kljukuša - vrst jela, nakva pita razlivača
Kljukuša je tradicionalno bosansko jelo s krompirom i jedno od najpoznatijih jela u Bosanskoj Krajini.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Kljukuša Ovi UTF8 URL-ovi ne rade ispravno. Hint - google "wiki kljukuša" ili navedeni URL kopiraj pa prilipi u adresni redak pretraživača.
Kljukuša
brasno,krompir,sol,biber,crni i bijeli luk,prasak za pecivo,vrhnje i jogurt,putar i ulje.
Priprema:
Oprati i oguliti veci krompir tezine 20 dkg.,izrendati ga u vecoj posudi u koji dodate 25 dkg brasna u koje prethodno stavite cijeli prasak za pecivo posoliti umjereno i pobiberiti takodje po zelji, zatim izrendati jednu glavicu luka (crnog i 1 cesanj bijelog luka i sve izmijesati sa jednom soljicom vode da izgleda kao smjesa gusca od smjese za palacinke u tu smjesu dodati izmuceno jedno jaje i istopljene dvije kasike putera sa jednom kasikom ulja. Kad se sve izjednaci mijesanjem sipati u namasceni pleh i peci u prethodno ugrijanoj pecnici na 250 stupnjeva 2o minuta da bude rumeno zlatno. Izrezati dok je vruce u kvadratice po zelji i servirati na veci oval kao predjelo a odozgo preliti umjereno sa vrhnjemi jogurtom po vlastitoj zelji uz dodatak bijelog luka sitno izrezanog . Takodje mozete piti hladno kiselo mlijeko ili jogurt uz ovako vegetarijansko vruce pripremljeno jelo.
........
U kljukušu ne stavljam krumpir . Smjesa mi je kao kao za razljevak/ gušće nego za palačinke/. Izlijem na tepsiju/ pomaćšenu i vrelu/ , dobro ispecem , da kora porumeni, iskidam , prelijem domačim kajmakom ili sada je dobar mileram i obvezno mora biti dosta sitnog češnjaka
http://www.coolinarika.com/forum/viewtopic.php?id=36