Autor Tema: ZATVORENO,OTVORENO  (Posjeta: 5385 )

Offline andjeo gabriel

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 788
Odg: ZATVORENO,OTVORENO
« Odgovori #30 : 27 Prosinac 2008, 19:06:00 poslijepodne »
Kad su sokolaši iz Krivodola prolazili u Imotski kroz moje selo i pivali kralju, dočeka ji je pokonji Šime i nabuba stinan u kosti pa jin više nije palo na pamet tuda proć, a kamoli zapivat.
Ko nije zapiva gangu onako od srca ne zna šta je gušt. Kad na kraj svita čuješ gangu znaš oklen je jer svojon snagon i jedinstvanin napivon sliči na kraj i ljude oklen dolazi.
« Zadnja izmjena: 28 Prosinac 2008, 22:16:57 poslijepodne andjeo gabriel »

Offline belevarac

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.801
Odg: ZATVORENO,OTVORENO
« Odgovori #31 : 28 Prosinac 2008, 01:09:40 prijepodne »
Željeli to priznati ili ne ganga je u srži Imotskog ! Znam da bi neki volili da su klape... ali nažalost nisu !

Zashto nazsalost? I na csiju?
Znameniti grad na obali, Olisippo [Lisabon], csuven zbog svojih kobila koje zatrudne pomochu zapadnog vitra (Plinije Stariji)

Offline Podi

 • Iskusni forumaš...
 • Postova: 171
Odg: ZATVORENO,OTVORENO
« Odgovori #32 : 28 Prosinac 2008, 21:22:56 poslijepodne »
U gradu Imotskom češće se zapivala ganga nego klapa, što izgleda žalosti neke

Jedna zanimljivost: ganga i klape su nastale otprilike u isto vrime - druga polovica 19. st.
« Zadnja izmjena: 28 Prosinac 2008, 21:27:43 poslijepodne Podi »

Offline andjeo gabriel

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 788
Odg: ZATVORENO,OTVORENO
« Odgovori #33 : 28 Prosinac 2008, 22:27:16 poslijepodne »
U Imotskom je radila dalmatinska klapa čak imaju dva zvučna zapisa, dvi pisme. Bilo je i grupa pjevača čak i autora koji su pisali skladbe kao što je naprimjer pjesma "Tiho pada snjeg". Građani Imotskog su naginja takvoj glazbi dok je okolina pivala gangu ali se kasnije to minja tako da prva rok grupa u našoj Imotskoj krajini nastaje u Grubinama.
« Zadnja izmjena: 30 Prosinac 2008, 17:20:57 poslijepodne andjeo gabriel »

Offline Podi

 • Iskusni forumaš...
 • Postova: 171
ZATVORENO,OTVORENO
« Odgovori #34 : 29 Prosinac 2008, 02:05:40 prijepodne »
...bilo je u gradu i više klapskih skupina, ali nije bilo nekog kontinuiteta... slušao sam kao mali kad bi zapivala ekipa po portunima ili na Jezeru, ali nije bilo nekog ozbiljnijeg pristupa. U Imotskom su se više pivale neka vrsta dalmatinske gradske pjesme nego klape (koje izgleda nisu baš zaživile u samom gradu)...http://www.modrojezero.org/docs/imotski_town/natives_only/pjesme.html

Imotski je njegovao kult glazbe, tako da se u gradu uvijek pivalo i sviralo ! Od Gradske glazbe do vremena kad su u Imotskim kafićima (moje mladosti) jako pazili što će puštati !
Grad je imao taj glazbeni duh, koji se prelijevao po krajini... ono što mene oduševljava u biti je te dvije krajnosti između "amelodičnog" sela i melodičnog grada... i umjesto da to prezentiramo kao naše bogatstvo, mi se međusobno stidimo (u tome je problem).

Zamislite kad bi se snimio CD glazbe Imotske krajine !? Koja bi to raznovrsnost bila ! Od zumbe iz Zagvozda, preko gange, dipala, gusala do gradske glazbe, mandolina i gradske pisme !!! Ali imotska posla su ti: ako će on biti, ja neću !
« Zadnja izmjena: 29 Prosinac 2008, 12:30:46 poslijepodne Podi »

batakljun

 • Gost
u kratkim crtama
« Odgovori #35 : 30 Prosinac 2008, 14:08:28 poslijepodne »
kao prvo, ti u svom intervju-u u imotskim novinama navodiš da je ganga a-melodiozna i da je samo u selima bliže gradu poprimila, pod utjecajem gradskog pjevanja određenu dozu melodioznosti. vrlo, vrlo zanimljivo, a po meni ste kukom i motikom jer sam rekao da je ganga nemelodiozna i da je to jedan od razloga zašto mome finom uhu više leže neke druge vrste glazbe.

kao drugo, pojedini sugovornici su moje iskreno svjedočanstvo okarakterizirali pljuvanjem po tradiciji, mržnji prema istoj i tako dalje. ponavljam, netko tko nema živaca od šuba odslušati sva četiri vivaldijeva godišnja doba nije ni primitivac, ni politički problematičan ni ništa tome slično, on je jednostavno gluh za vivaldija, a vjerojatno i za klasičnu glazbu u cjelini, i nikom ništa.

kao treće, ti si kontekst voljenja i ne voljenja gange doveo ravno u politički kontekst. brljaš nešto o orjunašima i onda to kasnije argumentiraš talijanima u dalmatiniskim gradovima, a sve u kontekstu odnosa imoćana i stanovnika okolnih sela.
jugoslavenska ideja (oličena u orjuni) s velikotalijanskim pretenzijama ima ama baš nikakve veze. naravno, ne smijemo ovdje brkati jugoslavensku ideju s velikosrpskom politikom karađorđevića ili kasnije četnička koji su doista imali porilično skladan odnos s talijanima, ali zar je bilo drukčije s pavelićem?

kao četvrto, sam si u više navrata naveo da u politici tražiš razloge što neki ne vole gangu. naveo si i doseljenike koji su zaslužni političkim i drugim razlikama grada i sela. navodno znaš ti puno konkretnih primjera. e, pa ja ne znam koliko ti znaš konkretnih primjera, ali ja sam ti naveo dva koja svi znaju (pavičić, gotovac) koji pobijaju tvoju tezu da su doseljenici u grad odgovorni za jaz sa seljacima i za gradsku antihrvatsku notu.

konačno, ako ćeš biti pošten i ako već znaš toliki broj ljudi, onda ćeš vrlo dobro znati i koliko su imotski "seljaci" ljubili "strane" režime, konkretna imena, pardon prezimena ne bih nabrajao, ali predlažem da kreneš od prezimena gudelj, dalje ćeš se lako snaći.


 

Offline Podi

 • Iskusni forumaš...
 • Postova: 171
Odg: ZATVORENO,OTVORENO
« Odgovori #36 : 30 Prosinac 2008, 17:44:40 poslijepodne »
eee Batakljun, Batakljun opet ne čitaš postove, pa bi se morao ponavljati

Citat:
Ne namećem da su Imoćani redom orjunaši, ali da je u svoje vrijeme bila jedna od najbrojnijih gradskih udruga to nesumnjivo stoji . Ne gledam to u nekakvom političkom kontekstu već više kao traženje uzoraka velike nesnošljivosti građana i seljaka

Offline kamenizg

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 661
Odg: ZATVORENO,OTVORENO
« Odgovori #37 : 31 Prosinac 2008, 00:06:33 prijepodne »
http://www.imota.net/gangawerk/html/werk.html
Dragom sveznajućem prijatelju, glazbeniku, političaru, novinaru, umjetniku, sportašu, kozmetičaru, stilisti, mom predragom prijatelju Batakljunu od srce želim Sretnu novu godinu uz zvuke gangawerka
O TEMPORA, O MORES!!!

batakljun

 • Gost
Odg: ZATVORENO,OTVORENO
« Odgovori #38 : 31 Prosinac 2008, 00:21:21 prijepodne »
ja tvrdim da ljubav prema gangi nema ama baš nikakve veze s nacionalnim osjećajem. odrasle osobe u stanju su živjeti s dihotomijom u sebi - voljeti svoj narod ne znači ne kritički glorificirati sve što je u tom narodu nastalo. svaka čast tebi kao sakupljaču starina i svaka čast svima vama koji uživate u gangi, ali mene nećete uvjeriti da je slušanje gange umjetnički doživljaj.

nema dvojbe da se u nekim razdobljima naše prošlosti u imotskoj krajini mogao naći određeni broj protivnika hrvatskih nacinalnih interesa. međutim tvrdim da taj broj ni u apsolutnom ni u relatvnom broju nije bio veći u gradu nego na selima. nastojeći se prisjetiti početaka borbe za uspostavu današnje hrvatske države znam da među rijetkim protivnicima hrvatske nacionalne ideje nisu bile stare imotske obitelji, a ni doseljenici iz dalekih krajeva. mahom to bijahu ljudi s imotskih sela. sjećam se tako ranog proljeća 90-te i obitelji jednog seljaka koji je doselio u grad gdje i danas živi. nakon što je pod okriljem noći uništen veći broj plakata s likom franje tuđmana organizirano je praćenje dok se nije otkrilo da je za taj sramotni čin odgovoran dotični zajedno sa suprugom i obiteljskom prijateljicom.

da zaključim, tvoje inzistiranje na određenoj činjenici koju sam dobro pročitao i još bolje razumio, jednako je kad bih ja ustvrdio da osobe ponikle na selu imaju slabije razvijen osjećaj za estetiku od onih rođenih i odgojenih u gradu pa bi ti slijedom toga predložio da tu potražiš uzroke konstantnih trzavica i nemogućnost uspostave mirnog suživota između tih dviju heterogenih zajednica.


SRITNO I BERIĆETNO U NADOLAZEĆOJ GODINI.

i kameni ne seri, nikad nisam rekao da sam političar niti se time namjeravam baviti.
 

Offline kamenizg

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 661
Odg: ZATVORENO,OTVORENO
« Odgovori #39 : 31 Prosinac 2008, 00:42:38 prijepodne »
... i kameni ne seri, nikad nisam rekao da sam političar niti se time namjeravam baviti.
 
znači sve ostalo stoji osim ovo za politiku, ajd tu sam falio, ispričavam se da ne kažem iz Vinjana nisam
O TEMPORA, O MORES!!!

Offline Podi

 • Iskusni forumaš...
 • Postova: 171
ZATVORENO,OTVORENO
« Odgovori #40 : 31 Prosinac 2008, 00:44:21 prijepodne »
Nije ganga nemelodiozna, već melidiozna na svoj (drugačiji/jedinstven) način. Ona je dio ljudske glazbe, ali ne pripada ovom današnjem poimanju melodija. Ona ima svoju strukturu i svoja pravila koja su točno određena - nije to tek prazno jaurlukanje. Kako bi rekla dr. Ankica Petrović to je pjevanje koje teži "savršenom efektu zvučnog jedinstva".
Možda si slušao pijane momke u gostionicama kako jaurluču neku prostu gangu, ali daleko je to od pravog pjevanja... kad pravi gangaši zapivaju pravu gangu tad se nakostriješi svaka dlaka... nažalost takvih gangaša danas sve je manje.

I za kraj ne naturaj mi molim te bilo kakve političke konotacije... cijela priča se vrti oko traženja uzroka i ne pada mi napamet donosivati bilo kakve sudove što je netko bio ovo ili ono, svako vrime je nosilo svoje. Uglavnom nisam ni mislio na cijeli grad, pa nije bio stoljećima nastanjen samo gospodom koja bi onda mrzila selo, bilo je tu i normalnih i časnih obitelji...
I na kraju ovo je mali grad duga pamćenja pa nije teško saznati tko je bio kakav.

batakljun

 • Gost
Odg: ZATVORENO,OTVORENO
« Odgovori #41 : 31 Prosinac 2008, 15:00:09 poslijepodne »
ako ganga teži savršenom efektu zvučnog jedinstva, čemu li onda tek teže betovenove simfonije?

ganga i politička konotacija? ja opsesiju primitivnim narodnim melosom nisam nikad dovodio u nikavu drugu vezu osim veze s umjetničkim užitkom. i dalje ostajem pri tome da ganga ne pruža bog zna kakav glazveni užitak, a što se kostriješenja tiče, nakon pršuta i vrancuske drugo se jutro redovito nakostriješim u wc-u, ali daleko je to od umjetničkog doživljaja za bilo koga pa i za mene sama.

Offline Zavelim

 • Forumski mudrac...
 • Gožđeno pero foruma
 • *
 • Postova: 3.294
Odg: ZATVORENO,OTVORENO
« Odgovori #42 : 31 Prosinac 2008, 16:00:53 poslijepodne »

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: ZATVORENO,OTVORENO
« Odgovori #43 : 31 Prosinac 2008, 16:46:52 poslijepodne »
GROOVE
Dodat neki djembe na ovo i eto ti etna, i bižat od struje ko od tamjana.
« Zadnja izmjena: 31 Prosinac 2008, 16:53:46 poslijepodne Slovak »
Dosta parola.

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: ZATVORENO,OTVORENO
« Odgovori #44 : 04 Siječanj 2009, 17:15:47 poslijepodne »
Zatvoreno, otvoreno / Upri mala guzicon u vrata... /

Izgleda da u Bibliografiju Vlajilanda treba uvrstiti i:

Konstantinović, Radomir; Filosofija palanke, Nolit, Beograd 1981.
http://www.rastko.org.rs/antropologija/rkonstantinovic/rkonstantinovic-palanka.html#_Toc52444996
http://www.vladimirkreca.com/PALANKA/palanka001.htm

Možemo li poreći utjecaj od Gaja i Štrosmajera preko Petra Mrkonjića, đenerala Pere Živkovića itd. itd.?
Može li palanački duh dopustiti da je ganga starija od njega?
Palanki suvremena, a opet primitivna glazba.
"Uramljeno u netačna sećanja" iz Baskije i povezano s genetičkim istraživanjima, može li se vratiti na same početke glazbe?

Citat:
Baski isto pivaju gangu slično kao i mi.
http://www.poskok.info/Kultura/Na-sami-spomen-rijeci-ganga-osjeca-se-silan-otpor.html
Međumrežna potraga zasad daje samo jedan podrugljiv i nepouzdan rezultat.
la chorale basque 0:32
Citat:
http://www.youtube.com/watch?v=MzJ3dgMSn4o

BTW, je li kome lako dostupno:
Putanec, Valentin; Etimološki prinosi (27-35), u Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje: 29 / uredništvo Nada Vajs...[et al.]. - str. 225-258, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje,  Zagreb 2003
http://mjesec.ffzg.hr/webpac/?rm=results&show_full=1&f=UncontrolledTerms&v=pelasti%E8ko-baskijski%20relikt

Vezani upisi:
http://www.imoart.hr/forum/index.php?topic=702.msg17782#msg17782
http://www.imoart.hr/forum/index.php?topic=815.0
« Zadnja izmjena: 04 Siječanj 2009, 17:20:54 poslijepodne glonga »