Autor Tema: Turski popisi u Imoti i naokolo  (Posjeta: 62043 )

Offline Zavelim

 • Forumski mudrac...
 • Gožđeno pero foruma
 • *
 • Postova: 3.294
Odg: Popis sela Imotske i Ljubuške nahije 1585. god.
« Odgovori #15 : 26 Studeni 2009, 22:51:13 poslijepodne »
Citat:
Vidi se da nisi iša u Dub na cajke. Gatam. Duhub, ... Dutup

Zadnji put svratijo i poijo pizzu u lito 1988.

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: Popis sela Imotske i Ljubuške nahije 1585. god.
« Odgovori #16 : 26 Studeni 2009, 23:04:11 poslijepodne »

ništa se ne zna, prtko je znanje

Kako ćemo onda ugajgulit mezru Krvavicu blizu sela Vinca (Vinjana Gornjih, Vinjane Donje u ovom defteru smatram selom Zagorice) i sela Brzgule (#24 u uvodnom upisu) iako bi ga po (#53 uvodnog upisa) morali odbacit dalje od Lukavca-Grada do Gruckog Vrila zbog mlinova (#53)?

Ako su Sovići Vildanovo selo Aksovići i selo Oksovići (#44 uvodnog upisa), otkud mezra Krvavica (#24) i selo Vinac kod sela Brzgule, zar ne bi mezra bila blizu sela Oksovića i sela Brzgule?

Tu je i uvodni #8 selo Prgul. Je li ono zapravo Brzgul?

Od svega zajedno ne moš sastavit prihod u okviru limita timara. Zijameti su ajme majko, gori od standardnog timara po mogućem katastarskom prihodu. Gola brda, opuvani doci, močvarno polje. AFAIK, ima samo jedan čiftluk (Gosta krstjanina) i mislim da je taj čiftluk pošuški Čitluk, a Gost je vjerojatno pod stećcima na Ričini, ako ga nitko nije odnio.
Ako si toliko upro utovarit ću nedovršenu i totalno nepreciznu .kml datoteku za Google Earth rađenu prema tvom uvodnom upisu.
Za boju pisma i "topografske# znakove izabrana je cyan kao jedina čitka koja već nije iskorištena u standardnim layer-ima.
Izabrani su različiti "topografski" znakovi za: tvrđavu, selo, mezru, livadu...
U "description" su upisani sve pojavnice toga toponima.
Toponimi su prilično proizvoljno nabacani na kartu, barem ovih nekoliko, stalo se negdje oko broja 15.
Možemo pomicat toponime amo-tamo i dodavat im nove opise u novijim i dorađenijim verzijama datoteke, ako se uključi dovoljno poznavatelja koji imaju dovoljno volje i vrimena. Meni već manjka volje, jer je izvornik škit i šćur, tanak ko ćat dvajesdvica, a i vrimena bi mi moglo naglo pomanjkat.

edit
U međuvremenu si objavio #100, vezano za selo Brzgule i posjed seljana Brzgula uz Vrhljiku, na prvu mi liči na "eksteritorijalni" posjed u drugom nekom selu, jer ne mogu Brzgule uz sve prethodne uvjete još smjestit  i uz Vr(h)ljiku.

Ako Bobanova draga 1585. nije bila suha draga, uz onaj doček na -ul, i ako nema naziva Matica u to doba već samo Vr(h)ljika, zašto defterdar priskače kod opisa one mezre Krvavice i Goricu i Soviće (i Lukavac koji je nestao od Vildana do 1585.) i dovodi ju blizu Vinca i Brzgula.
Ako ih pomaknem u Blaževiće, ne mogu ni zamislit tolike timare na području Gruda, Božjaka, Lužjaka, Ružića, Drinovaca.
« Zadnja izmjena: 26 Studeni 2009, 23:28:37 poslijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: Popis sela Imotske i Ljubuške nahije 1585. god.
« Odgovori #17 : 27 Studeni 2009, 00:40:31 prijepodne »

Pošto na ovom OS-u ne mogu nać alat za napravit .kml iz .kmz datoteke, napravit ću upload im_1585_v0_000.kml.zip
Ako netko napravi (po svojoj procjeni) promil izmjena, molim da vrati datoteku uz svoj upis s imenom im_1585_v0_001.kml.zip
2 ‰ - im_1585_v0_002.kml.zip
itd
.kmz je ionako netransparentno zip-arhivirana datoteka.
U Google Earthu škljoc na "placemark" ("topografski znak") otvara "oblačić" s podacima, isti podatci su dostupni i nakon ekspandiranja mape u lijevom prozoru "My places" > "Temporary Places". Desni škljoc i izbor "Properties" ili "Get info" daje mogućnost editiranja.
Molim da polja "tilt" i "heading" držite na vrijednosti "0" ako ne nađete da ima boljih rješenja, te da polje "range" držite na "4000 m", boju znakova i teksta "cyan", "scale" znakova na "1.2" i "scale" teksta na "1", ukoliko kao vješti znalci zornih prikaza u Google Earthu ne nađete nešto bolje.
Meni je ovo prva .kml datoteka koja sadrži više od jednog učitanog "path-a" s GPS uređaja i s više od jednog "ručno" unesenog "placemark-a".
« Zadnja izmjena: 27 Studeni 2009, 00:52:15 prijepodne glonga »

Offline Zavelim

 • Forumski mudrac...
 • Gožđeno pero foruma
 • *
 • Postova: 3.294
Odg: Popis sela Imotske i Ljubuške nahije 1585. god.
« Odgovori #18 : 27 Studeni 2009, 08:41:17 prijepodne »
Citat:
„Džematu Ivaniša sina Ivana”, koji pripada Imotskom, pripadala su sela Podbilo, Vinjane, Gorica,
Aksovići, Lukavac i Brzgula - Vildanov popis iz 1477.

24. mezra KRVAVICA u blizini Vinca i Brzgula, timar dizdara tvrđave Proložac

53. mlinovi sela BRZGUL

99. Selo BRZGUL drugi naziv RSAVČIĆI timar posadnika tvrđave Imotski i posadnika tvrđave Bobjak
  mezra KRČEVINE, DOBROSELJE, VRHLIKA s onu stranu rijeke sinoru sela VINAC u posjedu stanovnika sela BRZGULA
  mezra LESKOVICA

100. Baština POLJANA SUBJAGI proteže se od rijeke zvane VRHLJIKA do ZBILJAN POLJANE i sinor sela ŠIROK SELA i dopire do čifluka sinova..., u posjedu stanovnika sela BRZGULA, timar posadnika tvrađve Imotski

A di je taj Brzgul svega ti. A mora bit negdi u polju, blizu vode di ima mlinova, zatim po 24. moguće da graniči s Vincem (Vinjani), timar je nekog iz Bobjaka i Imotskoga, a opet u posjedu stanovnici imaju POLJANU SUBJAGI koja se prostire od Vrljike do ZBILJAN POLJANE timar nekog iz Imotskoga. Moguće da su mlinovi na Vrljici dokle ide POLJANA SUBJAGI. Ovaj 24. me navodi da je to u susjedstvu s Vinjanima, dakle ili neko selo zapadno od Gorice (možda Medvidovići, tu isto teče voda od Krenice) ili da nije kojim slučajem kontra Vrljike, recimo Zmijavci? Šta znači "sinor sela"? Pogotovo "s onu stranu rijeke sinoru sela VINAC"?

Offline Zavelim

 • Forumski mudrac...
 • Gožđeno pero foruma
 • *
 • Postova: 3.294
Odg: Popis sela Imotske i Ljubuške nahije 1585. god.
« Odgovori #19 : 27 Studeni 2009, 09:16:00 prijepodne »
sinor = teritorij???

Offline Zavelim

 • Forumski mudrac...
 • Gožđeno pero foruma
 • *
 • Postova: 3.294
Odg: Popis sela Imotske i Ljubuške nahije 1585. god.
« Odgovori #20 : 27 Studeni 2009, 10:53:39 prijepodne »
Vidim da si Popoviju stavio negdi u Gornji Proložac, a ja naletio u knjizi Vite Grabovca di on navodi sve popise za Proložac od dolaska do odlaska Turaka te da je drugo ime za Popovije Crnogorci???

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: Popis sela Imotske i Ljubuške nahije 1585. god.
« Odgovori #21 : 27 Studeni 2009, 14:52:39 poslijepodne »
http://tr.wiktionary.org/wiki/sinor
sinor, u sinoru — doslovno obalna crta (iz grčkog - sinoron), ovdje granica posjeda, unutar granica posjeda, može se naći u dosta .pdf datoteka online na makedonskom s istim značenjem
Traženje korijena u turskom (sin - grob, nadgrobni spomenik) vodi ukrivo.
Mislim da Aličić daje iscrpno tumačenje pojma u D1477.
E da imat je makar današnje granice katastarskih općina u Imoti za preklopit u Google Earth, kad već Google Maps za RH i BiH ne dopuštaju ucrtavanja.

Popovija je na prvoj karti totalno proizvoljno ubačena na prve prazne Stanine koje se naziru sa satelita po "logici" pusta mezra odgovara Staninama. Koliko je razmještaj "ozbiljan" najbolje ti govori lokacija tvrđave Imotski na kojoj nema ni vidljivih ruševina i livade Jesenica za koju je normalno misliti da je i onda bila obrađen dolac ko i danas. Ako Imotski smjestiš po općem dojmu onda ti je od obližnjih livada za Jesenicu prvi izbor stadion.

Brzgule valja razmotriti u Posuškom polju s mlinovima na Topali, onda se uklapa Vinac, ili u kršu (Lipovice, Batin, Osoje) (Rupe, Cere, G. Zorići, Spajići), nekako mi se čini da se čulo od nekih iz Gornje Bekije da su imali mlinove u Donjoj Bekiji, pa opet ostaje problem sinora uz Vr(h)ljiku.

Je li moguće da su se nazivi vodotoka izmijenjali do danas? Izostanak Matice na to upućuje.
Vrijedi proći popis po kategorijama; tvrđave, vodotoci...

#17 rukavci "Obraj dol" pitaj Proložane
Suhaja - Suvaja
btw. Ivnice - (Ivanbegovina?)
#20 jezero Dračan (Prološko blato?), Dračan (Lokvičići)
drača i vrljika u smislu ograde i ograđivanja su sličnoznačnice, zadračeno
#21 rijeka Dračan (koji dio Vrljike?)
#22 zemin Dračan upućuje na prihod iznad 20.000 akči (tanko)
#23 je podpuno nerazumljiv, muselemi (množina) upućuju da je Dračan mjesto boravka više muselema od kojih timarske prihode ubiru posadnici tvr. Vrgorac. Razumljivije je da su u suposjednike timara (množina) upisani i neki muselemi i posadnici t. Vrgorac jer se od muselema nije ubirao porez. Uz spomenuti na zor zemin eto još timara u Dračanu, što ne more stat.
#25 Zagoricu na zbilj prikobacujem u Zagorje
#26 Svekolike nepotopljene Ričice ne daju zeminski prihod (20.000+ akči)
#27 Ni Studen (Studenci, Imotski) nisu za zemina prispili.
#28. Ljubiše negdje na Ljubi, Sutina ima nekoliko, jedna je Ballifovska usedlina između Vira i Podzavelima.
#29 Krstac zvuči ko Krstatice
#34 i #35 Podbihlić smještam negdje na današnje Studence. UN i američke karte i danas na mjestu Studenaca drže koruptel Bitić, a Podbihlić je negdje u nekom Pod-zaseoku (Podkula, Podgradina, Podgreda, Podklanac) ili u Alibegovcu ili u Dvorinama. Uz to na isto područje treba smjestiti #27 Studen negdje u Musinac ili ga proglasiti koruptelom i pripisati Studencima (Ljubuški).
#36. ribnjak Mirić na rijeci Bukovac, koruptel? Žukovac (Zagorje) Žukovica
#37 Selo Neveselo se otrcalo od uporabe i teško će ga bit nać
#38 i #39 Netko je smjestio dizdaru tvrđave Rog (ako je smjestimo u Roško polje), ne može aračom pogubljene potkovice platit
#40 #41 Zadnja Vrh rika za koju se čulo je u Livnu. Budiše (Budići? mlinovi, ribnjak), ovaj Krstac (ribnjak!?) ne liči mi na Krstatice
#45 Seljašnica u Vihovićima ima u Mostaru, je li ovdje defterdar ubrojao posjed izvan nahije za posjednike koji prebivaju u nahiji? Ovo je nedosljedno jer u #87 jasno stoji za hajmane u čiftluku Kolo da je Kolo u drugoj nahiji.
#46 Proverdol (Vrdol)
#58 Onaj Dobranjac s fejsbuka je iz ovoga pročitao Dobranje. Prilično nadotegnuto.
#66 Hranice. Je li ovo još jedan čiftluk?
ne da mi se dalje
edit
Ako Vincu vratimo Vinjane donje onda mogu sinorom izbit na Maticu, možda i na Vrljiku jer ne vidim Glavinu. Jesi li sve objavio (iz tog fragmenta D1585) i pojavljuju li se Glavina i Matica ili nešto slično?
Stalno treba imati na umu da su se naseljena sela i zaseoci nalazili u to vrijeme "u brdu" a ne "u polju" i da se "kuće" i okućnice nisu širile na obradivu tlu. U rubnim slučajevima - na neobradivim pojasima uz rub polja, a uvijek pristojno iznad granice najviših plavnih voda.
Imali su smisla ti pretci za stanovanje i prostorno planiranje. Stanine i staje su bile najmanje po kilometar udaljene od "stojnih kuća"- sela i zaselaka.
« Zadnja izmjena: 27 Studeni 2009, 15:15:58 poslijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
bilužke
« Odgovori #22 : 27 Studeni 2009, 17:09:51 poslijepodne »
Vidim da oni Grugjini iz MH Grude ne razumiju prefiks Ak u turskom (Akhisar, Akihisar, Ak-Sovići, Aki-Sovići, Oksovići).
http://www.maticahrvatska-grude.org/dokumenti/susreti_2.pdf
Aličić zna bit neugodan pri razgovoru, bolje rečeno nezgodan, ali nije zlonamjeran (IMHO), i ne triba mu se odmaknit od beside.

Što bi reka belevarac na (Vrh Rika) > (Vr Rika) >(Vrrika) >(Vrljika)?

Kanim razčevrljit i razčlanit pa pobacat ove podatke iz D1585 koje si podastro na vorumu u jednu .ods tablicu pa probat malo viltrirat i pivotirat s podatcima, da ne ostane sve samo na .kml formatu.

edit
evo ga još
mustafhiz im je isto što i posadnik, a nije
nego janjičarski pemzić, koji je i u pemziji na kakvoj službi, najčešće "čuvar" tvrđave
edit
ima toga ko u priči,
npr. Lukovac, Lukovac-Grad je brdo na čijem su vrhu ruševine, sjeveroistočno od Eurobenz crpke, ubacit ću link na Google Maps
Antički i srednjovjekovni Lukovac-Grad je već netko obrstio
Prapovijesna gradina Lukovac-Grad se još držala u vrime ove Digital Globe-ove satelitske fotke

Makni ove linkove, ako ti se čini da bi mogli biti predmetom zloporabe modernih samozvanih "arheologa".
« Zadnja izmjena: 27 Studeni 2009, 17:51:13 poslijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Brzgul
« Odgovori #23 : 27 Studeni 2009, 18:24:51 poslijepodne »

A da Vinac ostavimo od Zagorja i Vira do Vrljike i Gorice?
Ako nema Matice, Runovića i Zmijavaca, da ubacimo Brzgul između Kamenmosta i Drinovacah kao zbrojni toponim za gudariju?

Brz-gul i Brz-ica mi unatoč korijenu Brz ne mogu stat između Ak-Ok- Sovića i Gruda po broju timara. Previše je toga po jedinici površine, pogotovo u odnosu na Vinac koji vata više od pola naije površinom, ako mu pribrojimo (s pravom) sinor na Vr(h)ljik, čiftluk na zemljama Gosta krstjanina tj. sve danas poznate Vinjane.
« Zadnja izmjena: 27 Studeni 2009, 18:29:29 poslijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
.ods
« Odgovori #24 : 28 Studeni 2009, 05:21:57 prijepodne »
Privitak: im_1585.zip (16.374 bytes)
Sadržaj
Mapa im_1585
Datoteka im_1585.ods
Datoteka im_1585.txt

U .ods datoteci su tabelirani dosad objavljeni podaci (1.-101.) na ovoj temi. Izbor polja (stupaca) je samoobjašnjavajući (self-explanatory). Ne znam je li luđi defterdar, pisar, ili mi što ovakav set podataka nastojimo razčlaniti.
Ova .ods datoteka je datoteka tabličnog kalkulatora Calc iz Openoffice uredskog paketa.
Hrvatski Openoffice 3.1.1. možete preuzeti sa web mjesta http://hr.openoffice.org
Openoffice čita datoteke MS Office-a (.doc, .xls...) i može spremati datoteke u MS Office formatima (Spremi kao .doc, .xls...) što u ovom slučaju namjerno nije napravljeno (Spremi kao im_1585.xls).

U .txt datoteci su isti izvorni podaci (1.-101.) iz kojih je očišćen višak CR, LF i CRLF znakova.
Ovo je unix utf-8 txt datoteka. Otvaranjem u Windows text editorima možete dobiti neočekivan prikaz dijakritičkih znakova i prijeloma redaka, pogotovo u Notepadu sa postavkama ASCII plain text i Windows CRLF prijelomom redaka.
Edit: Nešto čudno se događa sa .txt datotekama na putu lokalno_računalo—server—lokalno_računalo. Ova ista txt datoteka nakon downloada na računalo s kojega je poslana nakon otvaranja ima smrljane dijakritičke znakove unatoč uredno postavljenim postavkama za otvaranje datoteka u editoru (unix LF, utf-8). Khm, je li bug u putu amo-tamo, ili u GNU Emacsu, ili je do mene? A možda su u šumi.

Zavelime, red bi bio da dodaš stupce s poreznim zaduženjem i međuzbrojevima poreznih zaduženja i da to vratiš u privitku upisa ili na PM, nadam se da urađeno ne ćeš spremit u .xlsx formatu. Nitko ti ne brani dodati još koji stupac podataka i/ili zamjenu nula (0) u postojećem setu podataka relevantnim podacima. Naprotiv.
Ima li igdje "opća napomena" vezana za nenavedenu pripadnost timara (spahija nepoznat) (0), najčešće na mjestima hajmana koji nisu dani u zakup? Znači li u tim slučajevima (prazno) = (carski has), (filurija)?
« Zadnja izmjena: 28 Studeni 2009, 05:46:01 prijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
sela 1585.
« Odgovori #25 : 28 Studeni 2009, 18:14:58 poslijepodne »
Sela


001EO. Britvići
(085) hajmani (timarnik?)
= Britvica, Mostar

001. Brzgul
(053) mlinovi (timarnik?)
(099) timar (1/2 posada Imotski, 1/2 posada Bobjak)
(100) timar (posada Imotski)
Katastar i lokalni? Krčevine, Dobroselje, Vrhlika, Leskovica, Poljana Subjagi, Širok Selo
Rsavčići [Čitanje? Runovići]
= Runovići

002. Budiše
(040) ribnjak (popola?) sa selom Krstac (posada Proložac)
Vrh Rika
= Vrbica
(041) mlinovi (posada Imotski)
= Budići na Vrbici (onda), danas Ričice (Vrbica)

003. Crnogorac
(064) timar (posada Čačvina) (Crnogorac i Vinac) [Nije Crnogorac i Dračan]
= Crnogorci, Posušje

004. Dobran
(089) hajmani (posada Proložac) [ne vidim ništa zapadnije od današnjih Studenaca, uvjetno Grabovca i uvjetno Medova Doca, pa su ove Dobranje prilično nadotegnute, iako mogu bit katun]
= ? Dobranje, Imotski

002EO. Dobrkovići
(095) filurija
= Dobrkovići, Široki Brijeg

005. Donja Luča?
(091) timar (dizdar Bobjak?) (baština!)
(091)? ribnjak Plavino?
= Plavila?
= = Donja Luka (Donji Lukovac)

006. Donji Snozin / Donji Snožin
(092) timar (dizdar Bobjak)
(086) hajmani
= ? Batin, Osoje, Posušje

007. Dračan
(085) hajmani
(017) timar (dizdar Imotski)
(017) mlinovi Obraj Dol (rukavci)
(017) mlinovi Suhaja
(017) mezra Krivodol
(022) zemin (popola, posad Proložac, Čačvina)
(023) muselemi
(023) timar (posada Vrgorac)
(030) zemin Seljani (posada Imotski)
(057) zemin (dizdar Proložac)
Katastar i lokalni? (Obraj Dol), (Podvornica, Zgon, Prelazac, Odvodo, Paštrnjak, Prepušnica)
= Donji Proložac

003EO. Dračevice
(076) mlinovi na Čelinji (timarnik?)
= ? kod Čapljine

008.EO Drinovac
(071) hajmani (Hasan Alijin)
= u Rakitnu

009. Drinovci
(073) timar (serbuljuk Imotski)
= Drinovci

010. Dubine
(078) zemin (posada Bobjak) (Vugolić i Vrh)
= Dub?

004EO. Dutup
(071) hajmani (Hasan Alijin)
= ? zagubljeni katun (Hasan Alijin iz Imotske nahije uzeo u zakup filuriju, hajmani mogu biti izvan nahije?)

005EO. Godanovo
(038) timar (timarnik?) mezra Zgon
(039) timar (trećine, posada Imotski, posada Bobjak, dizdar Rog)
= Kozica

011. Gorica
(050) timar (ćehaja Ljubuški)
(051) hajmani (ćehaja Imotski)
(052) zemin (serbuljuk Imotski)
(056) maltarina (posada Imotski)
(075) hajmani (timarnik?)
(094) hajmani (posada Imotski)
= Gorica

006EO. Gornji Podsel
(077) mlinovi na Čelinji
= ? kod Čapljine

012. Gornji Snožin / Gornji Stožin
(081) (timarnik?)
(075) filurija
= ? Rastovača (Nožinac)

013. Gornji Zagozd
(019) (timarnik?)
= Zagvozd

014. Grabova
(059) timar (posada Imotski)
= Grabovac

007EO. Grabuljan
(015) timar (posada Ljubuški)
(071) hajmani (Hasan Alijin)
= Grab, Ljubuški

008EO. Grabunovići
(085) hajmani
= ? katun, Mostar

015. Grude
(016) ribolov (dizdar Rog)
(071) hajmani (Hasan Alijin)
= Grude

016. Ivnice?
(017) timar (dizdar Imotski)
= Ivanbegovina?

017. Kameni Most
(048) timar (popola, posada Imotski, Bobjak)
(049) timar (ćehaja Imotski) mezra Poljice i Dobri Dol
(062) timar (ćehaja Proložac)
= Kamenmost

010EO. Kozice
(019)
(079)
=Kozica

018. Krpino?
(083) zemin (bevab Blagaj) (Jezero Subjagi?, Grad!)
= Zmijavci?

019. Krstac
(029) hajmani (posada Vrgorac)
(040) ribnjak (posada Proložac) Vrh Rika
(043) ribnjak (posada Ljubuški)
(051) hajmani (ćehaja Imotski)
(058) mezra (posada Rog) (Zgurovine, Zgon Dobraljine) (Podbile i Krstac)
= Bušanje? (oko današnjih Ričica i Podbile, do Vrbice (Vrh Rika))

011EO. Lužjak
= Ružići

020. Ljubiše?
(028) timar (posada Imotski) (sa Sutinom)
= Osoje? (Ljuba)

012EO. Mokro
(095) hajmani
= Mokro, Široki Brijeg

021. Nevesel
(037) timar (posada Imotski)
= ?

022. Oksovići
(044) timar (trećine, dizdar Bobjak, posada Imotski, Proložac)
= Sovići

023. Podastrana / Podastrane
(017) timar (dizdar Imotski) (Seljan)
(047) timar (dizdar Imotski)
(047) zimska pašarina (dizdar Imotski) (Seljani)
(084) timar (bevab Blagaj)
= Postranje

024. Podbihlić / Podbilić
(006) (timarnik?)
(034) zemin (timarnik)
(034) pola mezre
(034) Margin Dol
(035) timar (dizdar Rog) ispravak sa stavke Dračan
(069) pola zemina (posada Rog) Odovine (Dvorine?)
= Studenci (oko polja), Alibegovac

025. Podbila / Podbile
(009) (timarnik?)
(032) mezra (posada Imotski) (Veliki Zgon)
(032) šuma (posada Imotski) (Knezluk) (Kneževići?)
(073) vinogradi (serbuljuk Imotski)
(097) baština Marka Grgureva
(058) mezra (posada Rog) (Zgurovine, Zgon Dobraljine) (Podbile i Krstac)
= Podbila

013EO. Podgrađe
(080) hajmani (posada Bobjak)
= ? zagubljeni katun ispod kakve prapovijesne gradine ili Podgrađe, Omiš

014EO. Poljica
(071) hajmani (Hasan Alijin)
= ? katun

015EO. Popovići
(085) hajmani (timarnik)
= ? Ljubuški

016EO. Prgul
(008) hajmani (ćehaja Rog)
= ? katun

026. Proverdol?
(046) timar (posada Imotski)
= Vrdol (Glavina Gornja)

017EO. Rakitno
(101) čiftluk (posada Imotski) (polje Rog, zemin Oplanići, potok Vilovine, Zgon Zaborje) (dio zemina: Podvornica, Gornja i Donja Strnjeva)
= Rakitno

027. Rečice / Ričica / Ričice?
(054) timar (posada Bobjak)
(085) hajmani (timarnik)
(089) hajmani (posada Proložac)
(026) zemin (posada Proložac)
= Ričice

028. Rog
(068) zemin (posada Rog) (Čihlići i Prozor) [Čihlići i Prozor!? ovo bi moglo dobro pomaknuti Rog za Ivaniševim zeminom]
(070) zemin (posada Rog) (zemin Ivaniša) (Polog i Crvica)
Katastar i lokalni?
= ??? Roško Polje

018EO. Ružići
(016) ribari (dizdara Rog) (mezra Božjak) [Božjak, osim što se ovako zovu mnoga riječna kupališta, toponim upućuje na templare (i) Ivanovce)]
(086) hajmani (timarnik?) Ljubuški
= Ružići

018EO. Selce
(085) hajmani
= ? Ljubuški

030. Seljan
(017) prihod sa stavke Podstrana (dizdar Imotski) [iz (017) nije jasno što sve otpada na Seljan, a što na Dračan]
(030) zemin (posada Imotski) [isto]
(047) (posada Imotski) [isto s Podastranom]
= Gornji Proložac

019EO. Slodnica
(071) hajmani (Hasan Alijin)
= ? katun

020EO. Studen / Studence / Studenci
(027) zemin (posada Proložac) [Studen]
(086) hajmani (timarnik) [Studence, ili koruptel ili Lovreć]
(072) timar (posada Čačvina)
= Studenci, Ljubuški

021EO. Širok Selo
(100)
=?

031. Umljani
(097) hajmani (timarnik?)
= Umljani

022EO. Veselica
(086) hajmani (dizdar Čačvina) [Veselivštak? Ili Veselice od Čačvine na zapad]
= ?

023EO. Vihovići
(045) timar (posada Imotski) mezra Seljašnica
= ? Rudnik, Mostar

032. Vinac
(002) livade (posada Imotski)
(013) timar (posada Bobjak)
(014) čiftluk (timarnik?) Zemlje Gosta Krstjanina
(061) timar (ćehaja Proložac)
(064) timar (posada Čačvina) (Crnogorac i Vinac)
(090) zemin (dizdar Bobjak)
(096) timar (posada Imotski)
= Vinjani (Posuški, Gornji, Donji)

033. Vrhdol
(078) hajmani (posada Bobjak)
= Vrdol (Glavina Gornja)

034. Zagorica / Zagorice
(001) [Znači li ovo da je tvrđava u selu Zagorice ili da je u selu Zagorice timar posadnika tvrđave Imotski? Što zapravo piše u izvorniku?]
(025) zemin (dizdar Rog)
= ? Zagorje, Posušje

035. Zagozd
(012) [Znači li ovakav zapis da je u selu Zagozd neki timar posadnika tvrđave proložac? Izvornik?]
(089) hajmani (posada Proložac)
= Zagvozd

036. Zvindol?
(010) [Izvornik?]
= ? Medov Dolac
« Zadnja izmjena: 28 Studeni 2009, 19:08:36 poslijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
bevab
« Odgovori #26 : 28 Studeni 2009, 23:34:05 poslijepodne »

bevab, hatim — portir, vratar

Čakrama, Azra; Maglajski sidžili 1816. — 1840. / prikaz knjige / Društvena istraživanja, Časopis Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, Godina II, Broj II, Zenica 2007.
Članak ima malo problema s lekturom, korekturom, bjelinama i razgodcima... Vrijedi ga pročitati (u kontekstu teme) i prelistati ostali sadržaj časopisa (u kontekstu podforuma).
http://www.prfze.com/docs/casopis.drustvena.istrazivanja.02.pdf
Bilo je i drugih izvora. Namjerno biram ovaj zbog onog jednog što mu i danas kažu da je prije rata "studirao u Zenici".

A knjiga?
Bojanić-Lukač Dušanka, Katić Tatjana; Maglajski sidžili 1816. — 1840., Bošnjački institut, Fondacija Adila Zulfikarpašića, Sarajevo, 2005. (690. str.)

Još online kontekstnog štiva?
Husić, Aladin; Bobovac, od pada pod osmansku vlast do ukidanja posade 1540. godine, Znakovi vremena 13-14
http://www.ibn-sina.com.ba/tekstovi/zv13.pdf
Ovo me nekako podjeća na jednu emisiju HTV-a, ova sintagma "Znakovi vremena".
http://www.ibn-sina.net/index.php?option=com_content&view=category&id=24&Itemid=41
« Zadnja izmjena: 28 Studeni 2009, 23:53:45 poslijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: Popis sela Imotske i Ljubuške nahije 1585. god.
« Odgovori #27 : 29 Studeni 2009, 17:51:11 poslijepodne »

Nemam ni Aličićev ni Kordićev rad. Jesu li u ijednom objavljeni i prihodi (porezna zaduženja)? Čini mi se da bi to pomoglo ubikaciji. Imena stanovnika po selima zapisana u defterima često i u Imoti (unatoč zbjegovima i demografskom propuhu) mogu biti korisna (korijen patronimika). Što je sve objavljeno u tom Kordićevu radu?

Offline Zavelim

 • Forumski mudrac...
 • Gožđeno pero foruma
 • *
 • Postova: 3.294
Odg: Popis sela Imotske i Ljubuške nahije 1585. god.
« Odgovori #28 : 29 Studeni 2009, 22:21:07 poslijepodne »
Zapisani su u Kordićevom, ja sam pješke skratio sve i stavio samo mista koja se spominju. U ovoj novoj knjizi o Prološcu od Grabovca detaljno je ispisa sve spomenute ljude, timare, ledine i poreze ali samo za dio vezan uz Proložac i zapadni dio polja, odnosnio onako kako ih je on ubicira. Stavit ću čim uspijem iskenirat sve. Po Grabovcu u okolici Prološca imamo ova sela, Dračan, Podstranje, Budiše (današnji Budim(lje) u Prološcu), Ponoje/Popovine/Crnogorci - Crnogorci, Lokvičići (Pripada Ponoju/Crnogorcima), Krnjodol (Krivodol), Godaljevo (Gudeljevo selo koji su kao za vrime Turaka živili u Prološcu), Crnodol (kasnije Crnovro - Dolića Draga). U Grabovca imaju popisi iz

1519.
Selo Kameni Most, prihod 2378
Selo Dračan, prihod 2522
sijalište Veliki Izgon sa Kneževim Lugom, prihod 100

1520.
Selo Kameni Most, prihod 1026
Selo Dračan, prihod 2522
sijalište Veliki Izgon sa Kneževom Lokvom, prihod 100
Selo LABAS?, pripada DABRIMA, sa stavke Bred? Bega. Prihod 1011
Dio sela ZAROPOTJE?, pripada KOŠNICI?, sa stavke Ahmeda. Prihod 341.

Tu mi je zanimljivo da zbroj ovih donjih sela sa Kamenim Mostom iz 1520. je jednak zbroju samog Kamenog Mosta iz 1519. pa naslućujem da su to sela u ili blizu današnjeg Kamenmosta. No kasnije se ne spominju.

