IMOart Forum Croaticum

Tko to tamo.... => Događanja, film, glazba, TV, krugoval, tisak... => Autor teme: kamenizg - 24 Lipanj 2008, 19:18:24 poslijepodne

Naslov: Predstavljena monografija Glumci u Zagvozdu
Autor: kamenizg - 24 Lipanj 2008, 19:18:24 poslijepodne
Glumci u Zagvozdu-deset godina kazališnih susreta

(http://www.javno.com/slike/slike_3/r1/g2008/m06/y175127190592480.jpg)
U Velikoj dvorani Školske knjige predstavljena je monografija Glumci u Zagvozdu - Deset godina kazališnih susreta. Monografiju su predstavili Ante Žužul, predsjednik Uprave Školske knjige, Boženko Dedić, predsjednik Kulturne udruge Glumci u Zagvozdu, Vedran Mlikota, glavni krivac za sve kako su ga nazvali svi govornici, Žarko Potočnjak i Damir Hoyka čije fotografije ukrašuju ovu jedinstvenu monografiju. Ulomke iz monografije čitali su glumci: Goran Navojec, Anja Šovagović Despot i Siniša Ružić koji je nasmijao sve prisutne  osebujnom interpretacijom. U glazbenom dijelu programa nastupila je Klapa Smrika. Vedran Mlikota, bio je posebno sretan i uzbuđen, gledajući sva ta lica, prijatelje, poznanike koji su pohitali na predstavljanje monografije. Došli su iz Zagvozda s kombijem Vatrogasnog društva, gospodin Bubalo čak i iz Amerike. Bilo je tu i znanih i neznanih, bilo je tu i suza u oku, jer Mliki kako ga prijatelji zovu u dolini kamena, između Biokova i Velikog brda  u  Zagvozdu, napravio je nešto nedoživljeno umjesto 'suve trišnje' sada na trgu stoji Kazalište, Na Trgu Glumca. U Zagvozdu nema kazališne kuće, crvenih tepiha, glamura ni svjetskih hotela, ali na cijelom svijetu jedino u Zagvozdu glumci imaju svoj trg, TRG GLUMACA. Prije nešto više od desetak godina samo je Dubrovnik bio asocijacija koja se pojavljivala uz riječi kazalište, glumci i ljeto. Sada je potrebno znati veže li se uz te riječi more ili kamen. Stoji li kamen, bez zadrške znamo: Zagvozd! Hrabri inicijator Susreta Vedran Mlikota dokazao nam je da sve predrasude i sve sumnje o uspjehu spajanja glumaca i Zagvožđana padaju u vodu kad stignete u to pitomo mjesto, koje je postalo sinonim pozitivne energije i dobrog druženja.
(http://www.javno.com/slike/slike_3/r2/g2008/m06/x31175121871166752_13.jpg)
10 godina Kazališta u kamenu

Prošlo je deset godina od prvih Susreta, pozornice ispred Doma kulture, nekoliko drvenih klupa i tristotinjak takvih događaja željnih gledatelja. Već se 10 godina glumački svijet s dolaskom ljeta seli iz Zagreba u Zagvozd. Već 10 godina Zagvozdom „šetaju“ Shakespeare, Molière, Krleža. Već 10 godina Zagvozdom odjekuju strašću prožeti glasovi glumaca, nadahnuti podnebljem, prihvaćanjem i okrjepom. Već 10 godina glumci ne mogu dočekati odlazak u Zagvozd, a Zagvožđani glumce. Sretna je to ljubav.
A „ljubavna pisma“ Zagvozdu i neodoljivim Zagvožđanima skupljena su u raskošnoj monografiji Glumci u Zagvozdu - Deset godina kazališnih susreta. Predrag Vušović Pređo, Jasen Boko, Dražen Lalić, Ante Tomić, Branimir Pofuk, Žarko Potočnjak, Marijan Bušić, Ivana Čagalj, Ljubomir Kerekeš, Goran Navojec, Siniša Ružić, Renato Baretić, Dušan Gojić, Damir Lončar, Ivica Mijačika, Davor Dretar Drele, Danko Ljuština, Goran Grgić, Ivo Gregurević, Josip Bobi Marotti, Anja Šovagović Despot, Goran Višnjić, Boris Dvornik, Vid Balog, Ivan Ivančanin, ml., Elvis Bošnjak, Georgij Paro, Boško Petrović, Siniša Popović, Mate Gulin, Zijah A. Sokolović, Rene Medvešek, Joško Juvančić, Špiro Guberina, Damir Šarac, Jakša Fiamengo, Zlatko Vitez, Vlatko Stefanovski i Goran Čagalj svjedočili su, svatko na osoban i originalan način, o opčinjenosti neobičnom, neodoljivom i poticajnom publikom.
Knjiga se sastoji od tri dijela. U predgovoru se čitatelju vrlo emotivno obraćaju Ante Žužul, predsjednik Uprave Školske knjiga, Vedran Mlikota, umjetnički ravnatelj kazališnih susreta Glumci u Zagvozdu i Boženko Dedić, predsjednik Kulturne udruge Glumci u Zgvozdu.U drugom dijelu Ivica Šušić, Petar Gudelj i Ljubomir Gudelj Velaga pišu o povijesti i položaju Zagvozda, a u trećemu su prikazani Susreti od 1998. do 2008. Objavljeno je oko 1200 fotografija iz predstava koje su gostovale na Susretima, fotografije Zagvozda i okolice te fotografije svakidašnjeg života.
Knjiga sadržava i sažetak na engleskom jeziku te popis počasnih mještana Zagvozda, sudionika kazališnih susreta te domaćina i volontera. Knjigu su uredili Vedran Mlikota i Elizabeta Kumer.

'Ajde brte sidi!'
(http://www.javno.com/slike/slike_3/r2/g2008/m06/x31175121871166752_3.jpg)
-Kako opisati sve aplauze i ovacije, sav smijeh, komentare prije, za vrijeme i nakon programa, čuđenja i divljenja publike umjetnicima, ali i obrnuto?! Kako opisati sve večeri i zore u nezaboravnim ambijentima zagoških sela i zaselaka, na guvnima, u dolcima, pred kućama Zagvožđana, anegdote s fešti, rasporeda spavanja, komentare sumnjivih Toma, tipa 'Ko će doć? LADO? Stefanovski? Ajde brte sidi!'?!- rekao nam je Mlikota i nastavio kako postoji puno ljudi kojima se mora zahvaliti, koje mora spomenuti, ali mogli bi danima nabrajati. Mlikota je spomenuo jedinstvo svih mještana ljubav i pažnju kojom obasipaju goste, a Hoyka se nadovezao svi te paze, maze tetoše i nude ti jesti i piti. Na kraju se Vedran Mlikota zahvalio Zagvozdu koji mu je uvijek, i na životnom i na umjetničkom putu bio vječna inspiracija i utočište, zbog čega nikada nije zaboravio rečenicu pokojnoga Stipe Šuškalova: 'Što god radio u životu, nikad nemoj zaboraviti odakle si poša!!!'

11. kazališni susreti Glumci u Zagvozdu

Ove godine 11. kazališni susreti Glumci u Zagvozdu traju od 28.6. do 16.8. 2008. U subotu 28.6. Šime Strikoman će snimiti milenijsku fotografiju Glumci u Zagvozdu. Otvorit će se izložba Rudolfa Petera 'Noć uvelih frezija', a u 21 sat HNK Zagreb izvest će 'Opera za tri groša' K. Weilla - B. Brechta. Svakog petka, subote i nedjelje do 16.08. Zagvozd će biti mjesto GLUMCA. Dođite!!