Autor Tema: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog  (Posjeta: 13266 )

Offline Zavelim

 • Forumski mudrac...
 • Gožđeno pero foruma
 • *
 • Postova: 3.294
Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
« : 04 Rujan 2008, 22:36:27 poslijepodne »
o izložbi:

U četvrtak, 4. rujna 2008. godine u Galeriji Klovićevi dvori otvara se izložba Stećaka koja će okupiti ove jedinstvene dijelove baštine iz krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Pripremala se pune tri godine, a na njoj su surađivali brojni stručnjaci koji se bave tim djelom baštine i to na međunarodnom planu, te predstavlja svojevrsnu atrakciju kako zbog specifičnosti građe koju će prezentirati, tako i zbog opsega i količine informacija o izloženom.
Izložba stećaka obrađuje cjelokupnu problematiku vezanu uz ove kamene srednjovjekovne spomenike, a odnosi se na njihovo nastajanje, podrijetlo, umjetnost, simboliku, topografiju, priloge pronađene u grobovima ispod stećaka kao i na njihovu uščuvanost. Posebno nastoji naglasiti potrebu trajnog očuvanja ove jedinstvene pojavnosti, koje, kao što Vam je poznato, osim u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji te Crnoj Gori, nema nigdje u Europi. Koliko je zaštita nužna i hitna najbolje se vidi na lokalitetima gdje se stećci nalaze. Naime, najvećim dijelom su toliko oštećeni da se na pojedinim lokalitetima, primjerice ukrasi koji su nekada bili itekako izraženi, sada jedva naziru ili ih uopće nema.
Koncepcija izložbe obuhvaća četiri segmenta građe: grobne nalaze ispod stećaka, odljeve stećaka u gipsu (koje u svojoj zbirci čuva Gliptoteka HAZU u Zagrebu) velika foto povećanja stećaka snimljenih na terenu u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, te originalne stećke koje ćemo dopremiti s lokaliteta u Hrvatskoj.

Izložba traje do 2. studenog 2008. godine.

Medijski pokrovitelj izložbe je Jutarnji list, a sponzor izložbe je Hrvatska Gospodarska Komora.

Offline Zavelim

 • Forumski mudrac...
 • Gožđeno pero foruma
 • *
 • Postova: 3.294
Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
« Odgovori #1 : 04 Rujan 2008, 22:41:01 poslijepodne »
ZAGREB - U Klovićevim dvorima 4. rujna u 20 sati otvara se dosad najteža izložba. Galerijska ustanova morala je nabaviti 23-tonski šleper kako bi masivne srednjovjekovne nadgrobne spomenike iz Dalmatinske zagore dopremila na Gornji grad. Jer, nema stećka lakšeg od tri tone. Ova je izložba teška oko 20 tona.

Upravo su svojom veličinom, rustikalnošću, pa čak i primitvnošću ti neobični kameni gorostasi, po unutrašnjosti - prostoru današnje Hrvatske, BiH, zapadne Srbije i dijela Crne Gore - prkosili pomodnoj zapadnoj romanici i gotici što se proširila Jadranom. Ta golema “autoritativnost” valjda im je omogućila da prežive stoljeća.

Naime, ponegdje se još uvijek vjeruje da stećak donosi nesreću. Opet, postoje i optimistične predaje koje kažu da nerotkinje mogu uz pomoć njih zatrudnjeti, kao što stoka može postati zdrava i debela.

Nesvakidašnji transport jedan je od zadnjih koraka koji su se morali napraviti za organizaciju prve velike izložbe nedovoljno istraženih i loše očuvanih stećaka, koju je autorica izložbe, kustosica Jasminka Poklečki Stošić uz pomoć kolega iz BiH, Srbije i Crne Gore pripremala četiri godine. Na prostoru BiH, ponajviše njezina južnog dijela, postoji 60.000 stećaka, u Srbiji i Crnoj Gori oko 300.000, a u nas oko 6000. Njih 95 posto je u katastrofalnom stanju i neopohodna je hitna zaštita.

Za izložbu je s lokaliteta u Dalmaciji izmješteno sedam originalnih stećaka (izmještati se mogu samo oni ispod kojih se ne nalaze grobovi), i to s lokaliteta Sinj, Proložac , Brela, Budimiri između Trilja i Sinja, općina Cista Provo, te iz Muzeja Cetinske krajine u Sinju.

