Svakodnevnica > Prirodni svijet / EKO oči

Vukovi u Imoti

(1/8) > >>

Zavelim:
Najveći pokolj u Imotskoj krajini: Čopor vukova zaklao 82 ovce

IMOTSKI - U samo 130 minuta, čopor od pet-šest vukova, desetkovao je stado od 200 ovaca uzornog stočara Zlatka Carevića iz istoimenog zaseoka u Cisti Velikoj. Točnije, zaklali su 82 ovce, pet janjaca i jednu kozu. Zlatko je uspio uz pomoć svoga psa, okupiti ostale ovce, a pronašao je u tri dana neprestane potrage pedesetak zaklanih ovaca.

I dalje po teškom terenu u brdima oko Ciste Velike i traži zaklane ovce. Ovaj pokolj najveći je ikada zabilježen u Imotskoj krajini. Zlatko Carević razvojačeni je branitelj i odmah po završetku rata krenuo je u uzgoj ovaca. Vlastitim novcem, te jednim kreditom kojega je dobio uz pomoć Županije, uredio je staju i krenuo u uzgoj. Još ima nekoliko godina za povrat kredita i ovaj pokolj stada bacio ga je na koljena.

- Sve se odigralo strahovito brzo. Oko 14,30 sati u prošli petak čuvao sam s prijateljem stado nekoliko kilometara od staje u brdima iznad zaseoka. Počela je kiša i grmilo je. Sklonili smo se pokraj jedne stare staje i čuli smo blejanje ovaca. No, mislili smo da je to zbog grmljavine. No, prevario sam se. Kada je kiša prestala krenuo sam prema stadu i imao što vidjeti. Na svakom koraku zaklana ovca, jedna, dvije, deset, dvadeset.

Moj pas uspio je okupiti preživjele ovce. Vratio sam ih u staju i onda krenuo u potragu za ostalim ovcama, te pokušao pokupiti uginule. To već radim četvrti dan i uspio sam ih pokupiti pedesetak. Došli su iz Županijske inspekcije i normalno traže da pokažem zaklane ovce, jer samo na osnovu ušne markice mogu dobiti odštetu od po pet stotina kuna za ovcu, a to je zapravo, ništa.

Kada samo zbrojim koliko sam izgubio mladih janjaca,koliko će uginuti ovih koji su se tek ojanjili, šteta je ogromna. Prema prvim procjenama veća je od 100 tisuća kuna.To meni država nikada neće nadoknaditi - skoro u suzama priča Zlatko.

Vidjeli smo u staji desetak ovaca koje su vukovi ozbiljno ozlijedili i upitno je hoće li preživjeti. - Vidite u samo pet godina na ovom području, te u susjednim Katunima u općini Šestanovac, vukovi su zaklali više od 500 ovaca. Eto koliko smo mi stočari izgubili.

A država štiti vukove,koji su se namnožili. I upravo kada su mi uništili stado, dobili smo obavijest da možemo ubiti deset vukova. Kada se sve zbroji i oduzme ja slijedeće godine moram umjesto normalnog života negdje dodatno raditi kako bi prehranio obitelj, a kada ću opet okupiti dvjestotinjak ovaca, sam Bog će znati - veli razočarani Zlatko.

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,9,22,vukovi_imotski,177292.jl

Zavelim:
sitimo se malo vučice Eve  :)

http://www.life-vuk.hr/Novosti_vucica_Eva2.htm

http://www.life-vuk.hr/Novosti_vucica_Eva3.htm

http://www.life-vuk.hr/Novosti_vucica_Eva_kraj.htm

Zavelim:
Iako su telemetrijska istraživanja vukova od 2002. godine preseljena na područje Gorskog kotara i Like, 23. veljače 2005. godine spletom okolnosti jedna vučica obilježena je GPS ogrlicom na području Imotskog u Dalmaciji. Naime, toga je dana Adam Baković iz zaselka Sebišine, nedaleko od sela Runovići u Imotskom pronašao vučicu zarobljenu u zamku za divlje svinje, kakve zakon strogo zabranjuje. Čelična je omča vučicu stegnula oko struka, a kako se pokušavala osloboditi, sve joj se jače urezivala u tijelo i ozljeđivala je. Uz pomoć nekoliko susjeda Adam Baković uspio ju je osloboditi i prenijeti do svoje kuće, gdje ju je smjestio u staju. Dva dana kasnije, 25. veljače 2005., obavijestio je dr. sc. Josipa Kusaka s Veterinarskog fakulteta iz Zagreba koji je odmah po dojavi otišao do Sebišina, uspavao vučicu i ustanovio da je rana na njezinom tijelu inficirana i poprilično velika, odnosno da se radi o dubokoj porezotini kože i mišića oko cijelog struka. Vučica je stoga prenesena u Veterinarsku stanicu u Imotskom gdje joj je uz pomoć veterinara Luke Majića, Ivana Gudelja Ivanice, Perice Tucaka i Maria Maršića rana kirurški obrađena i zašivena.

Vučica je zatim dobila sve potrebne lijekove te je opremljena satelitskom GPS-VHF ogrlicom. Iste večeri puštena je natrag u prirodu. Prema glasovanju slušatelja lokalne radiopostaje, koji su uzeli u obzir ime nalaznika, vučica je dobila ime Eva. S obzirom na ozbiljnost ozljede vučici nisu dane velike šanse, no ona je, na veliko iznenađenje, ipak uspjela preživjeti i pridružiti se čoporu koji živi na tom području što je dokumentirano intenzivnim telemetrijskim praćenjem u toku sljedećih tjedana i mjeseci.

Tijekom 157 dana praćenja vučica Eva (W11) locirana je ukupno 541 put, od čega 255 puta (47,1% lokacija) u Hrvatskoj i 286 puta (52,9% lokacija) u susjednoj Bosni i Hercegovini. Pri tome se u Hrvatskoj zadržavala na manjem području, oko Runovića i Imotskog, dok je u Bosnu i Hercegovinu odlazila i do 80 km u unutrašnjost, do Tomislavgrada, da bi se opet vraćala u granično područje gdje je provodila najviše vremena. Veličina područja na kojem se vučica kretala bila je 640 km2. To je triput više od površine koju pokriva prosječni vučji čopor u Hrvatskoj, uključujući i Dalmaciju. Eva se vjerojatno bar dio vremena kretala i sama, pripremajući se da napusti svoj čopor.
Lokacije vučice Eve

Dana 3. kolovoza 2005. oko 3:30 sati ujutro ustrijeljena je kod Vinjana, u Bosni i Hercegovini. Hrvatska dijeli s Bosnom i Hercegovinom vrlo dugačku granicu, a imamo i zajedničku populaciju vukova koja je s jedne strane granice zakonski zaštićena, dok je s druge strane izvrgnuta pogibelji jer se vukove ondje smije slobodno ubijati. To svakako djeluje nepovoljno na djelotvornost zaštite vukova u Hrvatskoj i bilo bi poželjno da se status vukova u susjednoj Bosni i Hercegovini promijeni u smjeru zaštite.


http://www.life-vuk.hr/istrazivanje_i_pracenje.htm

andjeo gabriel:
Ja bi rađe zaštitio ovce jer di ćemo sa tlikin čobanima.
Genijalci uzgojili vukove, a talijane doveli neka pobiju divljač kojom bi se vukovi trebali hraniti i di je tu pamet. Vuk mora ist, diće ako nema divljači nego u dvorišta na domaće životinje.

Insomnia:
kilometri tekstova i dezertacija za zaštitu vukova, a o čoviku i ovci, ni riči.
zar ovca nije životinja? zar tim zelenim aktivistima nije žao kad ju jači napada, kida joj meso zubima i pred njenim očima kida grkljan malom, umiljatom janjetu, kad im već nije žao što neki prvašić neće imati za nove tenisice na početku školske godine jer mu je tata upravo popušio preko 100.000 kuna, a isto toliko dužan? :(

svemir i ljudska glupost su beskonačni, s tim da u ono prvo nsam siguran. tako nekako reče einstein jedne prilike, a ja bih samo uz glupost dodala još i licemjerje.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju