Mnogo je tradicionalnih recepata iz raznih krajeva svijeta koji u sebi sadrže stari kruh. Svi su ti recepti nastali u nekim davnim vremenima kad je većina ljudi o svježem i mekanom kruhu mogla samo sanjati.
No sve su to vrlo ukusna, ali pomalo zaboravljena jela jer nekako ne volimo razmišljati na način kao što je nekad razmišljao obični, siromašni puk.
Za istarsku supu nadaleko se čulo. Glavni su joj sastojci - vino i kruh.
Onaj jučerašnji, na gradelama prepečeni kruh, jer svježi je previše mekan da bi supa bila dobra. Nekada uobičajena težačka večera nakon napornoga dana, danas je specijalitet mnogih istarskih restorana, opjevana u pjesmama i ispričana u mnogim pričama.
A fina popara? Na mlijeku ili vodi, na maslacu ili masti, sa sirom ili bez njega, mnoštvo je recepata za ovo staro jelo, u kojem opet glavnu riječ ima stari kruh.
I da na kraju ne bi ostali uskraćeni, kaže se da šećer dolazi na kraju, pa čak i kad je riječ o starome kruhu. Puding, voćni nabujak, savijače, tradicionalni presnac, torte i kolači u kojima se brašno zamjenjuje krušnim mrvicama i još mnogo odličnih recepata govore samo jedno - ne bacajte stari kruh, iskoristite ga!