- Pravi je raritet to što smo uspjeli ishoditi dozvolu za izmještanje sedam stećaka. Naime, transport prvo mora odobriti nadležna općina ili grad, a zatim i Konzervatorski odjel koji potom izdaje naputak o postupanju sa spomenikom - objašnjava autorica izložbe Poklečki Stošić.

Osim originala predstavit će se i gipsani odljevi iz Gliptoteke HAZU, među kojima je i odljev najvećeg i najbogatije ukrašenog stećka iz Donje Zgošće kod Kaknja. Ostalo će biti prikazano putem fotografija među kojima su posebno dopadljive one što ih je Tošo Dabac krajem 50-ih snimio u Bosni, kao i fotografije koje je Damir Fabijanić snimio za potrebe izložbe.

Izložba će obuhvatiti i nalaze u grobovima ispod stećaka: nakit, oružje, dijelove konjske opreme, tekstil i druge predmete koje su ustupili Zemaljski muzej Sarajevo i Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Nažalost, stećci koje sarajevski muzej čuva nisu mogli biti dopremljeni jer bi ih transport ugrozio. Stećci su danas najvažniji spomenički dokaz predosmanlijske Bosne, najupečatljiviji materijalni simbol vremena od 13. do kraja 15. stoljeća. Već nakon 1463. i pada Bosne pod Turke stećak počiustupa mjesto turskom nišanu.

Iako se glas o njima pronio i prije, stećci se počinju sustavno proučavati od austrougarske aneksije BiH i otada svako vrijeme njihovu pripadnost tumači u svoju političku korist. I danas postoje dvije dominantne teorije o njihovoj pripadnosti. Jedna kaže da je riječ o bogumilskim spomenicima, odnosno nadgrobnim spomenicima pripadnika Crkve bosanske, a druga da su ih radili Vlasi, originalna nomadska skupina s ovih prostora.

- Ono što je sigurno jest da su se ispod stećaka pokopavali pripadnici tri konfesije: Crkve bosanske, Rimokatoličke i Pravoslavne - tvrdi autorica izložbe koja će biti otvorena do 2. studenoga ove godine.

Nerazjašnjeno značenje simbolike ukrasa

Epitafi stećaka napisani bosančicom svjedok su onodobne pismenosti. Oni uglavnom otkrivaju ime pokojnika (često je i nekoliko njih pokopano ispod stećka). Na nekim primjercima je i potpis dijaka - pisara koji je sastavio i uklesao natpis. Neki natpisi donose pojedinosti iz pokojnikova života ili molitve. Ukrasi na stećcima, odnosno njihova simbolika još je engima, ali ujedno dokaz nasljeđa prapovijesnog doba i antike. Pojavljuju se motivi sunčeva diska, polumjesec u pratnji zvijezde koji izaziva brojna tumačenja, zatim križ i ljiljan, prikazi lova, oruđa i alata, figure muškaraca i žena sa štapovima ili križevima u ruci...


http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2008,8,21,,130664.jl

Offline Zavelim

 • Forumski mudrac...
 • Gožđeno pero foruma
 • *
 • Postova: 3.294
Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
« Odgovori #2 : 04 Rujan 2008, 22:51:03 poslijepodne »


na slici stećak iz Prološca i stećak iz Runovića naslonjeni jedan na drugi

Insomnia

 • Gost
Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
« Odgovori #3 : 04 Rujan 2008, 22:55:15 poslijepodne »
šteta što je slika slabe rezolucije pa se ne vidi koji je stariji i koji je bolje isklesan...

Offline Zavelim

 • Forumski mudrac...
 • Gožđeno pero foruma
 • *
 • Postova: 3.294
Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
« Odgovori #4 : 04 Rujan 2008, 23:01:21 poslijepodne »
Preporučam svim dinaroidima da obavezno posjete ovu izložbu i saznaju više o grebima i bilizima svojizi predaka. Na izložbi su i tri stećka iz Imotske krajine.

