Autor Tema: Radovi u pčelinjaku kroz mjesece  (Posjeta: 1248 )

Offline benco

 • Forumaš sa stavom...
 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.299
 • Kada čovjek prešuti istinu, kamen progovori!
Radovi u pčelinjaku kroz mjesece
« : 15 Listopad 2011, 22:54:48 poslijepodne »
Pčelarska, civilna i crkvena godina se razlikuju i terminom a i sadržajem. Civilna započima sa 1. siječnjem a završava 31. prosincem. Crkvena sa Prvom nedjeljom došašaća a završava sa nedjeljom Krista Kralja. Pčelarska započima sa kolovozom a završava sa zadnjim medenjem. Za razliku od civilne i crkvene godine, pčelarska je fleksibilna kako sa početkom tako i završetkom. Ove godine pčelari koji su se držali kolovoskog početka mogli bi imati u proljeće velike probleme. Zbog dugačkog sušnog razloga smanjen je broj pčela, ako se nije stavljala dohrana, s druge strane varoa je na pčelama i smanjen je broj pčela u zajednici. Većina nas ima praksu razvući (zbog ekonomskih razloga) liječenje do oksalne kiseline u prosincu i siječnju. Pitanje je što ćemo od pčela imati u tom vremenu u košnicama. Treća opasnost je opadanje količine meda i peluda u košnicama kroz bezpašno razdoblje od kolovoza do 10. listopada.

Pa ću u slijedećim postovima upisati one zahvate što ih traži mjesečni rad u pčelinjaku sa pojedinim izmjenama koje sam učinio ove godine u kojoj je bilo dosta bespašnog razdoblja i "puno zujanja a malo medobranja":
... Svakim danom čovječje je promišljanje sve kompliciranije ...

Offline benco

 • Forumaš sa stavom...
 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.299
 • Kada čovjek prešuti istinu, kamen progovori!
Kolovoz - početak pčelarske godine i pripreme za uzimljavanje
« Odgovori #1 : 15 Listopad 2011, 23:22:52 poslijepodne »
U ovom mjesecu smanjena je količina nektara, a pčele su prošle nekoliko paša, pa prijeti opasnost zbog velike želje za unosom da se pojedine pčele zalijeću u susjedne košnice. Naravno, računamo da u svim košnicama imamo dovoljan broj stražara koji se suzbiti takvu mogućnost. Širina leta može i u „sigurnim“ zajednicama otvoriti mogućnost grabeži. Zato je u ovome mjesecu nužno suziti leta (mrežom ako je pretoplo). To će biti dobro i zbog veće prisutnosti sršljenova i osa koji teže za istim plijenom.
Važno je znati približnu količinu meda u košnicama. Prisutnost meda za zazimljavanje treba biti oko 15 kg. Prošle godine veliki dio umiranja zajednica u zimu se dogodio zbog „dobre“ cijene meda, pa su mnogi pčelari uzeli ne samo ono što im pripada nego su dirnuli i ono što pčelama treba ostaviti.  U proljeće su govorili o društvima koje je uništila varoa (ima i takvih nestanaka). Zato je važno već u kolovozu imati dovoljnu količinu meda za zimovanje zajednice. Ove godine je bila suša, pa se potrošnja mogla osjetiti i u kolovozu, rujnu i dijelu listopada. Tamo gdje je smanjena količina meda i manja od potrebne trebalo im je u hranilicu postaviti okvire sa medom ili pak med pomješan sa vodom – paziti na opasnost grabeža, odnosno ne prosipati po poklopcu i djelovima košnice. Jedna kap meda može izazvati veliku grabež i uništenje ne samo te zajednice nego i drugih zajednica.
Vlaga je zlo za zajednicu. Dobro je staviti letvicu ispod poklopca i 1 cm otvoriti mogućnost ventilacije. Dohranom isfrosirati za zazimljavanje što veći broj mladih pčela. Oni koji nisu u srpnju obavili izmenu matica u srpnju kolovoz je zadnje vrijeme za tu radnju.
Redovito obdržavanje hijene pojila je prevažno za pčele u ovom mjesecu (ali i u drugim mjesecima) jer na taj ćemo način zaštititi pčelinje zajednice od nozemnoze. Stavljam u ovome mjesecu i ¼ pogače za nozemnozu.
Možemo primjetiti kako pčele svaku rupicu lijepe propolisom, pa bi bilo šteta to ne iskoristiti za prikupljanje propolisa. (O rastapanju propolisa ćemo u jednom od tema poslije).

Koliko ste odradili kvalitetno radove u kolovozu vidjeti ćete po radu i ponašanju zajednica u proljeće.
... Svakim danom čovječje je promišljanje sve kompliciranije ...

Offline benco

 • Forumaš sa stavom...
 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.299
 • Kada čovjek prešuti istinu, kamen progovori!
Radovi u pčelinjaku kroz lipanj
« Odgovori #2 : 15 Lipanj 2012, 01:03:19 prijepodne »
Ovo bi trebao biti "najslađi" mjesec. Oni koji su selili na bagrem i uspjeli nešto skupiti sa cvijetova promrzlog bagrema kranji im je rok za skidanje medišta i cjeđenje meda. Dolaze lijepi dani kada očekivamo bolje medenje i veću temperaturu, ali nemojte zaboraviti ostaviti pčelama najmanje 1o kila meda. Pokušajte zatvoreni med (okvire) medišta skidati ujutru, a izvrcane vraćati uvečer (ako ovo ne poslušate ovaj put idući put vam se neće trebati napominjati - grabež i ubodi pčela). Vrcanje odraditi odmah nakon skidanja iz medišta jer se poslije med teže cijedi, a tada smo u opasnosti, da bismo izvrcali što bolje, da dijelom uništimo izgrađeno saće. Skladištenje meda treba biti u čistim posudama i bačvama od rosvaja.
Kroz ovaj mjesec zadržavati radno raspoloženje pčela. Ako želimo širenje pčelinjaka sada je ovo krajnje vrijeme za uzgoj mladih matica. Nemojte zaboraviti promjeniti stare i već istrošene matice. Dobrim djelom o matici ovisi da li će zajednica preživiti zimu i kakav će vam biti proljetni razvoj pčelinjih zajednica. budući da su nam pčelinjaci daleko od stambenih i inih objekata ( na raznim pašama: amortfa, lipa, kesten i livada) preporučio bih korištenje jenterovih aparata. Vrijeme nam ne ide na ruku, pa je teško u takvim uvjetima posložiti mikro uvjete (temperatura, vlažnost,...). Startere formirajte 6-9 dama prije samog stavljanja okvira sa larvama. Tada ne postoji mogućnost da nam se pojave neželjeni matičnjaci na drugim okvirima, a osim toga skoro 100 % je prihvaćenost larvi na određenom okviru. Starter nam može poslužiti i kao odgajivačko društvo. Nemojte zakasniti na vrijeme izvaditi matičnjake.
U formiranju novih zajednica bilo bi dobro da stavite 4 ovira zatvorenog legla + 1 okvir meda i 1 okvir peluda (6 okvirni nukleusi). Ovo isto možete staviti i plodišne nastavke od 10 okvira. Paziti na redoslijed (MOOLLLLOOP); M-okvir meda; O-okvir sa satnom osnovom; L-okvir zatvorenog legla; P-peludnjak, tj. okvir sa peludi. Ako imate dva okvira sa izgrađenim saćem onda staviti redoslijed (MOSLLLLOSP). Ako će se nova zajednica odvesti na dislocirani pčelinjak udaljen 5 km od stacionara onda nije potrebno u hranilicu nasuti im vode, ako ostaje na pčelinjaku onda obvezno u hranilicu ili neku posudicu naliti vode, jer će se pčele izletnice vratiti u staru zajednicu, pa 3 dana dok se ne preustroje neće imati tko donositi potrebnu količinu vode. Bilo bi dobro u tu zajednicu staviti i pola pogače "stimulans".
Pokušajte neto saća sa medom i peludom staviti sa strane u slučaju "ne daj Bože" suše i nedostatka nektara za uzimljavanje. A ako sve bude ok onda će vam ti okviri dobro doći za brzi proljetni razvoj. U rano proljeće takav okvir(i) čine čuda.
Najavljuju već ovaj vikend temperature i do +35C, a to znači održavanje higijenskih pojilica (pripaziti na količinu vode i ako vam je 5 boca u poilici onda u jednu stavite sa malo soli) i pripaziti na ventilaciju u košnicama.
Napominjem da poslije vrcanja meda liječite pčele od varoe (preporučam beevital jer nije štetan prema pčeli i ne ostavlja tragove ni na medu a ni na saću). I nadam se da u plodištima koristite okvire Građevnjake koje vadite po zatvaranju. Sa Građevnjakom uklanjate veći dio varoe.
... Svakim danom čovječje je promišljanje sve kompliciranije ...

