Autor Tema: kazališna (i ne samo kazališna) kultura u imotskom  (Posjeta: 2554 )

batakljun

 • Gost
kazališna (i ne samo kazališna) kultura u imotskom
« : 09 Svibanj 2008, 10:04:02 prijepodne »
Dragi moji, evo čitam jutros članak s radijo imotskog i ne mogu vjerovati svojim očima. nije mi jasno tko je napisao ovaj članak, ali toliku količinu prepotencije i gluposti rijetko se sreće na jednom mjestu.

ma nije meni do toga da branim gospodina leku, niti se s njim slažem politički (o HSP-u sam pisao u masu navrata), niti mislim da je on u svojih nekoliko godina rada po zagrebačkim kazalištima (kao scenski radnik) popio svu pamet.

međutim, ovako glupavo i bez razmišljanja pisanje, ostavljla me bez riječi, odoh nakavu i cigaru pa se kasnije vraćem s detaljnijim osvrtom.

pa di to ima?

Insomnia

 • Gost
Odg: kazališna (i ne samo kazališna) kultura u imotskom
« Odgovori #1 : 09 Svibanj 2008, 10:13:04 prijepodne »
Visoki troškovi i slaba posjeta kazališnih predstava u Imotskom

May 8, 2008

Dolaskom na čelo Pučkog otvorenog učilišta Nikša Leko je kulturna događanja u Imotskom pomaknuo s mrtve točke. Imotska sila su programski napredovala, van sezonska ponuda kulturnih događanja  se popravila kvantitetom i kvalitetom. Nažalost, početni entuzijazam Nikše i njegove ekipe u posljednje vrijeme se ipak smanjio te više ne možemo vidjeti kulturne sadržaje kao u prve dvije godine mandata , ako se i upriliči neka kazališna predstava i slično gledatelja bude vrlo malo.  Najbolji primjer je nedavno gostovanje teatra Gavran  koji su u Imotskom izveli predstavu Papučari.

Ova neobična komedija govori o ženi srednjih godina udanoj za drugog muža kojoj se na vratima stana pojavljuje njezin prvi muž, koji je iznenada pušten iz zatvora, jer se pokazalo da je bio nevin. Kako nema gdje, čovjek počinje život zajedno sa svojom bivšom ženom i njezinim novim mužem. Dolazi do neočekivanih sukoba i peripetija. Po zapletu i žanru predstava je idealna za imotsku kazališnu publiku, no na predstavi se okupilo svega 50-tak gledatelja iako je ulaz bio slobodan.
Glumac Zvonimir Zoričić koji glumi jednu od glavnih uloga u predstavi nam je rekao da su se neugodno iznenadili lošom posjetom u Imotskom, te da je na svim gostovanjima predstava bila vrlo posjećena.
Zašto se u Imotskom na vrhunskoj predstavi  u izvođenju vodećih glumaca na predstavi okupi šačica posjetitelja? Odgovore smo potražili od ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Nikše Leke, koji nam je rekao da se na predstavi okupilo 80 posjetitelja te da je predstava igrana u dvorani učilišta da bi atmosfera bila puno bolja, također je dodao da je  predstava odigrana u četvrtak što je također uzrokovalo lošu posjetu.
Za sve navedene propuste  odgovoran je upravo Nikša Leko i Pučko otvoreno učilište, stoga mu zbog iskrenog priznanja pola opraštamo. Malo teže mu možemo oprostiti velike troškove predstave koje plaćamo svi mi.
Predstava Papučari po službenom cjeniku stoji 14.200,00 kuna, no gospodin Leko kaže da su je oni platili 12 000,00 kuna. Uz samu predstavu Pučko otvoreno učilište će Hotelu Venezzia platiti i noćenje i hranu za glumce i prateće osoblje predstave što ukupne troškove uz režijske troškove dvorane diže i do 20 000 kuna.
Doznali smo da je u mandatu Nikše Leke bilo još  promašenih predstava, te se pitamo što to motivira Nikšu i njegove suradnike za ugošćivanje ovako skupih kazališnih komada koji obzirom na slabu posjetu gotovo nikako ne pridonose razvoju kulture u Imotskom.
Samo tri dana nakon gostovanja Tetara Gavran i predstave Papučari  u istoj dvorani je nastupilo amatersko glumačko društvo iz Prološca sa svojom novom predstavom „Joka na prvoj crti”  na kojoj se okupilo više od 500 gledatelja. Nažalost, u nedjelju među tih 500 gledatelja nije bilo Nikše Leke i njegovih suradnika.

Insomnia

 • Gost
Odg: kazališna (i ne samo kazališna) kultura u imotskom
« Odgovori #2 : 09 Svibanj 2008, 10:14:23 prijepodne »
Citat:
Po zapletu i žanru predstava je idealna za imotsku kazališnu publiku...

oh, Bože...

Offline kamenizg

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 661
Odg: kazališna (i ne samo kazališna) kultura u imotskom
« Odgovori #3 : 09 Svibanj 2008, 10:26:32 prijepodne »
oh, Bože...
Ne izusti ime Gospodinovo uzalud. Pa što se ti čudiš Ins, zar mi nemamo na forumu baba koje znaju ko je s kim, ko je čije dite othranio, napravio itd. Ne znam ko je pisao ovaj članak, ali bi ga moga proširit s malomišćanskim tračevima, Magarac jedan.

O TEMPORA, O MORES!!!

batakljun

 • Gost
Odg: kazališna (i ne samo kazališna) kultura u imotskom
« Odgovori #4 : 09 Svibanj 2008, 14:17:10 poslijepodne »
ja doista ne patim od kompleksa veće vrijednost i sam opis predstave je najmanje bitan u ovom slučaju.

ono što je za mene katastrofa su paralele koje su povučene. naime, predstava je i po samom autora prikladna, odnosno trebala bi privući pažnju javnosti, a u krajnjoj liniji opisana je od samog autora kao kvalitetna. poglavarstvo je dalo besplatan ulaz (najveća greška: sve što je džape ne valja! to je tako u našem narodu), ali odziv je ponestao. konačno zaključak je da je to bio bačen novac,a kao dokaz služi psojeta na nemuštoj predstavi amatera iz susjednog sela.

gospodo draga, znamo mi odavno da je u imotskom vrhunac kulture bakova predstava i lokalna izrugivanja koja dalje od kljenovca nitko ne razuimije niti im se smije. međutim desetljećima se dičimo našom kulturom jer eto traži se karta više za kazalište (!). istina je naravno potpuno drukčija: u našoj sredini jednostavno nema kritične mase koja treba kulturna zbivanja. nije imotski provincija zato jer je zagreb metropola, imotski je autohtona provincija koja je za svoje stanje sama odgovorna, a tu tezu dnevno potvrđuje.

žalosno je koliko razumjevanja novinar ima za takvo stanje i konačno tragedija je da kao recept nudi odustajanje od svega. leki i kompaniji moglo bi se prigovoriti da nisu imali snage ili ideje izreklamirati se. pa da se samo prošlo po školama, ma da da su bar djeca koja idu na literalne sekcije došla (s roditeljima ili bez) bilo bi ih pozamašan broj. ili da su npravljene ulaznice, data cijena, a onda podijeljeno po kolektivima, sigurno bi bilo bolje nego ostaviti otvorena vrata pa tko dođe.

konačno iz teksta "našeg" novinara dalo bi se zaključiti kako je bolje bez "zagrebačke" kulture kad imamo mi svoje redikule kojima ćemo se smijat. žalosno je to čuti od nekoga tko radi u sredstvima javnog priobćavanja. istina je da su kapaciteti našeg naroda takvi da dok je nešto nove, raja pohrli, vidi da to nije za nju i nakon kratkog se vremena ugasi. lako je što je tako s kazalištem, ali zar je drukčije bilo s kinom ili nogometom. početni entuzijazam i onda "banana". treba gospodo raditi na tome da su u provinciji stvori potreba za kulturom i nogometom, to ovdje nije autohtono i to ovdje samo po sebi ne raste.

iznimka koja potvrđuje pravilo je zagvozd, da se mlikota nije angažirao koliko se angažirao većina onih baba bi radije ostala spavat kući ispred televizije. međutim, ovako one dođu na "trg" odspavaju svoje, a kako prema nekim istraživačima medicinskih i srodnih struka čovjek i dok spava usvaja određene sadržaje, slobodni smo zaključiti da i spomenute babe odu duhovno obogaćene.

konačno volio bih pročitati da se naš novinar zapitao pa gdje je taj elitni srednji sloj: profesori, odvjetnici, liječnici pa i činovnici. ne trabaju na predstavu dolaziti mesari, postolari, piljarice, konobari i ostali. gdje je poziv na svijest istih, osuda njihove inertnosti? sve to izostalo je kod "našeg" novinara i sve se svelo na prozivanje nikše leke i poglavarstva. preprozirno i prejeftino pa i ako je od radijo imotskog.

zdravi i veseli bili.


Insomnia

 • Gost
Odg: kazališna (i ne samo kazališna) kultura u imotskom
« Odgovori #5 : 09 Svibanj 2008, 14:54:28 poslijepodne »
jesi ti, bato, ikad bio u zagvozdu na ijednoj predstavi?

batakljun

 • Gost
Odg: kazališna (i ne samo kazališna) kultura u imotskom
« Odgovori #6 : 09 Svibanj 2008, 15:04:48 poslijepodne »
dapače, ni jedna sezona nije poršla da nisam bio bar jednom, a češće je bilo da sam išao i više puta. da ne dužim, jedna draga i po svemu simpatična bakica na ramenu mi je spavala tijekom xxx predstave prošlo ljeto. još jednom svaka čast mlikoti kad ih dovede da tamo spavaju, mogao je i leko dovest naše babe, pa bi gostima iz zagabrije bilo ugodnije, ovako oni mislili da je u imotskom kao u zagvozdu.

i da spomenem kad se već javljam, ma kolika je to ekipa gostovala u imotskom kad su troškovi smještaja bili 8000 kuna (12 navodno za predstavu, a ostalo do 20 za smještaj).

možda bi radijo imotski manje smetalo je spomenuti ceh učinjen kod zdilara, ili da su bar glumce smjestili po kućama... ima tu rješenja, samo treba razmislit. 

Insomnia

 • Gost
Odg: kazališna (i ne samo kazališna) kultura u imotskom
« Odgovori #7 : 09 Svibanj 2008, 15:10:40 poslijepodne »
ja sam odgledala skoro pa svaku predstavu, svašta sam se nagledala, od pijanih i napušenih glumaca pa do dezorjenitarnih staraca i magaraca na cesti, ali još nisam nikad vidjela da itko spava za vrijeme predstave.
neki gledaju sa vidnom dosadom, neki nezainteresirano zjače okolo, neki, pak, izrazom lica jasno daju do znanja da ne kuže, ali da se trude, no, još nisam vidjela da itko spava.

eto, samo toliko, o radijo imackom ne bih... njihov posao je da pišu to što pišu i brigaju brigu o tome koje slovo abecede imoćani preferiraju.

'bešmisve, do dan danas sam mislila da je to slovo I, ali eto....

Offline kamenizg

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 661
Odg: kazališna (i ne samo kazališna) kultura u imotskom
« Odgovori #8 : 09 Svibanj 2008, 19:31:06 poslijepodne »
Citat:
i da spomenem kad se već javljam, ma kolika je to ekipa gostovala u imotskom kad su troškovi smještaja bili 8000 kuna (12 navodno za predstavu, a ostalo do 20 za smještaj).

Da nije Hotel od našeg gradnačelnika postao dio grupacije Westin :hm
O TEMPORA, O MORES!!!

Offline OriloGorilo

 • Veteran
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 2.295
  • Prolozac
kulturna zbivanja u zavičaju
« Odgovori #9 : 21 Studeni 2008, 11:34:35 prijepodne »
Problem "raspodjele" tj. ugošćavanja kulturnih zbivanja na području Imotske krajine (ne samo Imotskog) je daleko širi i prisutniji nego ovaj nespretni tekst na RIMovim stranicama ili vezan samo na jednu predstavu kao što je u slučaju navedenih "Papučara".

Radi se o višeslojevitom problemu a uzrok pogrešnog termina odnosno neprimjerenog oglašavanja su tek dva razloga koji čini nisku uzroka koji imaju za posljedicu malu potrebu "pismene čeljadi" za kulturnim zbivanjima koja gostuju u našem kraju."...bit će svega samo nas ne će..."

Offline boboim

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 693
 • ništa ne zna, ništa ne čita...
Odg: kazališna (i ne samo kazališna) kultura u imotskom
« Odgovori #10 : 21 Studeni 2008, 15:14:44 poslijepodne »
 u svezi i glede posjećenosti, nije nužna(samo) predstava, već prije svega i nadasve šušur i dernek oko predstave.
Milkota je to davno shvatio i Zagvozd ima to što ima, ne zbog predstave same već zbog selebritija koji cilo bogovetno lito paradiraju pod Bijakovom a storiji, red karpeti i glorije to uredno biljuže. Predstava je sama po sebi, da rezimiram, suviše sterilna kategorija! 

batakljun

 • Gost
vako
« Odgovori #11 : 21 Studeni 2008, 16:02:51 poslijepodne »
glede i u svezi silne kulture koju šire naša kazališta.

1. nigdje na svijetu nema da plaćeni "raspust" u kazalištima traje 4 mjeseca.
2. sukladno tome, ima se vrimena za "male i one malo veće" festivale koji po onom komunističkom idealu šire kulturu među neosvještene mase.
3. veći festivali se ozbiljnije i pripremaju, oni manji, tu je najveći trošak iće i piće, naime na festivalima "ovog" tipa ništa se novo ne postavlja, scena je minimalna, a kostimi iz matičnih kuća. stolice iz kafića.
4. selebrtiji dolaze i odlaze po sistemu ja tebi ti meni. treba znati da cila svita glumaca u hrvatskoj stane u tri autobusa (dabldekera, molim!), a malo ih je da ne vole poist i popit osobito kad je džabe.
5. raja voli doći i osjetiti blizinu selebritija, moguće da i na njih kane dašak čarolije pa da se osjećaju ka' u holivuda.

inače da mi ne pobigne iako je oftopic, već mi na nos izlaze sve te humanitarne i ine manifestacije - što glumačke, što pjevačke. jeftina reklama i dobra šminka, a za što? za 10 minuta ili pola sata nastupa. kad bi netko htio donirati lovu zbog toga što ću mu ja srati dva sata o bilo čemu, javljam se dragovoljno srati svaki misec, a vi nađite menadžera da mi organizira nastup.

Offline OriloGorilo

 • Veteran
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 2.295
  • Prolozac
Najuspješnija ljetna manifestacija u Imotskoj krajini ....
« Odgovori #12 : 21 Studeni 2008, 17:41:20 poslijepodne »
Trenutni rezulatati na aktualnoj anketi sa stranica RIM-a:


Citat:
Najuspješnija ljetna manifestacija u Imotskoj krajini ....
Glumci u Zagvozdu
47         39.8%    
 
Cvit razgovora
26         22%    
 
Luda noć
22         18.6%    
 
Imota family day
7         5.9%    
 
Imotska sila
6         5.1%    
 
Dani A.B Bušića
4         3.4%    
 
Mandolina Imota
3         2.5%    
 
Ganga fest
2         1.7%    
 
Raosovi dani
1         0.8%    
 

Broj Odgovora     :  118
Prvi Odgovor     :  Utorak, 18 Studeni 2008 00:11
Zadnji Odgovor     :  Petak, 21 Studeni 2008 15:38

"...bit će svega samo nas ne će..."

Offline andjeo gabriel

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 788
Odg: kazališna (i ne samo kazališna) kultura u imotskom
« Odgovori #13 : 21 Studeni 2008, 17:44:21 poslijepodne »
Bože moj, kultura? ;D Što je to kultura?  ;D Nogomet i kultura!?!?????? :spidom Kritizirati, a ne koalirati uz to mastrurbirati. :o
Meni se osobno dopadaju vile po jezeranskin busovima!
Sviđaju mi se i zagošče lule iako se više ne proizvode bar se u priči spominju.
Proračuni su uvik bili namjenjeni potrošnji, ko ji se dočepa ne kritizira.
Ko gleda vidi ko ne gleda sluša što drugi govore.
 :zivili