Svakodnevnica > Prirodni svijet / EKO oči

Pčelarstvo u Imotskoj krajini

<< < (2/24) > >>

Zavelim:
znači trut je onaj koji najbrže trči, leti, pliva, skače kada triba ...at :)

likarija:

Zavelime, ja uvik kažen da su stari govorili budalaštine. :spidom

OriloGorilo:
Zanimljiva i pomalo paranoična priča utemeljena na (činui mi se) činjenicama koje zabrinjavaju, preporučam za pogledati i razmisliti:

Alex Jones razotkriva planove svjetske vlade
o namjernom i ciljanom trovanju hrane i vode
u svrhu depopulacije stanovništva.

http://www.youtube.com/watch?v=Oe-CxnU-hFE

...eh da, spominju se i pčele u kontekstu ove teme.


Slovak:
Koliko je pčela bila važna svjedoči i izreka da pčela umire, dok sve ostale životinje ugibaju, crkavaju ili krepavaju. Stare košnice u nas radile su od debla duba, zvale su se dubine, rađene su dubljenjem debla visokog oko metra koje se pokrije kamenom pločom. Pčele su se kad se roje, kad se dile u maju zvale u košnicu riječima: sid maja, sid maja, dok se uz košnicu trlja rukama pčelinja ljubičica čiji miris pčele vole. U dubinu su se stavljale prlje na koje su pčele gradile saće. To je sve što znam o pčelarstvu. Znam i da pčelar ne smije biti ničim namirisan kad dolazi raditi košnicama, da pčele trebaju biti mirne, ne živčane inače vrlo ubodu. Znam da imaju stražari koji su kraj ulaza i čim se netko primakne, stražari se uznemire. Kod nas je tegla, 1kg, meda 50 kuna, i to je čisti, pravi domaći med miješane paše. Možete prekomene naručiti po 75 kuna.

benco:
Već 5 godina proučavam uređenje u raznim zajednicama kod životinja. Mislim da je Bog i ljudsku zajednicu uredio drugačijom nego što danas jest. To me i potaklo da pokušam tražiti tu "crvenu nit" koju je čovjek već odavno odbacio i sakrio. Udaljio se od prirode.
Pčele su najsavršenija zajednica, ali i najugorženija. Dovoljan je nametnik ili virus koji uništi cijelu koloniju zajednica. Važnost pčele za funkcioniranje života (biljnog, životinjskog i ljudskog) je nemjerljiv.
Pečlar može pročitati stanje u košnicim pogledom na ulaz. Kad izvadi okvir sa pčelama, leglom, medom može ga pročitati kao knjigu. Točno se vidi koje je jajašce jednodnevno, dvodnevno, trodnevno, zatvoreno saće ili pak koliko je neka pčela dana stara.
Pčele u vrijeme paše žive od 6-8 tjedana, a one koje zimuju do 6 mjeseci. Trutovi su trutovi (kao i kod ljudi tako i kod pčela). Kada se smanji paša, pčele ih najprije stjeraju u jedan kut i otvore im prolaz za izlaz iz košnice. Ako sami ne učine taj korak onda ih same pčele neutraliziraju i izbace.

Bilo bi zanimljivo doći do podataka o prisutnosti košnica u Imotskoj krajini, načinama liječenja od nametnika, virusa i ostalih bolešćina,...

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju