Autor Tema: Računalno popunjavanje i ispis papirnatih obrazaca  (Posjeta: 32901 )

Offline belevarac

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.801
Odg: Računalno popunjavanje i ispis papirnatih obrazaca
« Odgovori #30 : 22 Studeni 2009, 12:17:57 poslijepodne »
Doista koliko vike ni oko csega. Jamish lapis i izpunish tu vrazsju prijavu.
Znameniti grad na obali, Olisippo [Lisabon], csuven zbog svojih kobila koje zatrudne pomochu zapadnog vitra (Plinije Stariji)

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: Računalno popunjavanje i ispis papirnatih obrazaca
« Odgovori #31 : 22 Studeni 2009, 14:04:02 poslijepodne »
Doista koliko vike ni oko csega. Jamish lapis i izpunish tu vrazsju prijavu.

Imaš pravo na taj dojam. Podpuno.

Sama ova pdf23.ods kakva je u privitku pretprošlom upisu izgleda kompliciranom za primjenu. U lokalizaciji paketa sql-ledger to je druga priča. Perl skripta iz postgres baze uzima potrebne podatke uz minimalan unos operatora i uz jedan klik na gumb "ispis" ispisuje tu PDV prijavu. To je samo jedan tip "preprintanog" obrasca.

Distribuciji i korištenju makro naredbi od nepoznatih auktora kroz datoteke raznih office paketa se protivim zbog i radi mogućnosti širenja malicioznog koda.
Pdf23.ods u lokalnoj primjeni s instaliranom distribucijom TeX ima na radnom listu "pdv23" gumb koji uključuje makro naredbe pa šalje obrazac pisaču na ispis a na novom radnom listu dodaje novi redak u kojemu su transponirani podaci koji su otišli na ispis - tablica baze ispisanih. Makro naredbama su u nekim slučajevima i neka polja na radnom listu "pdv23" povezana s podacima u odgovarajućim bazama podataka (ODBC, OLE DB).

Samo po sebi, doista previše vike za jedan primjerak jednog obrasca koji treba ispuniti jednom mjesečno ili jednom tromjesečno.
U tom slučaju opravdanje je jedino demonstracija jednog mogućeg načina rješavanja problema za čitav niz drugih pojedinačnih obrazaca, bez obzira radilo se o obrascima koji se obično ispisuju i mogu razumno ispisati na laserskom pisaču ili pak onim preprintanim obrascima na karbon višeslojnom papiru koji se obično razumno ispisuju na matričnom pisaču jer rastavljanje uslojenih kopija za ispis na laserskom pisaču najčešće nema smisla zbog dimenzija papira i njegove gramature (gustoće, gr/m2) iako su viđani i takvi pokušaji i takva rješenja.

Tranzicijski poslovni subjekt s minimalnim brojem zaposlenika popunjava samo početkom mjeseca tridesetak primjeraka predprintanih obrazaca. Dobar računovođa ima tridesetak takvih klijenata. Podatke potrebne za popunjavanje i predaju tih i takvih obrazaca obično dobije (treba li reći kad?) zadnjeg radnog dana u kojem se ti obrasci predaju.

U takvoj tranzicijskoj situaciji od prodaje i održavanja "domaćeg" poslovnog softvera na području RH i BiH vrti se nevjerojatna količina novaca. Treba li reći mišljenje da taj softver ne valja, da je rascjepkan i nepovezan. Vičeš na viku dok neki šute i rade. Bi li ti platio cca. 700 kn za softver koji ispisuje HUB 1-1 i ne radi ništa drugo i ne radi ni na čem drugom osim na Microsoft-ovim operativnim sustavima čime onemogućuje uporabu drugih OS-ova. Začudio bi se da vidiš koliko kopija npr. programa Uplatnica se proda i kolikom broju ljudi rješenje problema ispisa predprintanih obrazaca treba pa i u takvom obliku nepovezanom s bazama poslovnih podataka.

Ovdje ne govorim o korporacijama ni velikim tvrtkama, imaju oni novaca za kvalitetna kao i za skupa i nekvalitetna rješenja i velike turbo baze, ERP-ove, CRM-ove, koji opet nemaju gotova rješenja za ispis lokalnih preprintanih obrazaca već im to rješavaju zaposleni programeri za plaću ili netko izvana za skupe novce.

Socijalistički relikti u tranzicijskom zakonodavstvu RH, BiH, pa i SLO ne omogućuju primjenu ni uporabu ni laku lokalizaciju računovodstvenih programa (M$ Office Accounting, Peachtree, QuickBooks i sl.).

Mali i srednji poslovni subjekti muke muče sa svekolikim softverom od operativnih sustava do najbanalnije aplikacije.

Domaći "programeri" i softverske tvrtke daju im rješenja koja su redovito skupa i redovito ih vežu samo za jednu (Windows-Intel) platformu.
Ako i imaju licencu za Windows OS, ta licenca je redovito OEM licenca koja im ne nudi nikakvu proizvođačku podršku ni jamstvo.

Na drugoj strani bogate i bogatije zemlje imaju i koriste pa i u državnoj upravi jeftinije ili nominalno besplatne opensource operativne sustave i aplikacije koje nisu vezane samo za jednu platformu.
Jedno društvo je izabralo jedan ERP paket za lokalizaciju, birajući iz hrpe opensource i komercijalnih aplikacija koje uključuju i ne ograničavaju se na izbor iz (i)relevantnog Wikipedijinog popisa i taj rad odjekuje i na ovoj temi.
LedgerSMB je bio u najužem izboru, nu izgleda da ga već netko lokalizira za RH i BiH, a ne odgovara na mail-ove.

Što ću ti ja ako ti to smeta. Imaš ovlasti - briši temu. Ne ću ti riči reć.

Dok god postoje dobre alternative Windowsima, M$ Office-u, skupim Adobe paketima, poslovnim aplikacijama koje korisnike vežu za Windowse i sl. pisat ću njihova imena po temama ovoga foruma i vikat ću sa krovova.
« Zadnja izmjena: 22 Studeni 2009, 15:03:42 poslijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
e-PDV
« Odgovori #32 : 22 Studeni 2009, 20:45:00 poslijepodne »

Postoji i usluga elektroničkog potpisa, i e-PDV usluga, i niz drugih korisnih e-usluga, i internet bankarstvo za poslovne subjekte, i...

Usluga elektroničkog potpisa je za većinu malih bezobrazno skupa. Ona je preduvjet za e-PDV i niz drugih e-usluga, tako bez papira i bez lapiša i bez pečata, sjedeći za računalom i ne mrčeć ruke ni lapišom ni tintom za žigove predaš ovakav PDV i niz drugih obrazaca. XML, XSL, XSLT skalamerija na strani korisnika je priličan overkill za najveću većinu malih i srednjih poslovnih subjekata, a uhodana praksa opet utire put Microsoftovim serverskim OS-ovima.

Treba li reći da internet bankarstvo za poslovne subjekte potrebnim aplikativnim softverom i certifikatima i drajverima za hardver veže korisnike za Windowse i Internet Explorer, a time opet za Windowse jer Microsoft odavno ne održava verzije tog web preglednika za druge OS-ove.
U tkz. internet bankarstvu za ostale (fizičke osobe) ima i drukčijih rješenja, ne znam čine li se tebi bankarske usluge za fizičke osobe cijenom prihvatljivima.

Ako USAF godinama koristi sličnu metodu za obrasce (vidi: www.tug.org/TUGboat/Articles/tb12-3-4/tb33roth.pdf) i ne mijenja je, što bi mi izmišljali toplu metodičku vodu?

Ako popunjavanje i ispis papirnatih obrazaca muči i ekonomski jača i razvijenija društva i države, ako oni viču oko toga primjerom ITAOP-a i niza sličnih web mjesta primjerom rezultata pretrage web-a po ključnim riječima: fill-in + preprinted + form + forms..., a što ne bi i mi malo ovdek podvriskivali na tom valu?
« Zadnja izmjena: 22 Studeni 2009, 21:10:17 poslijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
FKIA report
« Odgovori #33 : 22 Studeni 2009, 21:54:20 poslijepodne »

Nije da i meni ne dodiju vražji obrazci i da ne posegnem za lapišom kao oprobanim rješenjem koje radi.