I vrlo zanimljiv nakit iz grobova ispod stećaka kod crkve Svetog Spasa.« Zadnja izmjena: 04 Rujan 2008, 23:29:44 poslijepodne Zavelim »

Offline Zavelim

 • Forumski mudrac...
 • Gožđeno pero foruma
 • *
 • Postova: 3.294
Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
« Odgovori #5 : 05 Rujan 2008, 08:43:44 prijepodne »


ZAGREB - Izložba "Stećci", posvećena jedinstvenu, ali i, kako je naglašeno, zanemarenu dijelu srednjovjekovnoga naslijeđa Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, večeras je otvorena u Galeriji Klovićevim dvorima u Zagrebu.

U ime pokrovitelja ministra kulture Bože Biškupića izložbu je otvorio državni tajnik Jasen Mesić koji je čestitao autorima izložbe i svima koji su pridonijeli njezinu ostvarenju.

Mesić je rekao kako su stećci odraz kulturnog identiteta vremena u kojem su nastali te istaknuo da smo se upravo zato danas obvezni brinuti o njima.

Izložba je pripremana četiri godine, tijekom kojih je obrađen nastanak stećaka, njihovo podrijetlo, umjetnost, simbolika, topografija, s osobitim naglaskom da ih treba očuvati jer, istaknuto je, stećci ne postoji nigdje drugdje u Europi.

Koncepcijom izložbe obuhvaćeni su originalni stećci premješteni s lokaliteta u Hrvatsku, odljevi stećaka iz Gliptotetke HAZU-a, raritetni grobni nalazi ispod stećaka (nakit, mačevi), te velika foto povećanja stećaka snimljenih na terenu.

Izložene su i fotografije stećaka koje je 60-ih godina prošlog stoljeća (u BiH i Hrvatskoj) snimao ugledni fotograf Tošo Dabac, istaknula je autorica izložbe Jasminka Poklečki-Stošić. Upozorila je na vrlo loše stanje stećaka koji su, istaknula je, bitan dio hrvatske kulturne baštine. Zato je i jedan od razloga izložbe senzibiliziranje javnosti i mjerodavnih ustanova da se što je više moguće učini na njihovu očuvanju, dodala je.

Ravnateljica Galerije Klovićevih dvora Vesna Kusin također je upozorila kako stećci na svojim originalnim lokacijama zahtijevaju vrlo opsežne konzervatorske radove te se, kao i autorica izložbe, zauzela da ih se pokuša uvrstiti na popis UNESCO-ove svjetske baštine.

Nazočne je pozdravio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a otvorenju izložbe nazočila je i predsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac.

Ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin posebno je zahvalila na pomoći u pripremanju izložbe i direktorici Zemaljskog muzeja u Sarajevu Ajši Softić te direktorici Zavičajnog muzeja u Travniku Fatimi Maslić, koje su također nazočile otvorenju.

Izložba je otvorena do 2. studenoga.  (Hina)

http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2008,9,4,,132257.jl

Offline nunu

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.732
 • SATAN GUDARSKI
Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
« Odgovori #6 : 05 Rujan 2008, 09:07:06 prijepodne »
Citat:
na slici stećak iz Prološca i stećak iz Runovića naslonjeni jedan na drugi

da ne bi bilo zabune i zablude nisam doša gledat stećke nego pojist i popit džabe kako i priliči otvaranju izložbe.
i love my bike

potjeh

 • Gost
Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
« Odgovori #7 : 05 Rujan 2008, 09:34:07 prijepodne »
Citat:
da ne bi bilo zabune i zablude nisam doša gledat stećke nego pojist i popit džabe kako i priliči otvaranju izložbe.
Mogu mislit kakvim si zainteresiranim pogledima s kažiprstom na bradi pomno pratio eksponate misleći o spizi. Isti si ja.  :hihi

Offline OriloGorilo

 • Veteran
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 2.295
  • Prolozac
Prološki “Stećak” kao i njegovi zemljaci, otišao u Zagreb
« Odgovori #8 : 05 Rujan 2008, 10:12:17 prijepodne »
Proložani doživjeli pravi šok!

Nenajavljeno, bez velikih priprema i priče, u centru mjesta, došli neki nepoznati ljudi, dovezli kamion s dizalicom, natovarili stari kameni stećak, jedan od simbola Prološca i odvezli u nepoznatom pravcu!?

