Svadljive zsene
I. Di je, di je ona smrdljiva ciganka shto obraza ima cher napadat meni? Kukavice sinja, izagjider vanka, provaj jesu li mi nokti ostrizseni.
Pushchaj, Gala, da me nisi ustavljala; nemoj, neka dogje shchirka na csistinu; danas mi je merak da toj vrichi sala na uranku stiran kosti u mishinu.
Aide, aide, kero, svaki pas te njushi! Zakljucsaj se, kurvo, i vrata podbocsi, csimavice tribi na miru, i ushi.
Ne znash, pliskuljo, da dogje svak na svoje? Svidok mi je Bog, iskopa' chu ti ocsi, pa leshuraj, drljetino, niz osoje.
II. Na koga to mechesh ruke, razbojnice? Je se nashla ozimacsna smlicsnu balit! Svetoga mi Ante, moresh se alalit, sad chu ti narozat neoprano lice.
Na runjavu nozdrvu se namirila! Ne zaustavljaj mi, jetrvice shaku, da rashcsevrljim isprobijanu shvraku, bi' che shira nego zsaka od sto kila.
Shta mislish? Da moresh drugu cseljad mlatit ko rogonju muzsa? E, to chesh mi platit, mrcino! Nu, stani! Nemoj se nogetat!
Izdegena' chu te, ochu, nek si mlagja! Osprid chu te i ozada ishaketat, bi' chesh crnja po kostima nego csagja.
III. Shta je ta galama? Di smo, na pazaru? Bash si sukrmasta, jadnu zsenu ubi! A ti, izgledash ko parip na jularu, dizsi se sa zemlje i kuchi se gubi.
Shta postade nashe selo, bogara ti? Gjava u vas usha, gledaju vas dica! Svakoga se dana, Isusa mi, mlati, stalno vriska, svagja, izlozsba guzica!
Csujesh li, ti stara, ja se csudin tebi kako se ne stidish svega konshiluka; ne kishaj je, da te josh obrzda ne bi'.
A ti, zasukuljo, kakav je to govor? Ne zva se ja vishe oshkopica Juka ako drugi put ti ne poravnam povor.
Belli, Giuseppe Gioachino; Soneti, Hrvatska sveucsilishna naklada, Zagreb 1994. Izabrao, prepjevao na govor Imotske krajine, te predgovorom i biljeshkama popratio Mate Maras. | Svadljive žene
I. Di je, di je ona smrdljiva ciganka što obraza ima ćer napadat meni? Kukavice sinja, izađider vanka, provaj jesu li mi nokti ostriženi.
Pušćaj, Gala, da me nisi ustavljala; nemoj, neka dođe šćirka na čistinu; danas mi je merak da toj vrići sala na uranku stiran kosti u mišinu.
Ajde, ajde, kero, svaki pas te njuši! Zaključaj se, kurvo, i vrata podboči, čimavice tribi na miru, i uši.
Ne znaš, pliskuljo, da dođe svak na svoje? Svidok mi je Bog, iskopa' ću ti oči, pa lešuraj, drljetino, niz osoje.
II. Na koga to mećeš ruke, razbojnice? Je se našla ozimačna smličnu balit! Svetoga mi Ante, moreš se alalit, sad ću ti narozat neoprano lice.
Na runjavu nozdrvu se namirila! Ne zaustavljaj mi, jetrvice šaku, da raščevrljim isprobijanu švraku, bi' će šira nego žaka od sto kila.
Šta misliš? Da moreš drugu čeljad mlatit ko rogonju muža? E, to ćeš mi platit, mrcino! Nu, stani! Nemoj se nogetat!
Izdegena' ću te, oću, nek si mlađa! Osprid ću te i ozada išaketat, bi' ćeš crnja po kostima nego čađa.
III. Šta je ta galama? Di smo, na pazaru? Baš si sukrmasta, jadnu ženu ubi! A ti, izgledaš ko parip na jularu, diži se sa zemlje i kući se gubi.
Šta postade naše selo, bogara ti? Đava u vas uša, gledaju vas dica! Svakoga se dana, Isusa mi, mlati, stalno vriska, svađa, izložba guzica!
Čuješ li, ti stara, ja se čudin tebi kako se ne stidiš svega konšiluka; ne kišaj je, da te još obrzda ne bi'.
A ti, zasukuljo, kakav je to govor? Ne zva se ja više oškopica Juka ako drugi put ti ne poravnam povor.
Belli, Giuseppe Gioachino; Soneti, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb 1994. Izabrao, prepjevao na govor Imotske krajine, te predgovorom i bilješkama popratio Mate Maras. |