Autor Tema: INTERVJU Dimitrij Železnjak  (Posjeta: 2058 )

Offline djshaba

  • Iskusni forumaš...
  • Postova: 108
INTERVJU Dimitrij Železnjak
« : 28 Travanj 2008, 00:40:35 prijepodne »
VLASNIK TVRTKE ADRIATIC INVESTMENTS O IMOTI

Ne mogu na sebe preuzeti kooperante

BRACO ĆOSIĆ/EPEHA

• Zašto niste predali ponudu za Imotu?
- Nakon što smo otkupili potrebnu dokumentaciju, napravili smo dubinsko ispitivanje tvrtke. Nažalost, rezultati tog postupka bili su takvi da smo odlučili ne predati ponudu za kupnju.

• Što je pokazao due diligence Imote?
- Prvi problem je tehničke prirode. U to ulazi kompletna promjena opreme, izmjena poslovanja, te promjena komercijalno-marketinškog pristupa. Taj problem je i vjerojatno najjednostavniji. Drugi veliki problem je pravni. Pitanje vlasništva objekata i zemljišta u Imoti još nije riješeno. Treći je problem vjerojatno i najozbiljniji. Jedan od uvjeta prodaje bio je ostavljanje 97 radnika na rok od dvije godine. Tu uistinu meni ništa nije sporno. No ozbiljni problem je sudbina više od tisuću kooperanata. Ja zaista nisam spreman na sebe preuzeti tu odgovornost.

• Zašto?
- Mi smo unajmili dvije specijalizirane tvrtke za vinogradarstvo i proizvodnju vina i rezultati njihova elaborata bili su prilično jednaki. I loza i grožđe su u jako lošem stanju i nešto hitno treba učiniti. No taj problem ne može se riješiti samo promjenom vlasnika Imote.

• Je li istina da želite Imotu preuzeti kroz stečaj?
- Mene nitko nije pitao za to, ali takve su izjave neodgovorne i potencijalno opasne. Ja sam otkupio dug Imote od Splitske banke i time je ona izbjegla stečaj. Onda sam rekao da mi Imotu vidimo kao partnera u proizvodnji Akvinte. A partnere se ne pušta da ode u stečaj. Imota nam je trebala vratiti dug do 31. 12. 2006. godine, no to se nije dogodilo. U 16 mjeseci nismo tražili povrat duga, a to ne namjeravamo činiti ni sada.