Već nekoliko dana pomišljam pokrenuti ovu temu na Forumu. Nisam naišao na pokrenutu tematiku o novinarskim slobodama i o odgovornosti za napisanu riječ. Molio bih sve vas, u slučaju da negdje postoji, da oprostite, a admine da je premjeste na postojeću tematiku.
Čitajući "naše" novine ostao sam zatečen s nekim, po meni, situacijama u kojima mediji pišu u "rekla-kazala" činjenicama. U vijesti se ubacuju pojedine teze koji nisu utemeljene u činjeničnoj problematici. Većinom su to najprljaviji djelovi članka, koji diraju u dostojanstvo osobe, institucije, grupacije,... Neke novinare poznajem i na upit što ti je to trebalo, odgovori su različiti, a mogli bi se svrstati pod jednu dimenziju: "To prodaje novine!" Osobno se ne slažem da se upotrebljava takvo pisanje, bez činjenica a i odgovornosti. Protiv sam cenzura ili pak hajka na novinare. Isto tako sam protiv slobode da novinari od "sveca" naprave "sotonu", a od "sotene" prave "sveca".
Neću duljiti, ali bi me zanimalo i vaše stajalište o "novinarskim slobodama" ali i o odgovrnosti za napisanu laž, podmetanje, mržnju, ljagu,...
Hvala na razumjevanju!