Offline benco

 • Forumaš sa stavom...
 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.299
 • Kada čovjek prešuti istinu, kamen progovori!
Odg: Radovi u pčelinjaku kroz mjesece
« Odgovori #3 : 25 Lipanj 2012, 23:50:19 poslijepodne »
Bagrem ove godine je zatajio, ali kesten i lipa su medili kao nikad prije. U zadnjih 20-ak dana kesten je išao od 2.60-5.50 kg po danu, a lipa od 1.50 do 4.00 kg po danu. Prije 4 dana sam na kestenu dodao 4 nastavak, a na lipi 3 nastavak. okviri su krvati nektarom.
Večeras je vaga poslala SMS sa najmanjom količinom unosa 1.30 kg. Možda je kiša učinila svoje ili medenje kestena polako privodi kraju. Uglavnom vrcanje obaviti na okvirima koji su 70 % zatvoreni. Budući da će uskoro zajednice (košnice) na ličku livadu, potrebno je rasteretiti proizvodna društva od nezatvorenog nektara, jer bi se u prijevozu mogla dogoditi gušenja zajednica. Zato okvire koji nisu zatvoreni ostavljamo na novoformirana drušrtva koja ostavljamo još 20-ak dana na lokalitetu da ih zatvore. Poslije toga ih prebacujem u Liku.
Očekivani iznos na kestenu 45 kg po zajednici, a na lipi do 35 kg. Biti će i zajednica gdje će unos biti i do 60 kg.
Daklen, bačve će se ipak napuniti. Benco med sa bagrema je već otišao tako da će biti još dvije bačve slobodne  :strizi
... Svakim danom čovječje je promišljanje sve kompliciranije ...

Offline benco

 • Forumaš sa stavom...
 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.299
 • Kada čovjek prešuti istinu, kamen progovori!
Srpanj u pčelinjaku - oprez!!!!!!
« Odgovori #4 : 09 Srpanj 2012, 00:39:21 prijepodne »
Budući da temperatura grabi prema 40 C potrbno je češće obilaziti pojilice. Jedna jaka zajednica uslijed ovakvih temperatura zna dnevno unijeti i do 1.5 - 2 l vode u košnicu. Naravno, pojilice trebaju stalno biti opskrbljene vodom. u slučaju dan ili, ne daj Bože, više dana nestanka vode u pojilicama vaše će pčele naći zamjenske "pojilice" koje mogu biti uzročnik velikog oboljenja vaših zajednica. Dobro bi bilo i jednu od pojilica koristiti sa slanom vodom. Pčele će se s njome obilno posluživati, to će spriječiti (smanjiti) mogućnost krečnog lega kod vaših zajednica.
Druga važna napomena (uz pojilice) jest ventilacija u košnicama. Osobno u toku cijele godine ispod poklošca stavljam karton ili 2 cm stiropor za izolatore (u zimu zadržava toplinu, a u ljeto spriječava ulazak topline).
Treće: krajnje je vrijeme za formiranje novih zajednica. Budući da je smanjena paša, bilo bi dobro nabaviti oplođene matice. Rok je najkasnije do 15. srpnja. Formiranje krajem srpnja i u prvoj polovici kolovoza je riskantno kako za nukleus tako i za zajednicu iz koje ste uzeli zatvoreno leglo. Nakon formiranja nukleusa (nove zajednice) odraditi cijelovitu njegu (nozemnoza, varoa, i dohrana).
Četvrto: Budući da pčelarska godina započima sa mjesecom kolovozom dobro je sada odraditi sve predradnje, a tu prvenstveno mislim na zamjena starih i slabih (mladih) matica. Ciklus od četiri godine (četiri boje) je predugačak za jednu maticu, posebno ako želimo iduće godine velike prinose, ali i sigurnije prezimljavanje. osobno mijenjam matice svako druge godine. Ovogodišnja boja matice je žuta. Prošlogodišnja je bijela, a prije tri godine je bila plava. U lipnju sam sve plave matice zamjenio. mada su neke bile odlične, ali ...
Peto: Pčelar koji u travnju svibnju i lipnju uspije spriječiti zajednicu da se izroji je dobar pčelar i koliko god bila loša godina njegove su zajednice donijele i sebi a i pčelaru dovoljno meda. Sada je smanjen unos meda a i opasnost od rojenje. Dobro bi bilo svako 7 dana pregledati plodište. Pčela je čudo, pa i ove vrućine (u suradnji sa povećanom količinom varoe) mogu potaknuti zajednicu za rojenje.
Šesto: obaviti ljetni tretman u spriječavanju varoe. sada je varoa na pčeli a pčela treba biti u dobroj kondiciji za njegovanje zimske pčele, zato je dobro osloboditi je krpelja da bi mogla što bolje odraditi očekivanu zadaću. Nemojte zaboraviti imati kontrolu količine meda u košnicama. Ako niste dovoljno ostavili onda bi se mogao dogoditi zastoj legla (sa zimskim pčelama) a i krah zajednice u zimu.
Poslije 20. srpnja možete intervenirati u košnicu oko zimskih zaliha. Bilo bi dobro dohranu završiti do 1. kolovoza da ne bismo izraubali zimske pčele, pa bi se moglo dogoditi kao nekima da u ožujku nemamo dovoljno pčele u košnici, a tada svako malo veće zahlađenje usmrćuje zajednicu. Dohrana treba biti završena najkasnije do 15. kolovoza.
... Svakim danom čovječje je promišljanje sve kompliciranije ...

Offline Zavelim

 • Moderator
 • Gožđeno pero foruma
 • *
 • Postova: 3.294

Offline benco

 • Forumaš sa stavom...
 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.299
 • Kada čovjek prešuti istinu, kamen progovori!
Odg: Radovi u pčelinjaku kroz mjesece
« Odgovori #6 : 22 Kolovoz 2012, 11:16:20 prijepodne »
Suša je učinila svoje. Vrisak se tek otvara, ali pčele na ovoj temperaturi (+35 C) ga i ne posjećuju. Najbolje medenje vriska se događa kada noćna ne pada ispod 15 C a dnevna ne ide iznad +30 C.

Ove godine su svagdje prepolovljeni prinosi. Dvije najunosnije paše (bagrem i amorfa) su smrzle (od njih je 70 % dobiti). Međutim, tako je to u stočarstvu (pčelarstvu) i čovik treba biti spreman na rizik. U pčelarstvu posebno, jer jedan virus (ili ne daj Bože) američka gnjiloća može uništiti 100 % pčelinjak. Zato se pčelinjaci nalaze na najmanje dvije lokacije.

Na hrvatskom tržištu, uz pravi domaći med, prisutno je u velikoj količini turskog škroba, kineskog meda, meda iz kućne radinosti, ... Da zarade ljudi su spremni na puno toga. Med je hrana i lijek, a može biti i hrana i otrov. Zato preporučam kupovanje meda kod počelara u susjedstvu.
... Svakim danom čovječje je promišljanje sve kompliciranije ...