Autor Tema: Csa(ng) Kaj Shto(k)  (Posjeta: 78175 )

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: Ne mislim, jel postojim
« Odgovori #240 : 16 Studeni 2010, 18:31:42 poslijepodne »
To "jel" umisto "jer" csut tjete najvishe od t. zv. mladih "estradnih zvizda", zvizdu im tjatjinu. Kako se to "jel" ushuljalo u hrvatski jezik, tek bi tribalo iztrazsiti. Koja je to jezicsna promina prima kojoj r>l na kraju ricsi. Bit tje da je po onoj: lègrūt < fr. recrue.
Davo je, davno, bilo to… ♪
Tma i tmuša neprebolna.
U praskozorju govora.

"[4] Izraz "in Illyrico idiomate" u ovom slučaju ne bi bilo pogrešno prevesti "na starohrvatskom jeziku", jer su se glagoljaši tada još služili "Misalom hrvackim" i "Brivijalom hrvackim" sa staroslavenskim tekstom u velikoj mjeri pohrvaćenim. Novi je glagoljski misal u Levakovićevoj rusificiranoj redakciji izašao pet godina poslije (1631.), a brevijar čak dvadesetak godina poslje (1648.)."
@imoartov_portal
brivijal < brevijar

Belevarac, ako nam pripadne čast priznanja otkrića nove glasovne promjene - priedlažem naziv - urlikanje.

Usputice naokolo linka.
Adriopolis - Drinopolje daje mi nieke čudne zamisli oko Drinovaca, Runovića, Sviba, Svibića, Àdrovca, Drljā, Sdrinskih Zrinjskih…
« Zadnja izmjena: 16 Studeni 2010, 19:03:36 poslijepodne glonga »

Offline belevarac

 • Moderator
 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.801
Ne urnishite mi Srbiju!
« Odgovori #241 : 10 Prosinac 2010, 22:20:07 poslijepodne »
Csitan ja, csitan i csitan, kad li bum!: "Da bi se urnisali Srbi i Srbija izmisljeno je "Velika Srbija"". "Urnisat"! Jednostavno me balek - nikad csujo, a mislijah kako srbski ipak dobro poznajem - to mi je, na kraju, prvi strani jezik. A niekako mi se i izkonoslovno (jer csitanje Slovaka ostavlja trajne poslidice) i suricsno (kontekstualno) nametalo: "mokriti". Ajde Klaichu, knjigo zlatna, otvori se! Kad li Bratoljub recse: "unishtavati, razarati". Izkonoslovlja - jok! A Klaich je tu doslidan. Undan velin, u ARj-u mora bit, tamo ima svakog djavla. Ako sh Bogu virovat, nema ni tamokar. Odkud, kako, shto ... Slovacse, pomozi, sve tjemo ti oprostit!
Znameniti grad na obali, Olisippo [Lisabon], csuven zbog svojih kobila koje zatrudne pomochu zapadnog vitra (Plinije Stariji)

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: Csa(ng) Kaj Shto(k)
« Odgovori #242 : 10 Prosinac 2010, 22:35:46 poslijepodne »

urnisati > 1. izvoditi skup postupaka kojim se što pretvara u urnu 2. činiti skup činidbi kojim se što pretvara u prah (i pepeo) (koji su uobičajen sadržaj urne, iako neki u njoj drže bombone npr. "Negro" (Negro je odžačar grla.), bombone npr. "Velika četvorka" (Pita gavran na drvetu čvorka : /  — Šta to znači 'velika četvorka'? / — Zvezda, Hajduk, Partizan, Dinamo. / Proizvodi 'Pionir' iz Subotice samo! /), neki u urnama drže i novčanice koje odavno više ne će zamijeniti ni Deutsche Bundesbank… neki čak i urme (Vut TF is urma now? Vut?)
3. sipanje tekućine (osip, osipljem se, osupnuto se izaspem) i lijevanje praškastih tvari, točenje sipke tvari (Jura iz Sesvetskog Kraljevca: "Svi smo pili nervni plin u točionici na uglu, / naučio sam kako se ostari sto godina u pet minuta. /")
« Zadnja izmjena: 10 Prosinac 2010, 22:39:32 poslijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: Csa(ng) Kaj Shto(k)
« Odgovori #243 : 11 Prosinac 2010, 20:59:56 poslijepodne »
Ivan Raos [1984], Prosjaci i sinovi (Matica hrvatska, Zagreb, 2005), 591 pp. (stranica 492)
– Jeste! Hrvata radi burazeru, radi onih vaših džukela šta usred skupštine miran poslanički svet mnogo izazivaju, mnogo vređaju. Video si, mȍre, kako će i ovde zabiti seljak na uvredu kamu da potegne, pa gde neće narodni poslanik kad mu ceo narod u obraz gleda! Pa gde će obraz da mu padne! Gde će da dozvoli besan ker da besni posred skupštine, za brk da ga vuče, u oči da pljuje? Da urniše na javnom mestu vlasti ispred oči celoga sveta i Francuske? Ko vređa narodnog poslanika, vređa narod i ruši državu. A narodni poslanik ima da brani državu, majku mu nabijem, ima da puca u džukelu na licu javnoga mesta, da puca u samoodbrani! Jasno ko dečje dupe!

(stranica 645)  "urnisati, uništavati, razarati"
(http://riznica.ihjj.hr urniše, urnisati)

http://www.ukim.edu.mk/dokumenti_m/2008-Lingvistika.pdf:
"Nejasni vo odnos na osnovata se: urnisa, -uva I 1. srušiti, v. urne 1;
2. urnisati, upropastiti, srozati; … II – se; utisa, -uva v. sutne, -ina < u igri (…) ćariti, dobiti, zaraditi od protivnika, pokupiti ...>."

Maćedonci kao ne znaju, upućuju na urnu i žaru, uputnica vodi u nigdinu, u bezpuće. Urna je žara. U njoj nije samo pepeo pokojnika. U njoj su i glasačke kuglice i papirići i srećke.

Nazire se neugoda lingvistička jer korijen nije grčki, iako može biti.
http://en.wikipedia.org/wiki/Uranian
Urning
Listanjem rezulata pretrage web tražilica takvo značenje se u mnogim pojavnicama ne može osporiti; nàguziti koga ili što protiv njegove volje, feminizirati koga ili što protiv njegove volje, protuprirodno općiti s kim protiv njegove volje, sjèbati, uzjèbati nešto što drži o sebi da je nesjèbivo, neuzjèbivo, nenadjèbivo.

Grčki korijen neugodan, a latinski Srbljem jezikoslovnjem neprihvatljiv.
Uro hominem.
Divković:
"ūro, ūssi, ūstum, 3. sàžizati, paliti, spaliti, calore uri; venatores in montibus uri se patiuntur; hominem mortuum, agros; * Ilium; * naves; * vestras spes (brodove); * ramos; * filicem; * ignes u. domos; * stipulam, pueros flammis; * dona subjectis flammis; * Vulcanus ardens u. officinas, žari tako, da se čini, da gore; † Indos; † u. atque vastare Asiam; † urbes hostium, napose a) gorivo za vatru ili za rasvjetu paliti, picem et ceras et cetera alimenta flammae; † in usum nocturni luminis uri. b) * t. t., slikati ognjem, užeći boju, tabulam coloribus; puppis picta ustis coloribus. 2) paliti = isušiti, spržiti, sušiti, sprljiti, boljeti kao živa vatra, * terras; * solum; * sitis herbas, guttur, * fauces; * febribus uror; † ora viscerum uruntur; i jakim trvenjem raniti, ožuliti, aculeus sagittae aut glandis introrsus tenui vulnere, Liv.; * calceus, žulji; * te mea gravis sarcina chartae; * lorica lacertos; * loris uri, bȉčȏvan biti; i o zimi, mrazu opaliti, òštetiti, ozlijediti, * ustus ab assiduo frigore Pontus; † Scythae continuis frigoribus uruntur. 3) tp. a) o strasti, quod urit invidiam, što peče zavist, Liv.; * žeći = raspaliti, uspiriti, trošiti koga, Daphnis me malus, Glycerae nitor, grata protervitas; ira, amor alqm urit; * uri, gorjeti ljubavlju, mučiti se ljubomorstvom, zavišću; * qui (amor) me praeter omnes expetit mollibus in pueris aut in puellis urere; * meum jecur u. bilis, o srdžbi, b) uznemirivati, dosađivati, mučiti, uro hominem, Ter.; pestilentia urbem urente simul atque agros, Liv.; * urit (povređuje) enim fulgore suo, qui praegravat artes intra se positas (gdje je artes i. s. p. ujedno objekat naprema urit)."
« Zadnja izmjena: 11 Prosinac 2010, 21:14:11 poslijepodne glonga »

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: Csa(ng) Kaj Shto(k)
« Odgovori #244 : 12 Prosinac 2010, 20:55:12 poslijepodne »
traži se svezica urina i urne. u imotskom se to zove gutanje samoglasnika, neki to toliko čine da će se udaviti ili dobit ljetavac. urin i urea bolan, ili tako nešto. traži se kemijski sastav. valjda spaljeno nešto ima taj isti kemijski sastav, neki dominantan element sagorijevanja, voda u tilu i tilo u nacipeći. jet tilo je voda, a voda je h20. ovo h se ne izgovara,  onda dvao ostaje. i dvao dvao te urin.
« Zadnja izmjena: 12 Prosinac 2010, 20:56:43 poslijepodne Slovak »
Dosta parola.

Offline belevarac

 • Moderator
 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.801
Odg: Csa(ng) Kaj Shto(k)
« Odgovori #245 : 12 Prosinac 2010, 23:34:15 poslijepodne »
A mozsda je Klaich imao razloga zashto u izkonoslovlju za "urnisati" nije dao uputnicu na "urna", koja natuknica je koju rics prije. Pa ni Brodnjak ne daje izkonoslovlje, tako da mi je <urna vrlo sumnjivo. Shto ako je to srbska shatra?
« Zadnja izmjena: 12 Prosinac 2010, 23:40:44 poslijepodne belevarac »
Znameniti grad na obali, Olisippo [Lisabon], csuven zbog svojih kobila koje zatrudne pomochu zapadnog vitra (Plinije Stariji)

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: Csa(ng) Kaj Shto(k)
« Odgovori #246 : 12 Prosinac 2010, 23:53:26 poslijepodne »

Urna ni meni ne (s)liči.
Da nije šatra upućuje na to velik broj web i drugih pojavnica glagola urinisati u svim oblicima u Srba.

Ni oni Maćedonci (http://www.ukim.edu.mk/dokumenti_m/2008-Lingvistika.pdf) ne upućuju nužno na urnu. Piše doslovno "v. urne", a ne "v. urna". Zašto plural?
U samom navedenom tekstu ne mogu nać odredište te uputnice ("v. urne"), može bit i 3. lice prezenta jednine glagola urnuti (urnisa, urnisuva, urne) za koji će se lako pokazati da je ono v. urne zapravo bugarski i makedonski/maćedonski infinitiv [ke/će (se) urne].
Ctrl+C pa Ctrl+V pa Ctrl+F mi u clippboardu polatiniče one "urne", a ne da mi se čitat čitav onaj maćedonski rad.
Ne vidim je li auktor toga rada (Boris Markov) citirano i sam citirao iz nekog bugarskog ili pak maćedonskog rječnika "v. urne" skupa s ostalim natuknicama za urnisa, urnisuva, jerbo evo ponovo se patim s tim maćedonskim tekstom očima, a ne pomoću Ctrl+F i imam dojam da mi negdje stalno ostaje zamiškanim u tekstu odredište uputnice v. urne.

Otkud onda urne bes — urnebes?

"Napredno" Google pretraživanje rezultata "samo na bugarskom jeziku" upućuje na glagol urne.
(Google ne poznaje/priznaje maćedonski.)
Zašto ne pišem infinitiv urnuti? Je li no u Engleza infinitiv glagola biti to be?
U Bugarina nije urnuti nego "će (se) urne / će se urna" u osnovnom značenju srušiti (se), "će (se) sruši". Ako nije kao i u Maćedonaca urnisa, urnisuva, ali i urne!?
Sporedna značenja bi se mogla izčitavat iz ovih web pojavnica na bugarskom.

Ni Srbin, ni Maćedonac ne će olako "nać" osnovu u bugarskom. Radije će reć: "Nejasni(te) vo osnova(ta)".

Sa će Slovak malo provuć korijen ur(n) od starih Grkljana (koji su hodali bosi), preko Rimljana u Rimu i Rimljana u Carigradu na Bugare, ili napraviti bypass od starih Grkljana na Trakljane, ili učiniti nešto sasvim novo, neformalno i podvučeno žutim… "pratite žutu crtu". Pritom ne budite poput kokošî, Slovak je vježbao na životinjama Slovakov refleks u suodnosu s jednim vidom kokošjeg sljepila. Ako se dobro sjećam o tom je objavio krasan esej. Pol književan, pol znanstvovan, nerasičuvan. Be warned.
« Zadnja izmjena: 13 Prosinac 2010, 00:55:01 prijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Odg: Csa(ng) Kaj Shto(k)
« Odgovori #247 : 13 Prosinac 2010, 00:55:27 prijepodne »

U Bugara se pojavljuje ravnopravno ke / će se urne / se urna.

…тлото ќе се урне!
…tlo će se srušiti (urušiti)

Ще си строшат краката кой да му урне пръв паметника, […]
Istrošit će si krake (udove) koji mu (pokuša) srušiti…

Иако нема дозвола за поставување, општината нема да му го урне, оти бил монтажен објект.
Iako nema dozvolu za postavljanje, općina mu ga ne će srušiti, to je bio(?) montažni objekt.

…Delenda est Academia, како што Катон во римскиот Сенат повикувал да се урне Картагина.
…, kao što Katon u rimskom senatu po(d)vikivaše da se sruši Kartaga.

Atanas Mochurov. Rechnik na rimite v bŭlgarskii︠a︡ ezik: praktichesko pomagalo za profesionalisti i nachinaet︠s︡i
http://books.google.com/books?id=SqJu0ozDvMgC
„се урна / се урне"

…kat se urne s tia evtini poleti do tunis, […]
…kad se sruši s (na) tim jeftinim letovima za Tunis…

…kato vlezneme v evrozonata i lihvite po kreditite padnat da ne se urne vseki pak na golemite krediti za da ne go dokarame…
…kad uđemo u eurozonu i kamate na kredite padnu da se ne sruši…

…за да го урне споменикот.
…da sruši spomenik

Во Македонија ова е прв споменик на Тодор Александров. „Секој што ќе го урне темелот на споменикот, го урива и темелот на независната македонска држава“, беше речено на откривањето на споменикот.
…"Svatko tko ruši temelj spomeniku, podriva i temelj neodvisne maćedonske države."… [urne ? > ur(n)iva]

…не знам дали ке остане нивната влада или ке се урне
…ne znam hoće li o(p)stati njihova vlada ili će se srušiti (pasti)…

Не веруваат дека градежната инспекција ќе го урне.
Ne vjeruju da će ga građevinska inspekcija srušiti.
etc.

Na kraju ispade ipak svojevrsna srpska šatra. Glagol je (staro)slavenski, arhaični ruski. Očito u Srba nije došao ravno od Rusa, ja l' ga ne opaziše u staroslavjanskom pa su smatrali da mu je osnovata ili (vrlo i neprihvatljivo) strana ili nepoznata ter su ga doček(is)ali na doče(ta)k -isati.

УРНУ́ТЬ арх. (унырнуть) пропасть, потеряться, исчезнуть. [propasti, potrti se, iščeznuti]
http://www.classes.ru/all-russian/russian-dictionary-Dal-term-41036.htm
« Zadnja izmjena: 13 Prosinac 2010, 01:50:36 prijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
injunjuc
« Odgovori #248 : 13 Prosinac 2010, 01:58:30 prijepodne »

urnut — unjirnjut — injnjuc

Nadalje.

Je li (s)urvati se < (s)urnati se? Je li urvina < urnina?

Surljam?
« Zadnja izmjena: 13 Prosinac 2010, 02:01:36 prijepodne glonga »

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Orljava
« Odgovori #249 : 13 Prosinac 2010, 10:33:40 prijepodne »

(s)orljati, (s)oriti
Orljava
Ni turnjati nije daleko.
Urnati, urnjati, svakako je bliže nađenim izvorima od urnisati.
Šatra, najvjerovatnije zbog krive spoznaje o izvoru kod onih koji ono što im od glagola bane sa, za njih, zapadnih strana dočekuju na doček -isati, rjeđe -ovati.

Offline belevarac

 • Moderator
 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.801
Odg: Csa(ng) Kaj Shto(k)
« Odgovori #250 : 13 Prosinac 2010, 22:50:07 poslijepodne »
Kod "urnebes, urnebesak, urnebesati, urnebesan" podpuno je incsija povist. Toga ima vech kod Palmoticha, Gundulicha, Djordjicha. A pitanje je, je li ga triba vezati s "urnisati", iako se i znacsenjski i izkonoslovno kao vezse. Skok ima "urnebes", ali mu ne navodi izkonoslovlja; HJP isto tako. Inacs HJP daje izkonoslovlja i za slavinski sloj ricsi. Ali ovdi jok. Csini mi se da sam zagrizao, gdi jezikoslovci nisu ni  pokushali zube lomiti.

Ni Brodnjak uz "urnisati" ne daje izkonoslovlje.

Ivan Zovko ima: "Još kad zaurnjavi (zaokupi, zamaha) bilojužina, torbomelj (vjetar isod sunca), ustoka (podsunčak, kad vjetar duva, a sunce dobro sije)..."
Znameniti grad na obali, Olisippo [Lisabon], csuven zbog svojih kobila koje zatrudne pomochu zapadnog vitra (Plinije Stariji)

Offline golozlo

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 322
Odg: Csa(ng) Kaj Shto(k)
« Odgovori #251 : 14 Prosinac 2010, 02:01:04 prijepodne »
Nemojte se mučiti previše probajte sa "ruinom" od latinskog "ruere"!
E pa sad obrni-okreni koje slovo?!,  i eto urnisati sa ovim "bizantskim" nastavkom "isati" što smeta uhu zapadnijeh strana! ;D

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
zavrnuti, izvrniti
« Odgovori #252 : 14 Prosinac 2010, 08:38:04 prijepodne »

Gledajući austrijsku kartu po mletačkom izvoru, prvu u ovom upisu, na kojoj za Šibenik piše Serenico, a ne Sebenico, za Vran(u) — Uran, spomenuh se pisanske sredovječne promjene v>u.

urnuti > vrnuti

Usputice ponavljam arhaični ruski prema: В.Даль. Толковый словарь живого великорусского языка.
УРНУ́ТЬ арх. (унырнуть) пропасть, потеряться, исчезнуть. [propasti, potrti se, iščeznuti]
http://www.classes.ru/all-russian/russian-dictionary-Dal-term-41036.htm
Da su ju i ruski jezikoslovci bili zagubili pokazuje odsustvo te riječi u pet drugih relevantnih rječnika ruskoga što se vidi pri dnu gore navedene web stranice.
To je.
« Zadnja izmjena: 14 Prosinac 2010, 08:45:18 prijepodne glonga »

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: Csa(ng) Kaj Shto(k)
« Odgovori #253 : 14 Prosinac 2010, 15:19:24 poslijepodne »
vrlo dobro, golozlo. uruniti, orunuti, oruniti, runiti se ili osipati se. odatle je i ruina i engl. ruin, uništiti. zanimljivo bi bilo promotriti je li ovo početno u dobilo predmetak j u nekim jezicima koji nisu trpili enove i onove. ovo premtanje je česta pojava. doli kod glonge kažu galjvati, dok vamo naviše kažu gavljati, malo se manje upada. pa sav i vas, pa tisuće primjera.
kakve veze ima salitra ili po novije urea s uništavanjem. e, pa šalitra ili urea je trećina staroga baruta, uz ugalj i sumpor.
« Zadnja izmjena: 14 Prosinac 2010, 15:22:06 poslijepodne Slovak »
Dosta parola.

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
urnebes
« Odgovori #254 : 14 Prosinac 2010, 15:24:27 poslijepodne »
urnebes će biti služenica. urnebes je kaos, vrtutma, tulum, manit itd., utoliko bi mogli glag. urn uzeti kao nešto što ruši, a bes da pripišemo nebu i nebesima. to je lomljava do nebesa, s malo grijeha uvijek.
prema tome, ako je ruin ili runjenje postupno pretvaranje u prašinu,često se kaže da se stari zid runi, zašto bi onda pretvaranje čovjeka u pepeo i stavljanje istog u posudu, urnu, zanijekali kao srodno?!
« Zadnja izmjena: 14 Prosinac 2010, 15:26:46 poslijepodne Slovak »
Dosta parola.