Autor Tema: Razni popravci i majstorije  (Posjeta: 11254 )

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Razni popravci i majstorije
« : 30 Siječanj 2011, 17:16:07 poslijepodne »
Već dugo želim vratiti na ruku ručni sat, ali besplatno, naravno. I tako, danas u rođaka viddim kako se njegova dvogodišnja curica sa zlatnim uvojcima igra s nekim satom. Uzmem, pogledam i vidim da je seiko automatic, metalnog kajiša poprilično iskrivljenog. Upitam zlatokosu hoće li mi dat sat na što ona protepa hoću, jer se nas dvoje dobro kužimo. Sat je pronašao njezin did na polju davno, prije dvije godine (eto, nek se javi tko je izgubio). U ladici sam imao drugi sat, lijepog kožnog remena, ali neispravan. I tako, malim odvijačem sam skinuo remenove i na seika stavio svoj remen, po širini točno odgovara u seiko. Međutim, površina sata je zagrebana. Ništa lakše, bio sam na wikihow i doznao ono što sam već znao. Uzet ću malo fine paste za poliranje, malu ručnu gravirku i nastavak za poliranje i obnoviti površinu seika. Čisto staklo, tj. plastika, bitan su vizualni dojam. Kad ovo napravim, javit ću kako je prošlo. Inače, volim raditi oko satova. nedavno sam kasno navečer, pijan lutajući s prijateljom oko kvatrića, našao jedan obični, zidni, vrlo jasnih linija. Kad sam stavio novu bateriju, vidio sam da zastaje. To sam riješio tako da sam iščupao sekundaču, i sad radi ko sat. Ako su zupčanici malo lošiji, težina sekundače ih opterećuje i zna stvoriti blokadu.
Dosta parola.

Offline likarija

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 2.599
 • Nu me!
  • Oldtimer klub Zagreb
Odg: Razni popravci i majstorije
« Odgovori #1 : 30 Siječanj 2011, 19:28:44 poslijepodne »
... sam riješio tako da sam iščupao sekundaču, i sad radi ko sat. Ako su zupčanici malo lošiji, težina sekundače ih opterećuje i zna stvoriti blokadu.
Morti i baterija (kontakti nevaljaju).
Nebi ti ništa bilo ni da koju sliku staviš.
:starac

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: Razni popravci i majstorije
« Odgovori #2 : 30 Siječanj 2011, 19:48:12 poslijepodne »
Morti i baterija (kontakti nevaljaju).
Nebi ti ništa bilo ni da koju sliku staviš.

Kontakti nevaljaju?! Likarijo, ti baš meni ne viruješ. Sliku bi rado stavio, ali mi nokia stara a fotoaparata nemam.
proba sam pastom za poliranje i einhellovom gravirkom s vunicom za poliranje. nije išlo. morat ću krenut s grubljim vodenim brusom, 100 granulacije vodenim brusnim papirom.
Dosta parola.

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: Razni popravci i majstorije
« Odgovori #3 : 30 Siječanj 2011, 20:55:19 poslijepodne »
Ništa, trebam nov brusni papir na vodu, krenuti sa 400, a završiti s 2000 ili finom pastom. Ali može se. Nešto malo sam dobio, dublji zarezi su ostali.
A vi, koji imate laptop već par godina. Jeste li primijetili da mu je hlađenje sve glasnije. To je zato što se u hlađenju nakupilo prašine. Ukucajte točan tip laptopa i upute za rastavljanje, rastavite ga i očistite. Ja sam svoga nedavno, bilo je smeća ko ćik od cigareta. Sad je bešuman i troši malo baterije, svako slovo na tipkovnici radi. Ali, ne činite to bez preciznih uputa isprintanih na papir jer bi lako mogli počiniti žešću financijsku štetu.
Dosta parola.

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: Razni popravci i majstorije
« Odgovori #4 : 01 Veljača 2011, 16:02:55 poslijepodne »

Meštre, kakav si s vodovodom i kanalizacijom?

U jednoj zgradi su sve (obziđane) kade spojene na kanalizaciju na način da im je sifon totalno nefunkcionalan i nema nikakva smisla. Pod obzidanom kadom je osvjetljenje takvo da se na fotki pučkom opremom dobiju crnci u tunelu. A što je tek tisno provuć dvi ruke pa rastavit skalameriju. Poslužit ću se dostupnim online fotkama i dodatnim opisom.

http://www.forum.hr/showthread.php?t=424766Spoj je otprilike ovakav, samo što siva cijev slobodno zja iznad otvora za podni slivnik u betnoskoj podnoj/stropnoj ploči.

Otvor (ausssparung) za podni je, za ovakav otprilike:Siva cijev je, čni mi se fi 40 mm, a otvor 100 ili 120 mm.

Da li se to ikako rèšit bez vađenja kade, rušenja obzide i trista komplikacija? Ideja?

'U ži-vo-tu je vaaa-žno da ne skidaš pločice sa zida u ku-pI-oniii".

Fleksibilne odvodne cijevi (40 mm) s odgovarajućim priključkom istim kao što ga imaju slivnici/sifoni za kadu (s holenderom fi 70 mm i odgovarajućim navojem) nigdi nać.« Zadnja izmjena: 01 Veljača 2011, 16:09:57 poslijepodne glonga »

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: Razni popravci i majstorije
« Odgovori #5 : 01 Veljača 2011, 18:17:38 poslijepodne »
Otvorio si vrlo dobar, univerzalan problem. Kade su većinom iz toga razloga i začepljene. A sve ovisi koliko je koji majstor ostavio dostupnim preljevni sifon kade. To je stvar svake kade zasebno. Skinit sjajni poklopac, posvitliti ledbaterijom , odaviti šaraf gori iz kade i izvuć što se izvuć dade, i očistiti ili zamijeniti. Dugom špicom podštemati ili okoštemati ako je usko za novi sifon.

nego, osim toga, kadama brzo ode glanjc pa se brzo i lako brljaju. Zato triba kadu obrusiti, očistiti i premazati. Ima kupiti akrilnih premaza i završnih dvokomponentnih  premaza koji vrate sjaj...

pa kaže:
Emajliranje kada

Za samo nekoliko sati možete i vi imati novu kadu.

Obnavljanje kupaonskih kada postupkom hladnog emajliranja s kvalitetnim dvokomponentnim epoksidnim emajl lakom.
Dvokomponentni epoksidni emajl lak daje novi sjaj površinama kao što su kade, umivaonici, sanitarni elementi, itd.

Površine tretirane emajl lakom mogu se normalno čistiti deterđentima, osim onih nagrizajućih.

Cijena od 600 do 800kn, ovisno o oštećenju i veličini kade.

ima i ova:
ja sam sama renovirala. kadu oprala, odmastila, izbrusila, kupila dvokomponentni emajl lak i stavila dva sloja. kada je izašla kao nova, evo već godinu dana se drži, ali isto za svaki slučaj izbjegavam preagresivne kemikalije za čišćenje. istina, to nije emajliranje, ali ako se dobro izvede, "kako bog zapovijeda", može trajati. a koštalo me 150 kn. (emajl+zaštitna folija+valjci). ali posao je pipkav, ne bih preporučila nespretnima ili početnicima
« Zadnja izmjena: 01 Veljača 2011, 18:22:45 poslijepodne Slovak »
Dosta parola.

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: Razni popravci i majstorije
« Odgovori #6 : 02 Veljača 2011, 01:33:26 prijepodne »
Skinit sjajni poklopac, posvitliti ledbaterijom , odaviti šaraf gori iz kade i izvuć što se izvuć dade, i očistiti ili zamijeniti. Dugom špicom podštemati ili okoštemati ako je usko za novi sifon.

Odvijanje vijka u kadi je nepotrebno. Većina tih vijaka je nekvalitetna i najbolji križni odgovarajući (Philips) odvijač će razvalit glavu većine takvih vijaka već pri prvom odvijanju.
Odvije se (vidi sliku) bijela holender matica (fi 70 mm) na spoju preljevnoga sifona i kade, izvuče se van sve skupa, sifon, bijela i siva cijev sa slike, odvije se tuš baterija npr. i sve se ispere nad umivaonikom npr. i 'gužva' kose se baci u školjku npr., potom treba očistit i sifon umivaonika najčešće.

Provući dvije ruke kroz revizijski otvor je tlaka, a kamoli još štemat unutra i ispod. Pritom se ne radi o takvom problemu i potrebi štemanja. Riječ je o tome, opet pogledaj prvu sliku, da su majstori ugradili (obzidali) kadu nad podnim slivnikom koji je valjda izvorno bio predviđen za tuš kadu. Preljevni sifon nema funkciju jerbo siva cijev sa slike (fi 40 mm) zja iznad kružnog otvora u podu (fi 120 mm) pa miomirisi iz kanalizacije izlaze zajedno sa žoharima.

Radi se o tijesnom prostoru pa je prvo što mi je palo na pamet bilo nabavit fleksibilnu odvodnu cijev (fi 40 mm). 'A je to'. Tek na licu mjesta se s ovom pameti ustanovilo da navoj i promjer spoja na dno kade ne paše (fi 70 mm). Drugi je problem drugi kraj te fleksibilne odvodne cijevi. Vanjski promjer na tom kraju je širi od bočnog odvoda iz podnog slivnika. Treći problem je fiksiranje fleksibilne odvodne cijevi u nekakav S oblik glede postizanja preljevne sifonske funkcije, jer mi se činilo da 'nema mjesta' i za preljevni sifon i fleksibilnu cijev. Ako ostaviš sifon i pokušaš fleksibilnom cijevi zamijeniti komade bijele i sive cijevi sa slike, opet ne paše spoj ulaza fleksibilne odvodne cijevi i navoj na izlazu iz preljevnog sifona.

Osim toga s tim uzidanim kadama je još jedan problem čest. Naslanjaju se na obzidni zid jednom duljom stranom. Na tri kupaonska zida su im tri preostala gornja ruba podvučena pod zidne pločice. Onda dođe majstor od 150 kila mijenjat bojler. Pa stane na rub kade. Onda se oni rubovi podvučeni pod pločice odvoje jer majstori pri ugradbi nisu pričvrstili lajsnu, niti na bilo koji način, a kamoli po pravilu struke poduprli. E, sad bi rubove trebalo podić iznutra. Pa usuho silikonirat. Kako podignut rubove? A tisno. Ne bi ni hidrauličnim jastukom. Sad preko tog zjala-jaza između rubova kade i zidnih pločica se proliva i priliva sve u 16 i memli li memli. Ništa. Radikalno rješenje je oparat. Nema laparaskopije.
« Zadnja izmjena: 02 Veljača 2011, 01:49:01 prijepodne glonga »

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: Razni popravci i majstorije
« Odgovori #7 : 02 Veljača 2011, 14:25:20 poslijepodne »
Mislio sam i na temeljito čišćenje odvodnog sistema kad sam govorio o gornjem vijku u kadi je se na poprečnu osovinu u koju se vijak uvije nakupi puno nečistoće. A tih šarafa, rijetko sam vidio križasti na tom mjestu, ima uvijek napretek. Fleksibilne cijevi su primamljive i jednostavne za ugradnju. čudi me da ti navoji ne pašu kad fleksi cijevi za odvod ima kupiti različitih širina i duljina. No, njihov pravi problem su nabori koji ostaju kad se cijev savije i postavi. U te nabore se kupe nečistoće puno brže nego u običnu cijev. Ali, za sve ima lijeka. Postoji termin varenje plastike, a kod kuće se od raznih elemenata može rezanjem i lijepljenjem silikonom nekih ostataka napraviti prikladan odvod, pitanje je koliko je potreba.
Dosta parola.

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: Razni popravci i majstorije
« Odgovori #8 : 02 Veljača 2011, 15:44:38 poslijepodne »
A tih šarafa, rijetko sam vidio križasti na tom mjestu, ima uvijek napretek.

Ubitacsno precizno i tocsno. Napretek. To. Pri (prvom) odvijanju im razvališ urez (ravni ili križasti), ili otkineš glavu. Vijak ostane unutra. Napretek. Lijepo rečeno. Šta ti je semantika!
Uzputice, što s tim vijkom kad mu razvališ glavu i ne moš ga odvit? Ostane. Neodvijen. Neodvit. Što, daklem s tim ili bilo kojim drugim obezglavljenim vijkom koji nejde vun? WD 40 + pokuckivanje čekićem i špicom/odvijačem u smjeru osovine? I što onda? Gravirka modelarska? Urezat ravan rez? Hladit glede termike? Čime? Onim električnim tušom za zube? Bôcom Ajaxa našteljenom na mlaz? Pomolit se, pa pokušat odvit?

Oštro se protivim pokušajima odvijanja toga vijka. Ni pet dugokosih djeva tu dionicu od vijka do holender matice ne začepi opalim vlasima. Ne znam što rade. Valjda do te dionice mogu doprijeti pincetama. Síta različitih okaca nikad nisu na tom mjestu učinkovita onoliko koliko se očekuje od njih.

Nego, u podni slivnik mislim postavit redukciju. Ako nađem odgovarajuće mjere. Izlazni završetak fleksibilne cijevi ionak nijedan ne paše u bočni odvod iz podnog slivnika. Na onim dostupnim užim završetcima ne pomažu ni brtve. Brtve gumene, one i onakve kao na spoju odvoda sudopera u zid. Mislim širi dio redukcije uspravno stavit u podni slivnik. Tijesno. Knap. Na širem (donjem) dijelu treba na cilindričnu plaštu probušit bočni otvor kružni, ili naopako parabolični. Ondje gdje je naljepnica na slici, otprilike. Pri postavljanju ga valja nekako 'nagodit' na bočni otvor podnog slivnika. Gornji kraj spojit s odvodnom skalamerijom iz kade. Zabrtvit. Onda preljevni sifon ima smisao. Voda u preljevu ne da ić uzvodno zločestom zraku, žoharima, pantaganama…Ako ne uspije, odustajem. Trajno.

Nego, ne sjećam se da ima redukcijâ 120/40 mm? Prereduktivno je to.
« Zadnja izmjena: 02 Veljača 2011, 15:57:05 poslijepodne glonga »

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: Razni popravci i majstorije
« Odgovori #9 : 02 Veljača 2011, 16:39:35 poslijepodne »
Budući da je uvoj spornoga vijka rijetko od željeza, trebalo bi ga biti lako odaviti, a ako mu pukne glava, onda tek nije problem - kliješta i novi vijak. Pričam to jer taj dio, samo mjesto gdje rešetka lijega kružno na kadu, uzgaja endemske bakterije. Problem brtvljenja se dade lako riješiti. Proizvođači rade cvrni hermetik što trpi 300 stupnjeva, cijena mu je 8 maraka. Njime se može zabrtviti sve, pa tako i spoj redukcije i odvodnog kanala, samo sve treba biti suho. Ovaj crveni brtvi trajno, a lako se i uklanja, što je neobično. od njega sam napravio brtvu na paratu za kavu, onom tallijanskom, kojega bih mogao nabaviti tek u milanu. Očistio sam ostatke filtera crnog na spoju donje i gornje posude, natrackao umjerenu količina tekasila 300 st. C, a zatim ga prstom ugladio na željenu debljinu. Rezultati su dandanas poražavajući za proizvođače brtvi. Tekasil 300 dobro drži ulje na bregastoj kad se njime namaže poklopac, deklo, s gornje i donje strane originalnog dichtunga, drži spoj na uljnoj pumpi, drži azbestni konopac na vratima šporeta ili peći. Sve sitne šupljine i procijepe na cijevima za vodu začipa bez sumnje. Nikakav prozirni sanitar mu samom strukturom i mogućnoošću oblikovanja nije ravan, a o funkciji sam već ode ispjevao.
Na ovu redukciju idealno bi se bilo nastaviti plastičnim krutim koljenima s okruglom brtvom koja dolazi uz njih. U nedostatku prostora, bilo kakva šira fleksibilna cijev može odraditi ulogu, ili kombinacija spomenutog. Ne bih se libio a je to improvizacije pomoću tekasila budući da je mjesto nedostupno i sakriveno.
Zanima je čime je do sada taj podni slivnik pod kadom bio začepljen, metalnim poklopvem s rupicama ili... jer plastika koja se nalazi ispod poklopca je ljevkasta, na dnu otvorena i ima neku svoju dimenziju, nema bočni otvor za odvod. Misliš redukciju postaviti umjesto te plastike?
« Zadnja izmjena: 02 Veljača 2011, 16:45:14 poslijepodne Slovak »
Dosta parola.

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: Razni popravci i majstorije
« Odgovori #10 : 02 Veljača 2011, 23:10:42 poslijepodne »
Budući da je uvoj spornoga vijka rijetko od željeza, trebalo bi ga biti lako odaviti, a ako mu pukne glava, onda tek nije problem - kliješta i novi vijak. […]

Zanima je čime je do sada taj podni slivnik pod kadom bio začepljen, metalnim poklopvem s rupicama ili... jer plastika koja se nalazi ispod poklopca je ljevkasta, na dnu otvorena i ima neku svoju dimenziju, nema bočni otvor za odvod. Misliš redukciju postaviti umjesto te plastike?

Murphyjevi zakoni. Glava vijka se otkine zajedno s cca. 1.5 mm vijka tako da vijak ostane upušten i neodvijen i neodvijiv. To ti ja pričam.

A ovo drugo. Nema ničega. Samo rupa u podu u obliku podnog slivnika. Ovakvog oblika:Tu na opip nema ni plastike ni lijevanog željeza. Samo beton. Prema slici ulaz je odozgo, a izlaz (jedan) bočno. Pošto je promjer ulaznog otvora u podu puno veći od promjera završetka odvodne skalamerije iz kade (40 vs. 120 mm) to zijeva i jedna od ideja je gore opisana s redukcijom.

Zadnja ideja s fleksibilnom cijevi je propala jer je njen izlazni završetak većeg vanjskog promjera od unutarnjeg promjera bočnog odvoda u 'podnoj rupi'.Barack u zadnjoj replici na vic spominje šubler za mjerenje konjskog kopita/nokta. Šumarski 'šubler' bi valjda bio pogodan za mjerenje širine sâpi 'rimskog' konja.
Ne znam točan promjer nijednog otvora u podu, ni 'tlocrtnog', ni bočnog. Šubler. Čini mi se da je veći 100 ili 120 mm, a manji (bočni) oko 40 mm. Oprobat ću i čep za PVC kanalizacijske cijevi. Njime začepit rupu u podu. Provrtit odgovarajuću rupe za bočni odvod i ulaz završetka odvodne fleksibilne na poklopcu, pa zabrtvit i gdje treba i gdje ne treba.

« Zadnja izmjena: 02 Veljača 2011, 23:13:13 poslijepodne glonga »

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: Razni popravci i majstorije
« Odgovori #11 : 03 Veljača 2011, 00:15:57 prijepodne »
Zašto na plastični kruti završetak fleksicijevi ne bi nabio deblju mekanu gumu i onda to u bočni otvor slivnika. Ni ovo s čepom nije loše, ali probuši širu rupu za ulaz brtve kao one u vcšolje iz vodokotlića i sl. ili će puštati.
Dosta parola.

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
motanje cijevi
« Odgovori #12 : 12 Veljača 2011, 18:56:36 poslijepodne »
Recimo da imate tvornički ravnu metalnu cijev, okruglu ili četvrtastu 4x4 ili 4x3 ili bilo kojih dimenzija, želite od nje dobiti naprimjer luk ili kružnicu ili zmijasti oblik, a nemate presu ali imate brusilicu i aparat za varenje. Morate početi rezati lubenicu, dinju ili bostan. Obiluži se na cijevi svako malo jedna okomita crta, brusilicom se proriže cijev tako da samo jedna, donja stijenka na četvrtastoj cijevi ostane nedirnuta, i to u obliku veće ili manje kriške lubenice. Zatim cijev zategnete da se mjesta di je kora kriške lubenice spoje i zavarite. Eto, toliko znam o podzemnim vodama.
Dosta parola.

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
motanje đoje u 3 bez lipljenja
« Odgovori #13 : 13 Veljača 2011, 08:29:37 prijepodne »
Kad su 3 čovika, tribaju i tri papirića. A kako ovi samoljepljivi odavno nisu u modi, dobra je riječka 22-ica, sa jedrenjakom na koricama.Tri papirića se stave: dva uzduž jedan ispod drugoga, treći okomito, između njih. Smota se filter od karte, pomiša se šta se puši s duvanon, uspe, zamota se, i onda se tek papirići lipe, s tim da se treći papirić prije izvuče, da se ne puši karta. Koji je to papirić, recite mi ako znadete. Glonga ti šuti, vidi se da znaš.  ;D
Dosta parola.

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: motanje đoje u 3 bez lipljenja
« Odgovori #14 : 13 Veljača 2011, 14:32:47 poslijepodne »
dobra je riječka 22-ica, sa jedrenjakom na koricama.
[…]
Glonga ti šuti, vidi se da znaš.

Razdijelio sam blagoslove i smotao đoju

http://www.youtube.com/watch?v=gjko7_lT2pM

Ne mogu odolit. Di nađeš riječku dvajesdvicu, jedanesku, bilo što? Toga već par godina ne mogu nać.Rijetki dućani drže Samson papiriće i Drum duvan u tamnoplavom omotu.

Nekad je plavi Bronhill bio dobarima je tvrd i žilav papirić. Mogla se ispraznit cigareta i ponovo napunit mješavinom. Zbija se drvcem žigice ili čačkalicom od mekog drveta pogodno prelomljenom. Žigice travničke (dolačke) su bile bolje od osječkih.


U ovim današnjim trgovinama tipa Todorića ZEMA-e ne moš nać više čačkalicu od mekog drveta. Imaš bukove kineske. Ko da su od opečene grabovine ili kljenovine. Ove od topole triba uzet u velikom pakungu kad se naleti na Fackelmannov štand.
http://www.fackelmann.de

Ne mrem bolivit da bi netko zaštitio fotku kutijetine čačkalica. Svašta. Šta trava radi od čeljadi.
http://www.doit24.de/?p=artdetails&Artikel=16139024

« Zadnja izmjena: 13 Veljača 2011, 14:47:35 poslijepodne glonga »