopad 2013, 20:05:41 poslijepodne Potjeh »

Offline belevarac

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.801
Odg: Sralo iz Prološca Donjeg
« Odgovori #1 : 29 Listopad 2013, 23:31:57 poslijepodne »
Potjeshe, kad tjesh ti nas oslomebodit tog svog zemljaka? Pa to treba da se ignorishe, bre!
Znameniti grad na obali, Olisippo [Lisabon], csuven zbog svojih kobila koje zatrudne pomochu zapadnog vitra (Plinije Stariji)

Offline Thadée

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 384
Odg: Sralo iz Prološca Donjeg
« Odgovori #2 : 30 Listopad 2013, 09:32:14 prijepodne »
ruku na srce, ante je rasturio raspudića koji se u ovoj polemici pokazao potpuno nedorastao, a kako će i dorasti kad nije kada ni martinu opaliti.

Sve što čovjeku treba je krov nad glavom, tanjur graha i malo pićke.

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Odg: Sralo iz Prološca Donjeg
« Odgovori #3 : 30 Listopad 2013, 19:12:47 poslijepodne »
ruku na srce, ante je rasturio raspudića koji se u ovoj polemici pokazao potpuno nedorastao, a kako će i dorasti kad nije kada ni martinu opaliti.

Valjda nije bilo vriće za pribacit joj priko glave.
Nu, Ante je ponovio set standardnih laži o odnosu RH prema BiH u ratu, te o ulozi predsjednika Tuđmana i njegova sina. To nije potrebno posebno pobijati, jer tome je jedina svrha ponavljanjem pokušati ordinarnu laž učiniti istinom, što, dakako, nije moguće.
Zanimljivije je izdvojiti Antin rakurs rodoljuba, citiram:

Kao i inače kad se rodoljubi raspiizde, bila je to vrlo blatnjava bujica.

Ima bit da ovaj troglodit stvarno misli da blatnjava bujica ne teče iz tako umilnih pera kakvo je njegovo, Butkovo, Jergovićevo ili Dežulovićevo. Takva pristranost vrijeđa zdrav razum.


Offline Thadée

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 384
Odg: Sralo iz Prološca Donjeg
« Odgovori #4 : 30 Listopad 2013, 20:14:46 poslijepodne »
ti si se daklem uhvatio detalja, a ja cjeline..... sveukupno gledajuć, tehnički i umjetnički, sralo iz Prološca je za dva dobra koplja iznad našeg nine....

ako krenemo u razlučivanje detalja, mnogoštošta bi se tute dalo prigovorit i jednom i drugom....

rećemo, kad raspudić kaže:
"tegoban socijalni i kulturni milje kao jedini izlaz mu je ostavljao postati pitomcem JNA, a vlastiti izbor doveo ga je do Kutlinog i Pavićevog čanka i udobne uloga etabliranog alternativca."

probajte sada na mjestu tomića zamisliti franju tuđmana... što je našega franju natjeralo u uniformu? uvjerenja? moš mislit - ako franju nije natjerala socijala i kultura, onda koga je?
a što je unda franju tentalo da se kuntariše direkturske pozicije u institutu, predsjedniče pozicije u partizanu?
nije li se brat franjo povukao u udobnu generalsku mirovinu gdje je iz napuštene židovkske vile ponoad pantovčaka u najboljim godinama života tratio večeri uz karte i političku alternativu, makar je i slijepcu bilo (ili bar moralo biti jasno) da u društvu s krležom ne možeš promijenit ni kućni predsjednika kućnog savjeta, a ne svekoliku državnu strukturu, zaštićenu vojskom i milijunima zatupljenih radnika i seljaka....

dakle, da ne dužim o bratu franji - ključni raspudićevi prigovori liku i djelu ante tomića su više nego upitne kvalitete, poradi čega ostajem pri prvotnoj tezi da se držim svekolikog i umjtničkog dojma u njihovj raspravi, a detalje prepuštam onima kojima se detaljima dade zamarati...
Sve što čovjeku treba je krov nad glavom, tanjur graha i malo pićke.

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Odg: Sralo iz Prološca Donjeg
« Odgovori #5 : 30 Listopad 2013, 22:20:44 poslijepodne »
Prološko sralo je tek u jednome poantirao: Nino doista jest optužio sve bosanske franjevce za dosljednu politiku još od ahdname. Ostalo nema veze s mozgom. Tomić je tek tu i donio argument citirajući rečeno na radio-postaji.
Nisam baš siguran da je Antu Tomića tegoban kulturni i socijalni milje odveo među pitomce JNA. Koliko sam čuo, tome je kumovao njegov stric. Vjerujem da je sralo išao po epolete iz i danas očite pohlepe za slavom. Imam čut da je jako umišljen u svoj veliki spisateljski talent i da mu je to najslabija točka u koju ga se dade piknuti. Eto, ako Nino čita...
Tuđman je također u partizane išao iz uvjerenja, jer nije bio sirotinja, nit mu je tribalo bižat u šumu. Zemi si 'Moj život s Francekom' (ja je držin pod kušinon) i lipo pročitaj iz prve ruke. I Mojsija je odgojen na dvoru faraonovu. Tako je i naš Vrane mora bit što je bio, jer da nije bio...i danas bismo stenjali pod srpskom čižmom, a djelomično i stenjemo. Ja držim da je trenutačna vlast prosrpska.

Offline Zavelim

 • Forumski mudrac...
 • Gožđeno pero foruma
 • *
 • Postova: 3.294
Odg: Sralo iz Prološca Donjeg
« Odgovori #6 : 30 Listopad 2013, 23:23:22 poslijepodne »
Citat:
Nino doista jest optužio sve bosanske franjevce za dosljednu politiku još od ahdname.

Sve do ti jednoga? Di to?

Offline Thadée

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 384
Odg: Sralo iz Prološca Donjeg
« Odgovori #7 : 31 Listopad 2013, 10:23:27 prijepodne »
e moj potješe, nisi tu slušao raspudića..... dobro kaže zavelim, raspudić nigdje nije optužio sve franjevce, on samo govori o kvislinškoj politici koja se kod hrvata provlači već 5 stoljeća - a naravno da tu poltiku ne podržavaju svi, niti ju on igdje svima pripisuje.

ovaj detalj (daklem kvislinšku politiku) sam namjerno zaobilazio jer ima puno širu dimenziju i ako ga se uhvatimo, a po svemu sudeći hoćemo - onda ćemo otići daleko od izvorne teme, ali šta je tu je.

kvislinška politika.... prvo je pitanje - a što je to?
već i površnim znanjem činjenica, jasno je da franjevci ne mogu biti kvislinzi... naime, potpuno je jasno da franjevci (u one dane) nisu bili simpatizeri turaka, već su u datim okolnostima pokušali sačuvati ono što se sačuvati dade. (pre)velika je to i (pre)bitna razlika da bi je tek tako ignorirali.

isto tako, u ovo naše vrijeme srž sukoba na relaciji hercegovci-daidže, svodi se na pitanje političkog funkcioniranja BIH, točnije federacije. e sad, nema dileme da je iz 'rvatske perspektive jedina ispravna borba za autonomiju (nalik onoj višestoljetnoj borbi za hrvatsku državu), i to na prostoru gdje su 'rvati većina.

međutim, zagovornicima te i takve politke manje je bitno (ili potpuno nebitno) što će biti s hrvatima izvan tog prostora autonomije, a ne trebaš biti puo pametan da zbrojiš dva i dva i zaključiš kako im neće biti dobro. i sad dolazimo do drevne hrvatske matematike starčevićeve misli koja kaže:
bolje da je hrvatska dva za dva kilometra i da u njoj živi pet hrvata koji su slobodni, nego....
ta logika nas je svojedobno dovela i do NDH.... bolje komad države, kakav takav - a ostali, koji tu ne upadate, frigajte se!

povijesni je usud da je upravo ta i takva politika u hrvatskoj povijesti opisana kao kvislinška jerbo je velikoj većini hrvatskog naroda (pa i samom tuđmanu) bilo jasno da država/autonomija koja se uspostavlja na žrtvi pripadnika vlastitog naroda nema budućnosti.

dilema je danas dakle ista kao i prije 60 ili 80 godina.... boriti se za državu/autonomiju s kakvim-takvim pravima, a izvan nje nikakvim pravima za pripadnike svog naroda, ili se boriti za prava svog naroda na cijelom prostoru?
odgovor nije jednostavan, ni lak - autonomija je privlačna jer nema sumnje da će priskrbiti neka veća prava, ali ta prava će svojim pravima platiti oni koji se u njoj neće naći. i to je to!!!

ako ništa, eto zbog toga s ovim izjavama i terminima treba biti oprezan, a što se frane tuđmana tiče, drago je meni da ga ti imaš pod kušinom, iako bih ja radije da ti to pročitaš i vratiš na stalažu. tek kad i ako pročitaš ćeš neke stvari razumjeti.... a glede franjina poticaja za odlazak u partizane, tu se vraćamo na priču o kvislinzima koji su svoju braću prepustili musoliniju, koji su za judine škude prodali grobove svojih kraljeva i koji su na koncu konca pokrenuli svenarodni zbjeg s prvenstvenim ciljem stvaranja košmara koji će im omogućiti spašavanje vlastitih guzica - a dotične su nas, kako to danas dobro znamo MASTNO koštale....
« Zadnja izmjena: 31 Listopad 2013, 10:30:08 prijepodne Thadée »
Sve što čovjeku treba je krov nad glavom, tanjur graha i malo pićke.

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Odg: Sralo iz Prološca Donjeg
« Odgovori #8 : 31 Listopad 2013, 17:34:02 poslijepodne »
Sve do ti jednoga? Di to?

e moj potješe, nisi tu slušao raspudića..... dobro kaže zavelim, raspudić nigdje nije optužio sve franjevce, on samo govori o kvislinškoj politici koja se kod hrvata provlači već 5 stoljeća - a naravno da tu poltiku ne podržavaju svi, niti ju on igdje svima pripisuje.

Nino Raspudić piše ovako:
Rekao sam da se radi o izrazitoj manjini unutar provincije Bosne Srebrne, dakle nisam govorio o bosanskim fratrima kao što mi se zlonamjerno imputira, kako bi me se pokušalo diskreditirati, već eksplicitno o “manjem dijelu” koji se nadovezuje na tradiciju kvislinške politike, koja se može pratiti od početaka modernizacije BiH, a posebno u razdoblju jugoslavenske komunističke vlasti. Radi se o šačici fratara koji se češće pozivaju na Ahdnamu, dokument kojim je sultan Mehmed Osvajač 1463. godine iskazao milost mudrom fra Anđelu Zvizdoviću i njegovom preživjelu stadu, nego na Sveto pismo. Većina franjevaca Bosne Srebrne s pravom se kroz naredna stoljeća mogla nazivati narodnim “ujacima” i većina je to ostala do danas.
ovdje

Lako je provjeriti na youtubeu:
da je Ante Tomić i u ovome lagao. Raspudić je naglasio da se radi o manjini. Zato povlačim rečeno i kažem: u pravu ste.  :hat

« Zadnja izmjena: 31 Listopad 2013, 17:35:38 poslijepodne Potjeh »

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Odg: Sralo iz Prološca Donjeg
« Odgovori #9 : 31 Listopad 2013, 17:44:40 poslijepodne »
već i površnim znanjem činjenica, jasno je da franjevci ne mogu biti kvislinzi... naime, potpuno je jasno da franjevci (u one dane) nisu bili simpatizeri turaka, već su u datim okolnostima pokušali sačuvati ono što se sačuvati dade. (pre)velika je to i (pre)bitna razlika da bi je tek tako ignorirali.
Ova priča ima i drugu stranu. Nije zahvalno nagađati 'što bi bilo kad bi bilo', ali mislim da nisam daleko od istine kad tvrdim da je takvo ponašanje franjevaca zapravo onemogućilo rekonkvistu, do koje bi došlo da oni nisu 'pokušavali sačuvati ono što se sačuvati dade'.

- Vratili smo se 1974. Najcrnji trenutak za Hrvate u Bosni jest kada se ondaššnji franjevački provincijal fra Anđelo Zvizdović poklonio sultanu. Da se Isus poklonio nečastivom u pustinji, tada sigurno krššćanstva ne bi bilo. Od onog sramotnog i pokloničkog čina Bosna je za Hrvate postajala sve manja i tanja, ružžnija i tužžnija. Bojim se da je to mnoge Hrvate poticalo da pogaze svoju vjeru, što je bio početak odnarođivanja. Bojim se da i danas sluganski mentalitet prožžima mnoge tamoššnje Hrvate. Nisu li se i bivšši provincijali (Markeššić, Anđelović) pokazali pravi nasljednici Zvizdovića? Nisu li se klanjali svakome samo da sačuvaju, ne Bosnu i Hrvate u njoj, nego svoje žžupe, misleći da bi u Bosni opet mogli dobro žživjeti, bez obzira na "raju"?

Luka Prcela, dominikanac, "Hrvatsko slovo", 24. prosinca 2001. godine.

Offline Thadée

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 384
Odg: Sralo iz Prološca Donjeg
« Odgovori #10 : 31 Listopad 2013, 19:36:55 poslijepodne »
da ponovimo još jednom:

norveški političar kvisling djelovao je u vrijeme kad je norveška bila samostalna država u kojoj on nije mogao do vlasti. zbog toga je "pozvao" nijemce" i aktivno im pomagao u osvajanju vlastite države s ciljem da ti isti osvajači njemu daju vlast u ruke, a on će (naravno) za uzvrat provoditi njihovu politiku...
e, sad ti meni reci kakve to veze ima s franjevcima, u bilo kojem vremenu?
jesu li oni doveli turke u bosnu?
jesu li oni doveli tita u bosnu?
ili su možda (post festum) provodili tursku ili komunističku politiku? kvisling je i u teoriji i u praksi bio nacist!

ljudi moji, nemojte biti smiješni, a i ti potjeh... pristar si za ove jeftine štosove.

pride, ovi ga prcela stvarno prca....
svaka usporedba običnih smrtnika s kristom je naprosto glupa.

s druge strane, ma na koji su to način franjevci onemogućili rekonkvistu? rekonkvista nije planirana ni u bosni, ni u hrvatskoj, uostalom ni oluja nije planirana na brijunima..... s franjevcima ili bez njih, sukobi turaka i habsburga bi išli svojim tokom....
 a opet, zašto prceli, a i tebi potješe ne padne na pamet da je srpska pravoslavna crkva procvala u turskom carstvu... dok je istodobno nezreo pokušaj rekonkviste doveo do potpunog izgona srba s kosova....
zato, nemojmo pričati o tome što bi bilo i kako bi bilo na marsu...
« Zadnja izmjena: 31 Listopad 2013, 19:39:46 poslijepodne Thadée »
Sve što čovjeku treba je krov nad glavom, tanjur graha i malo pićke.

Offline Zavelim

 • Forumski mudrac...
 • Gožđeno pero foruma
 • *
 • Postova: 3.294
Odg: Sralo iz Prološca Donjeg
« Odgovori #11 : 01 Studeni 2013, 12:00:58 poslijepodne »
Citat:
Ipak, ni uz takvo ponašanje – kojemu se ne može poreći znatna efikasnost – neće hrvatski pisac postići sve što treba, nego postoji još jedan uvjet koji mora ispuniti. Taj je uvjet ovaj: neka se iz njegovih tekstova uvijek jasno vidi da mrzi i prezire zajednicu kojoj se obraća, pa dakle i čitatelja koji drži u rukama njegovu knjigu. Neka u sadašnjosti te zajednice vidi samo glupost i zaostalost, a neka u njezinoj prošlosti prepozna samo zločin i totalitarizam. Pri tome neka uvijek tvrdi da piše tako kako piše zato da bi zgranuo naše ljude, da bi im bacio nemilu istinu u lice, te da bi šok-terapijom pridonio napretku cijeloga društva. To će mu pak biti dovoljno pokriće za druga dva cilja koja se tiču njega osobno i mnogo su važnija.

Prvo, na taj će način pisac proglasiti eksteritorijalnost, u svojim očima i u očima drugih, u smislu: eto, vidite, takvi su oni, a ja sam nešto sasvim drugo. A drugo, govoreći tako o svojoj domovini, on će ponekome – u svijetu, u regiji, pa i u samoj Hrvatskoj – kazati ono što taj netko želi čuti, a to piscu može otvoriti poneka vrata i namaknuti poneku crkavicu.     

Bude li pisac dosljedan i uporan, uspjet će i sama sebe uvjeriti kako je to što on prakticira zapravo sloboda stvaralaštva i kako su stavovi što ih zastupa njegova najintimnija uvjerenja. A čitatelj će neminovno zaključiti kako mu je dosta toga da se u knjigama vrijeđaju i njegova uvjerenja i njegov zdrav razum, pa će odustati i potražiti štogod drugo, što nije hrvatska književnost. A to se i htjelo postići, zar ne? 

http://www.mvinfo.hr/izdvojeno-tema-opsirnije.php?ppar=7344

Offline nunu

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.732
 • SATAN GUDARSKI
Odg: Sralo iz Prološca Donjeg
« Odgovori #12 : 01 Studeni 2013, 16:48:11 poslijepodne »
temeljno piotanje srala iz Prološca :

Zemlju bez krvi nitko ne pušta. Dođe li do toga, važno mi je znati, jesu li Nino Raspudić i potjeh spremni poginuti za treći entitet?

http://www.jutarnji.hr/ante-tomic-odgovara-raspudicu-bruce-lee-ne-bi-nikada-nuncakama-napao-franjevce/1135517/

i mene zanima?jeste li spremni?
i love my bike

Offline Zavelim

 • Forumski mudrac...
 • Gožđeno pero foruma
 • *
 • Postova: 3.294
Odg: Sralo iz Prološca Donjeg
« Odgovori #13 : 01 Studeni 2013, 18:08:31 poslijepodne »
Česi su je pustili Slovacima bez kapi krvi. Rusi svim bivšim republikama SSSR-a, čak i onima di je Rusa bilo i po 40%. Tako da tvrdnja da zemlju bez krvi niko ne pušta nije istinita. Dalo bi se tu nać još primjera. A treći entitet čak nije ni puštanje, sve to i dalje ostaje u državi koja se zove BiH. Da je kojom srićom BiH 1995. skrojena od tri diskontinuirana entiteta garant bi već postala funkcionalna država.

Offline nunu

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.732
 • SATAN GUDARSKI
Odg: Sralo iz Prološca Donjeg
« Odgovori #14 : 01 Studeni 2013, 19:33:33 poslijepodne »
ako slučajno bude potriba ... nisu mi se baš pokazali a imali su prigodu u cvitu mladosti
i love my bike