Ma bolan 1854., ili koja, i nije bash tako daleko…
A narod nikad csuo. Osim toga, tko bi pametan grudja gori nieshto u brdu, gdi se krizsaju dvi kozje staze. …
Scheda je 1856., vjerujem, koristio i neke ranije kartografske izvore. I možda kakve druge dokumente koji su se od 1717. do danas zagubili. Demografski propuv je tu bio za turskog zemana samo takav. A da i nije, ne š ti narodnog pamćenja. Ne pamte šta je sadanja vlast obećala prid zadnje izbore. Top puče, Bajram prođe.
O kozjim stazama i njihovim razmirjima… mogu, mimo sve ostale lokacije, navest jednu sličnu. Naklàpala san se po bilom svitu i nagledala, nu najlišpim priedielom uživo viđenim i sad mi se čini jedna uvala uz rub jednog polja. Znaš di? Južno od Ošanića. A Ošanići u brdu di se križaju kozije staze baš ko na Svetom Abi s karte u odnosu, volja te spram Rus Novae priko polja, volja te Lukovac u polju u podnožju Svetog Abe. A da u narodu ima neki trag o nekom zagubljenom gradu, pitaj Sovićane za Lukovac-Grad. Odgovorit će ti s podsmijehom, ne spram tebe, već spram Lukovac-Grada. Uzput, križanju staza (Svetom Abi) od današnjih naseljenih zaselaka najbliži je Lukovac, bliže mu je od Sliškovića i Vlašića.
…Meni se čini logičnije putovat gorikar po ravnu misto gudurama tamnim. 
Tebi ja džabe pišem linkove na štiva. Džaba Mommsen i Marcellinijeva kronika, Ilirske milicije, Avari i Huni… sigurnost putova… u vrime prijenosa relikvija iz Carigrada u Rim.
I džaba ti pišen mimo svih linkova o 3.12. i 3.8. šta je reka pop u Breliman 2011. da Rvatin i strancin pridošlim sa svih strana, objasni otkud sv. Stipan u nevrime. Valjda je i njeg zanimalo. Zašto pra Ante more znat, a ne mora/triba sve reć o ovoj temi napisano je na ovoj temi već
^.
Sv. Abo, litnji sv. Stipan, slavi se i u Brelima.
More lako bit da je u Brela donešen u zadvarskom zbjegu pa vraćen poslije u Goricu slično Gospi Ramskoj i Sinjskoj.
Ove godine je i svećenik na oltaru rekao da je 3.8. nadnevak obilježavanja prijenosa moćiju sv. Stjepana u Carigrad.