http://uimeobitelji.net/2013/06/10/govor-koji-je-odjeknuo-engleskom-homoseksualni-brakovi-borba-za-jednakost-ili-rat-protiv-razlicitosti/
Hoće li ta specifična društvena uloga biti izgubljena promicanjem ideje ˝bračne jednakosti˝, ideje da je pogrešno da institucija braka diskriminira? Hoće li uloga braka kao zajednice dvoje ljudi s potencijalom prokreacije i s mogućom odgovornošću za socijalizaciju sljedeće generacije, biti dovedena u pitanje? Hoće li trajno društveno promicanje braka kao glavnog načina na koji odrasli i zajednice preuzimaju odgovornost za buduće naraštaje, biti besmisleno? Ja mislim da hoće. Kao što bi zasigurno društvena uloga Royal College of Music bila dovedena u pitanje kad bi se dopustilo ljudima poput mene da ga pohađaju. Proces homogenizacije odjeven u ruho ˝jednakosti˝ i nemogućnost diskriminacije između različitih oblika veza, lišit će brak njegovog značenja. Jer, ako je sve brak, onda brak nije ništa. Ako institucija braka ne može diskriminirati, onda ona više nema vlastito značenje ni svrhu.
Neću braniti ideju homoseksualnih brakova, ali ću napadati nelogičnosti na ovoj glasnoj strani di su svi skupa, i slažu se i jaki su (kolektivno oduševljenje), a kojima sam stalno svjedok, jer to na imoartu rijetki čine, što bi reklo ognjištarski karakter pa takva i sudbina. Prije svega, teza da će se odobravanjem homoseksualnih brakova ozakoniti i recimo zoofiličarski ili pedofilski ili neznamkavi brakovi ne stoji. Isto kao što ne stoji da će legaliziranje cigarete legalizirati i travu. To je jasno k'o dan! Za to se tek treba boriti.
Druga stvar, da će homobrakovi ugroziti obični brak. To je isto, rekli bi, suštinska glupost i idotarija jer čin Mate i Jure pred matičarom kojega objavi recimo Jutarnji, ne bi trebao Zavelima ili Satana Gudarskog rastavit od žene. Nikako!Još manje ako ne objavi, pa ni ne znaju.
Četvrta stvar, koja je najsmješnija i oko koje se ljudi spore, a spore se jer nemaju u glavi razliku između osobnih, intimnih pojmova i riječi koje te pojmove predstavljaju. Riječ brak! Brak je, za ovu udrugu U ime obitelji, veza muškarca i žene i neće to nikad prestati biti. Mislim da bi homići mogli tu ustavnu zamku koja se postavlja lako nadigrati igrom običnih riječi.
Za ove ljude, većinom je brak i crkveni dio obreda, a kako homići neće moći dobiti taj presveti sakrament, još mi je čudnije zašto je njihov pojmovnik do te mjere ugrožen.
Dalje, stvaranje panike i bauka okolo mode homoseksualnih brakova koja je u ovoj eu-american civilizaciji u žiži, sasvim je suvišno i nepotrebno jer se tu nema od čega braniti. Niti će ćirilica obraniti niti uništiti Vukovar. Pitanje je samo osobnih taština, možda nekih osobnih rana i trauma, zašto se koče neke promjene u društvu s toliko energije koja bi se mogla pametnije trošiti, kad će te promjene silom plimnoga vala kad-tad izboriti neko svoje mjesto.
I zadnje, sedmo, homići ne bi trebali biti odvratni nikomu ukoliko nema razvijenu maštu da se zamisli s njim u krevetu ili još gore (eto za mislit o mentalnoj higijeni). Isto tako, teče Thadee, mogu i babe biti odvratne. Zavelimu ne stoji na mjestu ni mehanicistična i patrijarhalna teorija muško-ženskih odnosa u kojoj se ženka želi pariti samo s jednim mužjakom. Ženka se pari dok joj se pari, i sa svima, najprije s najboljima, tako da ni ne zna s kim je zanijela - u životinjskom svijetu. Ženama se pari ko i muškarcima, i nema tu ništa toliko bitno različito između lezbejki i pfedera (ne znam ko izbanira ovu riječ, ali triba mu dat nobela za vođenje imoarta), nego u tomu da muškarac uživa u ženama, a žene obrnuto. S dodatkom odvratnosti na analni seks kod muškaraca koji je invazivniji od trljanja klitorisa i lizanja sisa, kojega, bojim se, neki forumaši još nisu prakticirali. Boje se da će izvuć list kupusa, bit će.
Evo u privitku kako na svom profilu to vidi cura čiji je ćaća Palestinac, a kako razmišlja jedan suri Imoćanin, ko od brda odvaljen, koji mrzi riječi poput tolerancija i individualizam jer je to sad na desnoj strani u modi, to mrzit.