Autor Tema: Neoliberalna ideologija  (Posjeta: 19437 )

Offline OriloGorilo

 • Veteran
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 2.295
  • Prolozac
"...bit će svega samo nas ne će..."

batakljun

 • Gost
Odg: Neoliberalna ideologija
« Odgovori #61 : 21 Listopad 2011, 13:33:59 poslijepodne »
prvo treba pročitati originalni tekst i uočiti bitnu disonancu između onoga što piše u tekstu i onoga što je index.hr prezentirao u naslovu.

drugo, treba malo zastati i mućnuti glavom te se prisjetiti da su liberali najveći protivnici trustova i kartela.

konačno, pošteno bi bilo i zapitati se u čemu su nama bandić&kumovi, kerum&prijatelji ili todorić i sinovi veća sreća od nekog bijelosvjetskog konglomerata.

hvala na odgovorima!

batakljun

 • Gost
Odg: Neoliberalna ideologija
« Odgovori #62 : 22 Listopad 2011, 14:43:42 poslijepodne »
eto, hvala bogu, u mogućnosti smo čuti i ponešto o državama koje se ogorčeno opiru liberalizmu:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/gadafi-si-je-u-inozemstvo-tajno-iznio-200-milijardi-dolara/578692.aspx


batakljun

 • Gost
Odg: Neoliberalna ideologija
« Odgovori #63 : 26 Listopad 2011, 15:15:50 poslijepodne »
evo par mudrih iz pera gospodina jajčinovića:

Ali to ni u svijetu ni u Hrvatskoj najčešće nije i rast za opće dobro, za boljitak zajednice.
JAJČINOVIĆ NAMJERNO ISPUŠTA NOROTNU ČINJENICU DA JE U TRENUTKU KAD JE RAČAN DOŠAO NA VLAST NA ZEMLJI ŽIVJELO 6 MILIJARDI LJUDI, A DANAS KAD SE KOSORICA POLAKO PAKIRA ŽIVI NAS 7 MILIJARDI. JE LI GOSPODARSKI RAST SAMO BOLESNA ŽELJA ŠAČICE (PRE)BOGATIH ILI JE TO NUŽDA... MOŽDA JAJČINOVIĆ IMA NEKE DRUGE IDEJE KAKO STANJE DOVESTI U EKVILIBRIJ!!!

NEGO, OPĆE DOBRO? OD KADA TO DATIRAJU MIROVINSKI SUSTAVI, ZDRAVSTVENI SUSTAVI, PORODILJSKE NAKNADE, OBAVEZNO I BESPLATNO OBRAZOVANJE.... ZAR OD DOBA RIMA ILI OD DOBA MARIJE TEREZIJE.... BOJIM SE DA ODGOVOR ZNATE I BEZ MENE: SVE JE TO NASTALO U "PRLJAVOM" KAPITALIZMU!

U Hrvatskoj pogotovo mlade, koji su digli stambene kredite u švicarskim francima koje više ne mogu bankama otplaćivati.
JAJČINOVIĆ SE NE PITA ŠTO JE TE NESRETNE MLADE U HRVATSKOJ TENTALO DA UZIMLJU KREDITE U ŠVICARCIMA KAD SU BANKE U TO DOBA NUDILE I KREDITE U KUNAMA, NARAVNO PO VIŠIM KAMATAMA! JELI SE IKADA ZAPITAO, ŠTO JE U SVOJOJ GLAVI MOGAO VRTIETI KORISNIK "ŠVICARCA" I JE LI SE MOŽDA IKAD ZAPITAO: NE STOJI LI IZA NAŠE ODLUKE POHLEPA TE HOĆE LI NAM SE TO JEDNOGA DANA OBITI O GLAVURDU?

Sportske priredbe narkotiziraju čovjekovu kritičnost i revolt kanaliziraju u politički benigne sfere. Kao da se od starorimskoga vremena ništa bitno nije ni promijenilo. Panem et circenses, tj. kruha i igara vrijedi i danas.
DOVOLJNO JE SAMO OTVORITI VEČERNJI LIST TAMO NEGDJE U SVIBNJU I PO TKO ZNA KOJI PUT PROČITATI VEĆ IZLIZANU FRAZU O TOME KAKO JE BORBA ZA SLOBODNU HRVAGTSKU KRENULA S NOGOMETNIH TRIBINA. IPAK SE NEŠTO OD TIH RIMSKIH VREMENA DOGAĐALO I TO TU PRI NAMI, NA NAŠIM TRIBINAMA.

Materijalno blagostanje koje je uvijek bilo cilj ideje kapitalizma izgleda da se pomalo pretvara u vlastitu negaciju.
GOSPODIN JAJČINOVIĆ OČITO JE ZABORAVIO DAVNU (JOŠ JE DRUG TITO BIO MOMČIĆ) USPJEŠNICU: TATA KUPI MI AUTO, BICIKL I ROMOBIL, KUPI MI MEDU I ZEKU, KOLICA JUGOVINIL!

Kod nas su ti prosvjedi još uvijek mlaki i simbolični, što je vjerojatno posljedica dugogodišnjeg življenja u sistemu gdje pojedinac i nije mogao nešto učiniti. To se mentalno stanje sporo mijenja.
NIJE DO KRAJA JASTNO NA KOJI TO SISTEM JAJČINOVIĆ TOČNO MISLI. AKO MISLI NA ONI SISTEM (KOMUNISTIČKI), ONDA BEZOBRAZNO ISPUŠTA IZ VIDA DA SU POJEDINCI KOD NAS (KAD JE TO DOISTA I TREBALO) ODLUČNO UZELI STVAR U SVOJE RUKE, UMJESTO NEDUHOVITIH TRANSPARENATA MAHALI SU KALAŠNJIKOVIMA I NJIHOVO SE MENTALNO STANJE VRLO BRZO PRILAGODILO ZAHTJEVIMA TRENUTKA. MOŽDA OVO DANAS JEDNOSTAVNO NIJE TRENUTAK - MA KOLIKO TO JAJČINOVIĆ ŽELIO.

Offline Trbotor

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 675
Odg: nobel je ideološka smijurija
« Odgovori #64 : 02 Siječanj 2012, 17:39:47 poslijepodne »
− Jesu li Sargent i Sims zaslužili nagradu? Teško je odgovoriti. Naime, neoliberalizam nije na samrti. Naprotiv, on je i dalje prioritet onima na vlasti koji imaju financijsku moć, a oni koji su protiv njega uglavnom ne mogu ništa poduzeti, niti imaju moć niti su financijski jaki − komentira za “Slobodnu” Zlatan Reić, bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu, predavač na predmetima osnove ekonomije, povijest ekonomske misli, suvremene ekonomske teorije, politička ekonomija globalizacije te ekonomika javnog sektora.

ideološka dodjela nobela

Indiferentnost i korumpiranost su dvije izmeđ;ljudskih svojstava, poput gluposti, koje su neuništive. To ni je značajka niti globalizacije niti informatike, nego je prisutnost već od pamtivijeka i to će ostati i u budućnosti. Globalizacija i informatika samo pridonose spoznajama o proširenosti i pandemiji takvoga stanja. Pod globalizaciju se može podmetati štošta, u konačnici to su i mirovne akcije posredovanjem elektronskih medija, informacijsko-komunikacijska tehnologija i logika povezivanja, koja je imanentna čovjeku, moćno oruđe za postizanje pozitivnih ciljeva, što mir zasigurno jest. S pomoću suvremenih tehnologija uspjela je najveća svjetska akcija u povijesti čovječanstva, jer je na mirnim prosvjedima na isti dan, 15. veljače 2003. povezala preko 10 milijuna ljudi. Iako globalizacija / neoliberalni megatrend ima većinski negativne predznake, spomenuti instrument može biti sposobna poluga pametnih masa, koji teže povezivanju i osvješćivanju nacija ne zanemarujući pri tomu vlastiti tradicionalni državni okvir.
« Zadnja izmjena: 02 Siječanj 2012, 17:44:19 poslijepodne Trbotor »
...in defendenda veritate catholica et Croatia bene administranda...

batakljun

 • Gost
Odg: nobel je ideološka smijurija
« Odgovori #65 : 02 Siječanj 2012, 19:47:04 poslijepodne »
Iako globalizacija / neoliberalni megatrend ima većinski negativne predznake,

još kad bi bio koji brojčić da to i potkrijepi... pa da vidimo kako to neoliberalizam uništava zemlje u razvoju, recimo kinu, indiju, brazil, tursku, vijetnam, nigeriju, filipine, južnu koreju, indoneziju ili meksiko - na primjer.

