Svakodnevnica > Prirodni svijet / EKO oči

Zašto je priroda postala agresivna?

(1/3) > >>

Ratnik svjetlosti:
http://www.imotskenovine.hr/index.php?option=com_hwdvideoshare&task=viewvideo&Itemid=185&video_id=81

Tsunami poharao Japan - video snimka

Japansko područje jest tektonski nemirno, geološki mlađahno, ipak nas sve ostavlja bez daha ono što se ovih dana događa u Japanu. Ni ratna razaranja ovakve gobitke ne bi mogla nanijeti u ovako kratkom vremenu...

Je li točna teorija da je nafta nešto kao limfni i krvožilni sustav zemlje, tekućina koja osim što 'masti', ublažava trenje, vlaži i povezuje tvrda i suha zemljina područja?

Ima li nešto u tome kad kažu da je uzrok prirodne pobune katastrofalnih razmjera u tome što čovjek bezobzirno iskorištava i uzima što zemlja stvara?! A ništa ne daje za uzvrat i pri tome nema ni poštovanja?!! Čovjek nemilosrdno podređuje, obrađuje, sebi prilagođava, neetično postupa, iskorištava. Čovjek i ratuje i ubija zbog onoga što po prirodi stvari pripada svim ljudima na zemlji, a ne samo nekima.

Zavelim:

--- Citat: ---Je li točna teorija da je nafta nešto kao limfni i krvožilni sustav zemlje, tekućina koja osim što 'masti', ublažava trenje, vlaži i povezuje tvrda i suha zemljina područja?
--- Kraj citata ---

nije točna


--- Citat: ---Ima li nešto u tome kad kažu da je uzrok prirodne pobune katastrofalnih razmjera u tome što čovjek bezobzirno iskorištava i uzima što zemlja stvara?! A ništa ne daje za uzvrat i pri tome nema ni poštovanja?!! Čovjek nemilosrdno podređuje, obrađuje, sebi prilagođava, neetično postupa, iskorištava. Čovjek i ratuje i ubija zbog onoga što po prirodi stvari pripada svim ljudima na zemlji, a ne samo nekima.
--- Kraj citata ---

što se tiče tektonike ploča i ovih tektonskih potresa i tsunamija nama ništa u tome što je navedeno

Ratnik svjetlosti:

--- Citat: ---nije točna
--- Kraj citata ---

Ne može tako. Obrazloži i s nečim dokaži, potkrijepi.
Jer, ako isprazniš unutrašnji prostor i ako nastanu šupljine/praznine tamo gdje ih nije bilo, tada će i ono što je okolo praznine početi mijenjati oblik. Tipičan i jednostavan primjerak jesu praznine koje nastanu nakon vađenja zuba, ako se ne napravi nadomjestak, postojeći zubi mjenjati će položaje i početi se micati prema praznom mjestu, tako i zubalo mijenja konačnu formu.

Ratnik svjetlosti:
I kakve veze unutrašnjost usne šupljine ima s unutrašnjosti zemlje, obje su - unutrašnjosti.

Ratnik svjetlosti:


ŠPEKULACIJE

Potres i tsunami u Japanu posljedice "supermjeseca"?

Fenomen supermjeseca zabilježen je 1955., 1974., 1992. i 2005. godine. Zanimljivo je da su baš u tim godinama vremenski uvjeti i ponašanje Zemlje bili iznimno ekstremni

Zemlja se sve više bliži točki najmanje udaljenosti od Mjeseca (356,577 km) koju bi trebala doseći 19. ožujka. Internet je preplavljen teorijama o tome što će ovaj fenomen, "supermjesec" kako ga nazivaju, izazvati. Najčešće se spominju oštri klimatski uvjeti, pojačana vulkanska aktivnost pa i potresi. S obzirom na to da je Japan danas preživio jedan od najjačih potresa u povijesti, postavlja se pitanje ima li to veze s približavanjem Zemlje Mjesecu.

No prema tvrdnjama Johna Vidalea, seizmologa sa Sveučilišta Washington iz Seattlea i direktora Pacifičke sjeverozapadne seizmološke mreže, dramatična kopnena i morska kretanja mogu potaknuti potrese. „I Sunce i Mjesec pomalo naprežu Zemlju i ako dobro pogledamo vidjet ćemo da dolazi do povećanja tektonskih aktivnosti kad su poravnani", kazao je Vidale za jedan sestrinski portal SPACE.com-a.

Ipak, on ne smatra da će doći do drastičnih zbivanja na Zemlji iako sama ideja nije suluda. Lunarni perigej (točka u putanji nekog tijela koje kruži oko Zemlje u kojoj joj je ono najbliže). Vidale kaže da postoji niz istraživanja koja dokazuju da Mjesečeva sila u perigeju uopće nije znatno veća nego inače što znači da u pravilu ne bi trebalo biti nikakve katastrofe. Uostalom, čemu špekuliacije, sve će ionako biti jasno iza 19. ožujka.

http://metro-portal.hr/potres-i-tsunami-u-japanu-posljedice-supermjeseca/56355

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju