…u razgovoru mi neko pripovidi,:Sutulja,Sutinlija,Satinlija,Satulija ili kako već da je pojam za usjek,klanac,klisura?
Na Delmatskom području je Sutina — usjek, klanac, klisura… Geonames.rg daje nekoliko Sutina i oko svake je nekakav klanac, s vodotokom, povremenim ili stalnim ili bez njeg.
Koliko je jezički Sutina daleko od Sutulja, Sutulja, Šatulija… to bi meštar za jezična pitanje - belevarac moga reć i ima li osnove za takvu pokratu.
Pod Zavelimom su Sutina i Satulija preblizu i preparalelno položene pa bi takva pokrata dovela do toponimske zbrke, ili bi je pak uklonila? Ne znam.
Ako Sutina nije o sv. Ilija, od kojeg je sveca? Sut-Ina. Sveta Ina, Agneza, Janja, Jane - Džejn…
Jireček i Muljačić, lino čitat…
Kartograf nije bez veze napisao "Ruine Rošac". Na takvim kartama, mislim da se nigdje nitko ne spori oko takvog imena zapisanog na austrougarskoj karti toga doba. Utvrda Rošac i — amen. Mi smo fenomen. Radovanu Jerkoviću i Amdiji Kreševljakoviću je tu trebao Rog pa im ne pàše.
Meni tuda treba božjačka utvrda Bog prvenstveno, a ako je nema onda mi paše Velim…
Po broju gradina područje izgleda prilično nebranjeno iz blizine, što može značit da se branilo iz daljine i da je tuda siguran grad klase Daorson i Burnum. Bar
zonja. Belevarac će me ubit.
Jesu li stari stanovnici mogli i glas
d i glas
v i glas
z izgovarat ko Englezi u riječi
the? Oćemo li ji za tu svrhu okrezavit? Jer onda Bardonja može bit zapisana ko Barzonja šoto.
I otvara mi nadotegnutu tvrdnju i rastezanje
Dalmion < Valmion < Velmion < Velim
A ovo me stalno vraća nazad. U krug. Ko pile u kučine. Ona kota 962? na Rošca-ma. Utvrda bi i po satelitskoj slici mogla bit baš na mjestu Rošca na oputini, a Grad — normalno u/na Gradu.
Oputina vodi baš preko toponima Rošca.