U nevjerici i s čuđenjem Proložani su prolazili, gledali na mjesto na kojem se gotovo petsto godina nalazio stećak, nadgrobni spomenik jednom od predaka današnjih Proložana.

Tko i zašto je odvezao u „nepoznato“ ovaj povijesni dragulj pitali su se Proložani, a mi smo potražili odgovor u Konzervatorskom odjelu u Imotskom, a oni su nas uputili na zagrebačku galeriju Klovićevi dvori. Cijela priča dobiva razumljivu dimenziju, a to je da će se u Klovićevim dvorima održavati „Izložba stećaka“, i to od 4. rujna do 8. studenoga, na kojem će prološki stećak zauzimati istaknuto mjesto. Jasminka Poklečki Stošić voditeljica projekta nam veli da je sve u skladu s zakonskim normama i po pravilima struke.

         -Poslali smo zamolbu za izmještanjem stećka načelniku općine Proložac Mati Lasiću, koji je to odobrio. Nadležni konzervatorski odjel u Imotskom, provjerio stanje na terenu, utvrdili da je to tehnički izvodivo, i na osnovu njihove suglasnosti odlučili smo ovaj stećak na ovoj izložiti. Ovakva povijesna građa se ne može transportirati bez police osiguranja, a ona je napravljena na vrlo veliku vrijednost, kod Croatia osiguranja.

Naravno, po završetku izložbe stećak ćemo ponovno, neoštećen vratiti u Proložac, na mjesto na kojem stoji stojećima, - kazala je Jasminka Polečki Stošić.

Izvor:
Stranice RadioImotskog znane i kao ImotskiPortal
http://imotskiportal.com/2008/08/12/stecak-kao-i-njegovi-zemljaci-otisao-u-zagreb/

"...bit će svega samo nas ne će..."

Insomnia

 • Gost
Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
« Odgovori #9 : 05 Rujan 2008, 10:18:04 prijepodne »
vidim da ste se raspametili nad izložbom, a meni je sve to skupa odvratno.

naravno, mislim na skrnavljenje grobova naših predaka samo da bi viiiina zagrebačka gospoda, koja inače voli kamen i sve što s njega dolazi kao crno pod noktom, mogla viditi i biti "viđena" na tako jednom kulturnom misti kao klovićevi dvori...
naravno, zajedno s imoćanima koji se stećcima ne mogu drugačije ni diviti nego kad ih primiste u zagreb...

Offline OriloGorilo

 • Veteran
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 2.295
  • Prolozac
"VRATITE MI MOJ NADGROBNI SPOMENIK"
« Odgovori #10 : 05 Rujan 2008, 10:28:10 prijepodne »
Citat:
Za izložbu je s lokaliteta u Dalmaciji izmješteno sedam originalnih stećaka (izmještati se mogu samo oni ispod kojih se ne nalaze grobovi), i to s lokaliteta Sinj, Proložac , Brela, Budimiri između Trilja i Sinja, općina Cista Provo, te iz Muzeja Cetinske krajine u Sinju.

- Pravi je raritet to što smo uspjeli ishoditi dozvolu za izmještanje sedam stećaka. Naime, transport prvo mora odobriti nadležna općina ili grad, a zatim i Konzervatorski odjel koji potom izdaje naputak o postupanju sa spomenikom - objašnjava autorica izložbe Poklečki Stošić.

Poštovana gospođo Poklečki - Stošić, dame i gospodo iz konzervatorskog ureda u Imotskom i Mate Lasiću primite na znanje kako se ispod "odnešenog" u Zagreb prološkog stećka nalaze kosti pokojnika!!!

Radi se dakle o elementarnom neznanju i nesuradnji odnosno konzultacijom sa ljudima od struke koji su upoznati sa stanjem na terenu.

Gospoda i dame u Imotskom konzervatorskom odjelu OČITO nisu upoznati sa situacijom oko prološkog stećka a prološki načelnik nikada nije imao ni volje ni saznanja o situaciji u mnogočemu pa i o stanju baštine na području svoje odgovornosti.

Osobno sam svjedočio i vidio kosti pokojnika i lobanju sa velikim čavlom na vrh tjemena ispod/u blizini tog stećka kada su osamdesetih izvođeni radovi iskopa prilikom polaganja cijevi od vodovoda.

Zaključujem kako se radi o "skrnavljenju groba" iz nehata ili namjerno (ne znam, vjerojatno iz nehata i neznanja) koje je za svaku osudu. Uostalom organizatorica same izložbe je naglasila kako se neće izlagati stćci koji su iznad grobova (podcrtani dio iznad u citatu) )!!!  

Oosbno sam ljut i da nisam jučer bio poslovno vezan imao sam namjeru pojaviti se sa maskom kostura, doći u "Klovićeve dvore" i nositi tablu

"VRATITE MI MOJ NADGROBNI SPOMENIK"  
"...bit će svega samo nas ne će..."

Offline OriloGorilo

 • Veteran
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 2.295
  • Prolozac
raspamećivanje
« Odgovori #11 : 05 Rujan 2008, 10:38:51 prijepodne »
Kako ko Insomnia i kako zbog kojeg razloga!

Naime ja se jesam raspametio kada sam shvatio da su odnijeli STEĆAK (naglasak na STATI u korijenu riječi STEĆAK a ne LETATI pa da je LEĆAKi da ih se voza okolo) praktički u pet minuta dok nisam bio doma i nisam vidio ono što bi bez sumnje na svaki mogući/zakonski način spriječio.

Zvao sam odmah (tog dana) Imotski (konzervatorski), Split (muzej) Zagreb (Klovićeve) razgovarao sa stručnjakom od prološkog načelnika. ...i naravno od svih dobio odgovore u kojima samo odgovornost prebacuju sa jednog na drugo.

Sam načelnik mi reče kako će ga u zagrebu lipo očistiti a onda će ga vratiti u proložac pa će ga lipo i trajno utvrdit i napraviti mu postolje!!!

Uglavnom milina jedna...poželio sam da odnesu i obiteljski mi nadgrobni spomenik iz Šamatorja ako im već stonehenge neće Britanci ustupiti iz tko zna kojih razloga...

"...bit će svega samo nas ne će..."

Offline nunu

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.732
 • SATAN GUDARSKI
Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
« Odgovori #12 : 05 Rujan 2008, 10:42:31 prijepodne »
Citat:
vidim da ste se raspametili nad izložbom, a meni je sve to skupa odvratno.

ponavljam ja sam ošo samo džabe pojist i popit

Citat:
naravno, zajedno s imoćanima koji se stećcima ne mogu drugačije ni diviti nego kad ih primiste u zagreb...

jedini Imoćani na izložbi smo bili ja i zavelim

Citat:
naravno, mislim na skrnavljenje grobova naših predaka samo da bi viiiina zagrebačka gospoda, koja inače voli kamen i sve što s njega dolazi kao crno pod noktom

cilj  gospođe koja je postavila izložbu je da se stećci nađu na popisu UNESCO-ve kulturne baštine te da se temeljito restauriraju.
ta fantastična gospođa je bila malo pretenciozna pa je kazala da su stećci naši Mikelanđelo i Leonardo(to sam čuo između dva gutljaja pive)
i love my bike

Insomnia

 • Gost
Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
« Odgovori #13 : 05 Rujan 2008, 10:44:53 prijepodne »
iskreno, ja sumnjam u to da će ga očistiti i konzervirati ili što već.
imali su bar 50 godina to napraviti.

Insomnia

 • Gost
Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
« Odgovori #14 : 05 Rujan 2008, 10:47:30 prijepodne »
ponavljam ja sam ošo samo džabe pojist i popit

jedini Imoćani na izložbi smo bili ja i zavelim

cilj  gospođe koja je postavila izložbu je da se stećci nađu na popisu UNESCO-ve kulturne baštine te da se temeljito restauriraju.
ta fantastična gospođa je bila malo pretenciozna pa je kazala da su stećci naši Mikelanđelo i Leonardo(to sam čuo između dva gutljaja pive)

neka ste se vi najili i napili, u to ne ulazim.

ali ako se nešto treba naći na unescovom popisu zaštićene baštine, unda se to ne nosa okolo jer više to nije ono što jest, dakle, nadgrobni spomenik.

trebalo je unesco dovesti doli, pokazati im sve na licu mista i u ORIGINALNOM OKRUŽENJU.
inače, bez ovog zadnjeg, stećak nije stećak niti ima svoju vrijednost kao takav.