Autor Tema: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE  (Posjeta: 142577 )

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #345 : 16 Travanj 2014, 21:09:02 poslijepodne »

Po meni? Najjače argumentiran dosad. Imaš neizravnu toponimsku poveznicu. Rimska miljaža vjerojatno nije lošija nego u ostalih kandidata za to mjesto.
Ne kanim (stvarno nemam kad) ponovo čitat Radimskog, Patscha i Ballifa, a i da ih ponovo i tendenciozno pročitam teze bi zvučale ko teorija zavjere.
U tom prvom mom češljanju ilirskih i rimskih trasa učinilo mi se da su špurile na Privali neopravdano i neosnovano očuvane i naslavičene.
U radu Radimskog iz 1894. nedostaje u nizu izvora čitava stranica 318. u tom broju GZM-a, a u onim primjercima što imaju stranicu 318. nema ništa o rimskim tragovima u Roškom polju.
Radimski 1896. ipak objavljuje i taj dio, ali na njemačkom u Wissenschaftliche Mitteilungen aus B. und. H.
Ne sjećam se više koliko, ali desetak četiri (i ja pretjerujem, evo ovde) čitava i fragmentima još x=? miljokaza je nađeno u Renićima u ponoru. Ne da mi se to ponovo i tendenciozno čitat.
Radimski 1896. jasno govori o špurilama od Brišnika u Roško polje i ovima kod Krnjina.

Čini li se tebi normalnim da Rožani ne znaju gdje im je danas jedan jedini potvrđeni nalaz zgrade iz rimskoga doba? I da im je netko za tu svijeću uvalio Rog?
Ballif zna izravno od kolege Radimskog, a i iz njegova rada iz 1896. za te špurile po Roškom polju a ne objavljuje ih u svojoj knjizi iz 1907.
Ako znaš njihovu javnu i nejavnu misiju u BiH, onda se mogu nametnut neki zaključci. Izgleda da su nakon pobune protiv austrougara Turci Lijevnjani gledali malo dalje od Turaka Duvnjana. Borova Glava vs. Privala od austrougarske do danas i teretni i putnički promet. Ova trasa se ne da ni danas kvaliteno faksimilirat^. Naslov Ballifove trase je Trilj - Aržano Rama (ili slično, a on je s Duvanjskog polja otra u Šujicu jednu, a priko Vrana drugu. A vidiš li di ostaje Livno ako se krene s Prisike na Mijakovo i Roško u unutrašnjost brdu ili k Neretvi strmu kako onda tako i danas?
Radimski je i predetaljno obradio potez od Prisike do Privale, a u Roškom polju mu je ponestalo vrimena.
Nekakvi nalazi oko Mijakova polja, rimski sarkofazi, e sad se ne sjećam Ravni, Meki neki dolac koji upućuju na trasu s Prisike prema Rošku polju isto od Radimskog nisu dočekali Patscha (možda griješim, ali jedan od te trojice piše da nije našao neki rimski nalaz koji je vidio drugi od te trojice).
Ništa mi od ovoga u doba čitanja te trojice ne bi palo na pamet, da mi nije palo u oko ona hrpa miljokaza u nekom ponoru u Renićima i Ballifova patnja da od Renića dotra miljažu na Privalu, nije mu se dalo nikako. Čini mi se da je to gonio negdi kroz Korita, pa u Drmiće… valjda je to i mene dovelo do Mitrove glavice.
Ima u ovom upisu dovoljno štofa da me strpaju u ludnicu?
A belevarac znakovito šuti na lipros i zecove. Očito to smatra još jednom mojom jezičnom budalešćinom, kako on kaže vratolomijom.
Ne očituje se ni inače ni na Muljačića, ni na Jirečeka, niti ikako oko dalmatskog jezika. Nije da ga se nije cimalo, ali nikad ni mukajet.

Evo letimice gledam ovo ovdje - i nešto mi poznat onaj meki lapor, jesmo li ovdje na temi imali nekakav. Od Renića do Privale ne znam za miocen, ili ga ipak ima? Tu su ti negdi i oni sarkofazi koje je našao Ballif, spominje ih i Radimski tu, a Patsch ih je tražio i nije našao, a to mi se ne da tražit.

E na šta me natra. Patsch 1907. u GZM-u piše:
»One "zidane rimske grobnice, sarkofagne pokrovce i odlomke nadgrobnih spomenika", za koje Ballif veli(87) da su nagjeni "kraj Vinice", nijesam ni ja mogao naći. Pokraj nove crkve i uz oružničku kasarnu otkopaše se doduše grobovi, ali ja nijesam mogao pronaći upravo ništa, baš ko i prije mene Radimský na naprijed ozn. mjesto, da bi ti grobovi odista bili rimski. Nadgrobni spomenici uz staru crkvu u ravnici pripadaju srednjemu vijeku; mnogi od njih uzidani su u crkvene zidove i u ogradni zid sadanjeg groblja.«
Kad je pravljena nova crkva u Vinici? I zašto je meni u glavi da je Ballif ovo spominjao na Ravnom ili Mekom docu, i da je to puno sjevernije?

Evo i Ballif ovdje, kaže doslovno "kod Vinice" a ne u Vinici uz rečenicu da prati trasu preko "Ravnidolac, Mehkidol, Zidine". Patsch traži nešto oko nove crkve, a lipo mu kolega piše - pokraj sela. Otkud meni to u sjećanju da je baš na Ravnom ili Mekom docu? Još odnekud.
« Zadnja izmjena: 16 Travanj 2014, 22:09:03 poslijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #346 : 16 Travanj 2014, 22:14:46 poslijepodne »
Isteklo mi vrime za uređivanje prethodne poruke. Najlišpe bi mi je bilo obrisat, al isteklo vrime.
Onda mi se činilo da je netko zametao tragove o postojanju putova za Božigrad s više strana još od rimskog doba, a sad se uklapa i u drukčije teze.
Kad su mi se Zidine učinile (zbog imena) kao Rušigrad, ali daleko i ne liči da su na onim putovima prije Roškog polja, činilo mi se da bi moglo bit nešto oko Mijakova polja (onaj Ravni i/ili Meki dolac).

Opisivali su oni čitavu BiH. Mene je zanimao Božjak na Trebižatu (templari). Ali tamo i na širem području nema ovakvih stvari tipa da je jedan nešto našao, a drugi iza njega nije, da jedan spominje trasu i rimske zgrade, a Ballif priskoči, da neko snaviljči miljokaze u ponor, pa ih doveze na izvolte Radimskom. Nešto je tu smuljano. Ne znam što, ali neka muljaža je. Meni se onda u mojoj muci činilo da kriju božjake. Možda nisu. Možda je sve to skupa niz nevezanih slučajnosti, ali mi je bilo znakovito da toga po drugim mjestima nema.

A možda su u šumi?
« Zadnja izmjena: 16 Travanj 2014, 22:21:37 poslijepodne glonga »

Offline vinx

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 749
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #347 : 17 Travanj 2014, 09:11:51 prijepodne »
U "našoj" šumi?...neka malo odmori,..

Offline Delmata Dinaroid

 • Iskusni forumaš...
 • Postova: 188
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #348 : 17 Travanj 2014, 09:18:10 prijepodne »
@glonga na nekoliko stvari-tema si stavio točku tj. riješeno no ne i na "džamiju" iako se i sam Robert Jolić začudio "pronalasku" stećaka u Roškom Polju pa konstatira sljedeće  o ploči i križu za kojeg tvrdi da datira iz predturskog doba...."ploči koji potječe iz prve polovice 15. stoljeća i da se na tom mjestu najvjerojatnije  nalazila srednjovjekovna nekropola. Ono štio je uočljivo su zanimljivi ukrasi s gornje površinske strane. Naime, jedna polovica ploče je prekrivena ukrasom u obliku slova X, a između bordura je nekoliko znakova: rozeta, polumjesec i trokut. No, prema fra Robertovim riječima, puno je zanimljiviji veliki križ- stećak  koji se nalazi u blizini, a koji potječe iz predturskoga razdoblja. Križ ima vrlo rijedak ukras na poleđini. Naime, u podnožju je uklesan štap kao simbol vjerskog poglavara, najvjerojatnije crkve bosanske. I ono što je prema fra Robertovim riječima najzanimljivije u cijeloj priči je to što su stećci pronađeni u Roškom Polju,  gdje do sada nije bilo previše tragova o njihovu postojanju, za razliku od ostalog dijela duvanjske općine i Blidinja, gdje stećaka ima u izobilju. "...Neznam iz kog razloga Jolić tvrdi da u Roškom Polju nije bilo i nema stećaka ali ja znam da ih je bilo i da ih ima...Naime svojevremeno kada se proširivao put na pravcu Džamija Lepuv Rog na dionici ispod Lepuva je pronađeno (iskopano bagerom) mnoštvo stećaka za koje neznam kamo i gdje  su završili....Isto tako svojim očima sam vidio stećak na polovini puta od Lepuva prema Rogu otprilike na mjestu kuda se ide na onaj "put za dalmaciju" isto tako i dan-danas je mnoštvo (obraslih u travu i trnje) stećaka u nepopsrednoj blizini i desno od grada Roga na gotovo nepristupačnom terenu zvanima "Sena"...Misliš li dali je ondje zaista postojala crkva sv Ilije a ako nije dali bi turci džamiju sagradili na samoj nekropoli-groblju?....I molim malu pomoć dali je Ivan Semković bio Sladojin otac?

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #349 : 17 Travanj 2014, 11:47:41 prijepodne »
…tj. riješeno …stećaka …  sv Ilije a ako nije dali bi turci džamiju … Semković bio Sladojin otac?

Ništa nije riješeno. To je ko hrpa kamenčića od mozaika. To se uvijek iznova preslaže. Kad slážeš mozaik moraš naćulit nekoliko kamenčića pa prema njima uklapat ostale. Kad zapne ponovo. Mlađariji lino čitat, ili ih ne zanima. U AL BiH imaš spomenute najmanje dvi srednjovjekovne nekropole, u ovom izvadku za ovu temu, možda među njima ima još toga, nego dok se to na brzinu vadilo mene su zanimala rimska i prapovijesna nalazišta jer su ona trasirala putove od s mora (od luka od Vrane do Makarske) u unutrašnjost i prema Carigradu na putu za Svetu Zemlju, a te su putove u svoje doba po mojoj tezi kontrolirali templari. O njima su uredno pobrisani svi tragovi. Iliri su logično povezivali susjedne žlibine i imali su vrimena prapovijesnog da to urede, rimljani su to malo pritvrdili i zaoputili miljokazima. Srednjovjekovne trase nisu bitno odstupale. Turci normalno i ono malo prometno što su mijenjali okreću prema svojim središtima i potrebama. Austrougarska kad je stigla oni su nastojali (rimsku) Dalmaciju povezat s (današnjom) Dalmacijom, rimsku Panoniju s Panonijom. Danas bi se reklo da su nastojali "land management and use" prepisat s terena po rimskom modelu uz manje popravke i prilagodbe svome dobu i potrebama. I to su (između ostalih poslova) na terenu obavljala ova tri spomenuta autora.

Stećci me ne zanimaju osobito. Iritira me niz tumačenja njihove likovnosti. Posmrtno kolo na primjer. Moj stav o herezi i tobožnjoj Crkvi Bosanskoj na ovom forumu je poznat. Ima toga na nekoliko tema ovdje.

Imam dojam da je Bakula znao za crkvu sv. Ilije, možda i za lokaciju. Doduše i on na Roškom polju (kao i na drugim mjestima) često promaši, tako da mi se čini da ne griješi uvijek zato što ne zna. Recimo oće da neka crkva u Roškom polju naslijedi sv. Iliju, a tamo di je nacrtana odmah pored sv. Ivana na onoj karti, tamo više nije smisleno pravit crkvu. Lociraj jednu pored onog svećeničkog groba, uslikanog na ovoj temi, jer je nelogičan svećenički grob iz toga doba izvan groblja i bez obližnje crkve.
Iako se moglo radit i o zabuni. Vjerojatno je bila i tu crkva, ako je znao za sve crkve, ond mu se pomiješali sveci vezani za crkve. Promašio je i u prvoj rečenici o Roškom polju, ono da su izgorile matice 1773., a ovdje na forumu imaš maticu iz 1758. Iz toga Jolić izvodi da nije izgorjela ni kuća braće sutiškog samostana koju on zove župnom kućom. Ja dopuštam mogućnost i vjerujem da je ta kuća izgorjela, mogli bi se o tomu naći i izvori u arihivima u Sutisci, Fojnici ili čak Kreševu, a možda je i zapisano u ljetopisima samo lino čitat. Mislim, kuća je mogla izgorit, a neko je moga spasit matice i druge bitne stvari. Možda matice i nisu bile u kući u trenutku požara. Di su ih držali svećenici dok nije bilo kuće?

Glede Sen(m)kovića, ne znam. Ne zna se ni danas uz sve matice i DNA testove ko je komu ćaća. Mislim da iz roške monografije 2008. možeš pratit kako se pojavljuju Semkovići i predočit ugrubo njihov rodoslov. Mislim i da se kod Šunjića u raznim radovima može upratit njihov rodoslov. Evo ovaj Šunjićev rad ovdje ti preporučujem jer mi se čini da previše romantiziraš i idealiziraš i sadašnjost i bližu i dalju prošlost. Čini mi se da ne shvaćaš i ne možeš prihvatiti da je Grad Rošac mogao bit srušen oko 1444., a u svakom slučaju prije zauzimanja toga područja od strane Turaka, što ne znači da ga baš oni nisu srušili, ali ne tada, nit u svoje ime nit za svoj (u tom trenutku kratkoročni) račun. Ja mislim da je Grad Rošac nastradao u Kosačinu napredovanju na zapad i obilježavanju granica svoga posjeda na tu stranu, iako ga je mogla roknut bilo koja strana u sukobima na tomu području polovicom 15. stoljeća. Najlakše svalit na Turke. Di bi mi takvo što učinili? Mogli su i Venecijanci tražit da ga sruši onaj ko ga je napravio. Pogledaj Šunjićeve radove.

Čini mi se da pojednostavljuješ i stvari oko Semkovića. Tih nekoliko gazda u rodu Semkovića toga doba su makli pred Turcima. To ne znači da su svi rodijaci iz toga plemena utekli i oni moćniji i oni siromašniji. Koliko mi se čini u doba dolaska turaka Sladoja je bio glavni Senković. Prezimena se počinju ovde bilježit puno kasnije običnom narodu, iza Tridenta pa pomalo. U usmenoj predaji oni koji su ostali su vrlo lako dobit nadimak "na kući" po imenu zadnjeg šefa klana, u ovom slučaju Sladoja umisto tradicijskog Semković. U ovom slučaju je i ime rijetko, a ime se prenosi s kolina na kolino, pa je u ovom slučaju moglo lako završit ko patronimik.

Nemam baš vrimena pa je ovo napisano vako kako je. Priviše riči, a malo rečeno.
A i ti me pitaš ko da misliš da ja znam sve. Mene ti je zanimalo sve oko mogućih putova i utvrda na ovom području i šire koje su konrolirali templari, od Jadrana k Carigradu na putu za Svetu zemlju. Slabo se toga popamtilo. Pošto je sve o njima uredno pobrisano, sve o njima se mora slágat ko malo teži mozaik, uz to se naleti na svakakve kamenčiće, a poštogod ostane u šupljoj tikvi, često nakrivo zapamćeno.

A ovo réšeno. To ću ti prispodobit na primjeru roške monografije 2008. Prva. Jednom triba započet. Da se nije započelo mislilo bi se da se sve zna. Sad već triba odma pripremat drugo, prošireno, izmijenjeno i dopunjeno izdanje. Neke kamenčiće moraš ubacit u mozaik kako bilo, makar totalno nakrivo i ovrlje, da ti ne smetaju dok pokušavaš posložit stvari, moraš naćulit nekakav nosivi kostur… pa pomalo.
« Zadnja izmjena: 17 Travanj 2014, 12:19:25 poslijepodne glonga »

Offline Delmata Dinaroid

 • Iskusni forumaš...
 • Postova: 188
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #350 : 17 Travanj 2014, 12:40:18 poslijepodne »
@glonga samo idem nekakvom logikom stvari...Ako je postojala džamija u Roškom Polju a postojala je i to baš na lokalitetu zvanom "džamija" onda ona nije sagrađena  na samom groblju nego  na ostacima nekakve crkve dali je to sv ilije to je nebitno no svakako nije na ostacima nekakve "crkve bosanske" jer  koliko znam oni i nisu gradili bogomolje...Danas ću pokušati doći do stvari koje je pronašao onaj moj već spominjani arheolog i poslikati ih no nećemo više o ovoj temi....Za Semkoviće sam te pitao želeći  ti pomoći u tvojoj teoriji a ne da je pobijem...Naime kao dijete (a imam godina oho-ho) sam često znao čuti od starijih ljudi pa i onih rođenih 1900-te kako smo mi zapravo dobili ime po nekom "IVANU OD ROSNOG" taj Ivan nebi moga biti nitko drugi doli sam Ivan Semković...Eh sada...Ako je u određenom periodu taj Ivan bio vladar Roga i ako  se on prvi "vratio u okrilje katoličke vjere" (Prema dostupnim izvorima to je bio Sladoje ali sam gotovo siguran da sam jednom negdje naletio da je to upravo bio Ivan i  iako mi niti moj prijatelj Ivan od Rog-a ne daje za pravo ja upravo pa i samom sebi tvrdim da je to baš bio Ivan) nije li se ta crkva mogla upravo tada "prekrstiti" kao i on sam...Spoj imena Sv Ivana Krstitelja i njegovog imena Ivan...No pustimo sada to jer ti želim reći jednu vijest koja ide u prilog nekakvim tvojim teorijama....Naime od one već spomenute grupe arheologa potvrđen je Rimski put u Roškom Polju i iako oni ne žele dati sve informacije znam gotovo iz prve ruke da su na tragu nečemu jako jako velikom....:D...Mislim da će do večeras biti objavljen mali dio njihova recimo razmišljanja kojega ću prenijeti ovdje  iako će nam dati samo "mrvice"...:/

Offline vinx

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 749
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #351 : 17 Travanj 2014, 13:37:21 poslijepodne »
...ima li itko ideju po kome,čemu su zaseok PAVLOVIĆI u Roškom polju dobili ime,..tamo su Nevistići...(pa ja nešto sa sobom PAVIN dolac.po nekom Pavlu-Pavo Grgurić??a ovdi ću ga sada bubnuti rad.pavlović ,nešto glonga spomenu trebinje..
« Zadnja izmjena: 17 Travanj 2014, 14:02:20 poslijepodne vinx »

Offline vinx

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 749
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #352 : 17 Travanj 2014, 15:28:09 poslijepodne »
....usput svim sugovornicima na ovom forumu želim Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #353 : 17 Travanj 2014, 16:38:32 poslijepodne »
OD ROSNOG
Rosno i Rosulje?
Spiralno zaševrljane na karti ovde? Bezveze?
Ni ona Ražišta na kojima je crkva sv. Ive (ili blizu njih) i isa Teskeredžića nisu bezveze. Tu su i zato da se mislimo i je li nešto došlo od rosne diteline ili od raži (zimice, reka bi belevarac).
Pavlovići i Pavlovića Zemlje. Bosna, Hum, Završje / Zapadne Strane / Pavlovića Zemlje… sastavnice sredovječne BiH. Trebinje ne spominjem ovdje na ovoj temi, ako još išta mogu zapamtit. A Trebižat i Božjak nije Trebinje. Ne moš pomišat Petra, Pavla, Antu, Matu, i Sladoju… u kontekstu patronimika… Antiće. Matiće, Petroviće, Pavloviće… nije ni približno jednako često… zemlja-zrak, Pavo i Sladoje.
A što se tiče Pavlovića i Nevistića da se ja bavim geneaologijom jednih ili drugih a glede Roškog polja, prva teza bi bila ista kao u slučaju Semković - Sladoje(vić). Kad je iz razumnih razloga, a puno prije od najstarijih crkvenih matica sačuvanih u RH i BiH, bilo razumnije sakrit da se zoveš Semković ili Pavlović ili Kakogodbilo na nemistu i u nevrime, moga si postat i Sladojević i Nevistić i šatajaznam Ćerdić-Batarilo. Pa ako ta teza prođe provjeru i drži vodu (makar dok majstori naplate i odu) dobro. Ako ne onda tek slijedeća.
Još kad uzmeš bijeg Zadvarskog zbjega i ono kad su i Duvnjaci Ramljaci išli u Sinj i odnili Gospu i sva druga bižanja i vraćanja na ovom području u ta doba, mogli su otić s jednim prezimenom, a vratit se na (pra)didovinu s desetim često iz vrlo neočekivanih razloga. A mogli su i sasvim deseti doć na tu didovinu kojoj se očuvalo ime. Tu je i pitanje je li itko osta i kako i koliko su ovi što su ostali čuvali imena svoji i tuđi didovina. A teško povatat stare matice, stare zapise, naviklo se na Google, pa kad se stranica hiperteksta otvori opet lino čitat pa se pali se Ctrl+F i traži jedna rič na stranici, a kamoli da se pomalo čitaju libri ili arhivska memljiva papirina.

Crkvu Bosansku smatram šupljom pričom. Pogotovo u Roškom polju za koje će sami i sami Rožani reć (vjerujuć jezičnim vratolomijama D. Mandića) da su sjedište katoličke biskupije (episcopia rosonensis, rosanensis) i blizini sjedišta Duvanjske biskupije^. To ne može bit tako. Pa prigledaj makar kako u Šunjića naslovi stoje ovde. Kad to stigneš pročitat valja će ti se samo od sebe kazat čemu su služile optužbe o patarenstvu u to doba, a na ovom forumu mi je dodijalo to ponavljat. Taj Šunjić mi je ovih dana pod rukom, ne stignem sve pročitat, a ima i drugog štiva iz kojeg moš i lakše shvatit makar osnovne vitre i jidra koja voze na vitrove o herezi u ovom dijelu Europe pa i šire.
Mislim da ima i tema o Crkvi Bosanskoj ovde na ovom forumu i da se kao offtopic pojavljuje na nizu tema.
http://en.wikipedia.org/wiki/Diocese_of_Bosnia
evo pojavio se i nekakav hr.wiki članak, tek sad ga vidim, aj pogledat ću koliko je razlike u odnosu na enfgleski
http://hr.wikipedia.org/wiki/Bosanska_biskupija
http://hr.wikipedia.org/wiki/Mostarsko-duvanjska_biskupija

Ecclesia Salonitana, ili ecclesia Bosona. Crkva Splitska i Crkva Bosanska, ja ne vidim razliku u ta dva izraza osim što se potonji zlorabi i što mu se pripisuje hereza iz različitih motiva kroz povijest sve do danas. Oni koji u istu skupinu izraza ne mogu svrstat ta dva… a šta ću im ja. Nemam ja vrimena za to isporavljat svako, na svakoj temi, svako malo. Nisam ja zato na zemlji, kako iđe ono prvo pitanje u starim katekizmima - "Zašto smo na Zemlji?" ili tako nekako?
« Zadnja izmjena: 17 Travanj 2014, 17:16:58 poslijepodne glonga »

Offline Delmata Dinaroid

 • Iskusni forumaš...
 • Postova: 188
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #354 : 17 Travanj 2014, 17:40:40 poslijepodne »
Rosno i Rosulje?
Spiralno zaševrljane na karti ovde? Bezveze?
Ni ona Ražišta na kojima je crkva sv. Ive (ili blizu njih) i isa Teskeredžića nisu bezveze. Tu su i zato da se mislimo i je li nešto došlo od rosne diteline ili od raži (zimice, reka bi belevarac).

Offline Delmata Dinaroid

 • Iskusni forumaš...
 • Postova: 188
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #355 : 17 Travanj 2014, 17:45:23 poslijepodne »
Znam disu Rosulje  jer tu imam i zemlju i šumu odmah su  iznad Pavina Doca...Nažalost dolac nije moje rodice Pave Džoline...;)
Što se tiče rosne diteline netriba nam jer je Roško Polje i previše samo od sebe rosno...Bilo kako bilo izgleda da je se nešto zakotrljalo pa ćemo vidjeti a dotada....Svim članovima ovog foruma želim sritan Uskrs i uskrsne  blagdane...:)

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Za 20 dinára.
« Odgovori #356 : 17 Travanj 2014, 22:36:01 poslijepodne »

Hvala također.
Nu ove mlađarije, je napridna i naprišna. Ni krìžići se još izmolili nisu.

Kopajuć po izvorima iskopalo se dosad — nisu Kreševljaković i Jerković (Radovan) prvi parkirali Rog u Roško polje. Srpska akademija. Mihajlo Dinić. 25.12.1939. Cena — 20 din
1939.
Živijo Maček!

« Zadnja izmjena: 17 Travanj 2014, 22:56:06 poslijepodne glonga »

Offline Delmata Dinaroid

 • Iskusni forumaš...
 • Postova: 188
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #357 : 18 Travanj 2014, 11:44:00 prijepodne »
Samo da podijelim sa vama ono što je pronađeno na površini lokaliteta zvanog "Džamija"

« Zadnja izmjena: 18 Travanj 2014, 12:04:19 poslijepodne Delmata Dinaroid »

Offline Delmata Dinaroid

 • Iskusni forumaš...
 • Postova: 188
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #358 : 18 Travanj 2014, 12:06:54 poslijepodne »