Na drugoj strani kad se to umnoži i nagomila svašta može nastat u frustrirajućim situacijama.

Jedna od najjačih reakcija je poznati obrazac FKIA izvješća (Flies Killed in Action) opisan i u dokumentu FKIAReport.pdf.

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
PDV prijava tačka ba
« Odgovori #34 : 28 Travanj 2010, 05:04:25 prijepodne »

U privitku upisa je pdf verzija obrasca PDV prijave u BiH.
Obrazac P PDV pdv_prijava_240806_hr_ba_form_ver1.pdf (275.88 kB)

Privitci su, koliko znam, dostupni samo registriranim članovima foruma.

U ovoj verziji je uklonjena obojena pozadina u pdf dokumentu koja po mojoj skromnoj prosudbi korisno služi samo proizvođačima tonera i tinte za pisače i fotokopirne uređaje. Vrijednosti polja 61 i 71 se automatski ažuriraju.

U svim numeričkim poljima prikaz je ostavljen na dvije decimale. Iz online dostupnog naputka je nejasno treba li valutni unos biti cjelobrojan ili završavati dvjema decimalnim nulama (,00). Po potrebi se lako promijeni.
Ukoliko nekom treba povezivanje obrasca na njegovu bazu podataka o njegovim klijentima za koje predaje PDV prijave, nek se javi privatnom porukom na ovome forumu.

Originalni obrazac, naputci i drugi mjerodavni propisi dostupni su na web mjestu mjerodavne porezne uprave BiH:
http://www.uino.gov.ba
http://www.uino.gov.ba/h/Porezi/PDV/Obrasci.html
http://www.uino.gov.ba/download/Dokumenti/Dokumenti/hr/Porezi/PDV_prijava_240806.pdf
« Zadnja izmjena: 28 Travanj 2010, 05:12:07 prijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
jozooo, ne valja
« Odgovori #35 : 29 Travanj 2010, 07:46:46 prijepodne »

Privitak iz prethodnog upisa ne radi kako treba. Pdf nije .ods ni .xls ni…
Izgleda da redoslijed kalkuliranja polja 61 i 71 nije ispravan (ne da mi se sad skidat privitak sa servera pa gledat koja je verzija otišla na forum).

Ispravak je u privitku:
pdv_prijava_240806_hr_ba_form_ver2.pdf (276.22 kB)

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
obrazac pdv 2010 hr pdf
« Odgovori #36 : 29 Travanj 2010, 07:52:42 prijepodne »

Hrvatski obrazac PDV prijave 2010. U pdf formatu. Prilagođen za popunjavanje u pdf uređivačima i preglednicima.
Nije testiran. Primjedbe dobrodošle. Disclaimer ponavljam. Uporaba na vlastitu odgovornost.

U privitku:
obrazac_pdv_a_2010_hr_hr_form_ver1.pdf (226.65 kB)

Original na web mjestu mjerodavne uprave.
http://www.porezna-uprava.hr/porezi/prijave.asp?id=b02d4


« Zadnja izmjena: 29 Travanj 2010, 07:56:29 prijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
fdf xfdf xml xsd
« Odgovori #37 : 29 Travanj 2010, 21:17:11 poslijepodne »

Pošto pdf i javascript ne računaju lako kao ods i xls bilježim ideju koja zaobilazi (La)TeX.
Pdf obrazac treba imati samo korektno pozicionirana i formatirana polja koja ne trebaju biti kalkulirana polja jer će gotovi izračunati podaci u njih (on the fly) doći iz neke baze ili radnog lista tabličnog kalkulatora.

Excel makro i fdf.
http://www.excelhero.com/blog/2010/04/excel-acrobat-pdf-form-filler.html
Adobe kaže da je fdf zastario i očekivat je da ne će imati podršku još dugo. Iako je jednostavan i radi pouzdano.
http://www.adobe.com/devnet/acrobat/fdftoolkit.html

xfdf i xml zahvaljujući M$ imaju problem sa xml shemama i M$ implementacijom xml-a tako da acrobatov i excelov xml ne pričaju međusobno bez neke xsd sheme, bolje rečeno M$ implementacija xml-a ne priča ni s kim
Nešto bagovito što ne radi na svim verzijama excela niti na svim platformama, a i kad radi bagovito je:
http://www.mrexcel.com/articles/using-xml-in-excel.php

Xml nije neko rješenje ako više korisnika treba pristup istim podacima (istoj xml datoteci), koliko znam, ne dopušta "concurrent access".

