Autor Tema: Hrvatski rani srednji vijek  (Posjeta: 5407 )

Offline Zavelim

 • Forumski mudrac...
 • Gožđeno pero foruma
 • *
 • Postova: 3.294
Odg: Hrvatski rani srednji vijek
« Odgovori #30 : 30 Listopad 2009, 14:53:12 poslijepodne »
Na po isti način nikako. sličnost je u romanizmu jezika i slavizmu istoga,samo je jasna linija nastanka populacije meksika i njegove jezične slike - meksikanci su nova miješana rasa nastala preseljenjem.
A nu onda? je li bilo seobe u amerike od 1492 naovamo, ili je nije bilo - i zašto je tako teško zamisliti seobu?

I sad zato što ova slavenska nije dobro dokumentirana Rusi i Hrvati su bliži jedni drugima nego Meksikanci i Rumunji. Malo ti je logika u banani. :D

Nisam reka da nije bilo doseljavanja, pogotovo zato što ne virujem u protoslavenstvo Ilira i zato što znam da se u ono doba jezik nije učijo online bez dodira s govornikom drugog jezika. Govorim o modalitetima, nijansama jer su jedino one sad bitne. Koliki je bio omjer doseljenih i zatečenih recimo, 10:1 (kako su nas učili), 3:1, 1:1, 1:3, 1:10 ??? Jesu li doseljeni bili samo muškarci, vojnici, desperadosi ili cili narado, i muško i žensko, i staro i mlado... Koji običaji su doneseni, a koji su zatečeni, jesu li doseljenici bili homogeni ili raznoliki, iz kod su točno kraja (krajeva) došli i baš na koju ledinu se naselili, zašto je prevladalo baš hrvatsko ime.... i još milijun pitanja i podpitanja. To me zanima. Detalji. A trenutno nemamo ni grubu sliku, rezolucija nam je katastrofa.

Jednostavno ne zanima me samo mit, a kultura i jezik koji ju nosa je samo mit. Zanimaju me činjenice, egzaktonost gena i prirodnih znanosti. J.ebo meme.
« Zadnja izmjena: 30 Listopad 2009, 14:57:18 poslijepodne Zavelim »

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: Hrvatski rani srednji vijek
« Odgovori #31 : 30 Listopad 2009, 15:56:52 poslijepodne »
Ne bih rekao da je logika u banani ako pogledaš osim jezika sumu godišnjih običaja. geneza slavenskoga kulta drveta (hrasta) povezuje sve slavene, a meksiko i rumunjska to nemaju. Velim, zna se kad i kako je nastajala kultura meksika i otkuda je jezik otišao - nelogično je komparirati između ostaloga jer rumunjsku i meksiko dijeli ocean, a od hrvatske do rusije se stopom na stopu može nagaziti na tu već tzv. slavensku kulturu. mislim da je rat i priklonjenost srba rusima u hrvata stvorilo još žešći otpor. pa amo iščupat i taj korijen ako nam ne treba, ili ajmo šutit o njemu. živio punk!
Dosta parola.

Offline Zavelim

 • Forumski mudrac...
 • Gožđeno pero foruma
 • *
 • Postova: 3.294
Odg: Hrvatski rani srednji vijek
« Odgovori #32 : 31 Listopad 2009, 07:24:58 prijepodne »
Dobro onda su srodni Meksikanci i Talijani. Oni su čak iste vire i isto govore.  ;D

Daklem što ti oću reč je to da srodnost Rusa i Hrvata more bit već od ove, a i manja. Mi nemamo dovoljno podataka pa je nametanje hrvatima rusofilstva praktično samo priko jezika bezvezno. Slaveni su nastali isto ko i Romani, širenjem jednog imperija, parvjekovnom jezičnom asimilacijom. Istina romanski je bio civiliziran i dobro dokumentiran, ali po meni je daleko najtočnija teza da su uzrok širenja slavenskog jezika zapravo Avari i avarski kaganat u 6.7. i 8.st. koji su uzeli za koine, jezik komunikacije praslavenski, odnosno jezik skupine odma iza Karpata (danas Ukrajina). A skupa s njima i sve one iransko antske skupine. Raz*ebali su na široko stare jezike i tek kasnije se taj jezik raširio i Hrvatsku i u Rusiju. Mi i Rusi smo istina sličniji nego Meksikanci i Rumunji, ali ništa sličniji nego recimo Talijani i Rumunji.

Protohrvati jesu živili par vjekova među protoslavenima (koji nisu bili Rusi), onima orginalnima pa su prema tome i mogli dovuć sa sobom i neke protoslavenske, možda i pribaltičke mitove.

Šta je sa Silvanom, Vidasusom? On na nekim crtarijama nosa dubovinu u rukama, vjerojatno badnjake. Možda su i Delmati već bili duboljupci. :)

Offline Slovak

 • Gožđeno pero foruma
 • ***
 • Postova: 3.393
 • Bez cezure.
Odg: Hrvatski rani srednji vijek
« Odgovori #33 : 31 Listopad 2009, 11:32:05 prijepodne »
Iliri su sigurno bili duboljupci, nije to stvar odabira, da se nekom svećeniku prohtjelo, nego stvar okruženja Ako je drvo plemenito, narod ga poštiva. nego je riječ o usporedbama kroz periode postojanja i nastajanja naroda. ne može se tvrditi da su slična dva naroda ako jedan ima pisanu kulturu, a drugi nema. doći će ili do asimilacije ili do preuzimanja pisma na svoj jezik, ako su blizu. obrnuto- gubljenje pisma nauštrb nepismenosti, samo teškim ratom do trijebljenje ili zbjega.
ne bih htio krenuti u dvije političke zablude - ilirizam i panslavenstvo. zanimljivo je kako su i rusi primili to famozno ćirilometodsko pismo. a grananje jezika je vrlo dobar pokazatelj geneze, mogu reći kulturno najsigurniji. genetska potka traži jezični kod koji joj odgovara po formuli, sve ostalo je ili nametanje ili gubitak identiteta u ime evolucijski boljega. ha!- možda i gorega!
Dosta parola.

Offline Zavelim

 • Forumski mudrac...
 • Gožđeno pero foruma
 • *
 • Postova: 3.294
Odg: Hrvatski rani srednji vijek
« Odgovori #34 : 02 Studeni 2009, 07:57:02 prijepodne »
Primanje glagoljice koju nisu širile slavenske države svojom ekspanzijom nego bizantski crkvenjaci (ideja nije bila opismenjavanje masa naroda nego pokrštavanje i širenje utjecaja Bizanta) od strane sviju slavenofona govori samo o tom da je u to doba to praktično bio jedan jezik. A sama ta činjenica nam nameće pitanje kako to da tolika masa raznoliki ljudi na tako širokom prostru govori jednim jezikom. Sigurno se nisu raselili s protoslavenskog prostora. Nije ih mogolo bit toliko. Postajala je jaka slavenizacija koja je homogenizirala jezik na  jednom velikom prostranom kontinuumu. Ne smi se zaboraviti da su tada i Mađarska i Rumnjska bili slavenski prostori.