DVD -
KRALJEVSTVO NEBESKO - REDATELJSKA VERZIJA (
Kingdom of Heaven), R. Scott, 2005., Continental Film

Kraljevstvo nebesko = Kingdom of Heaven
Redatelj: Ridley Scott
Žanr: povijesni spektakl
Gl. glumci:
Orlando Bloom, Eva Green, Jeremy Irons, Liam Neeson
Trajanje: 145 minuta
Povikom “To je volja Božja”, papa Urban II dignuo je 1095. kršćanski dio Europe na noge, potičući ljude da iznova polože pravo na sveti grad Jeruzalem, kojeg su osvojile muslimanske vojske koje su u 7. stoljeću haračile i pustošile po Srednjem istoku. Tisuće ih se odazvalo, od kraljeva do seljaka, te su valovi križara kroz sljedećih 200 godina kretali put istoka, osvajajući drevne gradove, osnivajući kraljevstva i sijući sjeme vjerskog sukoba koji će obilježiti nadolazeća stoljeća.

Jeruzalem je nanovo osvojen u prvome Križarskome ratu (ukupno ih je bilo osam), te je nekoliko generacija kršćanskih prinčeva tamo vladalo. No, do godine 1186., kada naša priča počinje, kraljevstvo razdire nesloga, a sve jača Saladinova moć prijetnja je samom njegovom postojanju, koje još jedino ovisi o dolasku novih, svježih snaga iz Europe koje bi pomagale starim postrojbama. Primjerice, kraljev podanik Godfrey može se vratiti u rodnu zemlju kako bi sakupio nove borce za Svetu Zemlju. No, Godfrey ima drugi zadatak...
Film sam gledao dva puta. Jednom u kinu, drugi put u stanu na TVu preko kompa...ono što nisam gledao je proširena redateljska verzija koja se nudi na DVDu.
...i to ne od bilo kojeg redatelja...već od meni zanimljivog Ridley Scotta. Ono što sam imao čuti i čitati o toj redateljskoj verziji je da ima u sebi (filmski izbačene) scene sa pričama o križarima, templarima i malo više detalja o njima kao eruditima i ratnicima.
Svakako ću pogledati taj film još i u redateljskoj verziji (kao što sam i njegovog BladeRunnera) jer jednostavno ne mogu odoljeti kako bi saznao što je to sve Scott želio ispričati i kako...
U svakom slučaju, prema prie viđenom zanimljiv film a čini mi se i njegovo DVD izdanje kojeg preporučam sebi i svima koji dođu u priliku pogledati ga...