Autor Tema: Vladimir "Vlado" Gotovac  (Posjeta: 21533 )

Offline Ratnik svjetlosti

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.627
 • I sa sobom treba znati biti u ratu i miru.
Vladimir "Vlado" Gotovac
« : 31 Listopad 2009, 14:58:14 poslijepodne »
Vladimir "Vlado" Gotovac (Imotski, 18. rujna 1930. - Rim, 7. prosinca 2000.) hrvatski pjesnik, esejist, filozof, govornik i političar.

iz Wikipedije:

Osnovnu školu pohađao je u Prnjavoru (BiH), Župi Biokovskoj i Lovreću, a gimnaziju u Imotskom i Zagrebu gdje je maturirao na Klasičnoj gimnaziji. Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Prvi svoj rad objavio je 1952. Od 1955. do uhićenja 1972. (kada je bio glavni urednik Hrvatskog tjednika), Gotovac je zaposlen kao novinar i urednik Redakcije kulture i drame na Radioteleviziji Zagreb. Bio je glavni urednik Hrvatskog tjednika za vrijeme Hrvatskog proljeća (posebno je značajan Gotovčev uvodnik Čuvanje nade, posljednjeg izvanrednog broja Hrvatskog tjednika). Kao jedan od Proljećara osuđen je na četiri godine zatvora i tri godine gubitka građanskih prava, kao i prava zaposlenja u državnoj službi, prava na objavljivanje i zabranu javnog nastupa. Zboj intervjua Švedskoj televiziji 1977., ponovno je osuđen na dvije godine zatvora i četiri godine gubitka građanskih prava.

Vlado Gotovac se konačno zapošljava na Hrvatskoj radioteleviziji kao savjetnik direktora 1990. Kratko nakon toga, izabran je za predsjednika Matice hrvatske (osnovana 1842.). Godine 1992. Gotovac je kao kandidat HSLS-a izabran u Hrvatski sabor. Tamo se prometnuo u jednoj od najrječitijih i najvatrenijih kritičara Franje Tuđmana, čiji je režim optuživao za autoritarnost. Kao jedan od najuglednijih opozicijskih političara, godine 1996. daje ostavku na mjesto predsjednika Matice i biva izabran za čelnika HSLS-a. Međutim, za tzv. zagrebačke krize ispostavilo se kako mu nedostaju praktične političke vještine, te je ugled njegove stranke ozbiljno narušen pregovorima koje je vodio s vladajućom strankom HDZ.

Na izborima 1997. kandidirao se za predsjednika Republike. Za vrijeme izbornog skupa u Puli ga je fizički napao i udarcem u glavu ozlijedio pripadnik elitne Tuđmanove gardijske jedinice. Incident nije imao učinka na izbore, gdje je završio na trećem mjestu iza Tuđmana i SDP-ovog kandidata Zdravka Tomca.

Nakon toga je došlo do borbe za vlast između Gotovca i Dražena Budiše, koji se zalagao da se HSLS koalicijski veže uz HDZ. Gotovac, koji se tome protivio, je na stranačkoj konvenciji poražen, te je zajedno s pristašama izašao iz HSLS-a i formirao Liberalnu stranku, čiji je postao čelnik.

Gotovac je bio vrstan, neponovljiv govornik. Evo što Zvonimir Berković, Gotovčev osobni prijatelj piše o Gotovčevom oratorstvu: "Gotovčevi govori mogu nekima biti teški, naporni, nerazumljivi ili nepotrebni, ali nikada glupi. Ako je riječ o iole ozbiljnijoj stvari, on praktički ne može izreći glupost jer, na neki svoj neobjašnjiv način, odmah dođe u prisni kontakt sa samom idejom te stvari, a same ideje zaista nikada nisu bedaste."
Najpoznatiji je po govoru na Krešimirovu trgu u Zagrebu ispred ondašnje zgrade Komande V. vojne oblasti Vojnog suda u Zagrebu 30. kolovoza 1991. u povodu prosvjeda majki vojnika koji su silom zadržani u ondašnjoj JNA.

Također bitni su govori na osnivačkoj skupštini HSLS-a, i na osnivačkom saboru LS-a.

