Autor Tema: KAD PTICE NE PIVAJU  (Posjeta: 1315 )

Offline belevarac

  • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
  • Postova: 1.801
KAD PTICE NE PIVAJU
« : 23 Srpanj 2014, 05:50:47 prijepodne »
Ovo metjen pod POVIST, jer je ovo moje tumacsenje povisti.

Ovu pokusnicu iz sbirke proza pridocsavan svekolikomu i sve ridjemu obtjinstvu.SUBNORUŠE


Velite, malo tko dan nije dobio tvornicu, samo vi ništa. Ovi tvornicu alata, oni plastike, treći vinariju, samo vi ništa. Pa ne rastu, drugovi, tvornice na jasenu! Osim toga, tko će vam raditi u njoj, kad ste svi otišli služiti Nimce i izgrađivati kapitalizam. A mi ga rušili. Ne dolazi se do državnog kruha, kako vi to nazivate, tako lako; u temelju svake tvornice mora biti revolucionarne i ratne prošlosti. Vi biste tvornicu – a gdi vam je boračka organizacija!? Kad ćete je osnovati? Kad pomru svi borci, a ostanu samo oni koji su grožđe partizanima nosili, zapinio se dobroćudni Đemo.

Svi junaci nîkom ponikoše. Jȁ, ljudi, pa mi stvarno nemamo boračku! Gdi nam je pamet bila? Nikad u glavu. Tako svi misle, naročito Jure. Ali njega i drugi jadi muče.
– Druže prisidniče, evo da ja rečen, ako more. Znate, nije da mi nismo o tomu mislili i nije da nas nije bilo, ali nieki poginuše, nieki umriše, nieki su u Nimačkoj, i tako kad sve sabereš, samo smo nas trojica. Uritko smo posijani, ali smo jaki – laže Jure, kao da je iz lova došao, ali Đemo je neumoljiv:
– Nadam se da vam je jasno, da o razvoju, državnom kruhu i blagostanju ne može biti govora bez boračke organizacije! Onda ćemo o tvornicama, struji, cestama i asfaltu.

Tako se tri ratna druga, tri graditelja bolje budućnosti, nađoše prid nerišivim zadatkom – kako nadotegnuti kratko odpilanu gredu.
– Ako u bo ... bo ... bo ... račkoj budemo samo na ... nas trojica, još će nas ovi na ... naši, a znaš kakvi su vala Bo Bo Bo ..., prozvati Sve ... Sve ... Sve ... Prisvetin Trojstvon – zabrinuto je rekao Muce, pa su počeli razmatrati sve „slučajeve” i moguće kandidate.

Peru iz duvanjske stanice ne možemo uzeti; je on čovik komunist i na svom mistu, ali za vrime rata nije ni trzaljku nosa, kamoli ti pušku. Bariša bi bio dobar, ne govori, pa bi se moglo tumačiti da je ZA kada smo i mi ZA, a PROTIV kada smo i mi PROTIV, ali ga ni partizani ne povedoše sa sobom. E možemo Stanka! On je bio kurir između Visoke Glavice i Briga, i kada je skontao, da će Brig pasti, jedne je noći ostao na Visokoj Glavici. Osim toga, zna se, da je gurao top uz Kuljića Brig. Milija je na popis stavljen bez razprave; ona je svako jutro išao na ranu misu, da bi štabu mogao dati podroban opis neprijateljskih bunkera, mitraljezkih gnizda, rovova i žica na Brigu i oko Briga. Direktora škole, ne samo da ne ćemo u boračku, nego ćemo ga sminiti i iz Partije izbaciti. Tako su „potrošili” sve mužke, a onda se Andreško sitio i žena:

– Pa, ljudi i drugovi, zar mi nemamo nijednu žensku za u boračku, zar nijedna ženska nikad nije pomagala NOP? A ko je pȑtijo i nosa partizanin municiju po ovin brdin!? Dobro, je tu najviše nadnica udarijo Antišin Mušan Drugi, ali ne mereš kenjca u boračku. Zar se nisu naše sestre, matere, pa i babe sgrčile i uženja poraskidivale prteć sanduke i sanduke municije i noseć di je tribalo.

– Di š, bolan, žensko u boračku! To je ko da mu dadneš da ziđe kuću, da siče japiju za krovišće ili da groti klačini! Osim togan, pa zna se da su ji Dalmatinci natirali – ljutio se Jure.

– Pa šta undan, što si ji nagonili. Eto upitaj ji i nijedna ti ne će reć, da je bilo na moranje. Svaka će se ćaćon zaklet, da je jedva dočekala, da je natraju. Eno ti Bašuša, Bazinuša, Tičinuša, Knezovuša ...

I tako se popis počeo povećavati. Dogurali do sedam, ali ni taj broj nije valjao sbog Sedam smrtnih griha, koji bi se lako mogli prietvoriti u Sedam smrtnih grišnika, govorio je Muce, koji je još kao dite prieko kolinaca naučio brojeve.

Kad su namírili deset, Muce je pridložio, da moraju priešišati prieko jedanaest i dvanaest, jer sve su to apoštoli, s Judom ili bez njega, a trinaest je ionako nesritan broj.

Na kraju su se sitili stare Joke. Pa gdi nam je pamet bila! Joka je, drugovi, dvaput municiju nosila, zadnji put skroz do Crnih Lokava. To što se taj put izpod Kušanovca izkrala iz povorke i ostavila sanduk u niekakvu škripu, pa pobigla kući, da pomuze kravu – nije im bilo poznato.

Onda je Jure napravio inventuru i podnio izvišće:

– Roga ti, pa više je nji nego nas, nadgovorit će nas! Ženski devet, a nas samo pet.

– Pa neka i one dođu na svoje. Znaš da nijedna u kući ne smi pisnit, osim Ruže Barišine, ona za dvoje govori – ublažio je stanje Andreško. – Eto sad ima-mo misnu boračku organizaciju! – slavodobitno je zaključio u velikoj učionici osnovne škole.

– Nije misnu, Andreško, Gospe ti i Sinjske i Ši-rokobriške, nego „boračku organizaciju mista”! Još će nas pitati, a koja nam je nosna.

Nije dugo vrimena tribalo, da njezine ženske članice svit skupno nazove Subnoruše. Ali su poje-dinačno i dalje ostale Knezovuša, Sesaruša, Bašuša ..., ne možeš Matinicu zvati Bašuša Subnoruša, jer je Bašuša ipak starije i u narodu se primilo. Ali Joka nije imala nadimka kao ostale, pa se Subnoruša pri-lipilo za nju kao krpuša na kravlju, i ostalo Joka Su-bnoruša sve do smrti pa i nakon nje. Čak je i pratar s oltara – kada bi čitao, koliko je tko dao za izgradnju nove crkve – znao oglasiti Joka Galić Subnoruša, da svit znade o kome se radi, jer je Jokā po selima bilo kao ćimileta.

Budući da su Subnoruše bile i trećarice, uvik su fra Radovanu javljale, kada imaju sastanak boračke organizacije, kako bi nakon njega imale i sastanak članova svitnovnoga trećega reda. Da ne klipsaju u misto dvaput, kada se može ujedno.Jurica Medović, daleki potomak ovih ljudi, zvizdoznalac i osebujna osobnost, jednoga će dana popisati sva imena s križeva mistnoga groblja, pa i ono Joke Galić Subnoruše. Tko zna, hoće li Jokin nadimak, koji podsića na odprizimeničnu tvorbu, uspiti pravilno izkonosloviti.
« Zadnja izmjena: 23 Srpanj 2014, 05:57:55 prijepodne belevarac »
Znameniti grad na obali, Olisippo [Lisabon], csuven zbog svojih kobila koje zatrudne pomochu zapadnog vitra (Plinije Stariji)

Offline alina

  • Tek se pojavio na forumu...
  • Postova: 1
Odg: KAD PTICE NE PIVAJU
« Odgovori #1 : 06 Siječanj 2015, 10:58:44 prijepodne »
Ni na tvom ni na svom mistu ne volim ni čut a kamoli reć "u srpskom djelu Hercegovine", ima još prikladnih, pogodnih i jasnih označnica za ono što si (predpostavljam) htio reći.
alina

Offline belevarac

  • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
  • Postova: 1.801
Odg: KAD PTICE NE PIVAJU
« Odgovori #2 : 06 Siječanj 2015, 17:52:50 poslijepodne »
Uobtje ne razumim, shto hotjesh rechi.
Znameniti grad na obali, Olisippo [Lisabon], csuven zbog svojih kobila koje zatrudne pomochu zapadnog vitra (Plinije Stariji)