Autor Tema: zmijavački prančiok  (Posjeta: 8777 )

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
zmijavački prančiok
« : 18 Kolovoz 2010, 08:53:54 prijepodne »
prateći vijesti nailazim na razne informacije o mojim najdražim zmijavcima. ne mogu da neke stvari negdje ne prokomentiram. na guzicu bi progovorio. možda to ne će biti stvari koje se vama čine interesantnima, nego neke druge pa vas molim da ovu temu upotpunite svojim zapažanjima, kritikama i konstruktivnim prijedlozima.

počeo bih s najboljom mogućom viješću: rađaju se mali zmijavčani.

Najbolji vitalni indeks, nakon Sutivana, imaju Podstrana (218,2), Imotski (193,3), Zmijavci (192,9) i Solin (191,2), a nakon nekoliko godina u plusu je i Split s indeksom 101,5.
podatci o natalitetu

u zmijavcima se lani rodilo dvostruko više ljudi nego ih je umrlo.


Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
greb sv. lovre
« Odgovori #1 : 18 Kolovoz 2010, 09:18:10 prijepodne »
Za sv. Lovru đakona vjeruje se da mu se grob nalazi na prostoru župe Zmijavci kod arheološkog nalazišta starokršćanske bazilike na Dikovači. Svetac se od davnina časti u cijeloj Imotskoj krajini, a napose u Zmijavcima jer su među arheološkim nalazima iz rimske antike i prvih kršćanskih stoljeća nađenima na prostoru župe, koje je pronašao ondašnji podbapski župnik fra Frano Tonković, iskopani ostaci i starokršćanske nekropole, za koju se pretpostavlja da je grob sv. Lovre đakona, koji je mučeništvo podnio 10. kolovoza 258. za rimskog cara Valerija.
zmijavci proslavili zaštitnika

iz izvješća 'ike' sam izdvojio dio teksta nad kojim sam iskolačio četvore oči (ove regularne + po leću u svakome). rimski đakon, svetac i mučenik pokopan u zmijavcima. prvi put čujem. molim ako tko zna više. naime, radi se o tome da su na jednome dikovačkome stećku bile ucrtane nekakve gradele i stećak je narod nazivao 'greb sv.lovre' što je jednom zmijavačkom župniku dalo dobru podlogu za izbor sv. lovre za patrona. istinski je razlog izbora bio prozaičan: lovre se slavi 10.8. kad su zmijavčani 'iz zemlje i inozemstva' na godišnjim odmorima. osobno još nisam prižalio sv.leopolda bogdana mandića na čije je misto doša sv. lovro. spomenuti franjevac se nije zvao frano tonković nego fra ivan tonković. pronalazač je zmijavačke bazilike na ostatcima koje (što me boli usrid srca!!!) niti jednom u godini nema sv.mise. pitam zašto je to tako a s tim pitanjem namjeravam ići u božićni župni list. nije li to pravo izvorište zmijavačkih kršćana? ne bi li bilo lijepo da zmijavački kršćani (i njihovi gosti) barem jednom u godini na tome mjestu proslave svetu misu?
jedan moj prijatelj, asistent na arheološkome fakuletu, nakon što mi je bio gost u zmijavcima i obišao taj lokalitet reka mi je: 'nemaš pojma što vi zmijavčani imate. takav lokalitet a sve konzervirano i dokumentirano. čuvajte to!' darovao sam mu knjigu o zmijavačkoj bazilici...a mi zmijavčani ni puta do lokaliteta nemamo.
ne znam tko je pisao ovaj tekst za 'iku' ali se nije dobro informirao a tu ima i elemenata mitologije.

Offline andjeo gabriel

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 788
Odg: zmijavački prančiok
« Odgovori #2 : 18 Kolovoz 2010, 22:08:05 poslijepodne »
Koliko ja znan u Zmijavcima se odavno nije rodio niko, a zadugo neće ni u Imotskom. ;D
Sv. Lovro je ponovo mučenik jer su mu na mrtvin kostima sagradili tvornicu.
Zmijavčanim za njijov dan par stihova:

Dikovača nami zoru rađa
na Vrljici golubica krilo umiva
od iskona ljubav za tebe je jača
Hrvatica majka nas je rodila.

Di god pođen ja se tebi vraćan
Sv. Lovro Zmijavčane zvonon doziva
Poljetina stara u srce je stala
viteza je Mrme ime dobila.

 :musik34: :musik34: :musik34: :musik34: :musik34: :lok :kameni :kameni :eat :eat
« Zadnja izmjena: 18 Kolovoz 2010, 22:25:25 poslijepodne andjeo gabriel »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: zmijavački prančiok
« Odgovori #3 : 18 Kolovoz 2010, 22:14:10 poslijepodne »

raulje drače, bidon bemzine, pokretni prijeki grill
gradele
ima tu nješto

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: zmijavački prančiok
« Odgovori #4 : 20 Kolovoz 2010, 07:12:41 prijepodne »
Zmijavčane, da mogu, u top bih stavio. Top da ih sve zajedno ispali negdi u italiju. Vidiš ti, diliti općine. I sad je dikovača odjednom postala njihovo vlasništvo na kojemu oni mogu slobodno meljat stakloplastiku i akrile, pravit kade, potkopat sveti brežuljak i još tvornici dat ime did. nisam htio putem javnih sredstava priopćavanja napisat tekst jer nisam imao nikakvu suvislu rečenicu. >najradije bi počeo psovat i zvat munje i gromove da zatuku sve koji su dali da se na dikovači ona tvornica sagradi. ostavili su veliku sramotu generacijama koje dolaze iz njih, generaciji zmijavčana, ali ne uklanjam se od krivnje, ta nije to ilirsko svetište zmijavačako, nego sviju nas, pa svi smo odgovorni. Zato sam za ukidanje općina, da država ima veći nadzor nad tim što rulja čini. a, možda se oglasim i javnim priopćenjem naciji putem svog privatnog radija i novina i ukažem na ljudsku glupost. nosim odsad kacigu, drvlja i kamenja se ne bojim.
   eno, jedan ugledni zmijavčanin objavljuje knjigu o mlinicama na imotskom polju. zamoli me da fotografiram staru mlinicu koja bijaše u vlasništvu mojih predaka i ja mu ishitreno obećah da oću. međutim, eto da se ne zavučem pod panj od sramote, mlinica je toliko zarasla u šikaru, da ja tute nemam šta slikati, a zimus, kad sam bio doli, vode je bilo povrh gornje deke. a sve to, izmđu ostaloga, zbog one tvornice aluminija u mostaru koju drže većinski naši dični hrvatski generali pa im triba struje na račun mrve tuđe sirotinje.
Dosta parola.

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Odg: zmijavački prančiok
« Odgovori #5 : 20 Kolovoz 2010, 08:15:11 prijepodne »
Zmijavčane, da mogu, u top bih stavio. Top da ih sve zajedno ispali negdi u italiju.


Citat:
I sad je dikovača odjednom postala njihovo vlasništvo na kojemu oni mogu slobodno meljat stakloplastiku i akrile, pravit kade, potkopat sveti brežuljak i još tvornici dat ime did. nisam htio putem javnih sredstava priopćavanja napisat tekst jer nisam imao nikakvu suvislu rečenicu. >najradije bi počeo psovat i zvat munje i gromove da zatuku sve koji su dali da se na dikovači ona tvornica sagradi. ostavili su veliku sramotu generacijama koje dolaze iz njih, generaciji zmijavčana, ali ne uklanjam se od krivnje, ta nije to ilirsko svetište zmijavačako, nego sviju nas, pa svi smo odgovorni. Zato sam za ukidanje općina, da država ima veći nadzor nad tim što rulja čini. a, možda se oglasim i javnim priopćenjem naciji putem svog privatnog radija i novina i ukažem na ljudsku glupost. nosim odsad kacigu, drvlja i kamenja se ne bojim.
pročitati
inače, čovjek koji je potpisao suglasnost za gradnju spomenute tvornice na tom lokalitetu nije bio ministar kulture biškupić nego njegov tadašnji zamjenik - jasen mesić.
Citat:
eno, jedan ugledni zmijavčanin objavljuje knjigu o mlinicama na imotskom polju. zamoli me da fotografiram staru mlinicu koja bijaše u vlasništvu mojih predaka i ja mu ishitreno obećah da oću. međutim, eto da se ne zavučem pod panj od sramote, mlinica je toliko zarasla u šikaru, da ja tute nemam šta slikati, a zimus, kad sam bio doli, vode je bilo povrh gornje deke. a sve to, izmđu ostaloga, zbog one tvornice aluminija u mostaru koju drže većinski naši dični hrvatski generali pa im triba struje na račun mrve tuđe sirotinje.]eno, jedan ugledni zmijavčanin objavljuje knjigu o mlinicama na imotskom polju. zamoli me da fotografiram staru mlinicu koja bijaše u vlasništvu mojih predaka i ja mu ishitreno obećah da oću. međutim, eto da se ne zavučem pod panj od sramote, mlinica je toliko zarasla u šikaru, da ja tute nemam šta slikati, a zimus, kad sam bio doli, vode je bilo povrh gornje deke. a sve to, izmđu ostaloga, zbog one tvornice aluminija u mostaru koju drže većinski naši dični hrvatski generali pa im triba struje na račun mrve tuđe sirotinje.
koliko znam, spomenuti ima fotografije mlinice tvojih predaka koje je sam uslika prije par godina. :boli
bit će tuten nešto i moga truda.
« Zadnja izmjena: 20 Kolovoz 2010, 08:17:10 prijepodne Potjeh »

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Odg: zmijavački prančiok
« Odgovori #6 : 20 Kolovoz 2010, 09:52:57 prijepodne »
Citat:
pročitati
za one koji čitaju oflajn...tekst se nalazi ovdje

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: zmijavački prančiok
« Odgovori #7 : 20 Kolovoz 2010, 10:23:26 prijepodne »
za one koji čitaju oflajn...tekst se nalazi ovdje
znači, ljubo je to pustio..ok. baš ću da ga pitam zašto?
Dosta parola.

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Odg: zmijavački prančiok
« Odgovori #8 : 14 Rujan 2010, 10:21:01 prijepodne »
nazivi zmijavačkih ulica i 'kvartova'
starija vijest al me jedan prijatelj sitio na nju slanjem e-maila.
ne znam otkud i čemu služi moda davanja imena seoskim ulicama. ako je zbog poštijera, ajde...ali ako je da mi od sela grad naprave...to je jedino što ne želim. to nikako. meni se sviđa da moje selo nema ulica. valjda mi je to mrsko koliko i seoskom džukcu lutalici kad mu metnu lanac. ja nisan odresta u ulici. odresta san u šumi.

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: zmijavački prančiok
« Odgovori #9 : 14 Rujan 2010, 14:15:42 poslijepodne »

Imota do danas sabotira kućne brojeve koje je K. und K. državna administracija prikivala na starinska uklađena vrata stojnih kuća.
Bilo bi zanimljiva fotodokumentacija očuvanih unakaženih brojeva.

Dobro si proša. Šta bi da si rođen i odrastao u Šiškama? Šćeta što dokumentacija tamošnjeg prostora nije sigurno online dostupna ovih dana i tko zna dokad.
Zamisli putokaz standardnog oblika na kojem crno na žutu piše "K đubreluku" i slične.
Trenutačna Googleova dijagnostička stranica web mjesta siske1750 [dot] com.

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Odg: zmijavački prančiok
« Odgovori #10 : 15 Rujan 2010, 09:37:08 prijepodne »
Imota do danas sabotira kućne brojeve koje je K. und K. državna administracija prikivala na starinska uklađena vrata stojnih kuća.
Bilo bi zanimljiva fotodokumentacija očuvanih unakaženih brojeva.
glongač, znaš li na koji su način lipetali te brojeve? bio je broj ali ne i ulica, jel to? ima još tizi brojeva. možda dikoji i uslikan.

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: zmijavački prančiok
« Odgovori #11 : 15 Rujan 2010, 13:27:44 poslijepodne »
glongač, znaš li na koji su način lipetali te brojeve? bio je broj ali ne i ulica, jel to? ima još tizi brojeva. možda dikoji i uslikan.
Ne znam. Švabo ko Švabo. Najvjerovatnije od ulaza u smjeru kazaljke na zidu pa naokolo sela. Zaselak po zaselak. Ne sićan se više ni kako je pločica pribijana. Četri čavlića u četri kuta?
Možda se u Imoti i nađu dvi-tri pločice koje ne čuvaju povijest ličenja vrata od 19. st. do danas.

Offline likarija

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 2.599
 • Nu me!
  • Oldtimer klub Zagreb
Odg: zmijavački prančiok
« Odgovori #12 : 15 Rujan 2010, 13:35:15 poslijepodne »
Ne znam. Švabo ko Švabo. Najvjerovatnije od ulaza u smjeru kazaljke na zidu pa naokolo sela. Zaselak po zaselak. Ne sićan se više ni kako je pločica pribijana. Četri čavlića u četri kuta?
Možda se u Imoti i nađu dvi-tri pločice koje ne čuvaju povijest ličenja vrata od 19. st. do danas.

Redom.
I nikad nisu zaživili, ni u službenoj uporabi (osobna...).
Ovi kućni brojevi sada su temeljem čestica iz katastarske općine.
Imadeš slučaj da je jedno selo podiljeno na dva dila.
S jedne strane ceste (istok) su Vinjani G. a sa zapadne strane ceste je Glavina G.
Dražesno.
:starac

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Odg: zmijavački prančiok
« Odgovori #13 : 23 Srpanj 2012, 15:05:29 poslijepodne »

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: zmijavački prančiok
« Odgovori #14 : 23 Srpanj 2012, 23:34:33 poslijepodne »
Zmijavački crkveni zbor objavio svoj prvi CD
Bravo i čestitam!  :clap
prislušaj ga prije. (baš si mislim da i ja izdan jedan cd, opremu iman, evo laptop i gitara na struju, fali mi prazni) ;)
Dosta parola.