Svakodnevnica > Prirodni svijet / EKO oči

Kako prepoznati meteorit...

(1/2) > >>

Slovak:
U posjedu sam kamenu kojemu prilažem slike, mase je 5350 grama. Iznimno je neobičan. Ili je vulkanska stijena, ili davno padnut meteorit iznad sela moga. Molim ako znate mailove kakvih geologa da mi ih pošaljete na pp.

Slovak:
Utvrđeno je da se radi o rožnjaku, kem koji zna izbiti u vapnencu. narod ga je koristio uz trud i ognjilo, metalnu spravicu, za paljenj vatre. No, ovo što ću ovdje priviti pravi meteorit za kojega očekujem potvrdu od hrvatskih vodećih znanstvenika. Kad se jave, prenijet ću ovdje o čemu se radi. daklem, evo slike:

glonga:

Jes' to deklamovo Tina pa te 'mašilo?


Ja molim pravo na najmanje parče meteora
da ove strasne vatre u lobanju me lupe
… odozgora
smrt zvjezdanoga stvora


Uz ovo se slika metar ili ravnalo ili dva.


--- Citat: glonga - 25 Listopad 2009, 22:57:10 poslijepodne ---…

--- Kraj citata ---

Split
Goran Vlastelica
Predrag Miščević
Tanja Roje-Bonacci

Jednom ću ti zakeljit na forum fotku audija (a6?) imotski tablica na sri parkinga institucije u kojoj rade gore navedeni. Na pozadini avudija piše "I Slivno" tak da mislim da moš nać žnirance.


Mostar
Amira Galić
Ovu more bit treviš i u polju kod sebe.

Slovak:
Došao sam do korada korlevića koji i za posljednjeg tvrdi da ne sliči na meteor. Tihomir marjanac se još nije oglasio, ali oće. Javila se cila klika s naftnogeološkog i kako još, svi oće vidit ovi zadnji kamen. ali kažu da ga valja brusit, analizirat, stavljat pod rengen. a bojin se da će me to koštat i para i ovo malo ugleda što ga sebi umisli'.

glonga:

--- Citat: Slovak - 14 Kolovoz 2011, 19:03:11 poslijepodne ---evo slike:

--- Kraj citata ---
Ponavljam, uz ovakve uzorke se slika metar, ravnalo… Slikaju se podlozi od  milimetarskog papira, ili na neki pogodan način da se ima predočba o protežnostima uzorka, po mogućnosti i o protežnostima elemenata teksture.

U sitnom i krupnom kamenju uz stare oputine na Zavelimu imaš masu kamenja sličnog ovome iz citiranog upisa.
Izgled vara i sviklo oko. Među naoko sličnim uzorcima ima i sedimentnih stijena — dolomita različitih tekstura s različitim proslojcima, sporadičnih metamorfnih vapnenaca različitih metamorfoza, odvaljenih komadića koji teksturu i strukturu zahvaljuju mineralima iz željezne rudače, hematit, magnetit i drugi.

U osnovi kamen iz citata mi se čini dolomitom s lokalnom primjesom/utruskom nečeg trećeg. Komadić ispao između različitih slojeva vapnenca ili pak dolomita. Onaj žući sloj vapnenca (ako nije dolomit) na jednoj plohi je ili metamorfan ili ima "viška" minerala iz gline u sebi.

Prije skupljih analiza probaj uzorak zaparat noktom na različitim komadićima oplošja, zatim iglom, pa nožem, zatim staklom.
Ako se da ogrebat bilo čime, teško je s obzirom na izgled reć da je eruptivnog zemaljskog ili vanzemaljskog podrijetla.
Ako pritom ne reagira s 3% klorovodičnom kiselinom držim da je dolomit, malo čudan, ali u osnovi dolomit, a ako reagira pa makar neburno onda je vapnenac, čudan more bit, more bit metamorfiran, ali — vapnenac.
Oprez s kiselinom. I kad je rastvor "blag".

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju