Autor Tema: SUĆUT  (Posjeta: 35081 )

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: SUĆUT
« Odgovori #60 : 12 Siječanj 2010, 23:22:52 poslijepodne »
Nikome se ne će gaće tresti od Crkve, a posebno ne onima kojima se od Boga ne tresu. Crkva nudi besplatno i bez prisile.
nemoj, potješe bolan ukidat svjetovnu moć crkvi.
uostalom, kad im se skine ovaj porez i uvede njemački model, bit će jasan postotak onih koji su čvrsto na njihovoj strani. nisam ni ja veslo siso, masa se boji pakla i đavla više od ičega.
Dosta parola.

Offline Zavelim

 • Forumski mudrac...
 • Gožđeno pero foruma
 • *
 • Postova: 3.294
Odg: FRATRI I VRAZI
« Odgovori #61 : 14 Siječanj 2010, 09:06:33 prijepodne »
http://poskok.info/index.php?option=com_content&view=article&id=20088:demant-sinjskih-fratara-nitko-preko-mise-nije-spominjao-niti-preporuivao-predsjednike-kandidate&catid=90:hrvatska&Itemid=2


U hrvatskim tiskanim i elektronskim medijima od 12.siječja izišao je napis "Politika s oltara: Starica fratra poslala k vragu za vrijeme mise". U tekstu se uz ostalo ističe da je „u crkvi Gospe Sinjske svećenik pozvao vjernike da ne glasuju za Josipovića kako ne bi obojio Hrvatsku u crveno, nego za Milana Bandića", stoji u priopćenju kojega potpisuje fra Bože Vuleta, gvardijan i upravitelj Svetišta i župnik - fra Nikica Ajdučić.
Na to je navodno "reagirala starija vjernica tako da se ustala, poslala fratra k vragu i… demonstrativno napustila crkveni prostor".  Vijest se, dakle, "temelji" na navodnom iskazu jedne anonimne vjernice.

Provjerili smo tu tvrdnju kod svih svećenika koji su toga dana u župi slavili sv. mise. Svi oni, kao i vjernici kod kojih smo se raspitivali, odlučno niječu istinitost te vijesti, nastavlja se u priopćenju.

Istina je da:

1) nijedan fratar toga dana nije spomenuo niti jednoga predsjedničkog kandidata niti ga na bilo koji način preporučio;

2) u molitvi vjernika, u kojoj se redovito moli za crkvene i državne poglavare, molilo se za izbor novoga hrvatskog predsjednika – bez ikakvih dodataka u toj molitvi.

Začuđuje nas da se takva vijest može objaviti na navodnom iskazu anonimne osobe. Nije navedeno ni ime svećenika ni vrijeme kad se to dogodilo. Tako objavljena vijest, osobito u ovakvom kontekstu, prije svega je neprofesionalna ali i neodgovorna, piše u priopćenju.

Učincima koje ima javna riječ ona u negativan kontekst stavlja ne samo (anonimnog) pojedinca već i Svetište, Samostan i Župu Čudotvorne Gospe Sinjske. I to ne samo svećenike nego i vjernike jer se takvim napisom sugerira manipulativnost svećenika i infantilnost vjernika.

Naša vjernička zajednica ne odriče sebi pravo političkoga angažmana, ali u duhu socijalnoga nauka Crkve koji definira obveze, djelokrug i primjerenost načina kršćanskoga političkoga djelovanja.

Uz ovaj demanti ističemo i nadu i želju da naši mediji rastu u odgovornosti za svoje političko djelovanje u demokratskim okvirima u smislu politike kao službe za opće dobro.

Offline benco

 • Forumaš sa stavom...
 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.299
 • Kada čovjek prešuti istinu, kamen progovori!
Odg: SUĆUT
« Odgovori #62 : 14 Siječanj 2010, 09:21:50 prijepodne »
Zavelime, mediji su odavno u raznim podmetanjima oko Crkve. Mene toliko ne iznenađuju jer "veži konja gdje gazda kaže".

Čiji su "hrvatski" mediji:

Westdeutche Allgemeine Zeitung i EPH izdavači su največeg broja 'hrvatskih' novina i publikacija. Procjenjuje se da njihov udio pokriva oko 60 posto ukupnog medijskog prostora u RH.
Od novina, to su: Jutarnji List, Slobodna Dalmacija, Sportske novosti, Slavonski dom, Dubrovački vjesnik, Šibenski list.
Među WAZ ovim publikacijama su i: Globus, Arena, Auto klub, Auto blic, Gloria, Cosmopolitain, Moto Klub, Teen, Moja tajna, O.K., Grazia, Playboy, Tena i Vita.

Styria Medien AG u svojem vlasništvu u Hrvatskoj ima: Večernji list, 24sata, Poslovni dnevnik, TV tjedan, besplatni tjednik Metropol i portal www.njuskalo.hr
Kroz svoje zasebno poduzeće Adriamedia, Styria u Hrvatskoj izdaje i veći broj revija među kojima su: Elle, Elle dekor, Men's Health, National Geographic, Lisa, Čarolija okusa, Moj lijepi vrt, Moj stan, Moje dijete, Story, Stars, GEO, Klik, Gala style, Sensa i Burda modemagazin.

Novine moraju braniti inetrese svojih gazda, a Hrvatima, ako hoće imati kakav takav utjecaj na medijskom tiskanom prostoru, morati će otkupiti ili pokrenuti novi dnevni list. Teško će to iči, jer i ono malo bogataša Hrvata neće ići u ulaganje u taj list jer je njima dobro.  :strizi
... Svakim danom čovječje je promišljanje sve kompliciranije ...

Offline mirbi

 • Uhodava se na forumu...
 • Postova: 83
Odg: SUĆUT
« Odgovori #63 : 14 Siječanj 2010, 10:34:12 prijepodne »
Crkva se je sama dovela u takvu situaciju, jer se petlja di joj nije misto.

Offline nunu

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.732
 • SATAN GUDARSKI
POSKOK DEZINFO
« Odgovori #64 : 14 Siječanj 2010, 10:45:07 prijepodne »
Mi smo agitirali za Bandića po privatnim kućama. To nije kršenje izborne šutnje. Novi predsjednik mora biti dobar kršćanin i poštovati Crkvu. Podržali smo Bandića, kakav god on bio, jer se izjašnjava kao katolik, a ne kao agnostik – poručio je  Eugen Pavlek kojem se nije svidjelo kada ga je fotoreporter portala Zagrebancija.com slikao na javnoj površini

http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/za-izborne-sutnje-dijelili-smo-bandiceve-letke_289931
i love my bike

Offline nunu

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.732
 • SATAN GUDARSKI
BOZANIĆ&SRAKIĆ
« Odgovori #65 : 14 Siječanj 2010, 10:57:35 prijepodne »
A zbog vlastitog neuspjeha na izborima bilo bi moralno da Bozanić pred Crkvom u Hrvata snosi političku odgovornost i podnese ostavku. U ovim turbulentnim političkim vremenima, nakon smjena u državnim poduzećima i Vladi, izbacivanja i smjena u HDZ-u, izbacivanja u SDP-u, na red bi moglo doći još jedno obilato sponzorirano poduzeće.

Bozanićeva obrana pred Marinom Srakićem, poznatim fanom nepravomoćno osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša, vjerojatno će biti – "pa više će nam novca dati ako je u Zagrebu, nego na Pantovčaku, dobro je za biznis


http://danas.net.hr/hrvatska/abenacic/page/2010/01/13/0091006.html
i love my bike

Offline likarija

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 2.599
 • Nu me!
  • Oldtimer klub Zagreb
Odg: SUĆUT
« Odgovori #66 : 14 Siječanj 2010, 11:00:17 prijepodne »
Crkva se je sama dovela u takvu situaciju, jer se petlja di joj nije misto.

A di bi joj tribalo bit misto?

Ne vidim razlog zašto i crkva ne bi razmišljala o izborima.
Pitanje je samo na koji način.
"Izgredi" na terenu nisu ništa manji (ni veći) od ostalih aktivista na terenu.

Dovoljne su 3 (tri) osobe da se osnuje udruga. I ta nekakva udruga moze"agitirati", propagirati,...irati... sto hoće,
a jedna "tisućljetna udruga " (govoreći u svjetlu globalizacije i trendova) nemože. Priznati ćeš - BLESAVO je.

 :neznam :misli


:starac

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Odg: POSKOK DEZINFO
« Odgovori #67 : 14 Siječanj 2010, 11:04:41 prijepodne »
nunu druže, kad se Sinj priselio u Dubravu? :o

Offline nunu

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.732
 • SATAN GUDARSKI
SRAKIĆ
« Odgovori #68 : 14 Siječanj 2010, 11:26:03 prijepodne »
Citat:
nunu druže, kad se Sinj priselio u Dubravu?

Sinj,Dubrava,Runovići,Jarun,Mrduša donja...
svugdje ista slika

a vi nastavite zatvarati oči pred neospornom činjenicom da se crkva u rvata
zauzela ne za Bandića već za kompromitiranog lažljivca
 
i love my bike

Offline mirbi

 • Uhodava se na forumu...
 • Postova: 83
Odg: SUĆUT
« Odgovori #69 : 14 Siječanj 2010, 11:26:17 prijepodne »
Živimo, ili bi barem tribali, u uljuđenoj državi. Demokraciji. Di je osnova pojedinac, a ne društvo. A pojedinac bi trebao imati pravo živit kako želi, ukoliko time ne vrijeđa nikoga drugoga.

Dakle, vjera, pripadnost bilo  kakvim skupinama (koje nikoga ne ugrožavaju) je stvar tog pojedinca. Da ne spominjem opciju glasovanja na izborima.

S druge strane, crkva bi tribala biti institucija otvorena za sve. Ponajviše za one koji trebaju utjehu, duševnu, moralnu, pa i financijsku. Ne davati svoje mišljenje, a pogotovo ne preporuke za koga glasovati na tim istim izborima. Pogotovo ne za osobe čiji je moral i ljudska kvaliteta upitni, a samo stoga jer ta osoba ide u crkvu. Nije to dobar kriterij.

Ispada da svi ovi koji su Novu godinu proslavili u Remetincu, a dični su katolici, su odreda krasni ljudi. Nek doniraju koji mramorni kamen svojim crkvama, ispovide se i sve 5.

Je, naivna sam. Ali tako bi to trebalo biti...

Offline Koramac

 • Ne može bez foruma i obrnuto...
 • Postova: 368
Odg: SUĆUT
« Odgovori #70 : 14 Siječanj 2010, 11:53:03 prijepodne »
crkva ima dovoljno informacija da zna tko je kakav, ako ja znam, onda crkva zna još bolje... ;D
podržavati kriminalce je sramotno, kako za pojedinca, tako i za ustanove, pa makar se ona zvala crkva...
tako su se kunili i u dr. ivu sanadera, a sad ga izbjegavaju u širokom luku... u prološkom polju adezejci pale plave šuškavce sa potpisom dr. ive sanadera iz prošle parlamentarne kampanje... cilo polje je obavijeno gustim crnim dimom i sve smrdi na plastiku...
ja sam dao napraviti 100 majica sa glavušom dr. ive sanadera na prsima i nosit ću ih kroz selo... znam da će adezejci opet reći da sam sotonist, mason, komunist i strani plaćenik, ali zaboli me nježnik...
mason, komunist, sotonist i strani plaćenik...

Offline mirbi

 • Uhodava se na forumu...
 • Postova: 83
Odg: SUĆUT
« Odgovori #71 : 14 Siječanj 2010, 12:02:11 poslijepodne »
Ne bi ga ja stavila na majicu, poprsje bi mi usahlo.  ;D

Offline barack

 • Sve zna, sve čita, svugdje piše...
 • Postova: 1.544
Odg: SUĆUT
« Odgovori #72 : 14 Siječanj 2010, 12:05:10 poslijepodne »
u prološkom polju adezejci pale plave šuškavce sa potpisom dr. ive sanadera iz prošle parlamentarne kampanje... cilo polje je obavijeno gustim crnim dimom i sve smrdi na plastiku...
ima li ijedan od dežurnih zaštitnika eko-etno,štali već, po Prološcu da reagira po ovom pitanju i uputi jednu kolektivnu tužbu protiv NN adezejaca a da nije u sukobu interesa (znači da nije palio šuškavce, da nije na njegovoj njivi (da ne traži odštetu), da nije u adezeju, da nije pravnik, sudac (kadija te tuži-kadija ti sudi) nego da mu je samo ža Prološca )???
Je, daštaje...

Offline Potjeh

 • Pravednik
 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 5.058
Odg: SRAKIĆ
« Odgovori #73 : 14 Siječanj 2010, 12:14:02 poslijepodne »
Citat:
a vi nastavite zatvarati oči pred neospornom činjenicom da se crkva u rvata
zauzela ne za Bandića već za kompromitiranog lažljivca
Istine radi prijatelju, otiđi na moje upise i potraži što sam upisao i kako sam napisao da je Crkva otvoreno stala na Bandićevu stranu i sve ostalo što sam pisao...ali mi ne prodaji bablje priče iz Slobine Dalmacije kao istinu.
Vjerojatnost da je makar jedan od svećenika rekao prezime kandidata za koga 'treba' glasati je vrlo mala i nikakva.
Slično je s ovom tvrdnjom: Crkva stala na stranu kriminalca. Je li u redu nekoga proglašavati kriminalcem tek tako? Ja se zalažem za to da sudovi proglašavaju kriminalce a ne novine i ulica.
Dosta je ajdučije i ljevičarskih medijskih falanga.

 
« Zadnja izmjena: 14 Siječanj 2010, 12:16:57 poslijepodne Potjeh »

Offline Ero

 • Iskusni forumaš...
 • Postova: 162
Odg: FRATRI I VRAZI
« Odgovori #74 : 14 Siječanj 2010, 12:20:40 poslijepodne »
Davno sam naučio razlikovati upravni od neupravnog govora a posebno na to obraćam pažnju u novinama. Ovo je neupravni govor, rekla-kazala. Tako nemamo riječi koje je taj svećenik uputio s oltara nego opis. Čisto sumnjam da je čovjek rekao prezimena. Sigurno je to rekao na inteligentniji način pa upravnog govora zato i nema...ali za podvalit masama prolazi ovakva bablja priča.
Vjernica ne šalje nikoga k vragu a posebno ne u crkvi i posebno ne svećenika. Ne radi se, dakle, o vjernici.
Politika je dio života. Bog djeluje i preko političara. Bog nam je dao Josipovića za obraćenje našega naroda.

Nu je li baba morebit imala na sebi kožnjak! Nije pisalo u tekstu.

Događaj u Sinju je demantiran. A zapitati bi se trebali oni koji redovito nasjednu na novinarske podvale u obliku teksta koji ne odgovara na skoro niti jedno od 5 novinarskih pitanja a kako bi informacija dobila na vjerodostojnosti. Dočim itekako odgovara negdašnjem obrascu anonimnih prijava na temelju kojih su svećenici privođeni na ispitivanja i pritvarani.