« Zadnja izmjena: 02 Siječanj 2012, 20:00:05 poslijepodne BataKljun »

Offline Trbotor

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 675
Odg: nobel je ideološka smijurija
« Odgovori #66 : 02 Siječanj 2012, 20:28:33 poslijepodne »
još kad bi bio koji brojčić da to i potkrijepi... pa da vidimo kako to neoliberalizam uništava zemlje u razvoju, recimo kinu, indiju, brazil, tursku, vijetnam, nigeriju, filipine, južnu koreju, indoneziju ili meksiko - na primjer.Komunisti su u svoje doba globalizirali elektrifikacijom, industrijalizacijom, kolektivizacijom, gulagizacijom... i vjerovali da tim trendom rješavaju u praksi sve probleme.
Bila je to planetarna avantura - sama avantura je po definiciji događaj, za koji ne znaš, kakav će mu biti kraj – za kreatore je to bilo stanje koje se mijenjalo veoma  znakovito - od fasciniranosti  do frustracije, međutim za žrtve ,izravne i neizravne, to je značilo tragediju. Nesumljivo, da je forsirani komunizam donio nekakav tehnički standard i u najzabitniju udaljenost,ali nije riješio nijedan ljudski problem, iako je bio prepun brojaka. Isto se može reći i za usadak, koji se zove neoliberalni kapitalizam. Dat će nešto brojaka, ali kardinalne probleme tih zemalja rješiti neće - jer su neki problemi tih zemalja nerješivi, uvjetno rješivi, polovično rješivi ili rješivi samo u holizmu tradicionalnoga gospodarstva tih zemalja, koje upravo neoliberalni kapitalizam mete pred sobom jer ,barem je dosadašnja praksa pokazala, koristi prvenstveno korumpiranim vlastodržcima, oligarhijama, ili nekim socijalnim slojevima, koji u tim i takvim državama predstavljaju corpus separatum ili corpus alienum.
...in defendenda veritate catholica et Croatia bene administranda...

batakljun

 • Gost
Odg: nobel je ideološka smijurija
« Odgovori #67 : 02 Siječanj 2012, 20:49:46 poslijepodne »
Komunisti su u svoje doba globalizirali elektrifikacijom, industrijalizacijom, kolektivizacijom, gulagizacijom... i vjerovali da tim trendom rješavaju u praksi sve probleme.

dragi tobotore, nas su u školi (doduše šuvarici) učili da su komunisti svoj tabor ogradili željeznom zavjesom... globalizacija oliti mundijalizacija (osim u teoriji) nije im bila niti na kraj pameti.... more bit da ste vi učili ppnešto drukčije, iako sumnjam.

Dat će nešto brojaka, ali kardinalne probleme tih zemalja rješiti neće - jer su neki problemi tih zemalja nerješivi, uvjetno rješivi, polovično rješivi ili rješivi samo u holizmu tradicionalnoga gospodarstva tih zemalja, koje upravo neoliberalni kapitalizam mete pred sobom jer ,barem je dosadašnja praksa pokazala, koristi prvenstveno korumpiranim vlastodržcima, oligarhijama, ili nekim socijalnim slojevima, koji u tim i takvim državama predstavljaju corpus separatum ili corpus alienum.[/i]

1. dragi trbotore, što je to tradicionano gospodarstvo jedne hrvatske??? do prije dvije generacije (cca 70 godina) 90% našeg stanovništva se bavilo poljoprivredom i jedva krpalo kraj s krajem... je li povratak ekstenzivnoj poljoprivredi egzistcijalno i socijalno riješenje za 4,5 milijuna stanovnika hrvatske??? ili je možda (omražena) trgovina naš povijesni usud - nemojte mi samo reći da je turizam naše tradicionalno gospodarstvo...
2. nevjerojatna je ignoracija činjenica kojim baratete, dragi trbotore. vi optužujete neoliberalizam za oligarhiju, korupciju i sve ostalo negativno, iako je u samoj biti libealizma borba upravo protiv oligarhije, promicanja jednakih mogućnosti i težnja za sveopćim napretkom najširih socijalnih slojeva društva. točno je da liberalizam promovira i bogate, ali bogatstvo na liberalni način nije mrtvi kapital, kao u mnogim starijim društvima, to nije imovina izvučena iz društva i ugrađena u osobne spomenike, to je imovina koja je kontinuirano u funkciji razvoja, zapošljavanja.... najbogatiji ljudi današnjice, recimo bill gates žive razmjerno skromno -njegovo se bogatstvo obrće i stvara sreću desecima tisuća ljudi diljem cijeloga svijeta... gotovo identična je stvar sa svim ostalim bogatašima suvremenog (neoliberalnog) svijeta....
« Zadnja izmjena: 02 Siječanj 2012, 20:53:06 poslijepodne BataKljun »

Offline Trbotor

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 675
Odg: nobel je ideološka smijurija
« Odgovori #68 : 03 Siječanj 2012, 08:25:02 prijepodne »
dragi tobotore, nas su u školi (doduše šuvarici) učili da su komunisti svoj tabor ogradili željeznom zavjesom... globalizacija oliti mundijalizacija (osim u teoriji) nije im bila niti na kraj pameti.... more bit da ste vi učili ppnešto drukčije, iako sumnjam.1. dragi trbotore, što je to tradicionano gospodarstvo jedne hrvatske??? do prije dvije generacije (cca 70 godina) 90% našeg stanovništva se bavilo poljoprivredom i jedva krpalo kraj s krajem... je li povratak ekstenzivnoj poljoprivredi egzistcijalno i socijalno riješenje za 4,5 milijuna stanovnika hrvatske??? ili je možda (omražena) trgovina naš povijesni usud - nemojte mi samo reći da je turizam naše tradicionalno gospodarstvo...
2. nevjerojatna je ignoracija činjenica kojim baratete, dragi trbotore. vi optužujete neoliberalizam za oligarhiju, korupciju i sve ostalo negativno, iako je u samoj biti libealizma borba upravo protiv oligarhije, promicanja jednakih mogućnosti i težnja za sveopćim napretkom najširih socijalnih slojeva društva. točno je da liberalizam promovira i bogate, ali bogatstvo na liberalni način nije mrtvi kapital, kao u mnogim starijim društvima, to nije imovina izvučena iz društva i ugrađena u osobne spomenike, to je imovina koja je kontinuirano u funkciji razvoja, zapošljavanja.... najbogatiji ljudi današnjice, recimo bill gates žive razmjerno skromno -njegovo se bogatstvo obrće i stvara sreću desecima tisuća ljudi diljem cijeloga svijeta... gotovo identična je stvar sa svim ostalim bogatašima suvremenog (neoliberalnog) svijeta....

Mene, Hvala Bogu na visini, šuvarica ni je dopala. Imali su komunisti planova pozamašnih, ali su zagrabili previše... Ja danas pandan željeznoj zavjesi vidim u Shengenu. Svijet se je oduvijek  ograđivao - rimski limesi, kineski zidovi, gradski bedemi...svi su bili u zaštiti nekoga i nečega.

Kao prvo, moj se upis i nije odnosio na Hrvatsku. Hrvatska ni je država trećega svijeta. Zabluda je, mahom stvorena po komunistima, da je prije njihove strahovlade, bilo posvuda siromaštvo i zaostalost. Imala je Hrvatska i onda svoje aktivne i pasivne krajeve. Problem je i onda, kao i kroz dvije Jugoslavije,bio jedan te isti-Hrvatska je bila kolonijom, njome se je upravljalo za tuđe interese. Isto je i danas. Iz Hrvatske se više izvlači, nego li  dobara i kapitala u njoj ostaje. A propos agrara, usporedite površinu obrađenosti poljoprivrednoga zamljišta danas i onda? U procvatu neoliberalnoga kolonijalizma u Hrvatskoj stočni je fond od 400.000 goveda u 2000. do 2011. prepolovljen.! I još jedna zabluda- valjda su svi glupi,osim agencije-ako u neoliberalnomu kapitalizmu teče sve sama skromnost uz med i mlijeko-neka nam agencija objasni tko generira cikličke krize u tomu poredku?- zašto u obće nastaju krize? - zašto je nakon svake krize sve veći udio svjetskoga bogatstva skoncentriran u oligarhiji, dok je broj siromaha uvijek veći od onoga prije krize?. Pitanja su školske naravi i meni ih osobno ne trebate elaborirati. Navodim ih tek kao potku,da čitateljstvo, ponovo i po tko zna koji put, pročita bolnu istinu, koja se maskira u velikoj prevari / podvali (magna fraus) da su zapadna / parlamentarna demokracija i neoliberalni kapitalizam najpravednija družtva na svijetu i da su predviđeni da traju vječno, odnosno da ih kao takve treba izvoziti  planetarno i da ih moraju volens-nolens prihvatiti i ona družtva, koja od takvih poredaka zaziru.
Kao drugo,a propos turističkih djelatnosti - postoje turizmi i turizmi, odnosno turisti i turisti. Meni je svakako normalniji i prihvatljiviji  turizam jedne Toskane ili Tirola, od devijantnoga turizma jednoga Tajlanda i Nepala. Turizam je uspješan samo u onim družtvima, u kojima je tijekom 19-ga i 20-ga stoljeća postao dijelom nacionalnoga i narodnoga identiteta. Svaki turizam, koji funkcionira samo da spasi / odgodi državni bankrot, nema perspektivu.
« Zadnja izmjena: 03 Siječanj 2012, 08:36:05 prijepodne Trbotor »
...in defendenda veritate catholica et Croatia bene administranda...

