Autor Tema: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE  (Posjeta: 143083 )

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #240 : 14 Travanj 2014, 13:53:13 poslijepodne »
Kako nebi ispalo da pričam prazne priče o lokalitetu "Džamija" podno Pavlovića koja je i u neposrednoj blizini ovog priloženog križa evo postavit ću još jednu fotku "čudne" kamene ploče...Ne bih ulazio u to o čemu se radi  i kakvi su to znakovi na kamenoj ploči...

Hvala Delmata Dinaroide. Žao mi je ako se ljutiš na me. Ne mislim ti ništa zlo. Iskreno mi je žao ako si se zbog mene makao s ovoga foruma.
Mislim da se samo nedovoljno dobro međusobno razumijemo.

Ova tvoja slika kamene ploče navela me na pomisao da je morao postojat kamenolom, ako ni za šta drugo, za one velike kamene križeve i stare nadgrobne ploče po Roškom Polju.

Ova fotografija koju je u privitku citiranom upisu podastro Delmata Dinaroid navela me na zaključak da je kamenolom otvoren u E,OI materijalu, a ne u K21,2Tekstura i struktura (sad se gađam geološkim izrazima kojima vjerojatno ne baratam ispravno) na ovoj ploči je ko u betona, laički — nekakva E,OI breča.
« Zadnja izmjena: 14 Travanj 2014, 14:01:58 poslijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Bakulin Dô
« Odgovori #241 : 14 Travanj 2014, 15:42:53 poslijepodne »
gradina bakulin dol)-da li je to bumerang?

23.129. Gradina više Bakulina Dola… Praistorijska gradina… na dominantnom brdu sjeverno od polja… B.Čović

Arheološki leksikon ne navodi druge izvore, a opis ovog lokaliteta potpisuje Borivoje Čović. Valjda je bio tu i valjda nije pomiša sjever i istok. Čini se da ćeš ti lašnje čut za Bakulin Dol ili Bakulinu Dolu nego što ću ja nać dominantno brdo sjeverno od polja i gradinu na njemu.

Nego, gledam ponovo Bagarićevu knjigu i slike kamenih križeva po Roškom polju. Bilo je tu dobri klesara. Šta misliš da je ovoforumskog Zavelima i ekipu s Fotoimote naložit da poslikaju one križeve kamene po Roškom polju. Ima meni se čini i jedan Rožanin (Kelava? Ivan? je, evo ga^), me š čini da drži blog s fotografijama, a ne vidim da je poslika to blago od križeva, na Vojkovića groblju makar, a kamoli šire po Roškom polju.

I kad stigneš, zanima me di je lokalitet Džamija. Po Bagariću je to pod Hambarom, a na koliko puta do Pavlovića ne znam. Da nisu oni "Bregovi" na katastarskoj? Prema Bagariću i Delmati Dinaroidu crkva sv. Ilije je bila tu tu (na lokalitetu "Džamija"), a ne tamo ispod Grada kao na onoj staroj vojnoj karti.
« Zadnja izmjena: 14 Travanj 2014, 15:56:05 poslijepodne glonga »

Offline vinx

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 749
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #242 : 14 Travanj 2014, 15:48:58 poslijepodne »
pitao ,izgleda da nije bumerang...ovo neka malo pričeka...Čović je rekao za Mošnjaču da se slabo vidi nešto suhozida ,znači nije bio na njoj,a pretpostavljam ni na ovoj iznad bakulinog dola(izgleda da je ona na drugu stranu prema midenoj,alopet neka malo stoji provjerićemo)..
« Zadnja izmjena: 14 Travanj 2014, 15:56:34 poslijepodne vinx »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #243 : 14 Travanj 2014, 17:20:09 poslijepodne »
Ne bih ulazio u to o čemu se radi  i kakvi su to znakovi na kamenoj ploči...

Autori roške monografije iz 2008. na str. 203. kažu : "Da su to svećenički grobovi… okrenuti su suprotno od svih ostalih grobova u groblju …na križevima je usječena svećenička štola koja se križa na prsima…" za grobove dvojice svećenika na Petrovića groblju u Rakitnu, a na str. 204. objavljuju i sliku groba don Tome Kolaka. Na križu je uklesan isti znak kao na navedenoj slici. Uzput don Toma Kolak je upisan u prvu sačuvanu rošku maticu umrlih, taj upis je objavljen ovdje.

Je li znak X na toj ploči okrenut približno prema istoku?

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Radimski
« Odgovori #244 : 14 Travanj 2014, 18:06:06 poslijepodne »
Da je nać onog Radimskog u Wissenschaftliche Mitteilungen aus Bosnien und der Herzegowina iz 1894. u kojemu prema Arheološkom leksikonu BiH opisuje rimske zgrade na Dugim Njivama.
A što ako nije 1894.? Lino čitat.
Činilo mi se da su "Starine kotara Županjačkog…" objavljene u GZM-u samo prijevod ovoga rada iz 1896. Pregledalo se, prelistalo i po slikama i malo teksta se učinilo da je isto. E nije.

Radimski 1896. zna za Grad Vruljak za koji u Arheološkom leksikonu piše samo "Gradina" kao i na onoj vinxovoj katastarskoj austrougarskoj karti.

Možda su u ovom radu i Duge Njive, a autor priloga u AL BiH promašio godinu? Čitat, čitat…

Offline vinx

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 749
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #245 : 14 Travanj 2014, 18:08:58 poslijepodne »
....
« Zadnja izmjena: 14 Travanj 2014, 18:17:50 poslijepodne vinx »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #246 : 14 Travanj 2014, 18:16:32 poslijepodne »

Nisam još vidiola. Ko da već ne vidiš da mi je tipkovnica brža od pameti na ovom forumu (pa i šire) i da bi već bilo ishitrenih komentara da sma vidiola.

Offline vinx

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 749
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #247 : 14 Travanj 2014, 18:19:20 poslijepodne »
..aj malo odmori,popij kavu...ošta si

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #248 : 14 Travanj 2014, 18:26:52 poslijepodne »

De vidi ovo. Pogrješka je u AL BiH. Radimski. Ali može bit i 1894. i 1896.

Duga njiva nije ona njiva u polju. Pogotovo ne ona na Velešovu greblju.
"Duga njiva izpod Privora" i još toga za čitanje, moć se puno bolje posložit rimske trase na tom tvom području.
Radimski. Ovdje.
« Zadnja izmjena: 14 Travanj 2014, 18:29:28 poslijepodne glonga »

Offline belevarac

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.801
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #249 : 14 Travanj 2014, 18:27:39 poslijepodne »
Ova lokacija do "kamenoloma" na istok se zove Krbulje. Opet belevarac. Tamo na onoj Gradini (766 m.n.m na putu za Rušigrad) gdje na vr brda vrba mrda vrtli se zovu Krbini Vrtli i bunar Krbin Bunar. Tko je Krba? Što je krba? Ima li veze s kamenolomom?

krba ž (KS na "r") vidro od mišine s obručem od žice i provislom, za piljkanje vode (iz sdenca, lokve, kamenice) ◊ 1° tur. kirba »posuda za vodu, duguljasta i s jednoga kraja sužena« < ar. qirbä »mišina kao posuda za vodu«, ili 2° lat. corbis, stvnim. churpa, bav. Kürpen, nim. Korb »košara«.

Kad u bunaru voda dodje namalo, ne meresh je zaitjat brokvom, nego kožnom krbom, koja padne po dnu i u nju se cidi voda. A mozsda je bijo i nieki Krbo, da ne kazsem Shkrbo (krnje, krezub csovik).
Znameniti grad na obali, Olisippo [Lisabon], csuven zbog svojih kobila koje zatrudne pomochu zapadnog vitra (Plinije Stariji)

Offline geoherc

 • Iskusni forumaš...
 • Postova: 201
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #250 : 14 Travanj 2014, 21:14:49 poslijepodne »
Pozdrav svima,
Shodno zaprimljenom obimnom fotomaterijalu od 'vinxa' saljem moj mail odgovor njemu ovdje (copy-paste):

kao prvo --- cestitam na velikom trudu na svim nacinjenim slikama i posebice obidjenom terenu. Nije to mala stvar tako da ti stvarno cestitam.
Pregledao sam sve slike i na ovom i na onom drugom svom mailu, pa ono sto mogu reci:
U onom 'trokutu Pavlovici' su definitivno -- plocasti ili mjestimicno deblje ploce od miocenskih tvrdih pjeskovitih lapora i oni fosili su ti definitivno skoljke kongerije (Congeria) koje su tipicne za stariji i srednji miocen sto se naravno posve podudara s geoloskom kartom i oznakom 2M pa cak i 1M sto je znaci najstariji miocen (ovo bi Oleg Mandic volio i znao u detalje istrazit..). Ja sam nedavno gotovo iste (isti oblik) samo malo bolje ocuvanije kongerije nasao u miocenskim isto plocastim laporovitim vapnencima u  Trnu ovdje zap.od Sirokog.
Sto se tice konglomerata, vidljivo je da je rijec o njima i to je gotovo sigurno ona serija EOl ili promina naslage. A kredne su oni vapnenci sto si ih usliku pri vrhu gore al su masivni, i djeluju mi dubokomorskiji bez rudista, no mozda se i varam (nalaz rudista definitivno dokazuje morski plicak).
Mislim da onaj zuckasti glinoviti dio izmedju konglomerata pripada takodjer navedenoj EOl seriji pri cemu je rijec o sitnozrnatijoj leci (lapori-pjescenjaci) za razliku od vecinskog grubozrnatog sedimenta - konglomerata -- u kojem si baj d vej uslikao i fino se vide rjedje valutice roznjaka -- sto znaci da je kopno i to s vulkanima bilo u blizini sjeverno u vrijeme gornjeg eocena i oligocena kad se ovaj sediment talozio u velikim ili moglo bi se reci enormnim kolicinama-- a to su bile ogromne strme rijeke koje su se od pravca Bugojna i Rame obrusavale prema moru cija je obala tad bila oko TGa.

Ovo je gore moja ugrubo procjena geologije terena na temelju fotki, ali vjerojatno ima toga jos zanimljivog u okolici sto bi se valjalo i moglo snimiti...

Pozdrav svima

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #251 : 14 Travanj 2014, 21:20:51 poslijepodne »

Prigledano jednom. Priviše se zasulo pa ne mogu samlit.

Otkad se toponim sv. Ilije pomakao od Grada Rošca na Džamiju ostaje mi ta točka Belajeva trokuta sporna ili čak osporena. Perun i sv. Ilija su mi daleko od Grada Rošca.
U oba slučaja, jednom s Mošnjače 23º, a drugi put s Grada Rošca 23º, ti pravci su vučeni u odnosu na stranicu Grad Rošac - Velika Mošnjača pa su oba sporna jer je točka Grad Rošac sporna za teoriju Belajeva trokuta s obzirom na sv. Iliju i Peruna. Vjerovat više onoj karti na kojoj je sv. Ilija kod Grada Rošca ili Bakuli kojeg poslije prenosi Bagarić i svi redom?

Ove slike trebam još prigledat jer mi dosta toga nije bistro. Ako su slike iz onih prizida s početka niza slika slikane u prizidama zapadno od Pavlovića, onda je očito da nisu iz "kamenoloma". Na osnovnoj geološkoj su te Pavlovića prizide obrasle raslinjem na K21,2, a one stine u prizidama su iz M. Naplavljene nisu zbog nezaobljenih ploha, a i polomile bi se prije nego zaoblile, da ih je išta váljalo. Ili su donesene, ili je tu na K21,2 diskordantno bio tanji M sloj, ili je osnovna geološka omanula podlogu na tim obradivim ispriziđanim terasama zapadno od Pavlovića. Do preklopa osnovne geološke i Google Eartha nije, iako je grubo preklapano, jerbo se topografski znak za crkvu sv. Ive i vrh Mošnjača za moje kriterije grubog uklapanja dovoljno dobro preklapaju što se vidi i na onoj slici, a izvan one slike čitav niz točaka zadovoljavajuće se preklapa.

Da su kompaktnije ploče konglomerata i breče vađene oko Lepuva ismeđu rastresitijih i erodiranih slojeva i dalje vjerujem, makar mi se na početku činilo da je ondje uklonjen čitav brijeg materijala uz sam rub polja, jer je onaj udaljeni i usamljeni najsjeverniji "zdravi sloj" onaj prema polju na slikama izgledao "sinklinalno" a ovi brojni drugi antiklinalno. Ne znači da su to makli ljudi, moglo je i to bit erodirano. Činilo mi se i da je onaj M materijal između tog najsjevernijeg usamljenog "sinklinalnog" "zdravog" sloja i najbližeg "antiklinalnog" sloja prema brdu - naplavljen. Ovako dok stručnjak ne kaže svoje, ne kanim se više balečit.

Da ne šalješ na sto adresa iste datotečne privitke u e-porukama, vrimena ti more ušparat Google Drive, prevedeno je meni se čini čitavo sučelje i na hrvatski barem do ove ulazne stranice Google Disk. Ušparat će ti često i nosanje USB šćapića jer ima 15 GB prostora. Dijelit datoteke možeš kako hoćeš. Ostavit potpuno javno svakom dostupno, ili dostupno svakom ko ima link na mapu ili datoteku, ili dat na uvid samo određenim korisnicima google računa koji se moraju ulogirat da bi vidjeli/preuzeli dijeljene sadržaje (mape, datoteke). Postaviš datoteke na Google Drive i samo pošalješ linkove u e-poruci ili objaviš na drugi način. Slike s Google Drive-a se koliko znam ne otvaraju izravno u internet pregledniku za to Google ima uslugu Google Photos. A šta š i kako š ti dilit, diliš ko svoje.
« Zadnja izmjena: 14 Travanj 2014, 21:41:53 poslijepodne glonga »

Offline Delmata Dinaroid

 • Iskusni forumaš...
 • Postova: 188
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #252 : 14 Travanj 2014, 22:05:25 poslijepodne »
Hvala Delmata Dinaroide. Žao mi je ako se ljutiš na me. Ne mislim ti ništa zlo. Iskreno mi je žao ako si se zbog mene makao s ovoga foruma.
Mislim da se samo nedovoljno dobro međusobno razumijemo.


Offline Delmata Dinaroid

 • Iskusni forumaš...
 • Postova: 188
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #253 : 14 Travanj 2014, 22:06:03 poslijepodne »
Ok glonga osjećam iskrenost u tvojim riječima pa me evo natrag no i dalje mislim da  nisam ja  taj kome se trebaš ispričavati nego općenito  svim Rožanima koji su tvoje upise doživjeli upravo onako kako sam ih i sam isčitao ( Ta nismo svi ćoravi poput tebe kako jednom sama reče pa ne vidimo što je napisano)…I  meni je žao da se moram „klati“ sa  gotovo  istomišljenikom po pitanju KNOJ-a i „odbornika“ i da nije onih tvojih upisa i iako te je teško pratiti jerbo si neuhvatljiv ka vijar skačući i to  „napriskak“ sa brda na brdo gotovo da bi mi bio simpatičan …;)….Razmisli…!

Offline Delmata Dinaroid

 • Iskusni forumaš...
 • Postova: 188
Odg: PEČAT KURIJE ROŠKO POLJE
« Odgovori #254 : 14 Travanj 2014, 22:07:51 poslijepodne »
De vidi ovo. Pogrješka je u AL BiH. Radimski. Ali može bit i 1894. i 1896.

Duga njiva nije ona njiva u polju. Pogotovo ne ona na Velešovu greblju.
"Duga njiva izpod Privora" i još toga za čitanje, moć se puno bolje posložit rimske trase na tom tvom području.
Radimski. Ovdje.