zavelim je dosta interesantno i dobro započeo ovu temu, iako ima nekih stvari oko kojih bi se dalo raspravljati.
što se tiče gadljivosti i općenito bilo kakvog protivljenja odnosima ove ili one vrste, apsolutno sam protiv toga da se bilo kome popuje bilo što - tko voli, eto mu, njegova stvar. ja s tim nemam problema.
kad dođemo na temu pravne regulacije - tu je stvar bitno kompliciranija. odmah da kažem da nisam zagovornik ni varijante A, a ni varijante B. pri tome pod varijantu A mislim ove koji skupljaju potpise u ime obitelji. a pod varijantom B mislim one koji traže prava.
mislim da je to što se zagovara u mogućem budućem referendumu dugoročno neodrživo, a svi koji misle da treba slijediti primjere srbije i bjelorusije - koji su ustavom zabranili istospolne brakove - eto im braća pa nek se s njima još više druže, sad kad imaju zajedničkih tema.
dakle, bilo kakva zabrana istospolnih zajednica po meni ne dolazi u obzir - druga je stvar dinamika kojom bi se ta problematika trebala rješavati, odnosno dinamika davanja prava onima koji to žele. prema tome, nisam zagovornik ni ovih pod B koji bi htjeli da im se odmah dopusti brak i posvajanje djece. brak je institucija nastala u određenom vremenu s određenom svrhom, ne mislim da je danas izgubila ni smisao ni važnost, ali isto tako očito je da postoje i neke druge potrebe, da postoje zajednice kojima treba osigurati prava i to je to, to je pitanje ljudskih prava i svako uspoređivanje s gljivama, rakovima i sličnim tričarijama je neozbiljno, u najmanju ruku.
s obzirom na stupanj razvoja našeg društva, mislim da je u ovom trenutku optimum ono što ima njemačka - dakle dozvoliti partnerstvo (ne i brak) i ne dozvoljavati usvajanje djece od strane istospolnih parova.
ne mislim pri tom da time idem u susret vjernicima, već u prvom redu mislim da svaku bitnu društvenu promjenu (pa tako i ovu) treba usvajati postupno i uvijek do mjere u kojoj to neće stvarati (nepotrebne) društvene tenzije. nema dileme da naše društvo nie spremno za razinu homoseksualnih prava koji su dopušteni u skandinaviji pa ne vidim smisla trčati pred rudo, uz napomenu, kamo sreće da smo samo u tome daleko i debelo iza skandinavaca...