Svakodnevnica > Prirodni svijet / EKO oči

Nestanak pčela

(1/2) > >>

benco:
Poslije raznih nametnika, virusa i boleščina pčela polako nestaje. Ne samo da su nestale u pojedinim dijelovima Kine nego taj problem širi se i dalje. Poslije smanjenja količine voća i povrća u Velikoj Britaniji pristupilo se istraživanju nestanka pčelinjih zajednica i došlo se do novog otkrića o postojanju parazitske mušice koja u pčelu zaliježe jajašca:

http://news.yahoo.com/zombie-fly-parasite-killing-honeybees-230200867.html

benco:
Gubici pčelinjih kolonija su alarmantni ne samo za ljubitelje meda već i za veliki dio poljoprivrednog svjetskog tržišta. Čak se 52 od ukupno 112 važnih svjetskih poljoprivrednih kultura, od jabuka i soje do kakaa i badema, oslanjaju na oprašivanje. U jednoj studiji iz 2009. ekonomisti su procijenili da je vrijednost oprašivanja kukaca, uglavnom od strane pčela, više od 212 milijardi dolara. Zbog brzog rasta ljudske populacije strahuje se da će odumiranje pčela još dodatno produbiti svjetsku krizu nastalu ograničenjem poljopivrednih usjeva i rastom cijena hrane.

http://dnevnik.hr/vijesti/znanost-it/sokantno-otkrice-parazitske-musice-pcele-pretvaraju-u-zombije.html

benco:
"Tijekom nadzora 2007. i 2010. nađen je totalni pomor 1300 zajednica, a u veljači i svibnju 2008. loše stanje 900 zajednica. Pri nadzorima u 2007. i 2008. provedeno je kliničko istraživanje te uzimanje uzoraka pčela. Na uzorcima koji su uzeti od petorice vlasnika nađeni su uzročnici nozemoze... Postupanja vezana za onečišćenje okoliša nisu u nadležnosti Veterinarske inspekcije, već inspekcije Ministarstva zaštite okoliša...", stoji u odgovoru.


http://www.vecernji.hr/vijesti/pcelari-toksicni-otpad-rugvici-ubio-nam-je-100-milijuna-pcela-clanak-376577

benco:
Europska je komisija odobrila nacionalne programe za svih 27 zemalja članica kako bi se poboljšala proizvodnja i prodaja pčelinjih proizvoda za 2011-2013. EU je doprinos financiranju programa povećao za gotovo 25 posto u odnosu na prethodnu razdoblja financiranja (2008-10), od 26 milijuna eura (21,2 milijuna EUR)  na 32 milijuna eura (26,1 milijuna EUR) godišnje.Velika Britanija će primiti 2,222,387 eura (1.814.579 EUR) od sredstava EU za tri godine.

Zdravlje pčelarskog sektora je osjetljivo pitanje s obzirom na temeljnu uloga pčele za oprašivanje. Već se nekoliko godina sektor suočava s velikom smrtnosti pčela. To, ne samo da čini ekonomska situacija teška za pčelare, nego i predstavlja prijetnju bioraznolikosti. Nacionalni programi su trenutno jedini sredstvo dostupano djelomičnoj nadoknadi gubitaka pčela.

Države članice su zadovoljne s prednostima koje pruža ti programi i pozitivani učinak je, također, vrlikodušno prihvaćen  od strane pčelara. U tom kontekstu Komisija je odlučila da se poveća ukupni godišnji proračun za sufinanciranje nacionalnih programa za povećanje učinkovitosti programa i pokazujući proaktivni pristup Komisije prema rješavanju problema u vrlo osjetljivom sektoru.

Nacionalni se programi odnose na pčelarstvo različitih mjerama, kao što su kontrole varroe, racionalizaciji selećih ispaša, podrška za laboratorije, povećanje košnica, primijenjene istraživačke programe i tehničku pomoć.

http://ec.europa.eu/unitedkingdom/press/press_releases/2010/pr1091_en.htm

benco:
http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/pcelari-oprez-medvjedi-sve-gladniji--357245

Bez zaštitne odjeće nemoguće im je prići. Razdražene, pčele se roje iznad uništenih košnica. U pčelinjaku Emila Cerovca u Krkužu nedaleko od Roča, na samom rubu planinskog masiva Ćićarije, jučer je u medvjeđem pohodu stradalo 25 košnica no pribroji li se tome osam oštećenih prije dvadeset dana, medvjedi su u Krkužu ukupno uništili 33 od 45 košnica.

Prema načinu na koji su košnice razbacane, pretpostavka je da je ovog puta pčelinjak pohodila ili medvjedica s mladima koja je nedavno zapažena na Cunju ili pak više medvjeda.

- Matice iz uništenih košnica odletjele su ili stradale i pčele se međusobno napadaju pa je prema prvim procjenama zapravo uništeno 80 posto pčelinjaka vrijednog oko 58 tisuća kuna, kaže predsjednik Udruge pčelara Buzet Edo Krbavčić.

U srpnju i kolovozu na sjeveru Istre učestale su dojave o susretu s medvjedima koji su se zbog suše spustili s Ćićarije u potrazi za hranom i vodom. Predsjednik Lovačkog društva Roč Aldo Zornada kaže da je ovakvo ponašanje medvjeda očito posljedica poremećaja u prirodi uslijed ekstremnih vremenskih prilika.

- Iako graničimo sa Ćićarijom gdje se ova divljač brloži, ne pamtimo da je medvjed ikada kao ove godine, radio štete u ročkom lovištu, kaže Zornada.

Za razliku od Lovačkog društva Ćićarija koje medvjeda ima u lovno gospodarskoj osnovi, ročko ga nema i ne može nadoknaditi štetu. No zato ročki lovci skupljaju dokumentaciju i prosljeđuju ju u županijski Lovački savez koji će na nivou Hrvatskog lovačkog saveza poduzeti određene mjere.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju