Svakodnevnica > Prirodni svijet / EKO oči

Ispod Duvanjskog polja otkriveno jezero dugo 500 metara

(1/2) > >>

Zavelim:
Višemjesečna suša veoma je obradovala speleologe iz SD-a Dinaridi – društvo za snimanje i zaštitu krških fenomena iz Zagreba koji već odavno namjeravaju istražiti podzemlje Ponora kraj duvanjskog sela Tubolja. Napokon su ronioci, speleolozi, biolozi, njih 15 iz Zagreba, Mostara i Tomislavgrada, uspjeli kroz podzemne pećine, jezera, sifone i kamene barijere proći 1500 metara gdje ljudska noga nikada nije kročila.

Vodni režim Duvanjskog polja jedinstven je u svijetu. Poljem teku Šujica i Drina, te nekoliko potočića, a sve vode idu kroz Ponor kraj sela Tubolja, pa teku podzemljem ispod brda i ulijevaju se u Buško jezero. Međunarodna speleološka ekspedicija je trajala devet dana.

Drugog dana našli smo se sa speleoroniocima Alanom Kovačevićem i Tomislavom Flajpanom-Frfom iz DDISKF-a Zagreb prije ulaska u Ponor. Dan ranije svladali su 400 metara preronivši jedan sifon noseći na sebi više od 50 kilograma opreme.

- Zanimljivo, nema nikakvih pećinskih ukrasa, što je opet fenomen. To je zbog vode koja teče kroz kanale, ali i dvorane. Kamenje je glatko kao najfinija keramika. A nevjerojatno klizno. Jedan ronilac ne bi mogao sam izaći iz vode zbog klizavosti - kazao nam je kasnije Alan.

Golema količina vode

- Prešli smo 1500 metara, a u glavnom kanalu otkrili smo veliko jezero dimenzija 400 x 500 m. Tu je golema količina vode jer je jezero dublje od 10 metara. Pored jezera se nalazi prostrana dvorana dimenzija 50 x 50 metara i visine 30 metara. Na dijelu prema jezeru nalazi se i prava plaža.

Nazvali smo je Viktorova dvorana po našem prijatelju Viktoru koji je prošle godine prerano umro - kazuje nam Alan.

Išlo se i s druge strane Ponora, onoga iz Vrila kod Buška jezera, a planirano je da se posao nastavi u sljedeće tri godine koliko će trebati da bi se prošao čitavi Ponor koji je dugačak pet kilometara zračne linije. Biolozi na čelu s Romanom Ozimecom prikupili su primjerke životinjskoga podzemnog svijeta. Vjerojatno se radi o endemičnim vrstama riba i rakova, no to će se utvrditi kasnijom analizom. Alan i Frfa su veoma razočarani tonama smeća koje se nalazi u podzemnim kanalima i jezerima.

- To je loša vijest, ali očekivana - kaže Miro Šumanović, domaći član ekspedicije. Organske stvari nisu problem, istrunu, ali je problem plastika. Zato moramo tražiti pomoć od vlasti i Elektroprivrede Hrvatske koja koristi te vode za proizvodnju struje iz Buška jezera.

Trebalo bi napraviti nekakvu mrežu prije ulaza u ponor koja bi zadržavala otpad. Uostalom, utvrđeno je da sve ovdašnje vode završavaju u Dalmaciji. Iz Ponora jedan rukavac vodi prema Crvenom i Plavom jezeru u Imotskom, drugi u Cetinu, a treću izvire u Vrulji Dubci. Zato nam je potrebna i pomoć institucija u zaštiti ovog jedinstvenom krškog fenomena.

Piše Petar miloš
Snimio Miro Šumanović

http://www.slobodnadalmacija.hr/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/190557/Default.aspx

Zavelim:
*eba ji lignit.  >:(

glonga:

--- Citat: Zavelim - 15 Listopad 2012, 07:50:54 prijepodne ---*eba ji lignit. >:(

--- Kraj citata ---
Abide, reci nam dȅ,
ima li tu manipulacije? …

Za ovo "jezero" se znalo i 1970-ih i dokumentirano je uz istražne radove za akumulaciju Buško Jezero, samo tada takve stvari nisu objavljivane ni u stručnim časopisima, a kamoli dnevnom tisku.
Vjerojatno se za to znalo i 1899.
Stojan Rubić i o. fra Anđeo Nuić. Duvno (Župańac). u: Zbornik za narodni život i običaje Južnih Slavena. vol. 4. (1899.) JAZU. Zagreb. 1899. (vidi str. 250. i okolo)
samo se time nitko nije pohvalio

Na vr brda vrba mrda. Vrda?
Vinac vrilo na vr brda (1007 m.n.m.) je iznad toga podzemnog jezera, a nije Polje Duvanjsko.

Tubolja (886 m. n. m.) je ovdje na Duvanjskom polju, a tu je i Ponor, prepoznaje se na satelitskoj slici i neoznačen.
Dolac (719 m. n. m.) je ovdje u Bušku Blatu, a tu je negdi i Vrilo, prepoznaje se na satelitskoj slici niske rezolucije iako nije označeno na geonames.org.

Ovaj biser triba zuokvirit:
»Iz Ponora jedan rukavac vodi prema Crvenom i Plavom jezeru u Imotskom, drugi u Cetinu, a treću izvire u Vrulji Dubci.«

Karta: Utvrđene podzemne veze krških voda u slivu Cetine. (.pdf) (Antun Magdalenić. Hidrogeologija sliva Cetine. Zagreb. 1970.)
etc.
Kupusović et al. Izrada karakterizacijskih izvještaja za dijelove riječnih slivova Cetine i Krke na području Federacije Bosne i Hercegovine. Sarajevo. 2012. (.pdf) (vidi TPV)

»Bojenjem je utvrđeno da glavnina voda Šujice, koja ponire u Kovačima, izvire u Vrilu, tj. vrelu Ričine, na razini Livanjskoga polja, udaljenoj 5.200 m. Ali, na Vrilu izvire samo dio voda iz Duvanjskoga polja jer veliki dio voda u te kanale dopire sa sliva samog Duvanjskog polja. Za sušna razdoblja Šuica redovito presuši, pa vode iz Duvanjskoga polja najviše otječu prema dolini Cetine, podzemno, ispod Buškog blata, a u kišnom razdoblju te su veze onemogućene, pa vode iz Duvanjskoga polja izviru u vrelima Ričine. Bojenjem u ponoru Kovačima utvrđena je i podzemna veza sa Sinjskim i Imotskim poljem. Dva i pol puta više vode (24 m3/s) teče podzemno izravno do nižeg erozijskog bazisa, uglavnom do Sinjskoga polja (Štambuk-Giljanović 2002).« @ Centar za krš i speleologiju

Daklem, Pero nije morao potezat prašne police s librima npr. Nives-Štambuk Giljanović, ili znanjstvene radove nastale uz zajezerivanje Buškog Blata, nit pretraživat zabačenije kutke interneta za prezentacijama Esene (e-)Kupusović i sl. … BTW. što joj je Tarik Kupusović?

Uostalom, sve će to završit u zoni ograničenog kretanja za posjetitelje Crpne Hidroelektrane "Vrilo" u kojoj će se voda iz Buškog gonjat na Duvanjsko i obratno.
Vodu ladi, vodu vari, voda bila ko i bila.CHE Vrilo — Studija utjecaja na okoliš — Sažetak za javni uvid. ecoplan d.o.o. Mostar. 2011. (.pdf)

Pero i speleolozi bi još ispali fer da su rekli u čije ime i za čiji račun istražnih radova su básali ispod Privale i Grabovice Planine pa nek pritom komotno tvrde da su bili izpod Duvanjskog polja, i Imacki je izpod Duvanjskog polja ako ćemo s takom semantikom u Pojatinu pa i šire.
Hehe, njušim da ni svi članovi "ekspedicije" ne znaju da je netko uzeo nofce za istražnu ekspediciju CS "Vrilo". Mwahahaa…

belevarac:

--- Citat: mbetter95 - 10 Listopad 2013, 13:15:44 poslijepodne ---NAS ZANIMA DA SE ZAKON iz 2007. godine, "NN" br.33/2007"
sprovede u cijelosti. To je zakon o POVLAŠTENIM
PROIZVOĐAČIMA

--- Kraj citata ---

I ja san za sprovod toga zakona.

glonga:

Ovi nisu normalni.
EP HZ H-B nema ni nuklearku ni termoelektrane. Što će njima crpna elektrana? Za pokrivanje špicEva potrošnje? Imaju CHE Svitavu/Čapljinu. Ne znaju što će s njom?
I Svitava je imala nekakvu Studiju/Elaborat o utjecaju na okoliš pa sto jada š njomen.
Evo npr. i Emil Crnomatić se žali 2013.^

Na stranu podzemno jezero kojeg studija ne vidi.

Ne vidim ni da su se Puljić&co. satrli oko problematike nasute brane na donjem bazenu. Uzvodno od mosta u Prisoju / Karlovu Hanu. Kako oni misle réšit cirkulaciju vode kroz tu nasutu branu u različitim režimima cirkulacije 'uzvodno'-'nizvodno'? Do zla da su betonsku projektirali. Kako će uklopit razine Donjeg Bazena s Ostacima Ostataka Buškog Jezera, Crpnom Postajom Podgradina, Retencijom Čaprazlije…? Ovo je hidraulika za Niskozemce, a oni ubrusili, crna jim majka njijova.

Ne poji se Buško Jezero samo iz ponora u Kovačima. Čim se otopi prvi snig na Tušnici i Kamišnici, a more i prija od standardne dvanestminutne kiše, nasuta brana Donjeg Bazena će se nač s obe strane u vodi, a to ti je 'Zbogon Ćipa!'. Poplavni val ne će moć ustavit pogranična pulicija na Kamensku. More bit jedino da ga ustave carinici (ko Elvira Muminovića^), ako ne dokaže da ima 70 € po danu planiranog boravka u RH/EU.

A ribe? Na relaciji Donji Bazen — Ostaci Ostataka Buškog Jezera? Pa i šire?
Ko te pita.

'Bog te pítō!' rekli bi Duvnjàni.

»Javna rasprava za dobivanje okolišne dozvole crpne elektrane Vrilo održat će se dana 14.11. 2013. godine, s početkom u 11.30 sati, u Hotelu "Tomislav" u Tomislavgradu.«^

ecoplan mostar. Studija o procjeni utjecaja na okoliš za CHE Vrilo — Dopuna studije. Mostar 2013.
http://www.sendspace.com/file/uzv7nz

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju