Autor Tema: neđo od ljubuškog, udbaš ili pravednik?  (Posjeta: 14733 )

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
neđo od ljubuškog, udbaš ili pravednik?
« : 19 Srpanj 2012, 11:44:44 prijepodne »
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RIXvpZ500F4#!

hm! zanimljivo. zanima me koliko je priča napumpana slijeva, svićete reći.
pa, evo, zdesna:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZuiS6sLTXo8#!
(meni sam film nije toliko sporan)
« Zadnja izmjena: 20 Srpanj 2012, 13:41:21 poslijepodne FCroaticum »
Dosta parola.

Offline OriloGorilo

 • Veteran
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 2.295
  • Prolozac
neđo udbaš od ljubuškog
« Odgovori #1 : 20 Srpanj 2012, 09:01:24 prijepodne »
Još jedan komentar na temu Neđe Udbaša:
„U predaji i plemenskim svetim spisima lijepo se navodi da je progon djelo milosrđa i da bi nalogodavcu etničkoga čišćenja spomenik trebali podignuti oni koji su bili etnički očišćeni. Kako to umišljene žrtve ne mogu razumjeti?“, piše Viktor Ivančić u tekstu koji donosimo kao najavu novog broja tjednika Novosti. Radi se o komentaru slučaja o kojem smo već na Lupigi govorili, a gdje se u Ljubuškom „javnost“, koja smatra da bi ljubuški muslimani trebali podignuti spomenik Mati Bobanu jer su protjerani s vlastitih ognjišta u bijeli svijet gdje su se dobro snašli, digla na zadnje noge kako bi zabranila film o čovjeku koji je muslimane spašavao iz logora, sve dok svjetina jučer nije pretukla njegovu suprugu...
http://www.lupiga.com/vijesti/index.php?id=7055


Nu, evo ovaj osvrt je meni nekako najzanimljiviji za pročitati na ovu temu:
...
Ironija je , da su nakon cijele ove trakavice u Ljubuškom ostale svijetiliti još dvije jame od njih tko zna koliko iz kojih se tek danas na pragu 21. stoljeća iskapaju posljednje kosti onih koje je moralni, politički i ideološki uzor Štefice, Neđe, Bahtijara, Brozove & Co. u ime univerzalnih vrijednosti, po kratkom postupku , poslao na 3 metra ispod zemlje. Te prokletnike koji nisu bili tako moderni kao Štefica, koji nisu imali sreću da se školuju u Sarajevu, druže s Milom Stojićem i Dijanom Burazer, dok uživaju u brisanju  vlastitog provincijalnog i tog opskurnog nacionanog  identiteta, za potrebe neke nove države,  dok im Sarajevo tepa kako su posebni i drugačiji od sredine iz koje dolaze a potom ih vraća nazad da u svojim malim opskurnim provincijama mijenjaju svijet.
O tome koja bi ljudska i kolektivna prava Hrvati Ljubuškog danas uživali da im sudbinu kroje ovakvi koji se pozivaju na lažni Brozov antifašizam moglo bi se diskutirati u nekoj novoj trakavici.
Prevruće je za daljnju polemiku. No da se ne bi krivo shvatilo, napad na Šteficu G. je za svaku osudu, kao što je za osudu i film koji je snimila a koji nije ništa drugo nego jeftini pokušaj fašizacije grada koji joj nikad nije nanio zlo, jednako kako je za osudu i opskurni pokušaj zabrane emitiranja istog filma i ono što je najogavnije dociranje Svetlane Broz o potrebi suočavanja sa zločinima vlastitih predaka dok joj oko glave svijetle tek otvorene dedine jame.
nzirdum  l poskok.info
http://poskok.info/wp/?p=12172
"...bit će svega samo nas ne će..."

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: neđo od ljubuškog
« Odgovori #2 : 20 Srpanj 2012, 13:37:12 poslijepodne »
Pitat ću Ljubušake o Neđi pa ću znat bolje. A znam neke činjenice, pa me bole...
Ovakvo udaranje po autorima filma tipično je baljezganje di se ne udara argumentirano na film, nego na neko prezime u titlu na kraju (ne nebitno), pa se rokera neđu oblijepi preko usta i čela, ko selotejpom, udbaš. Evo, ovde na forumu. Pa je kriv jer je jadnik studirao u sarajevu, pa je zbilja zeru otvorenijih pogleda od neškolovana svijeta u selu koji slabo čita, a kamoli zna što se događa iz vrha brda. Budući da to nije moj naslov, volio bih da me obrišete kao inicijatora teme ili vratite naslov dan po filmu.
Etničko čišćenje bilo je djelo milorđa (ludooo!), znamo zašto - zato što bi svi docigli bili ubijeni za mjesec dana, jedan po jedan, bez znanja policije i vlasti. Bili bi to tzv. incidenti. Dok se ne prizna i ne dopusti muslimanima ulaz u ljubuški, dotle ni hrvati neće nazad u mnoga mjesta. Ako je ovo preseljenje, osim što jest etničko čišćenje, dobro protiv skoroga rata, onda neka bude tako. Samo, bojim se da nije, nego treba previše zla priznat sebi i oprostit, a nama to ne ide ni kad smo krivi. Pa što onda očekujemo od muslimana iz ljubuškoga? Da nam se ispričaju?

Ponavljam: ovo lipljenje riječi udbaš ne dolazi iz činjenice da je neđo radio za udbu, nego iz mržnje.
« Zadnja izmjena: 20 Srpanj 2012, 13:42:26 poslijepodne Slovak »
Dosta parola.

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Neđo od Dedinja
« Odgovori #3 : 20 Srpanj 2012, 14:59:12 poslijepodne »
Pažljivo sam pregledao oba filmića i ovo je moje viđenje:
Komunjare i jugoslavenjare trebaju svoje sekularne i ateističke svetce. Odabran je Neđo. Razlog: poslovično velika ljubav jugoslavenjara i komunjara prema Hercegovcima i Hrvatima općenito.
Neđo je bio dugokosi roker. Tragedija je da se na tako nešto gleda pozitivno a u stvari je sotonizam i glazba pobune. Spojio se liberalizam s komunizmom i tu se može reći da je Neđo bio ateistički Ivan Krstitelj koji stoji između starog zavjeta (komunizam) i novog zavjeta (liberalizam).
Mene je najviše šokiralo slijedeće:

Čula se prva himna na Humcu. U svetištu svetog Ante koji je ovdje tradicionalan skupljalo bi se puno ljudi. Prvi put se čula ta himna hrvatska. Kad je Neđo čuo rekao je: Štefice bit će krvi. Ova himna na ovim prostorima može značiti samo krv.

Koliki jad čovjek mora biti da u ljubavi Hrvata za svoju himnu vidi krv.
Inače, svaka čast na svemu što je učinio za pripadnike druge vjere i nacije, ali da se iz svega posthumno učini ovakva manipulacija...
Pa zapravo i nije čudno. Komunjare i jugoslavenjare su se pokazale medijski vještiji od Hrvata i katolika. Filmić je Titina unuka prilično vješto režirala.

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
odoše oćale
« Odgovori #4 : 20 Srpanj 2012, 15:22:02 poslijepodne »
Nakon što sam to izgovorila ona je skočila, ošamarila me i opsovala mi majku. Ja sam joj uzvratila šamar, zakukala je: “Odoše mi naočale od 800 maraka”, i opet je krenula prema meni, ja prema njoj, gužvale smo se - ispričala je potreseno Vera novinaru Večernjeg lista pred njezinom obiteljskom kućom na Humcu. Majica joj je bila poderana, lančić joj je prijateljica Ljilja našla na betonu, mobitelom su svijetlile da nađu križić i privjesak “B” (blagoslovljeno). - Našle smo i staklo Šteficinih naočala, rekla sam Ljilji ostavi joj na zid neka i ona dođe po svoje. Mogla sam prije nje doći u policiju, ali bojala sam se kako će reagirati moj suprug Branko, bolestan je, imao je moždani udar.

Međutim, kad sam došla kući ubrzo je na vrata došla policija i dala sam izjavu. Žao mi je zbog svega, ali ne mogu prihvatiti da se nas Hrvate u Ljubuškom proglašava nacistima i fašistima. Istina je posve drukčija, mi u Ljubuškom možemo Bošnjacima pogledati u oči, a mogu li oni Hrvatima u Bosni, u sjevernoj Hercegovini - kaže Vera.


drž nedaj

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: Neđo od Dedinja
« Odgovori #5 : 20 Srpanj 2012, 18:44:21 poslijepodne »

Mene je najviše šokiralo slijedeće:

Čula se prva himna na Humcu. U svetištu svetog Ante koji je ovdje tradicionalan skupljalo bi se puno ljudi. Prvi put se čula ta himna hrvatska. Kad je Neđo čuo rekao je: Štefice bit će krvi. Ova himna na ovim prostorima može značiti samo krv.

Koliki jad čovjek mora biti da u ljubavi Hrvata za svoju himnu vidi krv.

Jad, dakako nego jad. Nije time izrečena mržnja prema himni, nego čista svijest da će krenuti po zlu. Kako je i krenulo. I mene je zakvačila ta rečenica. Brozovka je dobro iskoristila temu da u djedu ponovo prikaže velikog liberala i nenacista jer je uporno propovijedao bratstvo i jedinstvo između naroda i negirao važnost nacionalnu i razlike. Drugu stranu medalje nećemo sad. Film je, čini mi se, malo previše izmanipulirao neđu. A da je u to vrijeme u Ljubuškom bilo .ranja, e bilo je. Strah me i danas spomenut tutu, piku i štelu. Od kriminala i trgovine svime i svačime, da ne degustiramo, do nasilja premu svemu i svakomu, pa tako i prema onima s druge strane linije fronta. Zbilja je isplivalo svega i svačega u ratu. Ne znam zašto Ljubušake zbog nečega još peče savjest, valjda ta neka kolektivna odgovornost. Nego, u filmu je najmanje ispričano što je točno učinio neđo za muslimane. Jedan moj susjed za vrijeme dom. rata primio je u kuću obitelj muslimana iz mostara, inače mu je otac poginuo nevin od partizanske ruke iza 2. rata. Kakvih je sve prijetnji dobio, stalno dobivao, jer je udomio beskućnu obitelj... Sramote koje su nam pojedinci nanijeli u ratu, njih se ne smije prešućivati. Šuti se samo iz straha i želje da se ne proziva još uvijek žive ljude. Umirovljenike kojima je isplativo i hrvat biti! Zato mi se sviđa priča o hrabrom istupu neđinu u malomu mistu. Tu ima nešto dobro, sigurno je.
A, Potješe, tvoje olako razbacivanje teškim riječima poput sotonizam, uzet ćemo kao tvoj osobni ego-trip. Ima malo narodnjačkog istočnjačkog melosa u tvojim riječima. Ima nekog obračuna sa samim sobom. kani se takvih teških riječi ukoliko nije prilika da ih koristiš. hvala na razumijevanju. držim u krilu električnu fendericu i prezirem sotonu. Zato, budi dobar, kao što te tvoja dobra majka naučila.
« Zadnja izmjena: 20 Srpanj 2012, 18:48:03 poslijepodne Slovak »
Dosta parola.

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: neđo od ljubuškog, udbaš ili pravednik?
« Odgovori #6 : 20 Srpanj 2012, 21:06:03 poslijepodne »
Nego, da se poslužim onom biblijskom kad su pitali o prorocima pa je netko bitan rekao prepoznat ćete ih po njihovim djelima. Iza neđe eto nastade dokumentarac, kakav god - film. A od ovih što protestvuju pa su zastavu prije premijere obisili ko kakvu zavjesu iznad vrata da se mora ispod nje provlačiti i saginjati, od ovih što napadoše fizički na kraju njegovu udovicu, od njih ostadoše takva djela. prepoznat ćete ih po djelima, piše u bibliji. zaista, ne znam sve neđine grijehe, volio bih saznati ih, da vidim našto su neki ljubušaci tliko ljuti, na nj ili na film. (bojin se na se same najviše)
« Zadnja izmjena: 20 Srpanj 2012, 21:12:57 poslijepodne Slovak »
Dosta parola.

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Drugačiji od ostalih
« Odgovori #7 : 23 Srpanj 2012, 17:59:55 poslijepodne »
Kanoniziran, e. Uvjeti su tu: nije živ, činio je dobro, bio je kaže mu žena drugačiji od drugih. Drugi su mrzili a Neđo je volio. To ti je poruka, i to ne bi bio problem da film time ne baca sumnju na sve, a ne tek na one koji su krivi za progone. To je poznata antihrvatska metoda iz vremena Jugoslavije: svi su Hrvati ustaše, a ne tek oni koji su bili ustaše. Da sad ne kompliciramo s pričom da možda ni svi ustaše nisu bili ustaše.
To ti je Slovače očit razlog što su Ljubušaci tako ljuti, ali opet ne svi. Neki potajice čiste Titinu sliku na šuvitu računajući da će doći dan...
A ovo što se sotonizma tiče imade tamo tema na Tragovima pa ćemo nastavit. To je glazba masonjara.

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: Drugačiji od ostalih
« Odgovori #8 : 23 Srpanj 2012, 23:38:28 poslijepodne »
Kanoniziran, e. Uvjeti su tu: nije živ, činio je dobro, bio je kaže mu žena drugačiji od drugih. Drugi su mrzili a Neđo je volio. To ti je poruka, i to ne bi bio problem da film time ne baca sumnju na sve, a ne tek na one koji su krivi za progone. To je poznata antihrvatska metoda iz vremena Jugoslavije: svi su Hrvati ustaše, a ne tek oni koji su bili ustaše. Da sad ne kompliciramo s pričom da možda ni svi ustaše nisu bili ustaše.
To ti je Slovače očit razlog što su Ljubušaci tako ljuti, ali opet ne svi. Neki potajice čiste Titinu sliku na šuvitu računajući da će doći dan...
A ovo što se sotonizma tiče imade tamo tema na Tragovima pa ćemo nastavit. To je glazba masonjara.
manje je sad opasan tito nego tuta. pa, ljudi, koji je vama k.... . Mislite li da da ima toliko političke ozbiljnosti kod ljudi koje misle da će juga uskrsnit, ili ste vi toliko politički neozbiljni da se toga bojite. bojim se da je ovih vas zadnjih u postotku kudikamo više. a zašto se možda bojite juge??? zato što ćete opet morat mijenjat stav. Potješe? reci. meni je stvarno pun k... utvara u vama koje strepe od udbe i tite. bojite li se duhova, pokojnoga dida napoleona, bojite li se susjeda koji vas je ošinio šćapon kad je van bilo 4 godine, aumro je kad van je bilo 10. Vi ste  somnabulni, narode! Embla vas udba! To ni u crkvi više ne prolazi ko ni babe roge  za polovne pratre.
« Zadnja izmjena: 23 Srpanj 2012, 23:41:08 poslijepodne Slovak »
Dosta parola.

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Modni mačak samoupravnog socijalizma
« Odgovori #9 : 24 Srpanj 2012, 08:20:06 prijepodne »
manje je sad opasan tito nego tuta. pa, ljudi, koji je vama k.... . Mislite li da da ima toliko političke ozbiljnosti kod ljudi koje misle da će juga uskrsnit, ili ste vi toliko politički neozbiljni da se toga bojite. bojim se da je ovih vas zadnjih u postotku kudikamo više. a zašto se možda bojite juge??? zato što ćete opet morat mijenjat stav. Potješe? reci. meni je stvarno pun k... utvara u vama koje strepe od udbe i tite. bojite li se duhova, pokojnoga dida napoleona, bojite li se susjeda koji vas je ošinio šćapon kad je van bilo 4 godine, aumro je kad van je bilo 10. Vi ste  somnabulni, narode! Embla vas udba! To ni u crkvi više ne prolazi ko ni babe roge  za polovne pratre.

Ne znam di ti živiš. O stvarnosti kojom smo okruženi više virujem Šoli:

Povijest može biti blagoslov, ali i prokletstvo. Mi bolujemo od viška povijesti. Čitam baš ovih dana što onaj neuspjeli akademik Ivo Goldstein piše o Titu, de facto ga je beatificirao. Kada bi takav negacionizam vladao na drugoj strani, to bi bio škandal, s pravom. Goldstein i njemu slični čine od ovoga društva bolesnu zajednicu, mitomansko leglo za opravdavanje najopskurnijih ideja i likova kao što je bio Josip Broz. Od tog zločinaca i bonvivana oni prave medijsku zvijezdu, totalitarnog modnog mačka samoupravnog socijalizma. No tu očigledno nema pomoći. Zato se, u slučaju Hrvatske, ne slažem da povijest treba prepustiti povjesničarima, već psihijatrima.
Nema se kamo pobjeći

Nego, Slovače, nisi komentira tvrdnju Vere Dedić da je Štefica zapravo prva upotrijebila silu:

- Pozdravila sam s dobra večer i obratila se Štefici: “Gospođo, što ti radiš u ovom svetištu kojeg vrijeđaš svojim izjavama u filmu, rekla si da to nije tvoje svetište i molim te napusti ga”. Ona je odgovorila: “Moj je Neđo spasio tisuću Bošnjaka”. Odgovorila sam: “Ma molim te, to nije istina, da nije bilo politike ja bih te pitala što bi on spasio”. Nakon toga sam rekla: “Kad je bio rat sa Srbima, krim policajac i ja izuzeli smo vam radio stanicu kojom ste održavali vezu s neprijateljskom stranom”. Nakon što sam to izgovorila ona je skočila, ošamarila me i opsovala mi majku. Ja sam joj uzvratila šamar, zakukala je: “Odoše mi naočale od 800 maraka”, i opet je krenula prema meni, ja prema njoj, gužvale smo se - ispričala je potreseno Vera novinaru Večernjeg lista pred njezinom obiteljskom kućom na Humcu. Majica joj je bila poderana, lančić joj je prijateljica Ljilja našla na betonu, mobitelom su svijetlile da nađu križić i privjesak “B” (blagoslovljeno). - Našle smo i staklo Šteficinih naočala, rekla sam Ljilji ostavi joj na zid neka i ona dođe po svoje. Mogla sam prije nje doći u policiju, ali bojala sam se kako će reagirati moj suprug Branko, bolestan je, imao je moždani udar.
Ko je prvi potega gan?

Offline OriloGorilo

 • Veteran
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 2.295
  • Prolozac
Kako je izgubljena bitka za Ljubuški?
« Odgovori #10 : 26 Srpanj 2012, 19:10:48 poslijepodne »
Kako je izgubljena bitka za Ljubuški?

Danas je barem potpuno očito da film o Neđi nije osmišljen da govori  tek samo o Neđi, jednoj sudbini, niti da veliča Čovjeka, univerzalne vrijednosti i da jača suživot. Da je priča ostala samo na filmu čovjek bi možda u to i povjerovao. Osim toga paralelno s filmom mogla je ići i druga reotrika onih koji su film snimili, npr. da oni znaju šta je Ljubuški i tko su Ljubušaci  no skupa s cijelom pričom iz pera bošnjačkih propagandista poput recimo Bahtijarovog koji se također mota oko Gariwa išla je upravo sotonizacija Ljubuškog,  ”fašističkih udruga”, fašistoidnog grada, priča o vađenju crijeva koja vadi ljubuški MUP i sl. a promptnost kojom su mediji u Beogradu , Sarajevu i Zagrebu popratili cijeli slučaj te angažiranost najljućih Feralovih pera oko cijelog slučaja govori kako je stvar gotovo savršeno odrađena.
.
.
.


________piše: Nikola Zirdum l poskok.info

http://poskok.info/wp/?p=12947
"...bit će svega samo nas ne će..."

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: neđo od ljubuškog, udbaš ili pravednik?
« Odgovori #11 : 26 Srpanj 2012, 23:13:41 poslijepodne »
potješe, problem betaificiranja povijesti još od partizana ostade do današnjih dana. gledam nekadašnje gardiste, evo slučaj upada u stan u obitelj nikolovskih u splitu od strane ljubičića zvana paće, ne vidim ništa doli partizančine preobučene. stvarajući raznorazne fiktivne i otkrivajući stvarne neprijatelje s kojima se nismo kao narod u stanju suočiti, udbu, jugu, nostalgičare, elemente, ljvicu, soroše i dr. p. m., mi nismo u stanju niti vidjeti nit prepoznati trulež u narodu. trulež. zašto, zato što se period garde i dom. rata beatificira, mitizira, i domovinski rat postaje svetinja. pa toliko smo puta tu sintagmu čuli. i onda nismo u stanju razaznat kukolj od žita. i onda nas neki nabrijan filmić u maloj sredini razotkrije kao seljačine. ne triba nami definicija zločina u dom. ratu zbog eu, nego zbog nas. ne samo nas koji  uživamo mirovine pa su nam usta kupljena, nego zbog nas koji te mirovine plaćamo dok smo živi. ma, nije tu problem ni para. nego pitanje što i tko je to pravi hrvat, kakav je on, kako se on ponaša u ratu, kako u miru. i tako dalje. rećemo jedno nacionalno pitanje. a nećemo ga riješiti, budite sigurni, ostat će generaciji iza da se oko toga kolje između sebe. ima hrvatski narod savjet, i savjest ga muči. savjest ustaše i savjest partizana, savjest gardista i hrvatska savjest. ne bio ja dobar prorok, al sve je jasno ko dan. ono što se površno prozire kso udbaštvo i partizanština samo je često jedan od tragova slobodoumlja u totalitarnoj sredini psihotično nabrijanoj. (gitar mi je u krilu pa mi tipkovnica daleko pa tipfeleri, sori)
« Zadnja izmjena: 26 Srpanj 2012, 23:21:20 poslijepodne Slovak »
Dosta parola.

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Mitovi i legende
« Odgovori #12 : 27 Srpanj 2012, 07:51:55 prijepodne »
slovače, da mitovi postoje i da mogu biti opasni, itekako opasni, to se slažemo. svjedoci smo što je po brdovitom balkanu činio mit o nebeskoj srbiji npr. da će se uvijek netko okoristiti na krilu mita, i to znamo. znamo i to da postoje pozitivni i negativni mitovi i to je polje za manipulaciju. kako? lipo. evo ti na ovome primjeru: mit o domovinskome ratu na kome je izrasla hrvatska država je pozitivan mit jer jednom kroz veliki dio povijesti obespravljenu narodu vraća vjeru u sebe i svoje snage. ostavimo sad na stranu raspravu o tome što je narod, a što nacija za neku drugu priliku.
svaki imalo realan čovjek zna da na ovome svijetu ništa nije crno-bijelo i da u svakom žitu ima kukolja. znači li to da ne treba stvarati pozitivne mitove? ne. mit o domovinskome ratu ili o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji je dobar dok narod malo ne odraste i stane na svoje noge. tek tada se je u stanju suočiti sa svojim propustima i pogrješkama. pamtiš li mit o nepobjedivim partizanima, o bošku buhi, mirku i slavku? partizanski komunisti su te mitove brižno njegovali i ti su mitovi imali svoju društvenu funkciju, kao što i mit o domovinskome ratu ima svoju.
u čemu je onda problem? u tome što se partizani niti nakon 45 godina apsolutne vlasti, pa još 20 godina relativne vlasti nisu u stanju niti početi suočavati s tamnom stranom svoga mita, a hrvatskome se narodu od trenutka stvaranja svoga mita traži da se suoči ne samo s tamnom stranom svoga mita nego s time da mit i nije mit i pobjeda nije pobjeda. dodatna je perverzija što partizanski mit ne razaraju partizani iznutra, a hrvatski mit razaraju hrvati sami. sjetimo se samo sina brešana i njegovih 'svjedoka' ili bore dežulovića, sina jugooficira kojega ipak brojim u hrvatski korpus, s ovim tekstom:
Kako je Nikolovski oslobodio Hrvatsku
e sad, tko je pravi hrvat? ti nisi jer bi, kako si pisa, radije dezertira nego ratova za bilo kakav narod...ja nisam jer sam iako punoljetan radije osta študirat neg otiša poginit i sad se tješim da se hrvatsku more branit tipkovnicom i rađanem dice ter plaćanjem poreza. pravi hrvat je uzeo pušku u ruke kad ju je tribalo branit. to je to.

batakljun

 • Gost
Odg: Mitovi i legende
« Odgovori #13 : 27 Srpanj 2012, 09:05:17 prijepodne »
slovače, da mitovi postoje i da mogu biti opasni, itekako opasni, to se slažemo. svjedoci smo što je po brdovitom balkanu činio mit o nebeskoj srbiji

ma kakav mit, kakvi bakrači.... srbi su htjeli nacionalnu državu jednako kao i hrvati, jednako kao i deseci naroda na kugli  zemaljskoj zadnjih par desetljeća.... ništa više i ništa manje!
problem srba je bio što su pripadnici njihova naroda razasuti debelo izvan granica "matične" države... kao nekoć mađari i/ili nijemci.... nitko se "svojih teritorija" nije odrekao bez puške na čelu!
mitovi o snazi srbije, ratnim pobjedama i ostalom imali su fukciju hrabrenja.... pumpanja samopouzdanja..... ti mitovi nisu uzrok problema, oni su samo pomoćno sredstvo!

jednom kroz veliki dio povijesti obespravljenu narodu vraća vjeru u sebe i svoje snage.
po čemu smo to mi hrvati bili obespravljeni.... kanite se marksističke interpretacije povijesti! hrvati su u ranom srednjem vijeku bili dio personalne unije sa stranim vladarom, jednako kao i englezi, uzmimo samo jedan primjer. dakle, balkansko-komunistička interpretacija povijesti bi trebala biti prevaziđena!

tek tada se je u stanju suočiti sa svojim propustima i pogrješkama. pamtiš li mit o nepobjedivim partizanima, o bošku buhi, mirku i slavku? partizanski komunisti su te mitove brižno njegovali i ti su mitovi imali svoju društvenu funkciju,
mitovi te istodobno negiranje i nesuočavanje s činjenicama su tu državu doveli do kud su je doveli.... nevjerojatno je da ljudi koji svojoj državi ne bi poželjeli takav kraj, uporno inzistiraju na tome da se kopira njezin početak i taj početak gledaju s udivljenjem..... potješe, jugoslavija je krahirala zbog "nečinjenja"!

pravi hrvat je uzeo pušku u ruke kad ju je tribalo branit. to je to.
e, sad bi te NUNUT nešto pita..... a ja neću na tu temu, samo i jedino iz razloga što i onako nema onih kojima bi određena pitanja digla kosu na glavi....

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Odg: Mitovi i legende
« Odgovori #14 : 27 Srpanj 2012, 09:19:11 prijepodne »
ma kakav mit, kakvi bakrači.... srbi su htjeli nacionalnu državu jednako kao i hrvati, jednako kao i deseci naroda na kugli  zemaljskoj zadnjih par desetljeća.... ništa više i ništa manje!
problem srba je bio što su pripadnici njihova naroda razasuti debelo izvan granica "matične" države... kao nekoć mađari i/ili nijemci.... nitko se "svojih teritorija" nije odrekao bez puške na čelu!
napisa pripadnik hrvatskog naroda, valjda nakon židova najraseljenijega na svijetu. da te pitam jesu li hrvati trebali ratovati za uzeti boku, bih, vojvodinu (koje su nekad i bile njihove) ili gradišće...bilo bi ustaša i svašta.
to je hrvatsko sljepilo za srpski banditizam.