batakljun

 • Gost
Odg: nobel je ideološka smijurija
« Odgovori #69 : 03 Siječanj 2012, 09:26:48 prijepodne »
Hrvatska je bila kolonijom, njome se je upravljalo za tuđe interese. Isto je i danas. Iz Hrvatske se više izvlači, nego li  dobara i kapitala u njoj ostaje.
trebalo bi to potkrijepiti kojim brojem.
ako imamo u vidu da je hrvatski BDP cca 300 milijardi kuna, a da hrvatska država kroz proračun troši skoro 120 milijardi.... onda dodamo sva neproračunska sredstva koja država utuče kroz "svoja" poduzeća pa onda dodamo sredstva koja država "zaradi" u tvrtkama gdje je manjinski vlasnik (INA na primjer)... lahko je zaključiti da sama hrvatska država kontrolira debelo preko 2/3 gospodarske aktivnosti u zemlji, a kad tome dodamo hrvatske "velikane" poput todorića... ukratko, dolazimo do zaključka da niti imamo liberalizam, niti kapitalizam niti ogromno strano vlasništvo. ali tko će to objašnjavati onima koji ne žele shvatiti da banka koja ostvaruje dobit, radi u interesu svoih štediša, a da hrvati u bankama imaju preko 160 milijardi kuna ušteđevine i još preko 40 milijardi u drugom mirovinskom stupu... 30 milijardi eura ispod kušina...

A propos agrara, usporedite površinu obrađenosti poljoprivrednoga zamljišta danas i onda? U procvatu neoliberalnoga kolonijalizma u Hrvatskoj stočni je fond od 400.000 goveda u 2000. do 2011. prepolovljen.!
stočni je fond u padu desetljećima, a uzrok je loša struktura. staračka domaćinstva s jednom kravom i dva gudina ne funkcioniraju nigdje, a zašto u nas nema velikih farmi najmanje je kriv neoliberalizam....

I još jedna zabluda- valjda su svi glupi,osim agencije-ako u neoliberalnomu kapitalizmu teče sve sama skromnost uz med i mlijeko-neka nam agencija objasni tko generira cikličke krize u tomu poredku?- zašto u obće nastaju krize?
nitko krize ne generira, krize nastaju kad dođe do poremećaja proizvodnje i potrošnje. ni jedna planska privreda nije uspjela taj problem iješiti jer koliko god planirao neke se stvari ne mogu previdjeti.... ti, dragi trobotore nisi išao u šuvaricu, ali zato i danas razmišljaš kako nas je pokojni stipe učio: školske su knjige bile pune teza o cikličkim krizama kapitalizma, a fakultetske su knjige bile pune brojeva o cikličkim krizama socijalističkog samoupravljanja. i što sad.... u stipe brečića, uzmi akademika sirotkovića i plansku privredu u jugslaviji 1948-1987 pa će ti puno togar biti jasnije. 

zapadna / parlamentarna demokracija i neoliberalni kapitalizam najpravednija družtva na svijetu i da su predviđeni da traju vječno, odnosno da ih kao takve treba izvoziti  planetarno i da ih moraju volens-nolens prihvatiti i ona družtva, koja od takvih poredaka zaziru.[/u]
nitko ne govori da će liberalizam ni kapitalizam trajati vječno, samo da su to trenutno najbolji sistemi. nitko nikoga ne tjera ni na ovo ni na ono, samo nisu ljudi slijepi da ne vide gdje se bolje živi... uzmi recentne primjere, kina - gdje su bili dok su centralno-planski planirali, a gdje su sad kad su se otvorili, cijal azija u zadnjih 50 godina je otišla u nebo tamo gdje su izvršene prozapadne reforme, od japana, koreje, indije...

Svaki turizam, koji funkcionira samo da spasi / odgodi državni bankrot, nema perspektivu
turizam je biznis i kao takav ili funkcionira ili ne finkcionira. zašto postoje razlike, uzroka je nebrojeno, ali nitko tajlandu nije kriv što nije toskana jednako kao što mu nitko ne može pomoći da postane tirol....

Offline Trbotor

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 675
Odg: Neoliberalna ideologija
« Odgovori #70 : 03 Siječanj 2012, 16:23:31 poslijepodne »
stočni je fond u padu desetljećima, a uzrok je loša struktura. staračka domaćinstva s jednom kravom i dva gudina ne funkcioniraju nigdje, a zašto u nas nema velikih farmi najmanje je kriv neoliberalizam....

Prilično pojednostavljeno tumačenje - prava istina jest što ne postoji normalna i trajna  državna politika (državu nam vode mandatni nadripolitičari, kojima ni je jasno ni zašto država postoji , komu služi i kako se njome upravlja). Svako domaćinstvo mora biti u osnovi transgeneracijski projekt, kojim se spriječava osipanje materijalnih i ekoložkih resursa, usitnjavanje posjeda i prodaja posjeda, ako ni je riječ o okrupnjavanju posjeda po drugomu domaćinstvu. Da ne duljim- npr tri brata, stari roditelji - hrvatska praksa:roditelji umiru, posjed se cijepa na tri dijela, obično u svađi i zemlja ostaje na ugaru, blago razproda i /ili pojede. Kuća ostaje prazna i služi za povremene boravke. Praksa npr. u Italiji :tri brata, roditelji umiru, jedan brat se je za života odlučio ostati na posjedu i do sada je uz roditelje od toga posjeda živio. U diobenoj parnici dobiva cijeli posjed jer je državni interes da se posjed sačuva ( proizvodi obiteljsko brandirano vino, primjerice). Sin u svojstvu baštinika dobiva od državnoga erara nizkokamatni kredit, kojim isplati pravično braću,koja se lozom ne bave niti od nje žive, te  sam nastavlja u svojoj obitelji rad na zemlji. Po izplati kredita postaje iz posjednika vlastnik onih dijelova imanja, koje je stekao sudskom diobom. Dakle ne trebaju ni velike farme ni latifundije. Dovoljna je samo dobra volja, državna stega i želja da se transgeneracijski brand nastavi i dalje. Po istomu se načelu mogu naslijeđivati i čuveni manufakturni obrti, agroturistička dobra, uzgojne farme  itd, itd....trebalo bi to potkrijepiti kojim brojem.
ako imamo u vidu da je hrvatski BDP cca 300 milijardi kuna, a da hrvatska država kroz proračun troši skoro 120 milijardi.... onda dodamo sva neproračunska sredstva koja država utuče kroz "svoja" poduzeća pa onda dodamo sredstva koja država "zaradi" u tvrtkama gdje je manjinski vlasnik (INA na primjer)... lahko je zaključiti da sama hrvatska država kontrolira debelo preko 2/3 gospodarske aktivnosti u zemlji, a kad tome dodamo hrvatske "velikane" poput todorića... ukratko, dolazimo do zaključka da niti imamo liberalizam, niti kapitalizam niti ogromno strano vlasništvo. ali tko će to objašnjavati onima koji ne žele shvatiti da banka koja ostvaruje dobit, radi u interesu svoih štediša, a da hrvati u bankama imaju preko 160 milijardi kuna ušteđevine i još preko 40 milijardi u drugom mirovinskom stupu... 30 milijardi eura ispod kušina...


Mure i koprtle! Samo ne znam gdje se je u svim ovim velebnim brojkama, od kojih boli glava, izgubio majestozni državni dug - vanjski u unutrašnji!

nitko krize ne generira, krize nastaju kad dođe do poremećaja proizvodnje i potrošnje. ni jedna planska privreda nije uspjela taj problem iješiti jer koliko god planirao neke se stvari ne mogu previdjeti.... ti, dragi trobotore nisi išao u šuvaricu, ali zato i danas razmišljaš kako nas je pokojni stipe učio: školske su knjige bile pune teza o cikličkim krizama kapitalizma, a fakultetske su knjige bile pune brojeva o cikličkim krizama socijalističkog samoupravljanja. i što sad.... u stipe brečića, uzmi akademika sirotkovića i plansku privredu u jugslaviji 1948-1987 pa će ti puno togar biti jasnije.


Kajgot! Najveća dogovorna ekonomija nije bila ona u ex-komunističkim posjedima jer je bila nekonkurentna i opterćena parazitskom nadgradnjom. To je današnje gospodarstvo u EU - poljodjelstvo, ribarstvo, resursi - sve same kvote i ograničenja. Realni sektor je ionako iselio u zemlje trećega svijeta, ostalo je pak krparija koja spašava ono, što se spasiti ne može. Zajedničko tržište do pada Berlinskoga zida je imalo konsolidacijski razlog, nakon pada takva se je zajednica trebala sama rasformirati i europska bi budućnost, odnosno prošlost suverenih i neopterećenih država i gospodarstava bila sretnija,multinacionalke siromašnije, kontinent stabilniji sa zadržanom proizvodnjom realnoga sektora i hrvatski studenti ne bi lutali sluđeni ispraznim obećanjima bolonjskih bezputća visokoškolskoga obrazovanja jer je poslušni junoša Primorac uveo nad njima  jedan eksperiment po nalogu skupa blaziranih mudraca.
« Zadnja izmjena: 03 Siječanj 2012, 16:56:02 poslijepodne Trbotor »
...in defendenda veritate catholica et Croatia bene administranda...

batakljun

 • Gost
Odg: Neoliberalna ideologija
« Odgovori #71 : 03 Siječanj 2012, 17:24:09 poslijepodne »
prava istina jest što ne postoji normalna i trajna  državna politika (državu nam vode mandatni nadripolitičari, kojima ni je jasno ni zašto država postoji , komu služi i kako se njome upravlja)....
slažem se.

Samo ne znam gdje se je u svim ovim velebnim brojkama, od kojih boli glava, izgubio majestozni državni dug - vanjski u unutrašnji!
unutrašnji duh je nešto što smeta, ali ne treba brinuti. riješava e vrlo lako, ako se hoće...


Najveća dogovorna ekonomija nije bila ona u ex-komunističkim posjedima jer je bila nekonkurentna i opterćena parazitskom nadgradnjom. To je današnje gospodarstvo u EU - poljodjelstvo, ribarstvo, resursi - sve same kvote i ograničenja. Realni sektor je ionako iselio u zemlje trećega svijeta...
ex-komunisti su s kontolirali i to je (uz još neke razloge) dovelo do nekonkurentnosti koja je ključni problem.
EU ima planiranje, ali to nije ni izbliza tako veliko, istina je da se planira (kovte) tek nekoliko poljoprivrednih proizvoda, sve ostalo je free.
realni sektor nije iselio u 3 svijet - glavne industrijske zemlje u europi i americi su i danas industrijski divovi... razlog seljanja industrije je dosta kompleksan iako sve polazi od većih profita. pitanje koje nitko ne postavlja je što bi bilo s tehnološkim razvojem da amerika nije izvozila kapital i stvarala profit.... profit ne znači samo plandovanje za one na vrhu, već znači i sredstva...

