Autor Tema: Najkrvaviji diktatori kroz povijest  (Posjeta: 19704 )

Offline Ratnik svjetlosti

  • Gožđeno pero foruma
  • ***
  • Postova: 5.627
  • I sa sobom treba znati biti u ratu i miru.
Odg: Najkrvaviji diktatori kroz povijest
« Odgovori #75 : 13 Veljača 2011, 15:35:29 poslijepodne »
Einsteinov apel

Sredinom travnja 1931. uputio je slavni znanstvenik, profesor Albert Einstein, skupa s dobro znanim njemačkim piscem, Heinrichom Mannom, posredstvom njemačke sekcije Lige za prava čovjeka, središnjoj organizaciji Lige, sljedeći apel:

"Ne želimo zakazati u našoj dužnosti da skrenemo pozornost MEĐUNARODNE LIGE ZA PRAVA ČOVJEKA na događaje koji su doveli do umorstva hrvatskog znanstvenika dr. Milana Šufflaya, 18. veljače ove godine.

Kad se dr. Šufflay navedenog dana vraćao kući, na ulici je straga napadnut i, prema informacijama kojima raspolažemo, udaren željeznom šipkom. Umro je dan kasnije od zadobivenih ozljeda.   

 

Bio je vrlo poznat po znanstvenom radu. Tiskanje popisa njegovih radova zabranjeno je u zagrebačkim novinama, čak je i objava smrti konfiscirana, a slanje brzojava sućuti zabranjeno. Nije se smjela objaviti niti vijest o vremenu pogreba, a zabranjena je i zastava žalosti na Sveučilištu. Vlasti su išle čak tako daleko da su istjerale iz Zagreba sveučilištarce koji su išli u pogrebnoj povorci, a s groba su uklonile vijence urešene hrvatskim bojama.

Ime ubojice, Nikole Jukića, dobro je poznato, kao što je poznato i ime organizacije čiji je on član - "Mlada Jugoslavija" - Nadalje, općenito je poznato da je umorstvo dogovoreno u noći 11.-12. veljače u stanu gradskog zapovjednika, generala Belimarkovića. Na tom su sastanku sudjelovali ovi članovi "Mlade Jugoslavije": Brkić, Godler, Marčec, te ubojica Jukić. Zagrebačka policija je 19. veljače ipak službeno priopćila da je identitet ubojice nepoznat.

S obzirom na ovako strašnu situaciju, molimo MEĐUNARODNU LIGU ZA PRAVA ČOVJEKA da uznastoji spriječiti nemilosrdni režim nasilja koji vlada Hrvatskom, kao što smo upravo izložili. Umorstvo, beskrupulozno korišteno kao sredstvo za postignuće političkih ciljeva, ne bi smjelo biti tolerirano."


Offline OriloGorilo

  • Veteran
  • Gožđeno pero foruma
  • ***
  • Postova: 2.295
    • Prolozac
Discussing the Divine Comedy with Dante
« Odgovori #76 : 27 Travanj 2011, 12:07:54 poslijepodne »
Naslov teme: Najkrvaviji diktatori kroz povijest s tim da ih nekoliko ima na sljedećoj zajedničkoj slici:Famous People Painting - Discussing the Divine Comedy with Dante

Historical Painting with Wikipedia Links & Mouse Over Tagging
Chinese Artists Dai Dudu, Li Tiezi, and Zhang An, 2006, oil on canvas

Detaljnije o navedenim pojedincima sa zajedničkog portreta se može naći na wikipediji klikom na portret pojedinca."...bit će svega samo nas ne će..."