Autor Tema: Imotske vode  (Posjeta: 1648 )

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Imotske vode
« : 28 Lipanj 2012, 12:56:48 poslijepodne »
otvaram ovu temu potaknut viješću na portalu radio imotskoga:

Pomoć u opskrbi vodom Imotske krajine stigla iz Posušja i Tomislavgrada!

Post 27 Lipanj 2012

Stabilizirana je opskrba vodom najkritičnijih mjesta na području Imotske krajine, u prvom redu Vinjana Gornjih ali i dijela grada Imotskog posebno Bazane. Kako nas je obavijestio Luka Ćorić direktor Vodovoda Imotske krajine, u sklopu prekogranične suradnje Hrvatske i susjedne BiH, opskrba velikog dijela Vinjana Gornjih pitkom vodom realizira se iz vodovoda Posušje, dok se zapadni dio Imotske krajine posebno Dobranje i Aržano opskrbljuju iz vrela Bukišnica općine Tomislavgrad. Trenutno se s izvora Opačac u sekundi u sustav pumpa 200 litara vode u sekundi što je dovoljno za opskrbu sustava. Najveća je potrošnja u gradu Imotskom, a već sutra na skupštini Vodovoda Imotske krajine biti će riječi o kvalitetnoj opskrbi vodom u idućim mjesecima.

hvala dragim susjedima, ali ne mogu se ne upitati kako to da imota koja leži na podzemnim vodama more ostat žedna?
imamo najveći spremnik pitke vode u ovom dilu svita (crljeno jezero) a mi žicamo vodu okolo. je li to za Bogu plakat?
voda je nafta budućnosti. to ti je ko da šeik iđe okolo žicat naftu za motor za natapanje il plin za vajercag.  :-\
malo znam o temi i nadam se ovdje štogod naučit. vidio sam da je temu na forumu dosad jedino zavelim dodirnio.
vrljika se, kažu stari, smanjila na pola. dio vode zadržava ričičko jezero, a vjerojatno i buško blato čini svoje.

« Zadnja izmjena: 28 Lipanj 2012, 12:58:21 poslijepodne Potjeh »

batakljun

 • Gost
Odg: Imotske vode
« Odgovori #1 : 28 Lipanj 2012, 13:09:32 poslijepodne »
to ti je ko da šeik iđe okolo žicat naftu za motor za natapanje il plin za vajercag.  :-\
malo znam o temi i nadam se ovdje štogod naučit.


ne znaš ti puno ni o šeicima.....

da nije američke tehnologije i angloameričkog kapitala, guzili bi oni priležnice pri mjesečevoj svjetlosti.....

ako me razumiš!

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Odg: Imotske vode
« Odgovori #2 : 28 Lipanj 2012, 13:23:53 poslijepodne »
ne znaš ti puno ni o šeicima.....

da nije američke tehnologije i angloameričkog kapitala, guzili bi oni priležnice pri mjesečevoj svjetlosti.....

ako me razumiš!
ko od čemu ti odparan. ajde sad ti pametnjakoviću objasni što imocki nema vode? kliko ste vi varušani lini crkli bi od žeđi kraj crvenog jezera.  ;)

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
buuuuuuuuuuuuu
« Odgovori #3 : 28 Lipanj 2012, 13:32:04 poslijepodne »
…dok se zapadni dio Imotske krajine posebno Dobranje i Aržano opskrbljuju iz vrela Bukišnica općine Tomislavgrad.

Bu-kišnica je u glavi auktora članjka na radiJon Imackom. A Shift-B i Shift-M nisu susjedi na tipkovnicama u ovom dijelu Europe pa i šire.
Ondak mi Zlovak počme o gušenju jezične zlobode. Bukišnica nikad ne će bit Mukišnica, Osijek — Osek, Sinj — Senj, … Cista — Lovreć…

Pomoć u opskrbi vodom Imotske krajine stigla iz Posušja i Tomislavgrada!* radioimotski.hr 27. 6. 2012.

Nu.
Vodoopskrbni plan Splitsko-dalmatinske županije.* donesen 2. 8. 2011.
»Grupni vodovod Imotske krajine

Zahvat: na izvoru Opačac, kote vode 268,5 m n.m., na kojem se prema vodopravnoj dozvoli smije zahvaćati 200 l/s, odnosno 5.000.000 m3/god. (vidi poglavlje 6.3.1.)., i izvor Mukišnica, kod Tomislavgrada u BiH, kote vode 680 m n.m., za koji je međudržavnim nacrtom ugovora ograničena doprema vode na 75 l/s (vidi poglavlje 6.4.1.).

dovod iz BiH: Mukišnica i akumulacija Tribistovo.

Akumulacija Tribistovo ima sadržajni volumen od oko 4.500.000 m3 vode. Maksimalna kota vode je 915,0 mn.m. i kotom zahvata 902,0 mn.m. za vodoopskrbni sustav.«

E, sad moj Potjehe, znadeš li štogod o vodoopskrbi visokih zona i pošto je crpljenje kubika vode na metar visine? Npr. s kote vodozahvata do kote vodospreme?

Re ćemo da na padinama Tušnice, visoko iznad Mukišnice postoje najmanje dva vrela (Dobrijevac, Zmijevac… nomen est omen) sasvim pristojne izdašnosti i na dovoljnoj nadmorskoj visini tako da vodoopskrba mjestah na 700 i manje m.n.m. ne ovisi o energiji za crpljenje, čak bi na tom vodovodu trebalo postavljati "prekidače tlaka".

A sad, ako se nekom sviđa crpljenje - buyrum. Pùmpaj Ružice! Plati majko kapetanova!

Uzput. Svi smo mi nizvodno. Vodozahvat na manjoj nadmorskoj visini ima očekivano zagađeniju vodu od onog na većoj nadmorskoj visini, najčešće, u ovom dijelu Europe pa i šire.

Koga zanima razuman akvadukt može obić vodoopskrbni sustav mjesta Šipovo u BiH (RS). Nije daleko, ako se na vrime pođe. Izgleda da tamo vode u vodovodu ne more nestat čak i ako struje nestane tjednima.
« Zadnja izmjena: 28 Lipanj 2012, 13:38:59 poslijepodne glonga »

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Odg: buuuuuuuuuuuuu
« Odgovori #4 : 28 Lipanj 2012, 13:34:15 poslijepodne »
E, sad moj Potjehe, znadeš li štogod o vodoopskrbi visokih zona i pošto je crpljenje kubika vode na metar visine? Npr. s kote vodozahvata do kote vodospreme?
s vakon glavon san uspio dokučit da voda iđe sama nizbrdo a uzbrdo je triba gurat.  :neznam

batakljun

 • Gost
Odg: Imotske vode
« Odgovori #5 : 28 Lipanj 2012, 15:27:48 poslijepodne »
ko od čemu ti odparan. ajde sad ti pametnjakoviću objasni što imocki nema vode? kliko ste vi varušani lini crkli bi od žeđi kraj crvenog jezera.  ;)

dragi potješe, ne pričam ja o parama - naša situacija zaziva pare.

naime, kad bi se mene pitalo ja bih sve to riješio s minimalno para. s obzirom da imacki imade odličan vodovod (na ljubi) i sustav cjevovoda koji povezuje preko 95% stmbanih objekata na širem području grada (što je brojka dostojna skandinavije!) problem je samo namaknuti dostatnu količinu vode, a iste nedostaje zbog čega i dolazi do pada tlaka u cjevovodima slijedom čega viščja područja (bilušine, poglavito kuće gasterbajtera na tri kata) imaju problema pri tuširanju velikom mlaznicom...)

nu, da ne dugljimo, problem manjka tlaka vode u cjevovodima se vlo jednostavno može riješiti upumpavanjem dodatnih količina vode iz crljenog jezera - najvećeg spremnika vode od menhetna do kamčatke! dakle, kako iskoristiti vodu iz tog jezera i pripomoći našim sumještanima da se dolično tuširaju po potrebi, a i češće? a sve to s minimumom sredstava?
ništa lakše.... plan ministra mrsića već je propisao da je mladi moći bit zaposleni na 1600 kuna kako bi stjecali znanja i iskustvo. u našem konkretnom slučaju to znači sljedeće:
baciti dva debela vatrogasna criva u jezero i uz malu pumpu pokretanu pedalama pumpati vodu. jedini problem je okretanje pedala, o čemu (pogađate!) rješenje nudi upravo spomenuti ministar mrsić. dakle, mladi bi o državnom trošku, za male pare pedalali i tirali vodu u vodovod na ljubi.... na svekoliko zadovoljstvo svih doseljenika u bilušine!

problem ostaje jedino kako zadovoljiti taj kriterij da posao bude nešto gdje će mladi stjecati nova znanja i iskustva..... glede iskustva, mislim da je jasno - svaki posao, pa i pedalanje vode iz jezera je iskustvo, i te kakvo. tu bi pod broj jedan tribalo upregnuti sve one naše mjesne ekonomste pa neka se čeliče.... a što se tiče dodatnih znanja? evo ja se nudim da ću svaki dan tokom kolovoza (kada boravim dolikar) dva sata dnevno, potpuno bresplanto (čak ću i vodu donit na svoj trošak) držat predavanja o bjelosvjetskim problemima, ekonomskim nepravdama, propalim projektima i razlozima zbog kojih bi trebalo krenuti u restrukturiranje cjelokupne državne admisnistracije. svi polaznik koji mi uspije parirati u argumentima, poglavito kontra neoliberalnog ustroja suvremenog svijeta dobit će od mene duplu dnevnicu....

a pedalanje ne bi bilo loše ni vami starijima.... kad ste već na suncu da nešto korisno radite, a ne da se izležavate po žnjanu i riskirate rak kože, za šta? i za koga?  

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Odg: Imotske vode
« Odgovori #6 : 29 Lipanj 2012, 10:36:03 prijepodne »
nasmija si me svojim idejama. nudim se za dan pendalanja, ali samo uz dodatnu klauzulu da dok pendalan mogu lajat na novi svicki poredak i liberalizam.
nisi mene brajo vidijo na plaži između 10 i 17. nema rizika - nema profita. bil ko livanjski sir.  :)

Offline boboim

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 693
 • ništa ne zna, ništa ne čita...
Odg: Imotske vode
« Odgovori #7 : 29 Lipanj 2012, 10:53:26 prijepodne »
Citat:
mladi bi o državnom trošku, za male pare pedalali i tirali vodu u vodovod na ljubi.... na svekoliko zadovoljstvo svih doseljenika u bilušine!

I još bi država mogla tizim mladima odbiti kojih 100-200 kn (od 1.600,00) naknade za bicikliranje, jerbo je to u neku ruku fitness!   


batakljun

 • Gost
Odg: Imotske vode
« Odgovori #8 : 29 Lipanj 2012, 12:36:19 poslijepodne »
I još bi država mogla tizim mladima odbiti kojih 100-200 kn (od 1.600,00) naknade za bicikliranje, jerbo je to u neku ruku fitness!   


ne odbijanja neće biti, jer će se troškovi "fitnesa" financirati iz drugih sredstava....

naime, kako ništa na ovom svijetu nije bresplatno (ma koliko potjeh o tome šutio) tako ni pedaliranje ne može proći brez povećanih troškova. poznato je naime da čovjek koji fizički radi više jede i više pije kako bi imao materiju za sagorijevanje čime se oslobađa energija za padaliranje.

ministar poljoprivrede i stočarstva, gospodin jakovina već je izračunao da bi u slučaju masovnog pedaliranja potrošnja sandviča u lokalnim dućanima, prizalogajnicama i brzogrizima porasla za oko 10%, a time bi se povećao i "ulov" PDV-a što bi s druge strane omogućilo oslobađanje "pedalaša" od daljnjih financijskih troškova...
jedini uvijet je da se u sandvičima koristi domaći sir (studenački, zašto ne? ja ga kupujem na docu i izvrstan je), domaća salama, od svinja ubijenih po uzusima struke, dakle pištoljem u čelo.... i kiseli krastavci/ajvar/majoneza iz domaćih robnih rezervi.... kontrolu podrijetla namirnica provjeravat će zaposlenih koji naplaćuje ulaznice na modro jezero jer je pedantnom analizom zavoza za mjeriteljstvo utvrđeno kako isti ne ostvaruje normu državnih službenika.
poznato je naime da hrvatski državni službenik od 8 brutto sati na radnom mjestu aktivno radi 2,5 sata. ostatak vremena provodi u tkz. odmoru (plaćeni odmor je 30 minuta i evo, slovenci ga ukidaju od jeseni!), promišljanju o budućnosti, obavljanju sitnih kućanskih poslova (krpanje čarapa, pletenje zmiskih đileta i/ili čišćenju oraja za kolače. s obzirom da sve navedene aktivnosti pridonose ljepšem izgledu našeg građanstva (zamisli da ljudi u sezoni hodaju šupljih čarapa? ko oni predjsednik svjetske banke.... en ti instituciju, oni iz MMF silova 70 sobarica, ovom nema tko zakrpit bičve...) kao i zdravlju muške populacije (poznato je da povećana konzumacija oraja blagotovorno utječe na rad prostate što u konačnici ima za posljedicu veću vjerojatnost pravljenja muške dice - pitajte potjeha).... zbog svega toga ove se pojave na radnim mjestima toleriraju, dapače, predradnici su dužni omogućiti i sredstva za zaštitu na radnom jestu tako da prosječna daktilografkinja u svom paketu prve pomoću obavezno ima i naprstak, te jodnu otopinu u slučaju da je ubode ljupina od oraja...
no, kako bilo da bilo, naš biljetar na jezeru mogao bi, i ne mogao, anego morao podići svoju radnu normu sa 12 minuta dnevno (koliko sada u prosjeku radi) na oko 28 minuta s tim da se na njega neće trošiti nikakva dodatna sredstva kao u smislu dodatnog obrazovanja, tako i u pogledu kupovine nove opreme - ona kondukterska torba što je nosi sasvim je prikladna i po europskim standardima za obavljanje psola kontrole naljepnica na siru i salami.... ter na bocama ajvara/kiselih krastavaca i vrećicama majoneze.


za potpuno implementaciju ovog projekta nužno je samo dobiti suglasnost ekološkog društva lipa koje strepi da crljeno jezero ne prisuši kao i suglasnost lovačkog društva "slon" iz glavnine donje.... tko zna kakvu štetu ovaj projekt može prouzrokovati ekolozima i lovcima, onim pravim ljubiteljima prirode..... 

Offline likarija

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 2.599
 • Nu me!
  • Oldtimer klub Zagreb
Odg: Imotske vode
« Odgovori #9 : 30 Lipanj 2012, 15:14:40 poslijepodne »
ko od čemu ti odparan. ajde sad ti pametnjakoviću objasni što imocki nema vode? kliko ste vi varušani lini crkli bi od žeđi kraj crvenog jezera.  ;)

..nu, a ima još i uModron. :spidom


s vakon glavon san uspio dokučit da voda iđe sama nizbrdo a uzbrdo je triba gurat.  :neznam

Pripametno moje. :spidom
Moraš počet pit sok naslamku...
:starac