Offline Ratnik svjetlosti

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.627
 • I sa sobom treba znati biti u ratu i miru.
Odg: Vladimir "Vlado" Gotovac
« Odgovori #1 : 31 Listopad 2009, 15:00:10 poslijepodne »
Zbirke pjesama

Opasni prostor (1961.)
I biti opravdan (1963.)
Osjećanje mjesta (1964.)
Čujem oblake (1965.)
Zastire se zemlja (1967.)
Približavanje (1968.)
Prepjevi po sjećanju (1968.)
Čarobna spilja (1969.)
Sporne sandale (1970.)
Sadržaj vjetra (1971.)
Zabranjena vječnost (1987.)
Crna kazaljka (1991.)
Čekati sjevernije (1995.)
Crna jedra (1995.)

Proza
Princip djela (1966.)
U svakodnevnom (1970.)
Tri slučaja (1981.)
Moj slučaj (1989.)
Isto (1990.)
Zvjezdana kuga (1995.)
Znakovi za Hrvatsku (1996.)

 Nagrade i priznanja
nagrada "Tin Ujević" 1991., za zbirku pjesama "Crna kazaljka"

Offline Ratnik svjetlosti

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.627
 • I sa sobom treba znati biti u ratu i miru.
Odg: Vladimir "Vlado" Gotovac
« Odgovori #2 : 31 Listopad 2009, 15:02:21 poslijepodne »
Nu der, nije za pjesnika i pisca da se bavi politikom, čak ni kad ima proročki dar govora i govorništva...što ne znači da pjesnik i pisac nije ostavio traga i to velikog traga i na politiku i na sve što je obilježavalo vrijeme u kojemu je živio i stvarao.

Offline Ratnik svjetlosti

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.627
 • I sa sobom treba znati biti u ratu i miru.
Odg: Vladimir "Vlado" Gotovac
« Odgovori #3 : 31 Listopad 2009, 15:05:15 poslijepodne »
Govor ispred komande 5. vojne oblasti
Zagreb, 30. kolovoza 1991.


Ja vas volim i ja se s vama ponosim. I kada bih trebao birati da li ću s vama umrijeti ili s ovim strašilima živjeti, izabrao bih smrt. Jer davno već u onom svijetu postoji jedan divni stih jednog velikog pjesnika koji kaže U Navarri se umiralo od srama. Mi Hrvati kada ne bi imali ovo dostojanstvo i kada ne bi imali ovu ljubav mi bi umirali od srama, ali ovi ovdje nemaju od čega umrijeti jer nemaju ni dostojanstva ni ljubavi.

Kada bi generali imali obitelj, kada bi generali imali djecu, kada bi generali imali bližnje, onda nikada ne bi zasjeli u ovoj zgradi. Ali generali nemaju djecu ja vas uvjeravam, jer onaj koji tuđu djecu ubija nema djece. Jer onaj tko tuđe majke ucviljuje nema majke. Jer onaj tko ruši tuđe domove nema doma. I oni moraju znati da na ovoj zemlji za njih nema ni majka ni djece ni doma. Umrijet će u pustoši svog mrtvog srca. Sramit će ih se njihova djeca, jer nisu im bili očevi. Sramit će ih se njihove žene, jer su bili ubojice tuđe djece. Sramit će ih se njihove obitelji, jer su uništavali tuđe obitelji.

Stojimo ovdje dragi Zagrepčani, znate li pred kojom zgradom? Pred “Hrvatskim radišom”, sazidanim da bi hrvatski đaci i sirotinja se školovala, da bi hrvatska napredovala, da bi Hrvatska bila moderna nacija. Tu zgradu su gradili najhrabriji i najsiromašniji Hrvati da bi Hrvatska bila dostojna Europe. A tko je u njoj sada, ostaci komunizma, ubojice hrvatskog naroda! Oni imaju obraza da zaposjevši naše svete zgrade, naše zadužbine, govore o svom posjedu u Hrvatskoj. Oni nam prijete da će uzeti ono što je njihovo. Oni nam govore da će odlazeći ostaviti iza sebe pustoš. A mi znamo da će se vratiti jedino s onim što će ukrasti, jer nikada ništa drugo nisu ni imali. Sve što imaju, sve što jedu, sve što piju, sve što oblače vaše je. Vi to plaćate, vi zato radite, vi zato stradate. Oni će kažu ukrasti, a pitam tu gospodu, a gdje su oni to stekli bogatstvo koje je Hrvatska stjecala tisuću godina. Neka nam ispripovijedaju gdje su to njihovi gradovi stari tisuće godina, gdje su to njihovi dvorci, gdje su to njihove palače, gdje je to njihovo blago koje mi ovdje imamo i koje prijete da će nam uništiti. Neka unište svoje, ali lako im je, ne trebaju uništavati jer ništa od toga ni nemaju.

Ono što oni žele, zapamtite dobro, žele nas izjednačiti sa sobom, žele da budemo divlji kao oni, žele da nemamo ništa kao oni, žele da budemo ubojice kao oni, žele da nemamo morala kao oni, žele da sjedimo u tuđim domovima i u tuđim gradovima kao oni. Nama to ne treba. Mi imamo svoju domovinu, mi imamo svoje gradove, mi imamo svoju kulturu, mi imamo svoju naciju. Neka odlaze odavde!

Molim vas lijepo, kakvi su to ljudi, ako smijemo govoriti uopće o ljudima, koji sjede u tuđim kućama, koji se griju na tuđim ognjištima, koji žive u tuđim zgradama, koji uživaju tuđi novac i tuđi kruh, i usuđuju se ubijati one koji im to daju. Umrli bi davno da imaju i traga čovjeka u sebi. Umrli bi od srama, umrli bi od poniženja, umrli bi od onoga od čega svaki pošten čovjek umire kad je pogriješio. Ali demoni se kroz povijest provlače kao da su besmrtni. Ali neka ne zaborave da je smrt koja im je došla definitivna. Ono što je umrlo u Moskvi, umrijet će i ovdje, ono što umire sa ruskim generalima, umrijet će i ovdje. Moj kolega je rekao, uvijek će ostati jedno pero i uvijek će netko reći: ne. Ostat će hrvatski narod, ostat ćemo ovdje sa stotinama, sa tisućama pera, da pokažemo koliko smo i kako kroz ovu povijest učinili, da bi opstali, da bi bili ljudi, da nikad ne bi pristali da postanemo moralna strašila kao oni koji nam tvrde da nas štite. Od koga nas štite u našoj domovini? Od nas. Neka nas puste na miru, bolje ćemo se od njih snać´. Neka nas puste na miru, mi ćemo osigurati svoju slobodu, svoju nezavisnost i svoje dostojanstvo.

I napokon, vi majke i vi žene, koje ste tu došle u jedinstvenom skupu koji je ikada u Europi održan vi još jednom pokazujete da je Hrvatska u dubini svog srca ona koja je obrazovana i ona koja nije obrazovana, ona koja je muško i ona koja je žensko, prožeta istim veličanstvenim načelom ljubavi i dostojanstva. I zato sam počeo s tim da vas volim i zato sam počeo s tim da rađe s vama umirem nego sa ovima živim. I znam, sasvim sigurno znam da ću u ovoj ljubavi i s ovom ljubavi, u ovom dostojanstvu i s ovim dostojanstvom živjeti i kad me ne bude i to je moja radost i to je moja snaga kao i svih vas.

A neka ta snaga, neka ta ljubav i neka ta hrabrost vodi Hrvatsku, onu naoružanu i onu nenaoružanu, jer mi koji nismo naoružani nismo ništa manje hrabri, nismo ništa manje ponosni, nismo ništa manje zaljubljeni u svoju domovinu.

Ako nemamo oružje, imamo snagu ovoga što je tu, snagu svoje ljubavi, snagu svog dostojanstva, snagu svoje spremnosti da umremo ako ne možemo kao ljudi živjeti. I to je ono što ne damo! Ja se zato ne bojim.

Živa je, bila je živa i živjet će Hrvatska! Živjeli!


Offline Ratnik svjetlosti

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.627
 • I sa sobom treba znati biti u ratu i miru.
Odg: Vladimir "Vlado" Gotovac
« Odgovori #4 : 31 Listopad 2009, 15:23:33 poslijepodne »
Vlado Gotovac povodom smrti predsjednika Tuđmana:

Zadnjih deset godina Tuđmanova je era
Vlado Gotovac, predsjednik LS-a:

»Bitna činjenica u životu dr. Tuđmana i činjenica koja će odrediti i njegov položaj u povijesti jest to da je bio prvi predsjednik samostalne Republike Hrvatske. On je posve odredio politiku zemlje, karakter njezinoga unutarnjeg razvitka i međunarodni položaj u razdoblju svog upravljanja zemljom, zbog čega se to vrijeme može nazvati Tuđmanovom erom. S njegovim odlaskom završava i to razdoblje, jer je u potpunosti bilo povezano s njim.«


(moja opazka: kako rekoh, nije za pjesnika i pisca politika; politika je površna, prepovršna i ne razumije ispravno 'govor simbola')

Offline belevarac

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.801
Odg: Vladimir "Vlado" Gotovac
« Odgovori #5 : 01 Studeni 2009, 09:34:04 prijepodne »
Njegova je politicska grishka shto je mislio da je hrvatski Havel.
Znameniti grad na obali, Olisippo [Lisabon], csuven zbog svojih kobila koje zatrudne pomochu zapadnog vitra (Plinije Stariji)

Offline Ratnik svjetlosti

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.627
 • I sa sobom treba znati biti u ratu i miru.
Odg: Vladimir "Vlado" Gotovac
« Odgovori #6 : 01 Studeni 2009, 10:34:12 prijepodne »
Njegova je politicska grishka shto je mislio da je hrvatski Havel.

Vidiš, dobrodošao komentar!
Po mom shvaćanju, besmisleno je zamišljati da si Vaclav Havel kad si Vladimir Gotovac, to jest, najveća je čast biti ono što jesi.

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
gotovac
« Odgovori #7 : 29 Srpanj 2010, 09:13:26 prijepodne »
čujen jutros na radiju da večeras otkrivaju gotovčevu bistu prid staron imotskon gimnazijon. virujen da će moj frend nunu bit u prvom redu. i vrime je da ga više vidin na teveliziji. zaslužio je to svojom ustrajnom obranom vladina lika i djela na virtualnim meridijanima i paralelama.
robova je vlado za slobodu, govorio protiv generala jna hrabro. svaka čast, ali meni se nad glavom pojavio upitnik kad je usred rata tražio tuđmanovu smjenu i kad je reka: hrvatska da, ali ne bilo kakva. dobro i to da nisi uz skute pusićkine i goldsteinove bio. znači, hrvatska da ali takva. njihova. hvala ti vlade lipa i Bog ti da mir duši. cijenim tvoju žrtvu za slobodu savjesti i pojedinca ali više je ne mogu gledat kao žrtvu za ovu našu konkretnu napaćenu hrvatsku.

Offline likarija

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 2.599
 • Nu me!
  • Oldtimer klub Zagreb
Odg: Vladimir "Vlado" Gotovac
« Odgovori #8 : 29 Srpanj 2010, 12:55:31 poslijepodne »
Bog mu da mir duši...
...a je malo uzadnje zastranja.

 :type
:starac

Offline nunu

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.732
 • SATAN GUDARSKI
Odg: Vladimir "Vlado" Gotovac
« Odgovori #9 : 09 Kolovoz 2010, 08:22:47 prijepodne »
Rad netalentiranog kipara interesno bliskog tzv. državotvornim političkim opcijama(Miro Tuđman,Ivić Pašalić i slični) koji u slobodno vrijeme štanca Tuđmane po Dalmatinskoj zagori...
Koliko je izdvojeno iz proračuna grada Imotskoga za ovu neprobavljivu i neprepoznatljivu bistu?
Aurora je bila osupnuta kada je vidila kako naručena bista izgledai love my bike

Offline benco

 • Forumaš sa stavom...
 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.299
 • Kada čovjek prešuti istinu, kamen progovori!
Odg: Vladimir "Vlado" Gotovac
« Odgovori #10 : 09 Kolovoz 2010, 09:27:01 prijepodne »
Rad netalentiranog kipara interesno bliskog tzv. državotvornim političkim opcijama(Miro Tuđman,Ivić Pašalić i slični) koji u slobodno vrijeme štanca Tuđmane po Dalmatinskoj zagori...
Koliko je izdvojeno iz proračuna grada Imotskoga za ovu neprobavljivu i neprepoznatljivu bistu?
Aurora je bila osupnuta kada je vidila kako naručena bista izgleda

U pravu je "nunu". Višemi ovaj šjor izgleda na Vladu vengo kip na koji se naslonio. Da nije ispod kipa napisano "Vlado Gotovac" ne bi zna čije je poprsje.
... Svakim danom čovječje je promišljanje sve kompliciranije ...

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Odg: Vladimir "Vlado" Gotovac
« Odgovori #11 : 09 Kolovoz 2010, 15:13:20 poslijepodne »
ovo brte ne sliči ničemu. ja san ga vidijo iz profila i nos mi se činijo dobro izglanjcan, nako ko da se vlado napijo. misleć zeru, kontan da bi tuten triba bit profil virgila perića jol sule mostarčića, kadli metilo vladu. ja sam proba skontat čemu je on zaslužan za imocko školstvo. evo 2 svakomu ko razoputi barenko po njegove misaono-refleksivne pisme, a 5 ko shvati što je pokopan pod križon kad u 'mon slučaju' piše da se zahvaljuje učiteljin zen budizma (uzet i proštit). jel tomu zaslužna ova gospođa iz bolnice gemelli ne znan, al prošla je bila druge vire. ne ću dalje, naljutit će mi se batakljun a i drug me nunu opet ignorše.  :P

Offline nunu

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.732
 • SATAN GUDARSKI
Odg: Vladimir "Vlado" Gotovac
« Odgovori #12 : 11 Kolovoz 2010, 13:12:07 poslijepodne »
Citat:
misleć zeru, kontan da bi tuten triba bit profil virgila perića jol sule mostarčića, kadli metilo vladu. ja sam proba skontat čemu je on zaslužan za imocko školstvo. evo 2 svakomu


e moj potjeh,neznanje ne opravdava tvoje zablude:

Bista je postavljena ispred stare Imotske gimnazije sa čijeg je balkona Vlado Gotovac održao jedan od prvih govora zbog kojeg je završio privođenjem u miliciju. U svom govoru on se tada zalagao da u nogometnoj ekipi mogu igrati i sinovi onih čiji očevi nisu u partiji te oni koji idu u crkvu bilo katoličku ili pravoslavnu.
Mislim da mu je to i uspjelo. Iz Pritvora ubrzo biva pušten kao maloljetnik ali i ulazi u milicijske (udbine) dosjee iz kojih neće izaći desetljećima


bijaše to u vrijeme dok se tvoj krivousti po Beogradu šepurio u oficirskoj uniformi
« Zadnja izmjena: 11 Kolovoz 2010, 13:16:31 poslijepodne nunu »
i love my bike

batakljun

 • Gost
Odg: gotovac
« Odgovori #13 : 11 Kolovoz 2010, 14:36:53 poslijepodne »
meni se nad glavom pojavio upitnik kad je usred rata tražio tuđmanovu smjenu i kad je reka: hrvatska da, ali ne bilo kakva...

prvo, gotovac nije tražio smjenu, jer uostalom smjena se u to doba legalno nije ni mogla provesti, već je tražio da sam podnese ostavku zbog brojnih grešaka počinjenih u to doba - nažalost, neke plaćamo i danas. gledajući iz današnje perspektive, gotovac je bio potpuno u pravu.

nego, da se opet ne vratimo na politiku, rič, dvije o spomeniku:
moram se ovdje složiti sa svima koji na ovu skulpturu gledaju vrlo kritično, da ne kažem sablažnjivo. moj osobni osjećaj kad sam je (danas) prvi put vidio bio je šokantan. ali idemo redom:

1. mjesto postavljanja je po meni upitno. naime, svrha spomenika je da ljude podsjećaju, ali i da s ljudima borave, da s gradom i njegovim žiteljima žive, ne prošlost nego budućnost. znam, reći će neki tamo su i crkva i škola - jesu, ali onaj prostor nije porostor ni šetnje ni druženja, a ni dužeg zadržavanja - proletiš i ne digneš glavu. trebalo je dakle pogoditi bolje mjesto, mjesto gdje će taj spomenik biti u funkciji života i okupljanja ili ga bar, poput tina, gurnuti u neku gungulu (isprovocirati nekoga da mu pod noge stavi bukaru).

2. u današnje vrijeme sama ideja bista mi se čini otrcanom. naime, biste na javnim mjestima nekad su se postavljale kao ukras perivoja i to je bilo za to doba o.k. danas, umjetnost želi bliži kontakt, želi biti u centru života. u tome je recimo vrijednost radova ivana kožarića: sunce ili matoš, oni ne žive bez ljudi, niti ljudi mogu bez njih. ali ti spomenici su izrađeni (ima i tome već par desetljeća!!!) tako da privlače, da budu dio ljudske mase, biste to nikad nisu i neće biti pa makar govorili i o umjetnički vrlo relevantnim bistama poput onih na zrinjevcu. apsolutno sam uvjeren da je ovdje trebalo odabrati neki drugi izričaj, moderniji i svakako našim potrebama primjereniji. ovako, spomenik imaš, ko i da nemaš.

3. sama bista, takva kakva je, očajna je. nije toliko važno da bista u sebi nosi prepoznatljivost, nije važno da se sad mjeri je li baš glava bila tog oblika, uši onakve, a nos onoliki. kiparsko djelo je slobodna interpretacija, a ne fotografija, međutim iz tog djela treba biti neka energija, nas mora zaintrigirati umjetnikovo viđenje. on nam mora dati pogled na neku osobu iz svog kuta koji mi nismo nikad vidjeli (pa i fotografija je zanimljiva ako nas "trzne" i ukaže na neki kut, neko doba dana ili neku boju koju ne primjećujemo iako svaki dan tu prolazimo. međutim, ova bista od toga nema ništa - nemušti rad osobe koja ne zaslužuje pridjev umjetnika.

da zaključim, žalosno, ali osobno nisam ništa više ni očekivao. svaki narod (pučki:rulja) ima vlast kakvu zaslužuje i umjetnost kakvoj se može diviti. ova je bista lice i naličje našeg umjetničkog ukusa. unaprijed se ispričavam svima koji će se u ovom opisu prepoznati.
« Zadnja izmjena: 11 Kolovoz 2010, 14:42:10 poslijepodne BataKljun »

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Odg: Vladimir "Vlado" Gotovac
« Odgovori #14 : 11 Kolovoz 2010, 16:11:54 poslijepodne »

e moj potjeh,neznanje ne opravdava tvoje zablude:

Bista je postavljena ispred stare Imotske gimnazije sa čijeg je balkona Vlado Gotovac održao jedan od prvih govora zbog kojeg je završio privođenjem u miliciju. U svom govoru on se tada zalagao da u nogometnoj ekipi mogu igrati i sinovi onih čiji očevi nisu u partiji te oni koji idu u crkvu bilo katoličku ili pravoslavnu.
Mislim da mu je to i uspjelo. Iz Pritvora ubrzo biva pušten kao maloljetnik ali i ulazi u milicijske (udbine) dosjee iz kojih neće izaći desetljećima


bijaše to u vrijeme dok se tvoj krivousti po Beogradu šepurio u oficirskoj uniformi
ja znadoh za taj slučaj i taj govor jer je opisan u 'mon slučaju'. toliko je to imoćanima poznato da ih možda 5 do 6 znade za to...toliko je to, naime, bio povijesno značajan govor i za imoćane. pa vladi je ćaća bio žandar još za stare jugovine. ne virujen da je njemu ko branijo nabijat krpenjaču. mesčini da je bio rođeni sindikalni vođa ali promašio profesiju.
krivousti je stvorio ovu državu. vlado je patio u sjeni toga velikana. sad se želi povijest obrnuti. srećom ima nas što dobro vidimo.
« Zadnja izmjena: 11 Kolovoz 2010, 16:16:17 poslijepodne Potjeh »