"Con: It's very very hard to program because the Excel xml structure is ridiculously complex."
http://forums.sun.com/thread.jspa?threadID=5320829
« Zadnja izmjena: 29 Travanj 2010, 22:06:05 poslijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
foo
« Odgovori #38 : 30 Travanj 2010, 18:44:16 poslijepodne »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
oof
« Odgovori #39 : 30 Travanj 2010, 19:54:57 poslijepodne »

Otvaranje pdf dokumenta u text editoru pokazuje da pdf i nije tako portabilan.
Prijelom redaka na raznim platformama nije isti (CR, LF, CRLF). Kodiranje teksta nije isto etc.
Npr. tekst editor s unaprijed definiranim kodiranjem u kojem otvara dokumente (npr. utf-8) ne će otvorit pdf dokument. Dok iz same strukture ne vidite kako je pdf dokument kodiran (ASCII, ANSI, platform) ne možete znati čitate li ispravan sadržaj koda pdf dokumenta.

Novi pdf standard malo drukčijim pokazuje i fdf (fdf 1.2) format, osim prijeloma redaka vidi se i nešto novokomponiranog smeća. Emacs ne prikazuje prijelome redaka na non M$ platformama, Acrobat ne prihvaća fdf s prelomljenim redcima što traži malo više posla u tabličnom kalkulatoru u odnosu na primjer koji iznosi excelhero.

Radi smanjenja posla u tabličnom kaklulatoru prokušani su drugi formati (xml, xfdf) i pokazalo se da i Adobe ima propietary xml. Xfdf je fdf obogaćen xml-om. Pokušalo se vrijednost koju treba upisati u postojeći pdf izlolirati u poseban redak što acrobat nije htio prihvatiti ni u xml-u ni u xfdf-u.
Acrobat piše i čita xml i xfdf u ovom stilu i prijelomu:
><field name="Polje"
><value
>Vrijednost</value
></field
pa odbija učitati i prijavi grešku kad mu se ponudi ovakvo nešto:
<field name="Polje">
 <value>
 Vrijednost
 </value>
</field>

Pokušaj da se u tablični kalkulator unese tekst verzija malog a4 pdf dokumenta nije uspio jer to zauzme više redaka nego što ih imaju dostupni tablični kalkulatori, a i kad bi išlo ostaje problem kodiranja teksta pri kopiranju kroz clippboard ili drukčije.

Broj redaka bi se, izgleda, mogao značajno smanjiti prema.
"For example, a program that prints filled-in tax forms can first paint the fixed template as a form XObject and then paint the variable information on top of it."
http://www.adobe.com/devnet/pdf/pdfs/PDFReference13.pdf
« Zadnja izmjena: 30 Travanj 2010, 19:59:49 poslijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
xsl-fo fo-oouy
« Odgovori #40 : 30 Travanj 2010, 20:51:41 poslijepodne »

Using XSL-FO to create printable documents
http://www.ibm.com/developerworks/library/x-xslfo/?n-x-11151
Članak koji nadugo i naširoko krije da XSL-FO nije praktično uporabiv za precizan ispis, pa mu se omakne da mu se dogodilo u rtf formatu nešto slično što se događa većini koja pokuša time nešto precino ispisati u pdf formatu:
"The RTF file generated by this tool doesn't keep the margins that are specified in currency.fo, but it provides an excellent means to deploy a document that can be edited."
Kad ovaj fali cijelu marginu i to u rtf-u, kako će npr. pogodit kûće za unos nadnevaka razbolja za koje se predaje hrvatska PDV prijava u pdf obrazcu ?
Ovaj ne može ni prilično slobodno na A4 stranicu ispisat npr. saldakonti karticu iz računovodsvene baze a da mu ne pobjegne lijevo-desno sa čitave stranice, nešto ko excelova desna margina stranice.

