Autor Tema: Zašto smo protivnici ulaska Hrvatske u EU?  (Posjeta: 12027 )

Offline Ratnik svjetlosti

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.627
 • I sa sobom treba znati biti u ratu i miru.

Offline OriloGorilo

 • Veteran
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 2.295
  • Prolozac
Odg: Zašto smo protivnici ulaska Hrvatske u EU?
« Odgovori #1 : 06 Prosinac 2011, 13:13:20 poslijepodne »
Kaže sadržaj jednog maila:

Analitičari švicarske UBS banke izračunali su koliko bi građani morali platiti izlazak svoje zemlje iz eurozone. Prema njihovoj procjeni, svaki radno sposobni građanin zemalja opterećenih dugovima trebao bi platiti od 9,5 do 11,5 tisuća eura duga, što će ukupno iznositi oko polovice bruto domaćeg proizvoda.

::)
"...bit će svega samo nas ne će..."

Offline OriloGorilo

 • Veteran
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 2.295
  • Prolozac
Mediji ne daju prostor drugom mišljenju
« Odgovori #2 : 07 Prosinac 2011, 12:20:56 poslijepodne »

Nitko nije pokupio 10.000 kn nagrade za otkriće anti-EU izjave u novinama
Autor: Miho Dobrašin  |  15.48, 11.11.2011.


Marian Bošnjak je u inozemstvu, gdje je živio i radio, redovito pratio hrvatske medije. Učinilo mu se prilično neobično što u tekstovima o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji nigdje nije nailazio na argumente protiv članstva.


Novinski napisi uglavnom su favorizirali ulazak u EU, samo se ponegdje mogla osjetiti blaga polukritika, ali nikako ne i kritičko preispitivanje. Vrativši se u Hrvatsku odlučio je napraviti mali eksperiment. Kod zagrebačkog odvjetnika Željka Olujića položio je 10.000 kuna, što je trebala biti nagrada onome tko u nekim od šest dnevnih novina pronađe tekst u kojem netko pod imenom kaže da je protiv EU uz, dakako, obrazloženje stava.

„Vjerovao sam da će to biti zanimljivo studentima, ali i drugima“, govori nam Bošnjak. Međutim, nagradu nitko nije dobio. U razdoblju od 14 mjeseci, tijekom 2008. i 2009. godine, nije pronađen ni jedan takav kritički tekst u Večernjem listu, Jutarnjem listu, Vjesniku, Novom listu, Slobodnoj Dalmaciji i Glasu Slavonije.

Detaljno istraživanje

„Kada nema otvorene rasprave o takvom sudbonosnom pitanju za naše društvo, možemo li uopće govoriti o demokraciji i objektivnosti medija“, pita se Bošnjak.

Politolog Anđelko Milardović, koji je u Hrvatskoj proveo dosad najdetaljnije istraživanje o temi euroskepticizma, tvrdi: „Ne postoji zadovoljavajuća razine rasprave o ulasku u EU. Nije uspostavljena komunikacija prema građanima“. Štoviše, ističe da je prisutna propaganda koja se zasniva na ideji sekularnog fundamentalizma.

U takvoj atmosferi, samo tri mjeseca prije održavanja referenduma o ulasku Hrvatske u EU, pojavila se nevladina inicijativa za argumentiranu raspravu o bitnim pitanjima vezanim uz EU. U Zagrebu je u ponedjeljak, naime, održana prva važan tribina o toj temi pod nazivom „Kako biti euroskeptik?“ na kojoj je postavljeno ključno pitanje – postoji li javna rasprava o EU.

Tragači za istinom

No na utvrđivanju otužnog stanja, prema standardima jednog razvijenog demokratskog društva, neće se stati, poručuje udruga ISTINA, punim nazivom Inicijativa za slobodu, toleranciju i nacionalnu afirmaciju.

„Ne smatramo se isključivim posjednikom istine, već tragačima za njom“, poručuje predsjednik Udruge Nino Raspudić. Svakog ponedjeljka, sve do referenduma, u suradnji s Tribinama Grada Zagreba održavat će se javne rasprave koje će pokriti sva važnija pitanja hrvatskog pristupanja EU. Već ovoga ponedjeljak u 19 sati na rasporedu je Lisabonski ugovor i njegovo značenje za Hrvatsku.

„Nastojat ćemo otvoriti prostor za kvalitetnu, tolerantnu i argumentiranu raspravu o bitnim temama za hrvatsku naciju i društvo“, objašnjava Raspudić. Da je zaista tako, potvrdila je prošla tribina.

I ljevica i desnica

Na njoj je Vladinu politiku favoriziranja ulaska u EU branio Zvonimir Frka-Petešić, ravnatelj Uprave za potporu procesu pristupanja EU i donedavni član hrvatske delegacije u Bruxellesu. Kao jedan od kreatora reklamnih spotova na HRT-u, Frka-Petešić je napomenuo da se u njima pokušalo odgovoriti na euroskeptična pitanja.

Mate Kapović sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, kao predstavnik ljevice koja se protivi članstvu u EU, odgovorio je kako javna televizija služi za propagandu, a ne informiranje, čime se manipulira građanima. Roko Šikić, predsjednik udruge „Volim Hrvatsku, ne u EU“ upozorio je kako vodeći mediji u Hrvatskoj ne žele dati prostor drugom mišljenju.

„Daju nam pogrdne nazive. Nazivaju nas radikalima. No mi nismo ni ljevica ni desnica, već obični građani koji imaju drukčije mišljenje“, rekao je Šikić.

Frka-Petešić, koji je odrastao u Francuskoj, dakle u razvijenom demokratskom društvu gdje se poštuje pravo na drukčije mišljenje, rekao je kako mu je doista žao što ta udruga ne dobiva dovoljno prostora u medijima.

Argumentirana rasprava doista je nužna budući da je stajalište hrvatskih građana po pitanju članstva podijeljeno. Zanimljivi su i podaci prikupljeni anketama. Anketa Eurobarometra, koji provodi redovna istraživanja u 33 europske države, u svibnju je pokazala da je u Hrvatskoj 30 posto građana za ulazak, 34 posto protiv, a 32 posto ih je neodlučno. Agencija Ipsos Puls, čije je istraživanje u srpnju naručilo Ministarstvo vanjskih poslova, pokazalo je kako 60 posto građana podržava ulazak, a 33 posto ih je protiv.

Anđelko Milardović, čija bi se knjiga „Tri ogleda o euroskepticizmu“, s podnaslovom „O semantici euroskepticizma“, trebala naći na tržištu pred sam referendum, kaže: „Zanimljiv je raskorak u podacima Eurobarometra i domaćih agencija“. Njegova knjiga, bazirana na istraživanju provedenom u posljednjih deset godina, mogla bi izazvati veliku pozornost.

U međuvremenu, Tribine Grada Zagreba i Udruga ISTINA nastavit će organizirati argumentirane rasprave pa bi građani trebali dobiti informacije nužne za donošenje kvalitetne odluke. Demokratsko i tolerantno društvo ne postoji bez argumentiranog sučeljavanja stavova i potpune informacije.

Izvor:
business.hr

"...bit će svega samo nas ne će..."

batakljun

 • Gost
Odg: Zašto smo protivnici ulaska Hrvatske u EU?
« Odgovori #3 : 07 Prosinac 2011, 12:59:54 poslijepodne »
zašto nema kritičkih stavova u EU?

evo u večernjem smo listu imali priliku pročitati matu kasapovića i EU. argumenti?
"u uniju se puno plati, a malo dobije natrag."
lahko rečeno, još samo kad bismo imali koji broj da to i potkrijepi... imajući u vidu da su dotični imali par godina za analizu "čudi" da ni s najosnovnijim brojevima ne barataju. neka nam prezentiraju koliko je to hrvatska potrošila na predpristupne pregovore, a koliko je love u tom razdoblju nepovratno povukla. nemojte mi samo reći da tih brojeva nema. ako ih krije HDZ, postoje brojevi u sloveniji, u slovačkoj... pa da vidimo, ako je to tako očito gdje nas to EU dere ko jariće.

s druge strane, što reći o tvrdnjama da grci rade više i napornije od nijemaca!!! pa je li to nas netko iz te kompanije jebbe u zdrav mozak???
činjenica je da su nijemci profitirali od EU i eura iz jednostavnog razloga jer imaju proizvodnju i nude sve što čovjeku može zatrebati, ali odjeebite s pubertetskim štosovima... tko vas tjera da kupujete ono za što nemate para? pa i debilu je jasno tko je imao koristi od manije kupovanja automobila koja je bila prisutna u hrvatskoj do unazad 2-3 godine. ali zar su nijemci/francuzi/japanci isključivi krivci što je svaka šuša trčala u salon auta,  izabirala i onda u banku po lovu... ili u drugoj varijanti, prodaš djedovinu i onda kupuješ pizzdarije... ovakvim mudrijašima nije problem debilni mentalitet i osobna neodgovornost i prema sebi i prema svojoj djeci - krivi su nijemci jer nude šarene bombone kojima kreteni ne mogu odoliti dok god ne dođu do ruba crvenog na tekućem računu.


Offline belevarac

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.801
Odg: Zašto smo protivnici ulaska Hrvatske u EU?
« Odgovori #4 : 07 Prosinac 2011, 13:22:56 poslijepodne »
Csinjenica je da nitko u Hrvatskoj nije napravio bilancu (a to je ono shto ima livu i desnu stranu, knjigovodstveni račun, konto) u kojoj bi bili navedeni svi dobitci, s jedne, i svi gubitci, s druge strane. Uz to, recimo Ante i Mate su u niekakvu udruzsenju. Shime bi im se htio prikljucsiti. Hotje li ga primiti? Pajdo, hotje samo ako tje njih dvojica imati od toga koristi, a Shimina korist mozse biti vecha i manja - njih to ne zanima. To je izpravna logika ljudskog ponashanja. Shta tje nam Shime ako tjemo na njemu (zbog njega) gubiti!

A shto se hrvatske vladine daljovidnicske promicsbe ticse, mislim da su agitpropovci imali vishe stila i manje su zaglupljivali.
Znameniti grad na obali, Olisippo [Lisabon], csuven zbog svojih kobila koje zatrudne pomochu zapadnog vitra (Plinije Stariji)

batakljun

 • Gost
Odg: Zašto smo protivnici ulaska Hrvatske u EU?
« Odgovori #5 : 07 Prosinac 2011, 14:56:26 poslijepodne »
Csinjenica je da nitko u Hrvatskoj nije napravio bilancu (a to je ono shto ima livu i desnu stranu, knjigovodstveni račun, konto) u kojoj bi bili navedeni svi dobitci, s jedne, i svi gubitci, s druge strane.

vrlo je teško argumentirano rzgovarati s ljudima koji ne poznaju niti osnovnu terminologiju. takvi su po difoltu skloni vjerovati da ih netko vara, da ih potkrada... "ne razumin ti ja to baš najbolje, ali ništo mi tu smrdi"

no ipak, kad sam pohađao tečaj ekonomskog savjetnika na otvorenom učilištu u mesihovini naučio sam par stvari koje terminološki mogu biti vrijedne za sve koji se interesiraju za datu problematiku:

trgovačka društva imaju obvezu godišnje iskazati pet financijskih izvješčća.

jedno od njih je bilanca - dokument koji pokazuje stanje imovine, kapitala, obveze...
u konkretnom slučaju hrvatske države to bi značilo popisati "vrednote" u našem vlasništvu - naše obale (građevinskih zemljišta, rekreativnih zona...), poljoprivrednih zemljišta, državnih firmi, javnih ustanova, infrastrukture.... i s druge strane izračunati vrijednost kapitala (svako to zemljište ima barem okvirnu cijenu, jedanko kao što okvirnu cijenu imaju i firme, ustanove, infrastruktura) i naravno zbrojiti sve obveze iliti dugovanja. neke "vrednote" (npr. autoceste) vrijede xy milijuna eura, ali one istodobno imaju i kreditne obveze u vrijednosti xy eura, pučki rečeno - vlasništvo su kreditora sve dok se krediti ne vrate...

2. račun dobiti i gubitaka je dokument koji govori o uspješnosti poslovanja.
e tu bi dakle vidjeli koji je naš ukupni prihod, koji je naš ukupni rashod i konačno jesmo li u plusu ili u minusu.
često se puta na spomen hrvatskog duga zaboravlja da je bar dio tog duga korisno utrošen. novac koji je posuđen i pametno utroen nikada i nigdje niije problem - problem je žunta!

u konkretnom slučaju hrvatske i njezina pristupa EU, relativno je lako započeti analizu:
svaki pokušaj zaduživanja (za mudre i u konačnici vrlo korisne projekte) je bitno skuplji ako nismo u EU, nego ako jesmo. svaka decimala skupljeg kredita ide direktno na štetu tog našeg računa, čini nam minus. ili s druge strane gledano: priključenje EU (jednako kao i priključenje NATO-u) ima vrlo direktne pozitivne učinke na naš račun dobiti i gubitaka jer se jeftinije zadužujemo za ono za što nemamo vlastitih sredstava.

priključenje EU ima vrlo konkretne učinke i na bilancu. neozbiljno je očekivati strana ulaganja bez približavanja EU (to je i srbima postalo kristalno jastno). ako netko izvana izgradi ili makar popravi nešto na teritoriju hrvatske, povećava se naša aktiva. pa neka je to kuća nekog stranca, koji tu kuću koristi za odmor par tjedana godišnje. sama činjenica da ta kua postoji znači i da se mora plaćati pristojba za vodu, komunalije, struju, RTV pretplata, u dogledno vrijeme vjerojatno i porez na nekretnine. u svakom slučaju gola livada ili ruina društvu ne donosi ništa, vikendica u kojoj čovjek provede 3 tjedna godišnje već donosi nešto, ili puno više nego livada. o nečemu suvislijem od vikendica da ne govorimo.


« Zadnja izmjena: 07 Prosinac 2011, 15:01:45 poslijepodne BataKljun »

Offline belevarac

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.801
Odg: Zašto smo protivnici ulaska Hrvatske u EU?
« Odgovori #6 : 07 Prosinac 2011, 23:48:24 poslijepodne »
u konkretnom slučaju hrvatske i njezina pristupa EU, relativno je lako započeti analizu:
svaki pokušaj zaduživanja (za mudre i u konačnici vrlo korisne projekte) je bitno skuplji ako nismo u EU, nego ako jesmo. svaka decimala skupljeg kredita ide direktno na štetu tog našeg računa, čini nam minus. ili s druge strane gledano: priključenje EU (jednako kao i priključenje NATO-u) ima vrlo direktne pozitivne učinke na naš račun dobiti i gubitaka jer se jeftinije zadužujemo za ono za što nemamo vlastitih sredstava.

Je l? Csim si u EU kamata manja. Tako je i s Italijom i Grcskom. Boli kita S&P, Moody's, and Fitch jesi li u EU ili nisi.

priključenje EU ima vrlo konkretne učinke i na bilancu. neozbiljno je očekivati strana ulaganja bez približavanja EU (to je i srbima postalo kristalno jastno). ako netko izvana izgradi ili makar popravi nešto na teritoriju hrvatske, povećava se naša aktiva. pa neka je to kuća nekog stranca, koji tu kuću koristi za odmor par tjedana godišnje. sama činjenica da ta kua postoji znači i da se mora plaćati pristojba za vodu, komunalije, struju, RTV pretplata, u dogledno vrijeme vjerojatno i porez na nekretnine. u svakom slučaju gola livada ili ruina društvu ne donosi ništa, vikendica u kojoj čovjek provede 3 tjedna godišnje već donosi nešto, ili puno više nego livada. o nečemu suvislijem od vikendica da ne govorimo.
Ako stranac izgradi kutju, platja komunalije. Ako Hrvat izgradi kutju ...? Inacse, po goloj livadi mogu pasti ovce, a one nam daju mliko i vunu. Zashto bi postojanje englezke kutje na jednoj ledini bilo bolje od ledina same. Brkaju se nacionalno bogatstvo (o kojem posli I. Vinskog nitko nishta), aktiva, prihod i dobit (korist). Dakli, i daljem tvrdi da nedostaje dvostrani racsun (duguje, potrazsuje; loshe, dobro), i sve se svelo na to kako je tamo zemaljski raj, samo nam ne tje dati pechi rakiji, pas im matr!
Znameniti grad na obali, Olisippo [Lisabon], csuven zbog svojih kobila koje zatrudne pomochu zapadnog vitra (Plinije Stariji)

batakljun

 • Gost
Odg: Zašto smo protivnici ulaska Hrvatske u EU?
« Odgovori #7 : 08 Prosinac 2011, 09:36:38 prijepodne »
Je l? Csim si u EU kamata manja. Tako je i s Italijom i Grcskom. Boli kita S&P, Moody's, and Fitch jesi li u EU ili nisi.