Offline Trbotor

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 675
Odg: Neoliberalna ideologija
« Odgovori #72 : 03 Siječanj 2012, 18:01:55 poslijepodne »
http://www.matica.hr/Vijenac/vijenac400.nsf/AllWebDocs/Kapital_ima_naciju

http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=propast%20liberalnoga%20kapitalizma&source=web&cd=29&ved=0CFgQFjAIOBQ&url=http%3A%2F%2Fwww.unicro.hr%2Fcasopis_prilozi_download.php%3FID%3D44&ei=5DQDT6SqL-Tk4QTvtqHqCA&usg=AFQjCNHPnQF4Gg5xAtmHeyuX0IdyXN5x_Q
Svaki jedanaesti Nijemac ovisio je o raznim oblicima socijalne
pomoći u 2008., objavio je savezni ured za statistiku
Destatis. Ured je izbrojio 7,6 milijuna korisnika socijalne
pomoći u Njemačkoj krajem 2008., ili 9,3 posto stanovništva,
koji su ukupno primili 40,5 milijardi eura. Naziv »socijalna
pomoć« obuhvaća različite sustave pomoći koje postoje u Njemačkoj,
navodi Destatis, od naknade za dugo nezaposlene do
pomoći za umirovljenike i žrtve rata.


http://www.sveske.ba/bs/content/gdje-smo-nakon-„kraja-povijesti“

http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=6732

http://www.mnje.com/IX/005-014.pdf
« Zadnja izmjena: 03 Siječanj 2012, 18:27:50 poslijepodne Trbotor »
...in defendenda veritate catholica et Croatia bene administranda...

batakljun

 • Gost
Odg: Neoliberalna ideologija
« Odgovori #73 : 03 Siječanj 2012, 20:24:56 poslijepodne »
zahvaljuje  se trbotoru koji je jedini ozbiljno shvatio potrebu za raspravom uoči referenduma, usprkos našim neslaganjima ova rasprava ima blagotvoran učinak na sve posjetitelje ovog foruma, a i šire.
 :clap

http://www.matica.hr/Vijenac/vijenac400.nsf/AllWebDocs/Kapital_ima_naciju
ćurićev članak je jedan skup potpuno pogrešnih zaključaka.
hrvatske probleme teško je mogao uzrokovati neoliberalni kapitalizam kad isti u nas nije zaživio niti u tragovima.
amerikanci imaju rezona zašto spašavaju pojedine grane ekonomije (auto industriju) ... treba o tom nešto i pročitati.

papa ivan pavao II nije kritizirao politički sustav jer lako je naći desetke njegovih izjava u kojima poziva hrvate na pristup u EU i reforme koje nas vode tamo, tko to ne zna, doista nema što pisati na tu temu.

Svaki jedanaesti Nijemac ovisio je o raznim oblicima socijalne
pomoći u 2008., objavio je savezni ured za statistiku
Destatis. Ured je izbrojio 7,6 milijuna korisnika socijalne
pomoći u Njemačkoj krajem 2008., ili 9,3 posto stanovništva,
koji su ukupno primili 40,5 milijardi eura.
 
ovaj se podatak može tumačiti dvojako: da njemačka ima veliki broj socijalnih slučajeva, ali i na (ispravniji) način da njemačka skrbi o svima koji trebaju. meni je ovaj drug puno bliži!

Offline Trbotor

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 675
Odg: Neoliberalna ideologija
« Odgovori #74 : 04 Siječanj 2012, 15:08:16 poslijepodne »
zahvaljuje  se trbotoru koji je jedini ozbiljno shvatio potrebu za raspravom uoči referenduma, usprkos našim neslaganjima ova rasprava ima blagotvoran učinak na sve posjetitelje ovog foruma, a i šire.
 :clap
ćurićev članak je jedan skup potpuno pogrešnih zaključaka.
hrvatske probleme teško je mogao uzrokovati neoliberalni kapitalizam kad isti u nas nije zaživio niti u tragovima.
amerikanci imaju rezona zašto spašavaju pojedine grane ekonomije (auto industriju) ... treba o tom nešto i pročitati.

papa ivan pavao II nije kritizirao politički sustav jer lako je naći desetke njegovih izjava u kojima poziva hrvate na pristup u EU i reforme koje nas vode tamo, tko to ne zna, doista nema što pisati na tu temu.
ovaj se podatak može tumačiti dvojako: da njemačka ima veliki broj socijalnih slučajeva, ali i na (ispravniji) način da njemačka skrbi o svima koji trebaju. meni je ovaj drug puno bliži!

U pesimističkim perspektivama um je svijetla točka: ako ništa drugo, možemo barem produbljeno promišljati vrijeme, koje  živimo.
...in defendenda veritate catholica et Croatia bene administranda...