hoće li sići po neodržavanom putu ili ne, možda je malo bedasto promovirati kao izletište nešto što nema uvjete za prihvat gostiju, ali ne može me nitko uvjeriti da su stranci ( mislim na turiste iz drugih država) koji dolaze na jezero kulturniji od nas ( domaćih ili turista iz RH)

kao prvo ne kaže se put, nego putovi u jezero.
drugo, nije toliko problem u njihovu održavanju, koliko u uništavanju za koje je ogvorno prvenstveno lokalno stanovništvo (bantu i hutu plemena).
kao treće, modro je jezero spomenik prirode i kao takvo ne može ne biti izletište, kupanje s time nema nikakve veze i ovdje se koristi u jednom pogrešnom kontekstu.
onaj pas je vjerojatno prvi kojega sam vidio a kupam se u jezeru samo 32 godine.
psi u jezeru su iznimka a ne pravilo.
ja znam bar šest pasa poimenice koji su godinama redovito, a ne samo jednom slučajno okupali u jezeru (imena poznata redakciji). međutim ključno što sam htio reći je to da kupanje pasa uopće nije problem, ni zdravstveni, ni etički, jer ako je do higijene onda se može postaviti i pitanje silaska ovaca i njihova napajanja u jezeru.
a ja vam opet kažem, treba izvršiti pritisak na lokalne vlasti da naprave koji wc, negdje ih diskretno postaviti da nisu vidljivi barem iz zraka, pa makar više ni jedan uberkulturni čeh ili poljak ne kročili nogom na jezero, mislim da ipak nije u redu doći u turke, otići u wc i ne popiti ništa.
glede staza, erozija isto čini svoje, a i priroda i zelenilo, to što su povremeno malo zarasle, najmanje je zlo.
za mene ima čak i svojevrsnu draž, daje osjećaj divljine i netaknutosti...
kao prvo, vidilica je godinama bila zapišana organskim otpadom mjesnog stanovništva, o toj smo temi na dugo i na široko, a tko ne zna za imotski kult pišanja na modrom jezeru taj nema o čemu ovdje pričati.
kao drugo nije problem ni turke ni jezera to što u gradu nema ni jedan aktivan javni WC, dok je bio bio je ruglo i sramota grada - to nije problem ni čeha ni poljaka, ali govori puno o kulturi i civilizaciji prostora.
na jezeru nema divljine sve ono što ti zoveš prirodom je djelo ljudskih ruku, sađeno je planski i planski manje-više održavano. ovo je još jedan pokazatelj koliko i oni koji nemaju pojma o tematici o njoj rado govore, naravno držeći se prokušanih "ekoloških" fraza...