Svakodnevnica > Prirodni svijet / EKO oči

Svjetlosno onečišćenje

(1/1)

OriloGorilo:

Svjetlosno onečišćenje
Svjetlosno onečišćenje (zagađenje) je svako suvišno rasipanje umjetne svjetlosti izvan područja, koje je potrebno osvijetliti (nepotrebna i prekomjerna rasvjeta), tj. promjena razine prirodne svjetlosti u noćnim uvjetima uzrokovana unošenjem svjetlosti proizvedene ljudskim djelovanjem. Uzrokuje mnoge štetne pojave poput zdravstvenih problema, narušavanja ekosustava te remećenja astronomskih promatranja. Od 80-ih godina 20. stoljeća razvio se pokret protiv svjetlosnog onečišćenja s ciljem njegova smanjenja. U mnogim državama postoje zakoni koji reguliraju ovu problematiku. Najveće svjetlosno onečišćenje prisutno je u razvijenim industrijskim državama.
Svjetlosno onečišćenje je nuspojava industrijske civilizacije, neadekvatnog planiranja, nedostatka stručnosti i svijesti. Problem prekomjerne rasvjete također je ekonomske prirode, jer se uzalud troši energija koja se plaća.
Umjetna noćna rasvjeta do određene je mjere nužna za sigurnost putnika. Postoje različite potrebe pa tako mala sela nemaju jednake potrebe za noćnom rasvjetom kao velegradi. Slabo prometne ceste, kojima prometuju samo motorna vozila, a ne i pješaci zahtijevaju manju količinu rasvjete od npr. glavnih cestovnih pravaca, gdje ima puno i pješačkih prijelaza.


Različiti tipovi svjetiljki

Izvori svjetlosnog onečišćenja su: nezasijenjene svjetiljke, nepropisno ugrađene svjetiljke, osvijetljeni reklamni panoi itd. Posebno je štetno korištenje jednosmjerne rasvjete, poput svjetiljki koje svijetle u nebo na isti način kao i u tlo. Za smanjenje svjetlosnog zagađenja važno je, da svjetiljke ne svijetle vodoravno. Vertikalne zrake imaju manje šanse za raspršenje.

Štetne posljedice

Svjetlosnim onečišćenjem nepotrebno se troši energija, uzaludan je financijski trošak te nepotrebno dolazi do emisije ugljikovog dioksida (CO2) što šteti okolišu. Prirodni ritam dana i noći potreban je za normalno funkcioniranje većine živog svijeta. Leptiri, ptice, šišmiši, kornjače, kukci i druge vrste koriste zvijezde na nebu za orijentaciju. Neke vrste hrane se noću, a svjetlosno onečišćenje ih ometa u raspoznavanju dana i noći. Pretjerana umjetna svjetlost noću u nekim je ekosustavima ozbiljna prijetnja opstanku vrsta.
Prirodna izmjena dana i noći od velike je važnosti za ljudsko zdravlje. Nepotrebno umjetno noćno svjetlo za vrijeme spavanja prekida proizvodnju melatonina, hormona važnog za ljudsko zdravlje. Više istraživanja potvrđuje hipotezu, da smanjena proizvodnja melatonina dovodi do povećanja oboljenja od raka dojke, prostate i debelog crijeva. Poremećaji spavanja su također jedan od glavnih uzroka i simptoma depresije.
Pretjerani sjaj neba smeta astronomskim promatranjima, koja su važna za znanost i hobi mnogim amaterima. Imaju dugu povijest i veliko značenje u kulturi i tradiciji mnogih naroda. Nezasijenjena svjetlost uzrokuje blještanje i može biti ozbiljna prijetnja sigurnosti na cestama. Također je utvrđeno da stope kriminala nisu povezani s većom ili manjom razninom osvjetljenosti nekog prostora, nego su uzroci zločina uglavnom socijalni.

Izvor:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Svjetlosno_one%C4%8Di%C5%A1%C4%87enje

OriloGorilo:
Kod mene u mistu ulična rasvjeta nerazumno postavljena, a u pravilu po stranačkom ključu, osobnim poznanstvima i osobnim interesima...

Također je i crkva odnosno zvonik nestručno osvijetljen, no, nisam siguran je li se to zadržalo i dan danas, obzirom je u međuvremenu došlo da nekakvih promjena.

Npr. znam da se poslije ponoći javna rasvjeta ipak gasi...

Potjeh:

--- Citat: OriloGorilo - 11 Listopad 2013, 10:41:43 prijepodne ---Kod mene u mistu ulična rasvjeta nerazumno postavljena, a u pravilu po stranačkom ključu, osobnim poznanstvima i osobnim interesima...

Također je i crkva odnosno zvonik nestručno osvijetljen, no, nisam siguran je li se to zadržalo i dan danas, obzirom je u međuvremenu došlo da nekakvih promjena.

Npr. znam da se poslije ponoći javna rasvjeta ipak gasi...

--- Kraj citata ---
Zmijavci su taj problem jednostavnije riješili. Rasvjeta postoji, ali se ne pali. Možda su vlasti čitale wikipediju pa zaključili da nam i ne triba.  :zubo

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju