Autor Tema: Megaliti  (Posjeta: 4986 )

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: Megaliti
« Odgovori #15 : 23 Travanj 2010, 19:23:53 poslijepodne »
Da ne pametujemo puno, pitanje glasi: Tko je sazidao najstarije slojeve, takve kakvi jesu, u Ošanićima, Aseriji i Burnumu? Ajde da csujem!

tresić-pavičić, ili samo tresić?
Dosta parola.

Offline belevarac

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.801
Odg: Megaliti
« Odgovori #16 : 24 Travanj 2010, 00:55:10 prijepodne »
Samir Osmanagić

(S)lazsem se. Dokazi, naravno, nisu potribni.
Znameniti grad na obali, Olisippo [Lisabon], csuven zbog svojih kobila koje zatrudne pomochu zapadnog vitra (Plinije Stariji)

Offline glonga

 • Forumska Al-tipkovnica
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 10.154
Oša — nić, zero, nada, none...
« Odgovori #17 : 25 Travanj 2010, 21:06:26 poslijepodne »

O najstarijim slojevima kamenja u Ošaniću
(O Aseriji i Burnumu, drugi put)


U jednom članku iz 1892. kriptično je iznesena priča o kamenju u Ošaniću:
Hörmann, Kosta i Radimskẏ, Vaclav; Ošanić kod Stoca, GZM Sarajevo 1892. (40—49)

Priča počinje transkripcijom epitafa Radosavu Hrabrenu.Transkripcija:

† ɖcє ʌє⌗н вoєвoдɖ ϸɖдocɖвь χϸɖƃϸєɴь ҂ӡгŦ ʌƀтo
ɖпϸнʌɖ κд

Ligature:

† ɖcє ʌє⌗н_ввoдɖ ϸɖдocɖвь χϸɖƃϸєɴь ҂ӡгŦ ʌƀтo
ɖпϸнʌɖ κд

Transliteracija Hörmann—Radimskẏ;

† ase leži voevoda radosav hrabren 7013. lito aprila kd

je neprecizna:

† ase leži voevoda radosav hrabren 7013. lito aprila 24.

i netočna.

Kažu: 7013. godina od postanka svijeta, 1505. godina po Kristu.

Kako su čitali godinu?

҂ 10
ӡ 7
г 3
Ŧ - napisali su da su ga pročitali kao н
н 8
χ 600
ɴ 50
ι (҂) 10 (moglo im je bit samo J za čitanje 7013.)

Daklem, zapis godine je zapravo:
†ӡгŦ
†713
Ne može biti 7310. jer je:
ʌ 30
т 300

Nadnevak je 24.
κ 20
д 4

Radosav Hrabren pokopan je, za slaviste 713. godine po Kristu, a za ufologe i kreacioniste 24.4.713. po stvaranju svijeta, dijak je znao kalendar, graditelji i športaši su bez problema i po volji obrađivali i premještali jedro vapnenačko kamenje od desetak tona težine i cirka dvaput manje kubikaže. Igre kamenjem su bile inače nacijonalni šport što se do danas održalo kao rudiment u nekoliko pučkih igara (s) kamenjem među kojima je najpoznatija ona "kamena s(a) ramena (svog)".

U Ošaniću su se održavale panilirske športske igre kamenjem. Dio zidina nastao je kao rezultat igre slične dominu i trodimenzionalnom puzzle-u u kojoj su figurice vagale desetak i više tona i protezale po nekoliko kubika. Daorsi nisu polagali puno na obranu, bili su na neki način neutralni jer je u športskom središtu morao biti, kako bi se danas reklo, olimpijski mir. Natjecatelji su na igre odlazili ispraćani riječima "S njim, ili pod njim" pri čemu se mislilo na kamen od pet-šest ili više kubika. Kad natjecatelj podlegne pod kamenom, odmah ulijeće tim dijaka i kleše zapis laserskom graverkom, nakon čega čistači iznose kamen i natjecatelja teleporterom izvan arene na pristojnu udaljenost, obično na obližnju Radimlju.
Sam naziv Ošanić nastao je kod susjednih plemena kao opisni naziv vezan za natjecatelje koji se nisu vratili kao i one koji su se vratili bez pobjedničkih odličja: "Oša — nić".
Daorson je razoren kad je jedan delmatski igrač nezadovoljan sudačkom odlukom razbacao već uklopljene figurice 3D puzzle-domina nakon čega su u teren utrčali pripadnici navijačke skupine Delma-Terca iz Tijarice i razbucali ostatke do neprepoznatljivosti te raznijeli kamenje kao suvenire sve do Lovreća, Ciste, pa i šire. Divljanju su se pridružile i navijačke skupine ostalih plemena. To se dogodilo na Jurjevu 6221. godine prije Krista, ili 713. godine od postanka svijeta. O tome svjedoči bilig Radosava Hrabrena koji je hrabro stradao toga Jurjevdana i pokopan dan kasnije 24.4.713. godine od postanka svijeta. Događaj se obilježavao u svemu tada poznatom svijetu tisućljećima. Obilježavanje toga dana preuzeli su i kršćani kao dan  mučeničke smrti sv. Jurja. Pravoslavni Đurđevdan i Julijanski kalendar neizravno nam govore o preciznosti pradavnoga ilirskog kalendara.

Sudačke stolove i stolice su demolirali. Ostavili su samo jedan stol, po njihovu dojmu korektnog sudca Stipana Milorad-a i obnovili ga u idućoj generaciji o čemu su sačuvani zapisi.Transkripcija zapisa o stolu:

ɖcє cтo ◻oє◻oдє
cтнпɖɴɖ ʍнʌoϸɖд

Transliteracija:

ase sto voevode
stipana milorad
Transkripcija zapisa o obnovi stola:

ɖ пoɴo◻н
гɖ ◻oє◻o
дɖ пєт
ɖϸь cнɴь
ʍɣ

Ligature:

ɖ пoɴo◻н
гɖ ◻oє◻o
дɖ пєт
ɖϸь cнɴь
ʍɣ

Transliteracija:

a ponovi
ga voevo
da pet
ar sin
mu

Teze o ponavljanju nekakva rekorda panilirskih igara o kojem navodno govori ovaj zapis o obnovi već su ranije argumentirano pobijene.

Ne zna se zbog čega sin vojvode Petra nije obnovio stol. Je li mu otac uspio prenijeti tajnu prije smrti? Je li Petar uopće imao zakonitog nasljednika? Odgovore na ta pitanja (zasad) ne znamo. Tvrdimo tek da je vještina nepodnošljive lakoće sječe, obradbe, prijenosa i ugradbe ogromnih vapnenačkih blokova zagubljena po prestanku obnavljanja i održavanja posljednjega preostalog stola, a širem području, u kojem je neobnovljeni stol ostao, suvremenici su proširili i do danas produžili naziv — Stolac.
« Zadnja izmjena: 25 Travanj 2010, 21:18:54 poslijepodne glonga »

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: Megaliti
« Odgovori #18 : 26 Travanj 2010, 01:44:17 prijepodne »
stari iliri koristili su različite psihotropne moći lokalnoga bilja koje je i danas dobrim dijelom prisutno kao samorastuće u prirodi. neke vrste su i uvezene u novije doba kao duhan i marihuana, mada je njihova prisutnost i tada rijetkima bila znana.
ščim su se trovali, dakle. čime su ostvarivali ono potrebno rasterećenje potoka misli koji inače izdubi tako duboko dubovo korito da bi najradije svinje ili ovce iz njega pile.
zašto su novonarasle kulture zaboravile te stare načine odalečenja duha i piju samo neke čajeve, puše duhan, travu, uzimaju alkohol i druge tržišne stimulanse.
jer onakve zidine ne more naziđat nego dobro napušen čovik. 
Dosta parola.

batakljun

 • Gost
Odg: Megaliti
« Odgovori #19 : 27 Travanj 2010, 12:06:15 poslijepodne »
koliko sam razumio ovi su megaliti bitno stariji od ilira koje spominju rismki izvori. sad se vracamo na pitanje jesu li na ovom prostoru jedni te istu stanovnici od pamtivijeka (i prije njega) ili su se i odvje događale seobe pa bog zna koji su to narodi gradili megalite. 

a sto se tice  jezera, ispada da je obvaj prosto bombardiran iz zraka i da su jezera tako nastala - malo mi je šuplje, iako ni oficijelna znanost ne nudi bog zna kakve odogovore osim urušavanja tih rupa. naime, meni je najčudije to što je dokazano da u dubinama crveno jezera teče ogromna rijeka, e sad koja je vjerojatnost da nebesko kamenje probuća rubpu baš na mjestu te rijeke?

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Odg: Megaliti
« Odgovori #20 : 27 Travanj 2010, 13:32:34 poslijepodne »
pa podzemne vode traže rupu.  :hm

Offline Insomnia

 • Banned
 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.289
Odg: Megaliti
« Odgovori #21 : 27 Travanj 2010, 15:17:08 poslijepodne »
crljeno i modro jezero sliče na naglo urušavanje tla.
ako netko ne može sebi predočiti na što mislim, neka napravi sljedeće:
jami jedan lim, napravi mu na sridini jednu budžu i začepi ju sa plutom. naspi sipke (suve) zemlje crljenice, a najbolje sitnog šljunka na lim priko čepa i s donje strane otčepi, pa ćeš vidit na što mislim.
eto, meni tako izgledaju ta jezera..

Offline Zavelim

 • Forumski mudrac...
 • Gožđeno pero foruma
 • *
 • Postova: 3.294
Odg: Megaliti
« Odgovori #22 : 02 Svibanj 2010, 17:55:30 poslijepodne »
Sigurno urušavanjem ko što veliš. Podzemne vode otopile kamen, nastala ogromna rupetina, doša potres i urušijo ono što je ostalo, sve što je od kamena upalo doli odnila opet voda. Po onim zadnjim istraživanjima ispada da je Crveno jezero zapravo "samo" odušak poveće podzemne rike. E sad zašto je baš tu voda otopila toliko puno kamena, zašto se baš tolike vode slivaju iz BiH, zašto je baš takav kamen na tom mistu, koliki su to poresi morali biti da se sve uruši očito će tek tribat istražiti. Kad prisuše vode, a rike onemoćaju ili jednostavno skrenu tok novim otapanjima ili zatrpavanjima, onda će urušavanje bit brže od odvođenja kamena i Crveno jezero postat će jezero u umiranju,  ko što je danas Modro jezero. No možda onda novim potresom najednom rukne nova rupa. I novo jezero, malo bliže Badnjavicama. :)


Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: Megaliti
« Odgovori #23 : 02 Svibanj 2010, 22:30:04 poslijepodne »
prije par godina, gori iznad moje kuće, kad je jednon zatreslo, otvorila se rupa dva metra u presjeku a duboka ko zna koliko, 20 metara uravno. selo se nije vele iščuđavalo. uskoro su rupu na mistu danine ledinice počeli puniti sa starom magaradi, pampersicama, flašama i ostalim nuspojavama civilizacije.
ja ipak mislin da su plavo i crveno jezero iskopali nordijski patuljci u potrazi za zlatom. i bili su, naravo, svi napušeni.
Dosta parola.

Offline andjeo gabriel

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 788
Odg: Megaliti
« Odgovori #24 : 02 Svibanj 2010, 23:42:07 poslijepodne »
Aje Slovak tebi je sve pušiona ;D Pušiona je kad imaš jedan izvor pitke vode u selu, a seljaci u njega nabacaju vrčine, felge, šporete i sve druge viškove.  -?

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Odg: Megaliti
« Odgovori #25 : 03 Svibanj 2010, 09:32:15 prijepodne »
ja ipak mislin da su plavo i crveno jezero iskopali nordijski patuljci u potrazi za zlatom. i bili su, naravo, svi napušeni.
hahahaha. legendo.  :hihi

batakljun

 • Gost
Odg: Megaliti
« Odgovori #26 : 03 Svibanj 2010, 10:00:59 prijepodne »
Sigurno urušavanjem ko što veliš. Podzemne vode otopile kamen, nastala ogromna rupetina, doša potres i urušijo ono što je ostalo, sve što je od kamena upalo doli odnila opet voda. Po onim zadnjim istraživanjima ispada da je Crveno jezero zapravo "samo" odušak poveće podzemne rike. E sad zašto je baš tu voda otopila toliko puno kamena, zašto se baš tolike vode slivaju iz BiH, zašto je baš takav kamen na tom mistu, koliki su to poresi morali biti da se sve uruši očito će tek tribat istražiti. Kad prisuše vode, a rike onemoćaju ili jednostavno skrenu tok novim otapanjima ili zatrpavanjima, onda će urušavanje bit brže od odvođenja kamena i Crveno jezero postat će jezero u umiranju,  ko što je danas Modro jezero. No možda onda novim potresom najednom rukne nova rupa. I novo jezero, malo bliže Badnjavicama. :)

rekla bih da ti zavelime ovaj razgovr nisi ni gledao.

lako je objasniti i zašto se tu baš tu otopilo toliko kamena i zašto tu protiču tolike podzemne vode i zašto se tu događalo podrhtavanje tla. međutim vrlo je teško objasniti da je iz svemira doletila kemenčina koja je probužala bunju baš iznad podzemne rijeke - a to je bila teza gospodina nikolića.

meni je, iako laiku puno razumljivije da je jezero posljedica rijeke nego da je jezero nastalo "slučajno" baš na mjestu rijeke.

 

Offline Zavelim

 • Forumski mudrac...
 • Gožđeno pero foruma
 • *
 • Postova: 3.294
Odg: Megaliti
« Odgovori #27 : 03 Svibanj 2010, 10:38:26 prijepodne »
gleda sam ja i posluša razgovor no zar ti nikolića ozbiljno svaćaš?

pa čovik ima mašte, tu je moćan :)

Megalite u Ošanićima su pravili Daorsi prije dolaska Rimljana no dok su Grci već imali kolonije po otocima tamo negdi u 4.st prije Krista. Tako vele arheolozi. Na samom platou ispod i oko zidina obitavali su ljudi trajno u razdobolju od 17st-8st p.K. Koji je to narod bio nikad se neće znati no mislim da bi tribali pripadati onoj posuškoj kulturi koja je sama po sebi varijetet cetinske i kasnije se širila baš prema Stocu i dalje. No same megalite su gradili puno kasnije Daorsi koji su se obogatili trgujući s Grcima koji su napravili svoje kolonije po otocima (kasnije i s Rimljanima) i drugih Ilira i Panona u unutrašnjosti.

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: Megaliti
« Odgovori #28 : 03 Svibanj 2010, 10:41:33 prijepodne »
nikolić je teoretizirao alternativne mogućnosti viđenja svijeta. nije valjda da je doveo u pitanje zdrav razum nekih forumaša. čim je progovorio o osmanpašiću, sve mi je bilo jasno i sa zanimanjem sam ga slušao. a da doslovno povjerujem u priču o svemirskom kamenju? ne, ionako bucam šta je stvarnost a šta san, tvrde i razumljive spoznatljive stvari ne bacam u drobilicu mašte. to zna bit nepovratno.
Dosta parola.

batakljun

 • Gost
Odg: Megaliti
« Odgovori #29 : 03 Svibanj 2010, 10:47:26 prijepodne »
vraćamo se na već stotinu puta prežvakano pitanje: je li i kada na ovim prostorima bilo velikih migracija. ako se ti zalažeš za tezu da je ovdje autohtono stanovništvo već tisućljećima, onda su valja te posuške, cetinske i ine kulture ilirske, samo što ih ne zovemo ilirskima jer nigdje to ne piše, ali ako se nitko nije ni doseljavao ni odseljavao - gdje je problem?

što se nikolića tiče, on je izjavio da ne podržava linearnu povijest po kojoj je svaka novija kultura naprednija od one starije. mislim da je tu u pravu, a izjavio je i da iliri nisu bili baš bezveznanjaci kako ih se obično prikazuje. koliko pamtim u našim školskim knjigama doista su ti iliri prikazivani kao primitivci koji samo što nisu živjeli na granama, a sad odjednom oni ostaviše spomenike kakve ni generacije naših djedova nisu bile kadre izraditi, a za njih pouzdano znamo da su vrlo malo vremena provodili na grani.