…dok se zapadni dio Imotske krajine posebno Dobranje i Aržano opskrbljuju iz vrela Bukišnica općine Tomislavgrad.
Bu-kišnica je u glavi auktora članjka na radiJon Imackom. A Shift-B i Shift-M nisu susjedi na tipkovnicama u ovom dijelu Europe pa i šire.
Ondak mi Zlovak počme o gušenju jezične zlobode. Bukišnica nikad ne će bit Mukišnica, Osijek — Osek, Sinj — Senj, … Cista — Lovreć…
Pomoć u opskrbi vodom Imotske krajine stigla iz Posušja i Tomislavgrada!* radioimotski.hr 27. 6. 2012.
Nu.
Vodoopskrbni plan Splitsko-dalmatinske županije.* donesen 2. 8. 2011.
»Grupni vodovod Imotske krajine
…
Zahvat: na izvoru Opačac, kote vode
268,5 m n.m., na kojem se prema vodopravnoj dozvoli smije zahvaćati 200 l/s, odnosno 5.000.000 m3/god. (vidi poglavlje 6.3.1.)., i izvor
Mukišnica, kod Tomislavgrada u BiH, kote vode
680 m n.m., za koji je međudržavnim nacrtom ugovora ograničena doprema vode na 75 l/s (vidi poglavlje 6.4.1.).
…
dovod iz BiH: Mukišnica i akumulacija Tribistovo.
…
Akumulacija Tribistovo ima sadržajni volumen od oko 4.500.000 m3 vode. Maksimalna kota vode je 915,0 mn.m. i kotom zahvata
902,0 mn.m. za vodoopskrbni sustav.«
E, sad moj Potjehe, znadeš li štogod o vodoopskrbi visokih zona i pošto je crpljenje kubika vode na metar visine? Npr. s kote vodozahvata do kote vodospreme?
Re ćemo da na padinama Tušnice, visoko iznad Mukišnice postoje najmanje dva vrela (Dobrijevac, Zmijevac… nomen est omen) sasvim pristojne izdašnosti i na dovoljnoj nadmorskoj visini tako da vodoopskrba mjestah na 700 i manje m.n.m. ne ovisi o energiji za crpljenje, čak bi na tom vodovodu trebalo postavljati "prekidače tlaka".
A sad, ako se nekom sviđa crpljenje - buyrum. Pùmpaj Ružice! Plati majko kapetanova!
Uzput. Svi smo mi nizvodno. Vodozahvat na manjoj nadmorskoj visini ima očekivano zagađeniju vodu od onog na većoj nadmorskoj visini, najčešće, u ovom dijelu Europe pa i šire.
Koga zanima razuman akvadukt može obić vodoopskrbni sustav mjesta Šipovo u BiH (RS). Nije daleko, ako se na vrime pođe. Izgleda da tamo vode u vodovodu ne more nestat čak i ako struje nestane tjednima.