Uz sve to traži i dizanje lokalnog web servera (Apache + Fop) ili uporabu vanjskog, javu, javascript, JDBC…, a kad je već tako, kad već treba Apache, daleko pouzdaniji i provjereniji su Perl i (La)TeX kao npr. u sql-ledger-u.

Aj vidi ćemo što nudi iText.
http://itextpdf.com/
http://www.manning.com/lowagie2/

Letimičan pogled na slobodno dostupno poglavlje knjige:
http://www.manning.com/lowagie2/iText2E_MEAP_CH02.pdf
pokazuje da auktor nije u stanju uredno prikazat grafiku u pdf formatu (pdf image blur) niti uredno labelirat (podpisat) sliku u pdf-u (preklapa mu se potpis i slika, ne barata se s knock-out i overprint-om).
Glede i unatoč, prelista ću, makar.
Iz naziva iText2E vidi se wannabe LaTeX2e. Jadni prvi dojmovi.
« Zadnja izmjena: 30 Travanj 2010, 21:12:34 poslijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
pdf ispod haube, bilježke
« Odgovori #41 : 30 Travanj 2010, 23:36:44 poslijepodne »

Pdf ispod haube.

(Pogled na forum isprovocirao me na nekoliko odgovora na drugim temama i objavljivanje nedovršenih i neskraćenih zapisa o pogledu u pdf format iznutra)

Pisati ili editirati pdf kao ASCII tekst?

PDf reference 1.4 kaže:
"A PDF file containing binary data must be transported and stored by means that preserve all bytes of the file faithfully; that is, as a binary file rather than a text file. Such a file is not portable to environments that impose reserved character codes, maximum line lengths, end-of-line conventions, or other restrictions."

Malo pdf wannabe reverzibilnog inžinjeringa. Pospremimo naš popunjen obrazac i otvorimo ga ASCII text editorom. Pokušavamo u ASCII editoru napisati skraćenu verziju tako da neobrađen izvorni pdf koristimo kao XObject. U naprednijim editorima možemo pogledati uporedni prikaz razlika u neobrađenom pdf dokumentu, verziji s unesenim poljima i verziji s popinjenim poljima.
Pdf datoteka treba imati obvezne elemente. Prvi je zaglavlje. Npr.
%PDF−1.4
Tijelo. Zatim Cross-Reference Table koju ćemo nastojati izbjeći koliko se da, te File trailer u kojem je i kraj datoteke
%%EOF

Možda ne će trebat XObject jer ista vezija reference u poglavlju 3.10. kaže:
"A PDF file can refer to the contents of another file by using a file specification (PDF 1.1), which can take either of two forms. A simple file specification gives just the name of the target file in a standard format, independent of the naming conventions of any particular file system; a full file specification includes information related to one or more specific file systems."

Da vidimo kako izgleda text verzija praznog (Blank Page A4) pdf dokumenta u koji ćemo kao Document Background unijeti naš neobrađen pdf obrazac.
Još uvijek previše. Filteri zauzimaju puno prostora. Nešto prekida kopiranje teksta u clippoardu do tabličnog kalkulatora. Možda prvi rani %%EOF?
Oprobati što sadrži Blank A4 Document, i što sadrži ako se sačuva u verziji nižoj od npr. %PDF-1.6.
Nešto u clippoardu uporno sjecka na više mjesta text sadržaj pdf datoteke. Nije samo %%EOF. I Blank A4 Document sadrži hrpu (nepotrebnih?) filtera. Predugačko.
Tražimo minimalan pdf koji omogućuje prihvatljivu kvalitetu.
Ili nešto treće kao npr.:
Save As nudi i opciju (Tables in Excel Spreadsheet). Ne očekujem ništa, probat. Tako je. "Save As was unable to find tables in this document. No file was created."
Svojstva dokumenta pokazuju da je napravljen M$ Wordom pa ispisan u pdf. Save As Word Document? Retain Page Layout i Retain Flowing Text. RPL u svakom pogledu pokazuje neprihvatljivu razbucanost. FineReader puno bolje napravi ovo. RFT malo bolje izgleda ali je i dalje neuporabiv.
« Zadnja izmjena: 30 Travanj 2010, 23:38:41 poslijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
pdf.txt.xml.fdf.xfdf
« Odgovori #42 : 01 Svibanj 2010, 22:26:38 poslijepodne »
PDf reference 1.4 kaže:
"A PDF file containing binary data must be transported and stored by means that preserve all bytes of the file faithfully; that is, as a binary file rather than a text file. Such a file is not portable to environments that impose reserved character codes, maximum line lengths, end-of-line conventions, or other restrictions."

Adobe-ov pdf u kôdu praznog dokumenta A4 formata u verziji %PDF-1.6% ima nešto što ga ne da vjerno prenijeti u tablične kalkulatore M$ Excel i u OpenOffice Calc na dvije platforme.
Laički pogled na tu pdf datoteku otvorenu u heksadecimalnom editoru i na prikaz u ASCII tekst editoru pokazuje da prazan dokument ima binarne podatke. Pokušaji prijenosa čistog ASCII teksta na nekoliko načina nisu uspjeli. Možda u tome kôdu ima binarnih dijelova bez kojih bi pdf dokument bio uredno strukturiran, ne da mi se više pokušavat.

Vraćam se excelhero-voj zamisli. Pdf form izvozi podatke u nekoliko formata datoteka.
.txt
U prvom redku su tabulatorom delimitirani nazivi polja, u drugom redku isto tabulirane vrijednosti u tim poljima.
U primjeru hr-ba PDV prijave datoteka teži 541 bytes, na većini (NTFS, HFS, EXT formatiranih) diskova uzme klaster (4 kB). Makro-naredbom iz tabličnog kalkulatora je malo teže pokrenuti pripadajuću pdf datoteku.
.xml
Već izneseni "prijelom" xml datoteke specifičan za Adobe. 2.193 bytes (opet na disku 4 kB). Pokretanje i povezivanje odgovarajuće pdf datoteke je kao i za tabuliranu .txt datoteku.
.fdf
2.735 bytes (4 kB). Lakše pokretanje i povezivanje s pdf obrascem. Lijepljenje vrijednosti polja u tabličnom kalkulatoru tražit će malo concatenate funkcije i drugih manipulacija stringovima. Nije kao u excelhero-vom primjeru. Adobe daje naslutiti da uskoro ne će biti kompatibilan s novijim verzijama programa.
.xfdf
Izgleda kao xml nasljednik fdf-a. U ovom primjeru 3.966 bytes (4 kB). Pokreće se i povezuje s matičnom pdf datotekom lako kao fdf. Prijelom smotan i traži će malo dodatnih operacija na stringovima.

Izabran - .xfdf za ovaj scenarij bez lokalnoga web servera, a s tabličnim kalkulatorom ili lokalnom (neserverskom, embedded) bazom podataka. Moguće je da s fdf-om prestane podrška i "kompatibilnost unatrag" i za xfdf. Ne da mi se vjerovat u to.
« Zadnja izmjena: 01 Svibanj 2010, 22:29:06 poslijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
LaTeX overpic
« Odgovori #43 : 03 Svibanj 2010, 15:56:14 poslijepodne »

Adobe alati su propietary i vlasnik im može prestati davati podršku i ukinuti kompatibilnost unatrag kad god mu se prohtije.
iText i sva ta x-halabuka je još u povojima, bagovita i nepouzdana.

OpenSource rješenja, u ovom slučaju LaTeX s paketom overpic ili nekim sličnim nude pouzdano i dugoročno rješenje preciznoga ispisa iz html browsera povezanoga s SQL bazom i lokalnim Web serverom, ili pak iz običnoga tabličnog kalkulatora (OpenOffice Calc, M$ Excel…) ili pak klijentske lokalne baze (OpenOffice Base HSQL, M$ Access…).
Nešto kao primjer iz upisa http://www.imoart.hr/forum/index.php?topic=802.msg29648#msg29648 (pdf23.ods.zip).

LaTeX-om s paketom overpic (ili sličnim) da se napravit rješenje preciznoga ispisa na predprintane formulare i povezivanje podataka s obrazcem u pdf ili drugom formatu.
U našem primjeru u ovom upisu tu je LaTeX izvorna datoteka u kojoj je napravljeno takvo nešto.

Napomene:
U redku 9: \begin{overpic}[width=\paperwidth,height=\paperheight]{pdv2010}dio izraza: {pdv2010} znači izvorni prazni obrazac u pdf formatu skinut sa stranica mjerodavne uprave te preimenovan u pdv2010.pdf te smješten u istu mapu na računalu s ovom .tex datotekom a radi portabilnosti na različite platforme (npr. blank, space, bjelina u imenu datoteke, različita sintaksa putanja do datoteka i t.sl.).

Redci 85 i 86 \put(408,96){\makebox(0,0)[l]{potpis pecat png gif}}
\put(154,32){\makebox(0,0)[l]{potpis pecat png gif}}
služe uz odgovarajuće izmjene unošenju prozirnih slika potpisa i pečata.

Ako LaTeX odbija renderirati, a ne samo prijavi greške vezane za postojanje i sadržaj tih pdf, gif, png datoteka, ti se redci daju izuzeti od čitanja - označiti da su komentar ili obrisati u svrhu pregleda ili ispisa ostalih unosa na ranije ispisan prazan obrazac

% \begin{overpic}[width=\paperwidth,height=\paperheight]{pdv2010}

Obrazac PDV prijave 2010 s elementima za ispunjavanje u LateX-u:
\documentclass[croatian]{article}
\usepackage[a4paper,margin=0pt]{geometry}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{ae,aecompl}
\usepackage{babel}
% \usepackage[absolute,overlay]{textpos}
\usepackage[abs]{overpic}
\begin{document}
\begin{overpic}[width=\paperwidth,height=\paperheight]{pdv2010}
\put(70,778){Porezni obveznik}
\put(70,766){Mjesto}
\put(70,754){Ulica i broj}
\put(315,770){Ispostava porezne uprave}
\put(70,707){SKD}
\put(200,707){OIB}
\put(334,707){0}
\put(343.5,707){1}
\put(357,707){0}
\put(366.5,707){5}
\put(417.5,707){3}
\put(427,707){1}
\put(440,707){0}
\put(450,707){5}
\put(508.5,707){2}
\put(518,707){0}
\put(528,707){1}
\put(537.5,707){0}
\put(395,662){\makebox(0,0)[r]{1,01,00}}
\put(395,637){\makebox(0,0)[r]{1,02,00}}
\put(395,620){\makebox(0,0)[r]{1,03,00}}
\put(395,604){\makebox(0,0)[r]{1,04,00}}
\put(395,590){\makebox(0,0)[r]{1,05,00}}
\put(395,575){\makebox(0,0)[r]{1,06,00}}
\put(395,560){\makebox(0,0)[r]{1,07,00}}
\put(395,546){\makebox(0,0)[r]{1,08,00}}
\put(395,530){\makebox(0,0)[r]{1,09,00}}
\put(395,512){\makebox(0,0)[r]{1,09,00}}
\put(555,512){\makebox(0,0)[r]{2,09,00}}
\put(395,490){\makebox(0,0)[r]{1,10,00}}
\put(555,490){\makebox(0,0)[r]{2,10,00}}
\put(395,474){\makebox(0,0)[r]{1,11,00}}
\put(555,474){\makebox(0,0)[r]{2,11,00}}
\put(395,451){\makebox(0,0)[r]{1,12,00}}
\put(555,451){\makebox(0,0)[r]{2,12,00}}
\put(395,428){\makebox(0,0)[r]{1,13,00}}
\put(555,428){\makebox(0,0)[r]{2,13,00}}
\put(395,402){\makebox(0,0)[r]{1,14,00}}
\put(555,402){\makebox(0,0)[r]{2,14,00}}
\put(395,385){\makebox(0,0)[r]{1,15,00}}
\put(555,385){\makebox(0,0)[r]{2,15,00}}
\put(395,369){\makebox(0,0)[r]{1,16,00}}
\put(555,369){\makebox(0,0)[r]{2,16,00}}
\put(395,353){\makebox(0,0)[r]{1,17,00}}
\put(555,353){\makebox(0,0)[r]{2,17,00}}
\put(395,337){\makebox(0,0)[r]{1,18,00}}
\put(555,337){\makebox(0,0)[r]{2,18,00}}
\put(395,315){\makebox(0,0)[r]{1,19,00}}
\put(555,315){\makebox(0,0)[r]{2,19,00}}
\put(395,292){\makebox(0,0)[r]{1,20,00}}
\put(555,292){\makebox(0,0)[r]{2,20,00}}
\put(395,270){\makebox(0,0)[r]{1,21,00}}
\put(555,270){\makebox(0,0)[r]{2,21,00}}
\put(555,252){\makebox(0,0)[r]{2,22,00}}
\put(555,232){\makebox(0,0)[r]{2,23,00}}
\put(555,211){\makebox(0,0)[r]{2,24,00}}
\put(555,196){\makebox(0,0)[r]{2,25,00}}
\put(66,163){X}
\put(99,162){\makebox(0,0)[c]{\tiny 99.000.000,00}}
\put(303,163){X}
\put(336,162){\makebox(0,0)[c]{\tiny 99.000.000,00}}
\put(439,163){X}
\put(471,162){\makebox(0,0)[c]{\tiny 99.000.000,00}}
\put(154,122){Obračun sastavio qypfgj,}
\put(154,70){Kontakt @ qypfgj,}
\put(408,122){Porezni zastupnik qypfgj,}
\put(408,110){OIBPZ 01234567890}
\put(393,64){1}
\put(409,64){0}
\put(437,64){0}
\put(452,64){5}
\put(491,64){2}
\put(503,64){0}
\put(515,64){1}
\put(527,64){0}
\put(408,96){\makebox(0,0)[l]{potpis pecat png gif}}
\put(154,32){\makebox(0,0)[l]{potpis pecat png gif}}
\end{overpic}
\end{document}
« Zadnja izmjena: 03 Svibanj 2010, 16:11:13 poslijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
zaglavlje
« Odgovori #44 : 04 Svibanj 2010, 23:40:35 poslijepodne »

Perfekcionisti su se žalili da im LaTeX u distribuciji TeXLive 2009 prijavljuje grešku
Overfull \hbox (14.49213pt too wide)
E, pa prijavljuje ju i za prazan obrazac možda malo manju od 14.49213 pt ali ipak veću od 14 pt pa ipak obavi to što treba bez ispisa ružnog boksa u overfull margini.

Podaci će se pomicati zajedno s praznim formularom u pozadini ako u zaglavlju (preambuli) paketu geometry zadate pomak margine. Pošto je greška veća od 14 pt vodoravnu marginu treba pomaknut za -8 pt.  Podijelite prijavljenu grešku sa dva i dodate jednu točku (-((14.1/2)+1)). Ako vam se da gnjavit s decimalama može i -7.25 (za grešku 14.49213) ili na bilo koju decimalu samo nek je apsolutna vrijednost pomaka margine veća od polovice greške.

Unatoč margin=0 paket geometry prijavljuje hbox overfull (RTFM). Nije tomu uzrok što izvorni obrazac u pdf-u ima Adobe DTP točku 1"=72 pt, a LaTeX ima 1"= 72.27 pt.
LaTeX-ov A4 ima računskih 597.45x844.965 pt (pt=1/72.27").
Izvorna A4 stranica obrasca je iz Worda poslana u Adobe pdf 595.2x842.0 pt (pt=1/72").
LaTeX taj izvorni pdf učita u svojim dimenzijama kao pdf sliku 597.45204x845.1575 (pt=1/72.27").

itd.
Nepotrebni redci u zaglavlju.
Uz overpic (u dokumentu, a ne u zaglavlju dokumenta) ne treba nikakva opcija. Dobro.

Paket babel je ipak potreban, ako ćemo mak na konac, jer bez njega paket inputenc s opcijom utf8 ne će uredno ispisivati znakove Đ i đ. Ako je paket babel u vašoj distribuciji jogunast možda će vam tražiti opciju croatian u zaglavlju.

Ne znam može li u manje redaka ovaj početni dio:
\documentclass[croatian]{article}
\usepackage[a4paper,hmargin=-8pt,vmargin=0pt]{geometry}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{babel}
\usepackage[abs]{overpic}
\begin{document}
\begin{overpic}{pdv2010}
\put(70,778){Porezni obveznik ŠšĐđČčĆ掞}
« Zadnja izmjena: 05 Svibanj 2010, 00:11:01 prijepodne glonga »