Autor Tema: Dokumenti o partizanskim zločinima  (Posjeta: 33370 )

Offline Ratnik svjetlosti

  • Gožđeno pero foruma
  • ***
  • Postova: 5.627
  • I sa sobom treba znati biti u ratu i miru.
Dokumenti o komunističkim zločinima
« Odgovori #105 : 24 Travanj 2010, 12:05:52 poslijepodne »
Možda bi bilo dobro kad bi naslov glasio - Dokumenti o komunističkim zločinima

Zbog istine o Katynu gubila se glava

23.04. 2010

Mnogi su se ovih dana raspisali o Katynu i neviđenom zločinačkom masakru sovjetskog NKVD-a prije 70 godina, u kojemu su pobijene tisuće zarobljenih poljskih časnika nakon Staljinova ulaska u Poljsku, a sve zbog strašne pogibije poljskog državnog vrha koji je trebao biti na obilježavanju te obljetnice. Ta je tragedija cijeli svijet podsjetila na još veću tešku tragediju poljskog naroda prije 70 godina, a imali smo prilike i na HTV-u pogledati film na tu temu. Sovjetska propaganda taj je zločin pripisala Nijemcima, i u Poljskoj su mnogi gubili glave koji nisu željeli priznati tu „istinu“. Zbog toga su neki glave izgubili i kod nas u Zagrebu.

Konkretno, Anketna komisija Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača (ZKRZ) u Zagrebu, na čelu s dr. Ferdom Čulinovićem, izvijestila je 16. lipnja 1945. Predsjedništvo ZKRZ-a da je „do sada“ donijela odluku o „utvrđenju zločina“, među ostalim i za dr. Ljudevita Juraka. On je bio prvi predstojnik Kliničkog zavoda za patologiju u Zagrebu. Godine 1921. osnovao je i Zavod za patologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, te je bio istaknuti forenzički vještak i nastavnik Sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Vodio je Odjel za patologiju Bolnice Sestara milosrdnica sve do 1945. godine.

Anketna komisija ZKRZ-a imala je za cilj „pronaći i utvrditi kao zločince one, koji su svoje umne sposobnosti dali u službu neprijatelja i time mu najbolje poslužuju u porobljavanju, razjedinjavanju našeg naroda: koji su intelektualni začetnici zločina, koji su drugi kasnije provodili.“ U kratkom opisu i kvalifikaciji zločina prof. dr. Juraka, Odluke o utvrđivanju zločina okupatora i njihovih pomagača sastavljene 9. srpnja 1945., inkriminirajuće je što je bio „članom t.zv. Medjunarodnog povjerenstva o nalazima u Vinici, koje je imalo zadatak da masovni pokolj u Vinici pripiše prijateljskoj Sovjetskoj Rusiji, te je nakon toga u ‘Hrvatskom narodu’ od 25. VII. 1943. br. 790 str. 3 napisao članak ‘Skupni grobovi u Vinici. Razmatranje o nalazima u Vinici prigodom rada medjunarodnog povjerenstva’, i u tom članku publicirao fotografiju tendencioznog karaktera vršeći pri tom svijesno i zlonamjerno propagandu protiv prijateljske Sovjetske Rusije, a po tom posredno i protiv interesa našeg naroda. Time je počinio zločin iz čl. 13 Uredbe o vojnim sudovima od 5 maja 1944.“ Naime, isti zločin kao u Katynu NKVD je počinio i u spomenutoj Vinici.

Jurak je 9. lipnja 1945. osuđen na kaznu smrti strijeljanjem, trajan gubitak građanskih časti i konfiskaciju imovine. Iako je smrtna presuda nad njime izvršena odmah idućeg dana, 10. lipnja, jugoslavenska tajna policija Ozna za Zagreb uputila mu je 15. kolovoza 1945. pismeni poziv da se „ima prijaviti“ u sjedište Ozne u Zagrebu u Đorđićevoj ulici 2 „radi davanja podataka“. Kao što je vidljivo, i ZKRZ je tek 9. srpnja donio Odluku o utvrđenju zločina kulturnom suradnjom s neprijateljem, te je i dostavila istog dana Vojnom sudu Komande grada Zagreba s prijedlogom „da se okrivljeni odmah uhapsi, jer postoji opasnost bijega“. A Jurak je smaknut prije mjesec dana. To je ogledni primjer načina rada novih, komunističkih vlasti.

Faksimili
izvor: http://blog.vecernji.hr/zvonimir-despot/2010/04/23/zbog-istine-o-katynu-gubila-se-glava/
Offline Ratnik svjetlosti

  • Gožđeno pero foruma
  • ***
  • Postova: 5.627
  • I sa sobom treba znati biti u ratu i miru.
Odg: Dokumenti o partizanskim zločinima
« Odgovori #106 : 08 Lipanj 2010, 06:25:05 prijepodne »
Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944. - 1946. - Dokumenti

http://www.vecernjishop.hr/partizanska-i-komunisticka-represija-i-zlocini-u-hrvatskoj-1944---1946---dokumenti-111439.aspx

Osim masovnih i pojedinačnih zločina, većina dokumenata navodi i različite oblike represije - konfiskaciju imovine, masovna protjerivanja pripadnika pojedinih naroda ili društvenih skupina, zlostavljanja, mučenja, ponižavanja.
Dokumenti o partizanskoj i komunističkoj represiji i zločinima u Hrvatskoj potkraj i nakon Drugog svjetskog rata prikupljeni u ovoj zbirci, nalaze se u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, te u državnim arhivima u Zagrebu, Sisku, Petrinji, Karlovcu, Osijeku (i Vinkovcima) i Slavonskom Brodu.
Uvršteni su i dokumenti iz stranih arhiva, ponajprije iz Vojnog arhiva Vojnoistorijskog instituta u Beogradu i Arhiva Jugoslavije u Beogradu, te dokumenti koji se nalaze u privatnom vlasništvu u Hrvatskoj i inozemstvu.