Autor Tema: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara  (Posjeta: 2867 )

Offline OriloGorilo

 • Veteran
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 2.295
  • Prolozac
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
« : 18 Studeni 2008, 13:36:38 poslijepodne »
Nakon devedeset dana nadljudskog otpora jugo-vojsci i paravojnim četničkim formacijama Vukovar je 18. studenoga 1991. okupiran.Više od 90 posto zgrada uništeno je ili porušeno do temelja. Kao nijemi svjedoci strašnoga rata nad gradom dominiraju uništeni silos, vodotoranj, ostaci crkve, baroknih palača. Agresor slama posljednji otpor u Lušcu i Borovu Naselju. Većina branitelja više i nema streljiva.
Tri mjeseca cijeli je grad proveo u podrumima, skloništima, čak 56 dana nisu imali struje, vode i telefonskih veza sa svijetom. Nedostaje i hrane. U gradu više nema ni zgrada, ni kuća niti skloništa.

Ima tek na stotine novih grobova, šačica preživjelih boraca i već legendarnih živih i palih heroja poput Blage Zadre, Siniše Glavaševića, Mladog i Starog Jastreba.


Nakon okupacije u gradu počinje neviđeni teror. Jugoslavenska vojska i četnici koje predvode zločinci - major Šljivančanin i Miroslav Radić - odvode u nepoznatom smjeru branitelje, djecu, civile. Nije pošteđeno ni 12 djelatnika vukovarske bolnice i 261 ranjenik. Sudbina mnogih od njih još je i danas nepoznata, a masovne grobnice na Ovčari, vukovarskom Novom groblju i na drugim lokacijama govore o strašnoj sudbini četničkih zarobljenika.
Napad na grad i luku na ušću Vuke u Dunav počeo je tri mjeseca prije. Najelitnije motorizirane jedinice jugoslavenske vojske opkolile su grad s oko 600 tenkova i s oko 50 tisuća dobro naoružanih vojnika. Vukovar brani ukupno 2000 pripadnika policije, Zbora narodne garde i dragovoljaca. Vojni analitičari pretpostavljali su kako Vukovar može izdržati naviše tri dana, no Vukovarci ne misle tako. Održali su se tri mjeseca i zadali jugo-četničkim snagama neviđene gubitke. Uništili su ukupno 500 srpskih oklopnih vozila, od čega čak 200 tenkova. Oboreno je 25 borbenih zrakoplova. Broj ubijenih neprijatelja procjenjuje se na 10 do 15 tisuća, a ranjenih je dvostruko više.Iako je zauzela Vukovar, materijalno i psihološki srpska je vojska posve oslabljena. Ona više nije sposobna za veće napade na druge hrvatske gradove. Istodobno, dugotrajno vezivanje jakih okupatorskih snaga stvorilo je prostor i vrijeme za organiziranje Hrvatske vojske. Zbog toga je obrana Vukovara postala simbol Hrvatskog otpora, a vukovarske žrtve temelj su hrvatske slobode.


Nekoliko godina poslije, nakon munjevitih akcija Bljesak i Oluja kojima je oslobođen najveći dio Hrvatske, Erdutskim je sporazumom dogovorena mirna reintegracija zapadnog Srijema i Baranje. U siječnju 1998. završen je mandat UN-a i Hrvatska je preuzela nadzor nad svojim granicama na Dunavu. Vukovar se počeo obnavljati, a u znak sjećanja na herojsku borbu i žrtve 18. studenoga Hrvatski je sabor proglasio Danom sjećanja na Vukovar.

Izvor:

HRT
http://www.hrt.hr/arhiv/ndd/
"...bit će svega samo nas ne će..."

Insomnia

 • Gost
Odg: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
« Odgovori #1 : 18 Studeni 2008, 21:51:19 poslijepodne »
pokoj duši svim žrtvama...


batakljun

 • Gost
Odg: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
« Odgovori #2 : 18 Studeni 2008, 22:35:58 poslijepodne »
žalosna je istina da ni 17 godina kasnije nije jasno je li grad pao 18. ili 19. studenog. to govori puno o nama, kao ljudima i kao domoljubima.

Insomnia

 • Gost
Odg: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
« Odgovori #3 : 18 Studeni 2008, 22:49:16 poslijepodne »
grad koji je danima padao, ima točno određen sat kad je pao? bože...

batakljun

 • Gost
Odg: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
« Odgovori #4 : 19 Studeni 2008, 00:10:51 prijepodne »
sve ima svoj trenutak pa tako i pad jednoga grada - žalosno je da nakon svega tebi još uvijek nije jasno niti o čemu ja to pišem. ali nema veze, glavno da si glasna.

Insomnia

 • Gost
Odg: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
« Odgovori #5 : 19 Studeni 2008, 08:08:27 prijepodne »
uistinu, ne treba biti baš jako pametan za skužiti tvoje postove niti se od njih postaje išta pametniji nakon što ih se pročita, ali isto tako treba biti izuzetno glup pa u tvojim črčkarijama tražiti bilo kakav dublji smisao od šuplje, hadezeovske demagogije.

vidim, i sinoć si dao si truda pa na tužnu obljetnicu nagnojiš više nego si u posljednja tri mjeseca, ali, bilo je za očekivati.
netko jednom u šali reče da te plaćaju za to što pišeš, a ja im mrtva ozbiljna odogovaram da je to totalno promašena investicija. :)

Offline andjeo gabriel

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 788
Odg: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
« Odgovori #6 : 19 Studeni 2008, 09:54:01 prijepodne »
Vukovar nikad nije pa, uzdiga se uz sva zapostavljanja i živi će na vike vikova u inat onima koji ga vide klonula i dan danas mu kopaju grob. Koliko je oni koji su ga izdali još i dan danas to čine uz to se našetavaju ovi dana njegovin ulicam i to je znak da nije pao već još čvršći, podnosi napade koji su teži od ijedne granate.

A što se tiče evropske pravde za zločince nad Vukovarom, to je smišno! Jadan oni ko od drugog traži da mu kroji pravdu. Kadgod nan je Europa sudila zakukala nan je majka, od pomoći neću ni govorit jer je nikada nismo ni imali a kada su nan je obećali to smo debelo platili.

Insomnia

 • Gost
Odg: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
« Odgovori #7 : 19 Studeni 2008, 10:35:09 prijepodne »
Vukovar nikad nije pa, uzdiga se uz sva zapostavljanja i živi će na vike vikova u inat onima koji ga vide klonula i dan danas mu kopaju grob...

... i politiziraju do granica boli, kao vaš (umal ne rekoh "naš") bata...

Offline Vanja

 • Tek se pojavio na forumu...
 • Postova: 32
 • Niko za mnom plakati neće ...
Odg: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
« Odgovori #8 : 14 Travanj 2009, 20:13:37 poslijepodne »
Da se Vukovara ne bi sjećali samo jednom na godinu možete skinuti za svoje potrebe film "Heroji Vukovara"!

Heroji Vukovara - I dio
Heroji Vukovara - II dio
Heroji Vukovara - II dio

Ova tri djela čine cjelinu !
Kad si se rodila padala je kiša... ma nije to bila kiša! nego je nebo plakalo što je anđela izgubilo....

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Odg: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
« Odgovori #9 : 18 Studeni 2013, 18:17:21 poslijepodne »
Kad vidim ovu divnu mlađariju kako po ulici pali sviće za duše pokojnih žrtava srpskog velezločina u Vukovaru srce mi raste i mislim kako nije sve izgubljeno. Ima nade za ovu zemlju. Ima nade za ovaj narod. A nenarodna vlast je danas simbolički odstranjena od naroda, a uskoro će i na izborima (ili ako bude pameti ukinut ćemo demokraciju i uspostaviti katoličku monarhiju!).

Offline belevarac

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.801
Odg: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
« Odgovori #10 : 18 Studeni 2013, 22:20:10 poslijepodne »
(ili ako bude pameti ukinut ćemo demokraciju i uspostaviti katoličku monarhiju!).

Dobro, a koga sh za kralja?
Znameniti grad na obali, Olisippo [Lisabon], csuven zbog svojih kobila koje zatrudne pomochu zapadnog vitra (Plinije Stariji)

Offline Thadée

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 384
Odg: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
« Odgovori #11 : 18 Studeni 2013, 23:54:23 poslijepodne »
Dobro, a koga sh za kralja?

ih, belevarac, jadna pameti....

zvonimir sekondo čeka ki zapeta puška

http://www.crocerealedisavoia.it/index.php?option=com_content&task=view&id=368&Itemid=0


(navodno ga je ćaća od drage pilsela naučio par rečenica hrvatskog, a drobčić i biže s janjetinom jede k'o da je odrasta u miljevcima....)
« Zadnja izmjena: 19 Studeni 2013, 00:01:52 prijepodne Thadée »
Sve što čovjeku treba je krov nad glavom, tanjur graha i malo pićke.

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Odg: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
« Odgovori #12 : 19 Studeni 2013, 22:38:19 poslijepodne »
Od našemu katoličkom kralju rekli smo na drugome mistu. Nije bitno ko će bit kralj. Bitno je da se borimo protiv toga da nam masonerija postavlja pravila igre.
Nu, na djelu je još jedno medijsko manipuliranje. Mediji su brižno primučali činjenicu da je kolona kvislinga na čelu s Milanovićem i Josipovićem jučer u Vukovaru namjeravala poprikin putem izbit na čelo naše hrvatske kolone. Međutim, nema brajo. Vaši su priko Dunava. A vidli ste onoga šakala od Pupovca, što se pojavio u Vukovaru jer je nanjušio hrvatsku svađu. Danas jadničke postrojava u saboru. I jadovi bezmudi ustaju. Posla bi ga ja di mu je misto da iđe moje osjećaje na taj način iskorištavat, a u sebi uživa u podjeli do koje je doveo svojim rovarenjem još s kvislingom Sanaderom i sad s ovom bagrom pokvarenih četnika na vlasti.