prije nego se nastaviš tvrdoglavo blamirati, pročitaj si ovo:
"Political risks weigh on the rating as the ruling pro-EU coalition governs with a “narrow” majority and faces parliamentary and presidential elections, Fitch said."
ako te zanima ostatak:
http://www.bloomberg.com/news/2010-11-11/serbia-s-credit-rating-outlook-raised-to-stable-at-fitch-on-risk-growth.html

Ako stranac izgradi kutju, platja komunalije. Ako Hrvat izgradi kutju ...?
tko god izgradi bilo što, makar i vikendicu radi u korist zajednice. no međutim, 4,2 milijuna hrvata u domovini sebi (sa svojim prihodima) može priuštiti određenu kvadraturu, ali ako se njima pridruži (zbog povoljnih političkih/društvenih okolnosti) još 4 milijuna austrijanaca/slovenaca/nijemaca/talijanaca onda je i budali jastno da će biti više zgrada i više priključaka.

Inacse, po goloj livadi mogu pasti ovce, a one nam daju mliko i vunu. Zashto bi postojanje englezke kutje na jednoj ledini bilo bolje od ledina same.
i ovce netko treba kupiti pa čuvati.... kamo sreće da su naše ledine pune ovaca/krava, a da se ponekuda more naći i kakva rupa za golf.

Brkaju se nacionalno bogatstvo (o kojem posli I. Vinskog nitko nishta), aktiva, prihod i dobit (korist).
ništa se tu ne brka. aktiva je lijeva strana bilnace i ona govori o bogatstvu (ja ih gore nazvao "vrednotama") - samo i budali je jastno da postoji nešto što se nazivlje mrtvi kapital. to je "vrednota" koja trune neiskorištena, a za čiju aktivaciju trebaju jaspre. i opet nemaš garancije da će se uloženo oplemeniti i vratiti.
nacionalno su bogatstvo recimo brodogradilišta. smještena na vrijednom zemljištu, posjeduju tehnologiju, znanje i ljude. međutim kad naš brodograditelj dojde u neku stranu banku da mu financira brod dobije šup kartu. rečeni bankari su vrlo svjesni svih tih naših vrednota, te aktive, međutizin oni ne vjeruju da će račun dobiti i gubitaka završiti u plusu. hvala lijepa na vašoj divnoj aktivi, pa ponovi tiše (kao Pupačić u onoj svojoj pjesmi): ŠUP KARTA.
« Zadnja izmjena: 08 Prosinac 2011, 09:44:40 prijepodne BataKljun »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: Zašto smo protivnici ulaska Hrvatske u EU?
« Odgovori #8 : 08 Prosinac 2011, 11:47:40 prijepodne »

tko god izgradi bilo što, makar i vikendicu radi u korist zajednice.

Prema: "Tablica 1. Popisane osobe, kućanstva i stambene jedinice, prvi rezultati Popisa 2011. prema prostornim jedinicama za statistiku 2. razine i županijama u   MS Excel formatu, u   PC-Axis formatu" *, tko god izgradi bilo kakvu stambenu jedinicu u RH radi šćetu sebi, a ako ju radi sebi, radi ju i društvu i državi.

Blagim dijeljenjem broja pučana i broja stambenih jedinica je to više nego očito, nisu potrebne dodatne zvrčke o površini ozemlja, strukturi zemljUšta po vrstama i namjenama, struktui stanovnUštva…

Namjena i uporaba prostora. To je. Probaj ishodit dozvolu za građenje u Elvećanskoj konfederaciji zakletih drugova (Eidgenossen) pa š vidit što je upravljanje prostorom, Nèmačku ne ću ni spominjat.
A sad idem.

Offline belevarac

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.801
Odg: Zašto smo protivnici ulaska Hrvatske u EU?
« Odgovori #9 : 08 Prosinac 2011, 13:11:05 poslijepodne »
prije nego se nastaviš tvrdoglavo blamirati, pročitaj si ovo:
"Political risks weigh on the rating as the ruling pro-EU coalition governs with a “narrow” majority and faces parliamentary and presidential elections, Fitch said."
ako te zanima ostatak:
http://www.bloomberg.com/news/2010-11-11/serbia-s-credit-rating-outlook-raised-to-stable-at-fitch-on-risk-growth.html
Batakljun svojedobno upisa:

...svaki pokušaj zaduživanja (za mudre i u konačnici vrlo korisne projekte) je bitno skuplji ako nismo u EU...

Ja kashnje primitih kako se ocinjivacskim kutjama bash i ne trebe puno oko toga jesi li u EU ili nisi (SAD i Norvezska nisu pa imaju ocinu ŽŽŽ-).

Undan je Batakljun verglo, verglo i izverglo Fitch-evu opazku o srbijanskoj trenutnoj ocini. I aj, aj do pridzadnje recsenice, kao ona potvrdjuje njegovo mishljenje. A u prvoj mu recsenici opazke pishe "Serbia had the outlook on its credit rating raised to “stable” from “negative” at Fitch Ratings, which cited the reduced risk of an external financing crisis, resumed economic growth and the government’s budget cuts". (Srbija je imala izgleda da joj se ocina kreditne sposobnosti povecha od "negativan" na "postojan" prima Fitch-evu sustavu ocinjivanja, u kojem se navodi smanjen rizik utiecaja vanjske novcsarske krize, ozsivljavanje gospodarstvenoga rasta i smanjenje vladinih proracsunskih razhoda.)

E sad, buduchi da na ovo besidishte zavire i ljudi koji ne znaju englezki, dobro bi bilo da im prevedesh recsenicu koju si upisao. Ipak ne toliko radi njih, nego zbog sebe samoga: pitanje je jesi li ti to uobtje razumio.

O ostalim tvojim navodima doista nema smisla razpravljati.
Znameniti grad na obali, Olisippo [Lisabon], csuven zbog svojih kobila koje zatrudne pomochu zapadnog vitra (Plinije Stariji)

batakljun

 • Gost
Odg: Zašto smo protivnici ulaska Hrvatske u EU?
« Odgovori #10 : 08 Prosinac 2011, 15:23:43 poslijepodne »
Ja kashnje primitih kako se ocinjivacskim kutjama bash i ne trebe puno oko toga jesi li u EU ili nisi (SAD i Norvezska nisu pa imaju ocinu ŽŽŽ-).

fitch-evo izvješće unazad par dana:
"Croatia is due to sign the EU accession treaty on 9 December, keeping accession on track for 2013. As we said in July, accession should be a long-term positive for Croatia because it will strengthen governance, unlock external financial sources, support FDI, and provide an anchor for fiscal policy."
http://www.fitchratings.com/web/en/dynamic/articles/New-Croatia-Govt-Needs-To-Act-On-Budget-Reforms.jsp

mr. bilanca, s obzirom da ima onih koji najbolje ne razumiju ingleški... povr' togar, ko gospu te sinjsku molin, nemoj se dalje blamirat prid štovanim obćinstvom, more bit da te netko poznaje - što će misliti nakon svega... ajde...
« Zadnja izmjena: 08 Prosinac 2011, 15:26:57 poslijepodne BataKljun »

Offline belevarac

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.801
Odg: Zašto smo protivnici ulaska Hrvatske u EU?
« Odgovori #11 : 08 Prosinac 2011, 21:15:23 poslijepodne »
Je, eto csekaju da Rvacka ulidje, pa da joj ga nadignu, i eto csekaju da Grcsku izkljucse, pa da joj ga spuste. Da, mr. budalo, ako se vech csastimo, ja se blamiran, a ti se ulita. Finish.
Znameniti grad na obali, Olisippo [Lisabon], csuven zbog svojih kobila koje zatrudne pomochu zapadnog vitra (Plinije Stariji)

batakljun

 • Gost
Odg: Zašto smo protivnici ulaska Hrvatske u EU?
« Odgovori #12 : 09 Prosinac 2011, 09:20:38 prijepodne »
dragi mr. bilanca ne bijashe mi na umu uznemiravat vas, tek skroman prijedlog: dajte se upishite na kurs ekonomije u mesihovinu, puno togar che vam biti jastnije...
ciao

Offline belevarac

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.801
Odg: Zašto smo protivnici ulaska Hrvatske u EU?
« Odgovori #13 : 09 Prosinac 2011, 23:26:11 poslijepodne »
Ne, vala ti, di csujo i di ne csujo; kako recse ti si tamo bijo, pa jopet nikakve vajde. Bolje bi ti bilo da si csuva ovce po Libu, bijo bi razvijeniji. (E sad ti josh nieshto dodaj, da budesh najzadnji.)
Znameniti grad na obali, Olisippo [Lisabon], csuven zbog svojih kobila koje zatrudne pomochu zapadnog vitra (Plinije Stariji)

batakljun

 • Gost
Odg: Zašto smo protivnici ulaska Hrvatske u EU?
« Odgovori #14 : 10 Prosinac 2011, 09:53:24 prijepodne »
"brojni" euroskeptici našli su oduška na jučerašnji dan - čak se i mate kapović potrudio (nakon kritika ovdje izrečenih) pa nam je prezentirao svoja "brojčana" gledišta zašto to sve skupa ne valja.

mate na index.hr:
"... za primjer uzima T-com koji izvlači pare iz Hrvatske, doduše, zakonito, ali za društvo jednako štetno. "Ta tvrtka je u godinu dana vratila uloženo. Pa to je zlatna koka, ljudi neće prestati telefonirati", upozorava Kapović."

ako ja to dobro razumijem, MAte tvrdi da je dojče telekom u godinu dana vratio ono što je uložio u naš telekom. doduše promiče mu činjenica da je dojče telekom ulagao dva puta (1999 i 2001).
ako uzmete u ruke prvi ugovor (5. listopada 1999. godine) i potom financijsko izvješće za 2000. godininu, lahko je uočiti da mate priča pizzdariije.
koga zanima, ima sva financijska izvješća pa neka provjeri - vrlo je lahko:
http://www.t.ht.hr/investitori/rezultati.asp
ako ipak imate kakvih nedoumica, obratite se mr. bilanci!

osim mate, u istom index.hr-ovom članku pglasio nam se i Nikola Visković, nekada veliki croatoskeprik, a danas euroskeprik. zna stari lav gdje da lupi, tako nam prezentira kako neoliberalne države silne novce troše na militarizam umjesto na socijalu. s obzirom da se u nas (s pravom) britanija uzima za primjer neoliberalne države, a i visković ju je spomenuo, evo štovano obćinstvo, na uvid britanski proračun pa vi sami prosudite koliko britanija daje na socijalu i obrazovanje, a koliko na militarizam:
http://www.ukpublicspending.co.uk/

ako zbrojimo ovogodišnja britanska davanja za mirovine, zdravstveno i obrazovanje, lahko je uočiti da ta neoliberlna i militaristička britanija na ove 3 socijalne kategorije daje 7 puta više novaca nego na vojsku, a ovdje nisu uključeni novci za nezaposlene, za trudnice i ostalo... ali bitno je da mi slušamo mantru kako se tamo za socijalu ne daje ništa ili vrlo malo...

eto s kakvim euroskepticima mi tratimo vrijeme i eto argumenata (kad se to postavi ovako brojčano, onda ćemo slušati kako su brojevi relativni, vjerojatno lažirani, ukratko pustimo mi brojeve i ajmo se mi uhvatiti metafizike ....) za tu silnu raspravu - šta ćeš raspravljat s ovom bijedom, dobro je kuljiš napisao: ove ljevičare kao da je HDZ instalirao, svojim glupostima samo rastjeruju poštene simpatizere lijevih orijentacija (koje i ja duboko poštujem). bravo kuljiš, kad naletim u esplanadu (kuljišev dnevni boravak) plaćam ti tvoju omiljenu kavu s mlijekom (nije jeftina - 22 kune, ali vrijedi svake lipe).
« Zadnja izmjena: 10 Prosinac 2011, 09:58:10 prijepodne BataKljun »