U strci sam. Kad sam u strci pišem dugo i nejasno, ili kratko i opet nejasno.
Tko kaže da su Lijevnjani zamutili? Ja vjerujem da je Radimsky zamutio, jer se Hoernes naknadno proglasio slabovidnim.
Zašto su Bužani zamutili one snaviljčene miljokaze u Dievojačkom Ponoru?
Manjak komunikacije.
Digresija.
U nekom dokumentarcu o letačima, dolazi ekipa letača u Englesku po neke letjelice. U međuvremenu obilaze mjesne znamenitosti ko turisti jer neke stvari nisu dovršene - navodno zbog manjka komunikacije.
Gledaju Stonehenge. Pitaju se zašto Rimljani (i mnogi drugi) nisu znali svrhu megalita i zaključuju - zbog manjka/nedostatka komunikacije. Vele, Rimljani su pobili sve druide prije nego su ih upitali čemu im služi ta skalamerija i kako funkcioniraju te stvari s megalitima.
Koliki krug ljudi je zanimalo to s miljokazima po Bušku? Onda dok su bili na mistu, pa onda dok su naviljčeni, pa onda kad su "pronađeni", pa i dan danas? Koga danas to zanima? Koliki je to broj ljudi? Usporedi. Svojedobno ih je ograničen broj zainteresiranih i (ne)ograničen(?) broj uključenih u premještanje i "pronalaženje" mogao lako i diskretno izgubit i ponovo nać. Možda izgleda ko paranoja i teorija zavjere, nu ja vjerujem da je Radimsky znao kako i zašto su oni miljokazi dospjeli tamo kamo su dospjeli (u ponor) i gdje su "pronađeni".
Ajde, recimo da su Lipljani livanjski znali da je tu negdje Delminium, ili da gore ima nešto, ali da oni baš i ne znaju da je to Delminium. Lipa je uz trasu Salona - Servitium. Tu je negdi. Puno kasnije je i na turskoj trasi. Od Travnika. Tamo su veziri. Kad krenu na Sinj i na Klis, tuda idu. Kuća pokraj puta. Znaju sa strancima. Imaju dovoljno iskustva. Znaju što vrijedi razglasit, a što prešutit.
Ajmo drukčije. Bio je demografski propuh. Između generacija se zagubili podaci i predaja. U međuvremenu na terenu zaplilo. Kulturni sloj pod zemljom.
Zašto bi Bužani bili otvoreniji za suradnju oko miljokaza u Divojačkom Ponoru?
Nisu bili na putu. Salona-Argentaria je išla malko južnije. Salona-Argentaria je bila u điru dok je bilo templara, nakon toga je par generacija na stranputici. U par generacija i u demografskom propuvu se zagubio tradicijski odnošaj prema strancima. Diskretna ekipa upućenih i/ili izmanipuliranih diskretno zagubila i indiskretno našla miljokaze. Opet. Koliko ljudi je to u to doba zanimalo? Koliko je lokalnih ljudi koji su možda nešto znali o izvornoj poziciji miljokaza u ta doba čitalo GZM i WMBH? Koliko ljudi danas uopće zanima taj konkretan slučaj?
I dalje vjerujem kako je Radimsky tu najviše zamutio. Previše je stvari oko njeg tu. Hoernes vidi i objavljuje Lipu, Radimsky objavljuje kako se i njemu se učinilo iz daljine, ali se raspitao i kad mu je rečeno da nema - prihvatio odgovor. Nije to u vrijeme kad nije imao vremena kao u priči o obilasku Roškog Polja. Tek je stigao. U ta doba je po ostalim radovima - provjeravao i gdje bi mu rekli da nema. Čini mi se da mogu nać najmanje jedan članak u kojem piše o nepovjerljivosti domorodaca prema strancima jer je negdje nešto nađeno u kraju gdje su svi govorili kako nema ništa od toga što se traži. Onda ovo s miljokazima u ponoru. Onda one špurile od Brišnika koje Ballif kao nije našao. Pa oni sarkofazi kod Vinice koje je Ballif kao našao, a za njim Radimsky i Patsch nisu našli, a to ne(s)nalaženje opisuju tako da i neupućen vidi kako nisu tražili tamo gdje Ballif piše da je našao. Ima toga još. Ne da mi se sve pobrojit. Ne mogu vjerovat da taj i takav lik nije znao i da mu se niz neuklopivih stvari omakao, da mu je niz činjenica promakao. Vjerujem da je on pomicao i uklanjao činjenice koje nisu bile podobne. Počevši otprilike s onim što se glede Lipe u svoje vrime neupućenu Hoernesu omaklo kao i uredništvu onoga broja Sitzungsbericte. Nekako oko tog doba je Radimsky bio na visinskim pripremama sa Szombaty-jem. Tako mi se čini.
Nesažeto bi se o tom dalo danima.
Koliko je bila živa predaja o Zrinskom i Frankopanu, o Wiener Neustadt-u? Ne viruj Nimcu ka ni suncu zimsku. Komu su mogli virovat? Mlečanima, Austrijancima, Unjerima na granici? Ko Šimica Karamatić? Ko ustanici iz Gabelskog ustanka poznatog i kao "Nevesinjska puška"?
Mogu lamentirat noćas ko Matoš (i mnogi drugi) — ova je čaša nesreće puna kao i narod moj.
Uz Sinjsku alku jubilarnu je ponovo aktualan Aralica. I bez toga je na ovom podneblju stalno aktualan. Trilogija: 'Put bez sna'. 'Graditelj svratišta'. 'Duše robova'. Obvezno štivo.
Pisao je i Nedić nešto po arheologiji i povijesti područja (livanjskog). Fratar. Koliko je on slobodno mogao pisati, ako je što i slutio o Delminiumu? Koliko su mjesne crkvene vlasti u ta doba bile (ne)ovisne od svjetovnih vlasti mjesnih i onih u susjednim državama?
Kakogod, može se nać hrpa razloga zbog kojih su npr. Lipljani livanjski zamutili postojanje ruševina Radimskom, zbog kojih su Bužani zagubili pa u ponoru našli miljokaze i tome slično. Manje-više je samo jedan osnovni razlog zbog kojeg je Radimsky mogao zamutiti i zamutio to što je trebao zamutit i rasvijetlio to što je trebao rasvijetlit, uz voljnu (i/ili nevoljnu) suradnju Hoernesa, Ballifa, Patscha, Vorličeka i mnogih drugih. Delminium treba zamutiti (između ostalih stvari) kao i svaki spomen slavne prošlosti utemeljen na materijalnim dokazima. Dodatno treba i velika seoba naroda, ako što procuri ili provali. Jer tada je to povijest nekih drugih ljudi i naroda, a ovi danas tu su došljaci. Velikoj seobi naroda nitko ne gleda u zube. Nitko se ne pita kako su npr. Iliri redom nestali bez ikakva i pisanog i predajnog traga o genocidu. Nije da se ništa nije kopalo, a kostiju manjka. Pa onda Radimsky procijeni stanovnuštvo kotara županjačkog u prapovijesti na (čini mi se) oko 8000. Pa na koga su onda Rimljani dovlačili tolike legije? Na 10% ratnika u ukupnom stanovnuštvu tobože delminijskom? Toliko legija na okosnicu delmatsku od 800 ratnika delminijskih ojačanih dodacima iz susjednih delmatski gradova/kotareva iz pripadnih dekurija? Onda ozbiljni i razumni počmu polako pričat o tome kako je doselila elita i nametnula jezik i kuluru. Kako? Slavenskim kinima, radijem, televizijom, internetom… sveučilištima su u ranom srednjem vijeku nametnuli jezik i običaje (way of life)? A genetika je jasna. Barem dosad. Makar se počinje i ona zamućivat. Jer će otkrit da je car gologuz.