…Gle o KNOJU u R.P. sam ja više zaboravio negoli si ti ikada znao kao uostalom i roškim odbornicim koje mi ne pada na pamet štititi no izreći takvu LAŽ da se KNOJ ugodno osjećao u R.P. unatoč 192 roške žrtve (niti 5 pod zvijezdom petokrakom svi ostali su poginuli u hrvatskoj odori) može izreći samo netko tko jako jako mrzi Roško Polje i Rožane...
Ne volim kad netko kostima mrtvih nešto pokušava o sebi reć. Svim žrtvama na svim stranama mir i pokoj. Ja govorim o preživjelima, ako ti možeš hladne glave i vruća srca, i ti i Ivan od Rog-a čitati o tim stvarima. Jesi li se ikad zapitao koliko je od tih 192 poginulo u Roškom Polju, a koliko daleko od Roškog Polja, na primjer? Da si bez pretjeranih emocija čitao onaj moj davni upis koji maloprije citiraš vidio bi čiju stranu u tomu upisu držim, držim li stranu narodnu, ili držim stranu kolaboracionista. Ivan od Rog-a ističe svoje godine iako ga nitko za njih ne pita, a iz svakoga mu upisa bije emocionalna mladost, da ne kažem emocionalna nezrelost, ili, ne daj Bože, emocionalna neuravnoteženost.
Veliš da pratiš ovaj forum. Pa je li ti promaklo da sam
ovdje baš na ovom forumu uložila dosta truda i vremena u čitanje i objavljivanje najstarije sačuvane roške matice umrlih?
Šta misliš da me je na to tjerala mržnja spram Roškog Polja?
Kad govorim o konjici, pa i o KNOJ-u u Roškom Polju, ne govorim o tomu na pamet, o tomu postoje pisani dokumenti.
Ivanu od Rog-a u nekom ranijem upisu reko da ću mu nać to o konjima i slami iz 1946. i o okružnicama i prepisci jedinice KNOJ-a stacionirane u Roškom Polju sa susjednim mjesnim narodnim odborima oko problematike prehrane konja koje se javlja već potkraj kalendarske godine i prepiska se oko toga nastavlja početkom naredne kalendarske godine.
Kako ću ti objasnit da nije jedini problem sa strane i u strancima nego baš o čeljadi u mjestu o kojem se radi. Anegdotom?
1990-ih se na jednom općinskom vijeću raspravljalo o tome koja će sela i zaseoci dobit malko asvalta.
U prijedlog i obranu prava jednog sela (poprilično udaljenog od sebi susjednih sela) na malo više asvalta jedan je vijećnik rekao:
— A njima bi tribalo dat. Oni su za današnjicu. Oni su u onom sistemu uvik pivali, pa ji je zatvaralo.
Vijećnik koji je htio malo više asvalta na drugu stranu reče:
— A znaš ti koliko je erara između nji i najbližeg sela? Nije ji niko tuđi moga čut da su pivali na razglasu na vr brda. Sami pivali — sami se prijavljivali! Ajmo dalje!
Nekako mi se čini da je to tebi jasno, nego da se enonako oćeš s menon priričivat. Pa de! Šta vàli. Za ake stvari forumi i služe.
Uzput, nemoj se odma ljutit. Prvi moj dojam o tebi je po nick-u. Imota Dinaroid, stari forumski lik, prva asocijacija. † Ljubo Stipišić Dalmat
a, druga. Ne znam ko je pokojnom Ljubi prišio Dalmat i ono
a na kraju. Nu kad netko sam sebi prikači Delmat
a, šta se odma ljutiš, to mi zazvuči ko kad netko sam za sebe kaže da je hrvatski nacionalist
a, što je paradoks, jer najmanje što nacionalist (bez -a, u hrvatskom slučaju) može uradit za svoj nacionalizam, je — dobro upoznat svoj nacionalni jezik.
A, da. Okružnica komandira jedinice KNOJ-a stacionirane u Rošku Polju i odaslana okolnim narodnim mjesnim odborima 14.12.1946. u kojoj se traži sijeno za konje "jer ne mogu konji da se rane samo sas slamu". Dio bogate korespodencije o konjima, mobilizaciji konja, prehrani konja… na roškom području iz tih godina.

A da te ne volim ko brata rođenog, misliš li da bi ti se uopće obratila ikakvim upisom? Takvog kakav jesi. Sa svim manama i vrlinama.
Na forumima i na internetu još od vremena IRC-a postoji opcija ignoriranja. "Put on Ignore."
Na kraju samoj sebi mogu citirat biblijsku mudru:
Mudre izreke 26 : 17 - Psa za uši hvata tko se, u prolazu, umiješa u raspru koja ga se ne tiče.
Za ubuduće.