Autor Tema: Novinske slobode i odgovornost za napisanu riječ u RH:  (Posjeta: 733 )

Offline benco

  • Forumaš sa stavom...
  • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
  • Postova: 1.299
  • Kada čovjek prešuti istinu, kamen progovori!
Novinske slobode i odgovornost za napisanu riječ u RH:
« : 02 Veljača 2010, 01:17:53 prijepodne »
Već nekoliko dana pomišljam pokrenuti ovu temu na Forumu. Nisam naišao na pokrenutu tematiku o novinarskim slobodama i o odgovornosti za napisanu riječ. Molio bih sve vas, u slučaju da negdje postoji, da oprostite, a admine da je premjeste na postojeću tematiku.

Čitajući "naše" novine ostao sam zatečen s nekim, po meni, situacijama u kojima mediji pišu u "rekla-kazala" činjenicama. U vijesti se ubacuju pojedine teze koji nisu utemeljene u činjeničnoj problematici. Većinom su to najprljaviji djelovi članka, koji diraju u dostojanstvo osobe, institucije, grupacije,... Neke novinare poznajem i na upit što ti je to trebalo, odgovori su različiti, a mogli bi se svrstati pod jednu dimenziju: "To prodaje novine!" Osobno se ne slažem da se upotrebljava takvo pisanje, bez činjenica a i odgovornosti. Protiv sam cenzura ili pak hajka na novinare. Isto tako sam protiv slobode da novinari od "sveca" naprave "sotonu", a od "sotene" prave "sveca".
Neću duljiti, ali bi me zanimalo i vaše stajalište o "novinarskim slobodama" ali i o odgovrnosti za napisanu laž, podmetanje, mržnju, ljagu,...

Hvala na razumjevanju!
... Svakim danom čovječje je promišljanje sve kompliciranije ...

Offline Ratnik svjetlosti

  • Gožđeno pero foruma
  • ***
  • Postova: 5.627
  • I sa sobom treba znati biti u ratu i miru.
Odg: Novinske slobode i odgovornost za napisanu riječ u RH:
« Odgovori #1 : 07 Veljača 2010, 12:15:29 poslijepodne »
Sam si sve lijepo napisao, malo tko će biti otvoren potvrditi napisano ili proširiti, a primjerak neetičkog i huškačkog pisanja je eno baš sada na politici:

http://www.imoart.hr/forum/index.php?topic=1680.0

Naravno da sam za slobodu novinara i govorenja i iznošenja mišljenja, jel' smo DEMOKRACIJA IL' NISMO?! :lopta:
Tek ne zaboravimo sloboda uključuje odgovornost i poštuje Ustav i druge osobe (pogotovo u osjećajnom smislu!) ;) 8) :laugh:
« Zadnja izmjena: 07 Veljača 2010, 13:06:48 poslijepodne Ratnik svjetlosti »