Ako su Budiše na izvoru Vrljike sa sjeverne strane možda je Krstac od južne strane (Nebriževac, donji dio Grubina). Tu mi pad na pamet da kroz taj kraj teče Krčevac (Krstac?). A Poljice bi mogle bit današnja Poljica:

49. mezra POLJICE i DOBRI DOL u selu KAMENI MOST timar ćehaje tvrđave Imotski

sijalište Veliki Izgon sa Kneževim Lugom, prihod 100
U polju između Prološca i Kamenmosta ima dio koji se i danas zove Zgon, tamo pokraj Vinarije. A ima i selo Lug, samo je u popisu iz 1520. lokva, a ne lug. :)
« Zadnja izmjena: 29 Studeni 2009, 22:42:17 poslijepodne Zavelim »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: Popis sela Imotske i Ljubuške nahije 1585. god.
« Odgovori #29 : 29 Studeni 2009, 22:48:11 poslijepodne »
I ti i Grabovac pritežete kući. Ne morete stat sa strane. Ko ni onaj Dobranjac s fejsbuka na linku iz nekog prethodnog upisa.
Vidim i ja da je tisno za Budiše, Vrbicu, Ričice i Podbilu gorika. Ali:
Vidiš da u Budišama nema sela? Samo mlinovi i ribnjak, a za to se neće dunuma.

#40 i #58 meni dovoljno govore prootiv ubikacije Krstaca u Grubine i ako ne vidim što stoji umjesto (...) u #40
Vrh Riku definitivno smatram Vrbicom, ako uzmeš gledat vodotoke, Suhaja, Dračan, rukavci Obraj Dol, Vrhljika...

40. ribnjak po imenu VRH RIKA... ... ... u selu BUDIŠE i selu KRSTAC i ... timar posadnika tvrđave Proložac
58. Mezra ZGUROVINE, ZGON i DOBRALJINE u selu PODBILE i KRSTAC pripada Imotskom timar posadnika tvrđave Rog.

Da je na jugu 1585. bilo prilično pusto meni govori mezra Krivdol u posjedu (sinoru?) Dračana. U dirlik (timarskom) sustavu "posjed" bi bio timar, tako da mi se čini da je u prethodnoj rečenici neki treći turski izraz nespretno preveden.

Inače, prilično se slažem s Engelom Palom oko čitanja toponimije i imena u defterima:
http://www.ffzg.hr/pov/pov2/files/3zavod/Radovi%2030/30_17_PAL,%20291-293.pdf

Prihodi mi izgledaju realno. Ne znam kolike su prihode upisivali za zemine ili je i tu na djelu ono o čemu piše Jurin-Starčević u ranije navedenim linkovima na ovoj temi.
Oni koju poznaju današnje rubove katastarskih općina i ukupne katastarske prihode mogli bi reći jesu li ondašnja sela površinom bila puno veća što se vidi za Vinac i čini se da je Dračan bio puno veći od današnjeg Prološca Donjeg uz potpuno nejasnu deftersku razdiobu prihoda u Postranjama (Podastrana) i Seljanima (Gornji Proložac).
Treba pogedati i tečaj akče za 1585. (je li 1:35). Treba imati na umu da je onda polje bilo i trajno i povremeno plavljeno do viših kota. Ne mogu naći (vjerojatno i ne postoji "terrain" u Google Earth-u kao u Google Maps) i zagubili su mi se podaci, ali vrijedi ucrtati poligon uz slojnicu plavnih voda u polju za vrijeme prije melioracije, npr. na quikmaps.com pa vratiti u Google Earth.
Ono što me još jako zanima su Poljana i Jezero Subjagi, Zbiljan Poljana, Širok Selo i Grad. Ima li išta oko Krenice da slično zvuči? Od Kamenmosta do Drinovaca? Zagubili su mi se i podaci o nekoj špilji na Petniku koja ima veze s benediktincima (možda s Bobjakom, Božjakom, templarima).

Ovo o Kamenmostu
"Selo LABAS?, pripada DABRIMA, sa stavke Bred? Bega. Prihod 1011
Dio sela ZAROPOTJE?, pripada KOŠNICI?, sa stavke Ahmeda. Prihod 341."
je u Dabrici i dalje, nije ni blizu Imote. Ukazuje da je bio neki spahija ili zakupnik poreza (ili više njih) u Kamenmostu (Ahmed i Bred? beg) i na prihodu sela se kao crossreference vode i njihovi prihodi.

Ono Grabovčevo Godaljevo je garant Godanovo na Kozici.

Prilično nekritički i olako se uzimaju ti izvori u proizvoljne interpretacije. Ali nek se uzimaju, nek se nešto radi oko toga.
« Zadnja izmjena: 29 Studeni 2009, 23:03:47 poslijepodne glonga »