Ta Imota > Znameniti imoćani

RINA MIROŠEVIĆ ???

(1/6) > >>

nunu:
Ko je bila ova gospođa što je fotografirala Modro Jezero krajem 19tog stoljeća?

http://www.modrojezero.org/docs/specials/before_1900/slides/RinaJezero_I.html

http://www.modrojezero.org/docs/specials/before_1900/slides/RinaJezero_II.html

i koju spominje gosp. Boris Pervan u ovom testu

http://www.imotskenovine.hr/Zivot/Kultura/Moj-radioaparat.html--- Citat: ---Dok sam živ pamtit ću Cvjetnu nedjelju 1941. godine. Osunčana nedjelja izvukla je tople sunčane zrake koje su skinule moje zimske duge hlače. Kratke modre hlače, bijele dokoljenice, bijela košulja, a u ruci maslinova grančica, okićena „pivčićima" što mi ih je dala šjora Rina Mirošević. U crkvi sam piva Dječaci hebrejski i poslije mise žurio kući s blagoslovljenom grančicom mira. U kući muk - bez osmjeha na licima oca i majke, a upaljeni radio na stanici Beograd, umjesto bilo kakve pjesme, s kratkom stankom emitira: Halo, halo, bombardovan Beograd!
--- Kraj citata ---


zna li ko nešto više o toj gospođi,možda aurora ???

Zavelim:
Ono što me fascinira je da na svi starim slikama Imotske krajine ne moreš nać drveta ni za lika. Ma ni busa, a kamo li drveta.  ::)

nunu:
točno,pobrstile koze i naložili Imoćani

ali mene fascinira dotična mlada dama koja je 1880 godine uzela fotoaparat,fotografirala i sve to sačuvala za nas

volio bi da sam je poznava...

batakljun:
naš je nuklearni fizičar krivo datirao slike.
crkva sv. frane u imotskom dovršena je 1900. godine, što na njoj i piše, a na prvoj slici je očito da je crkva gotova. prama tome, to ne more bit 1880-ih, već oko 1900 (godina gore-dolje, ali prije će bit kasnije nego ranije).

inače, nunu rina mirošević nije bila fotograf, to su slike iz njezine zbirke; kupljne, poklonjene, nasljeđene, tko bi ga znao. detalje iz biografije, nekoć mlade i zgodne rine ne bih iznosio iz razloga koje vam ne želim reći.

nunu:

--- Citat: ---naš je nuklearni fizičar krivo datirao slike.
crkva sv. frane u imotskom dovršena je 1900
--- Kraj citata ---


„Samostan i Crkva sv.Franje“ – Današnja župna crkva u neoromantičnom stilu gradila se od 1861. do 1881. godine od domaćeg kamena.  Pročelje ima tri portala, a unutrašnjost krasi pet oltara.  Glavni oltar, od bijelog kamena djelo je talijanskog kipara Artura Ferraronija.  Crkvene vitraje izradio je poznati Josip Botteri Dini.  Pred crkvom nalazi se spomenik graditelju samostana fra Stjepanu Vrljiću, rad kipara Josipa Poljana.  Samostan sv.Franje izgrađen je 1738. godine. U samostanu se nalazi muzej (arheološke zbirke, zbirke sakralne umjetnosti, zbirka građanskog života, etnografska zbirka...) i bogata biblioteka.


--- Citat: ---inače, nunu rina mirošević nije bila fotograf
--- Kraj citata ---


a je li imala fotić???


--- Citat: ---detalje iz biografije, nekoć mlade i zgodne rine ne bih iznosio iz razloga koje vam ne želim reći.
--- Kraj citata ---

aj molin te bar štogod,ima li izravnih potomaka u Varušu???

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju